:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 122
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Не случих на народ!

***
Хората какви народи управляват!...

Дай ми на мен японския народ да управлявам! Японският народ за колко време се възстанови след земетресението и съответното цунами? За нула време се възстанови японският народ и той винаги прави така, няма земетресение и цунами в историята на японския народ, след които той да не се е възстановявал - и себе си е възстановявал, и страната си е възстановявал, и икономиката й! Абе те след две атомни бомби се възстановиха по-бързо и по-успешно, отколкото ние след снеговалеж през януари! Не народ, а мечта! Ех, ако управлявах японския народ!... Ти го национализираш и кооперираш, той се отръска и се възстанови! Ти го приватизираш и комасираш, той оближе раните и се възстанови! Ти му направиш здравна реформа, ама така, издълбоко и повсеместно му я направиш, той се олюлее, пък продължи напред все едно комар го е ухапал!

Ами китайският народ? Не народ, а безкраен океан от хора, такъв народ е предизвикателство да управляваш, такъв народ е за ръководител с мащаба и размаха, които на мен са ми присъщи! Един милиард и триста и не знам си колко милиона души - нарочно не казвам колко точно, защото докато ти, българино, дочетеш това изречение, в Китай вече ще са се родили още десетина китайчета и веднага ще започват да растат, та да се включат колкото е възможно по-скоро в редиците на китайския народ! Ех, ако управлявах китайския народ!... Но да не се поддаваме на емоции, да направим една проста сметка! Като сметнем едно на друго, излиза, че аз имам не повече от сто хиляди човека партийни другари, хора, които ме подкрепят по избори, хора, от които съм зависим, приятели, роднини и прочее антураж, без който нито един управляващ не може. Като разделим седем милиона българи на сто хиляди, какво се получава - седемдесет към едно! А я сега да разделим милиард и триста и нещо милиона души на сто хиляди - над тринайсет хиляди към едно! Има от кого да вземеш за фонда "партийна каса", за фонда "и аз съм човек", за фонда "и аз съм бизнесмен", за фонда "и тя ми е любовница" и за каквото още там се сетиш, и пак ще останат няколко хиляди човека, които да произвеждат денонощно компютри, автомобили, космически кораби и нещо си по пекински със сладко-кисел сос!

Ще кажете, че японците са стоици и дори фанатици. Ще кажете, че китайците са многобройни. Добре, дайте ми да управлявам израелския народ! Израел се населява от седем и половина милиона души! Това да ви напомня за един друг народ? Не, не може да ви напомня за един друг народ! Израелците от пустинята райска градина правят, ние от райска градина сме се засилили пустиня да направим! И което е най-обидното, правим това, без да си даваме много-много зор! Аз разбирам да се скъсва българският народ от бачкане, ден и нощ да преследва целта си, да е отдаден и всецяло посветен - тогава ще му сваля шапка, нищо, че прави от райска градина пустиня, не може всички народи да имат еднакви цели, някои искаме да постигнем точно това! Обаче не, седи нашенецът, пие, яде и гледа сеир как единици като мен се напъват заради всички да реализират националния идеал!

Не, не случих на народ! Обаче като съм се хванал, ще управлявам докрай! До последния човек! Пък след това, живот и здраве, като отида другаде да управлявам, може да се сбъдне мечтата ми и аз най-сетне да случа на народ!
1
1926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Февруари 2012 11:52
Весел
Ех, мечтиии...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД