:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата ще промени условията за смятане на фактурите за парно

Залага се на по-често отчитане и възможност за директни договори с топлофикациите
Топломерите в домовете да се отчитат по-често от веднъж годишно, обмисля Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според нейния председател Ангел Семерджиев така ще бъдат избегнати драстичните разминавания между сметките за парно и подадената топлина.

Решението е резултат от масовите оплаквания от жители на София за надути сметки за парно през януари. Столичани бяха неприятно изненадани от високите сметки за парно през януари, които се оказаха с до 90% по-големи от декемврийските. Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%

Експерти на регулатора вече работят по промяна на методиката, по която действат топлинните счетоводители. "Начинът им на работа и формиране на сметките вече е показал някои недостатъци, които трябва да се отстранят", посочи Семерджиев. Друга възможност, според него, е топлофикациите да участват на пазара на топлинните счетоводители. По този начин контактът на потребителите с топлофикационните дружества ще е по-пряк и това ще намали деформациите в отчитането, смята председателят на ДКЕВР.

Експертни екипи на ДКЕВР и парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм обмислят и законодателни промени, които да подобрят работата на топлинните счетоводители и отношенията между потребителите и топлофикационните дружества. Възможно е част от промените да се регламентират със сега внесените промени в закона за енергетиката, които в момента се разглеждат от парламентарната комисия.

В момента показанията на топломерите се отчитат в края на отоплителния сезон. Реалното потребление на топлоенергия се изравнява с прогнозните месечни сметки на база миналогодишните данни. Често клиентите на топлофикациите заявяват нулево потребление на парно през зимата, за да платят реалното, а не прогнозното количество топлоенергия. Това обаче се отразява в по-високи сметки на съседите им, които остават с усещането, че са измамени от топлинния счетоводител.

Възможно е отчитането да става на 6 месеца, а защо не и на три - добър вариант за зимния сезон, когато финансовият удар върху гражданите е най-силен, коментираха експерти. Според тях обаче ще се появи проблем, ако отчитането се прави на място от служители на топлинния счетоводител. Това означава голям разход за заплати и ще надуе цените на парното. Затова най-добрият вариант е монтирането на уреди с дистанционно отчитане, смятат експертите.

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното. "Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

МОДЕРНОПри санирането на обществените сгради и панелките в София да се монтират слънчеви панели на покривите, предлага главният архитект на столицата Петър Диков. Само общинските училища и детските градини в столицата разполагат с 350 000 покривни площи, върху които могат да се разположат батерии за производство на енергия. Още 2 млн. кв. м покривно пространство предоставят панелните сгради. Енергийната инфраструктура в столицата е в окаяно състояние и трябва час по-скоро да се подмени, алармираха от ЧЕЗ. По груби сметки компанията се нуждае от над 100 млн. лева за подмяна на близо 40-годишните си съоръжения. Амортизираните кабели създават риск за всички - при авария без ток могат да останат Народното събрание, президентството, 17 министерства, осем болници, метрото, градският транспорт, жп гарата, посолства и 200 хиляди клиенти в столицата.
20
2933
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
21 Февруари 2012 21:28
Омръзна ми темата...
Явно само се говори, но няма желание и воля за промяна...
Решението е едно - ХОРИЗОНТАЛНИ СИСТЕМИ и истински топломер за всеки клиент...
Отпадат измислените уреди за дялово разпределение, отпадат измислените топлинни счетоводители, отпадат измислените сметки...
21 Февруари 2012 21:52
Редник, това е едно от нещата, които могат да се направят присаниране - така и така ще бъде разчепкан целия блок.
Но, интересно, никой и не отваря дума за това, Иначе какви ли не идеи, свързани с това саниране, но не и тази, осигуряваща елементарния принцип "плащаш толкова, колкото потребяваш".
21 Февруари 2012 22:06
И на мен ми омръзна, но какво да се прави. Който иска да промени системата си на хоризонтална има пълното право да го направи, съсобственик е на тази система заедно със съседите си. Собствениците решават и го правят. Единственият проблем е когато иска да го прави с парите на другите. Класическата схема - моята собственост се оправя с парите на останалите. За мен облагите, за тях разходите.
А по-честото отчитане означава повече плащане за тази дейност. С голямо учудване андрешко ще установи как за същото нещо като досега ще плаща двойно и тройно, но пък вместо един път ще се изравнява три-четири-пет пъти същата годишна сума.
21 Февруари 2012 22:47
И петорно пъти да отчитат - все тази. Грабежа е нагъл. Разкарват те до полуда между Топлофикация и топлинен счетоводител и знаят , че няма да издържиш, защото трябва и да работиш и си изкарваш хляба, а не да си губиш времето .
Тръбите трябва със съответна изолация да излизат на всеки етаж- разклонения и за всеки апартамент да има отделен топломер и отделен общ за всеки апартамент топъл водомер. Ама , щяло да се кърти , било грозно....
По-добре така , отколкото грозно да се гърчим за несъществуваща консумация.
21 Февруари 2012 22:55
Вярно, филмът "Порното с парното" вече омръзна. Затова спирам участието си в масовката, защото ме карат да съм пасивен хомосексуалист. Спирам плащането. Когато се оправят и си съберат 300 млн. от разни тарикати, ще помисля отново.
21 Февруари 2012 22:58
Аз никога не съм виждал фактура от топлофикация - София. Документът, който пращат се нарича "Съобщение към фактура"
22 Февруари 2012 08:18
Топлините счетоводители трябва да станат доставчици на дребно на парно. Топлофикация трябва да доставя парно само на едро до абонатните станции. Оттам насетне, как ще предлагат топлинните счетоводители парното на дребно и как ще го отчитат нека да зависи от клиентите - ако искат може и без топломери, може и със. Но не трябва да остане както е в момента, топлинните счетоводители само да прибират едни пари, а отговорността да е за топлофикациите.
22 Февруари 2012 10:21
Предвидена е възможност да се заплаща директно на топлофикация, без топлинен счетоводител.Вземат се показанията от общия топломер на входа и се разпрледелят според броя и вида на радиаторите по апартаментите, или на кубик отопляемо пространство.Така отпада нуждата от топломери, топлинни счетоводители, и тн.В апартатаментите е топло, защото никой не си намаля парното както преди, от страх, че ще навърти много топлинни единици, за сметка на намаленото комшиийско парно.От две години сме така, спасихме се от кърлежа топлинен счетоводител, съвсем малко се увеличи потребяваната от входа топлоенергия спрямо минали години, когато се отчиташе с топломер, но в стаите е многократно по-топло.
22 Февруари 2012 10:49
Сип, то така си беше преди въвеждането на топломерите! Имаше един общ топломер в блока и топлото се разпределяше равномерно, спрямо кубатурата. Ама нали някой трябваше здраво да се налапа и затова задължиха гражданите да си монтират топломери. До колкото си спомням миналата година, май в Перник беше, един блок се отказа от топлинното счетоводство и се върна към старата система на отчитане. Това е възможно, но трябва съгласието на всички живущи. А относно отчитането на топлото в София, прогнозни резултати, отчитане на 6 или 3 месеца, пълни глупости, трябва всеки месец да се отчита. Трябва и да се премахнат вторите вентили, монтирани на изхода на водата, на радиаторите. Свалянето и поставянето на радиаторите, както правят крадците на топло, когато ще идват да ги засичат, ще става по-трудно. Но трябва и воля за това, но ми се чини, че такава няма.
22 Февруари 2012 10:57
За всички по -горе писали

Напълно съм съгласен със Здравков ,нека всички спрем да плащаме поне за 3 месеца, та ега им уврат кухите глави, че това повече не се търпи и да вземат да направят необходимата реформа!
22 Февруари 2012 11:16
Това е възможно, но трябва съгласието на всички живущи. А относно отчитането на топлото в София, прогнозни резултати, отчитане на 6 или 3 месеца, пълни глупости, трябва всеки месец да се отчита.
Не е лесно да се мотивират всички съседи да се откажат от топломерите, закачени на радиаторите, респективно от топлинните счетоводители.Просто при нас изтичаше срока ина годност на топломерите и използвахме възможността да се върнем на старото отчитане, което бе забранено преди години, за да се даде възможност да ни доят "счетоводителите".
22 Февруари 2012 11:28
Сип, браво на вас! И при нас от другия отоплителен сезон трябва да се сменят топломери, така че се мъчим и ние да получим съгласие от собствениците да минем на този модел на отчитане.
22 Февруари 2012 14:49
Редник, това е едно от нещата, които могат да се направят присаниране - така и така ще бъде разчепкан целия блок.
Но, интересно, никой и не отваря дума за това, Иначе какви ли не идеи, свързани с това саниране, но не и тази, осигуряваща елементарния принцип "плащаш толкова, колкото потребяваш".


Ами така ще им секне кранчето. Днес Георги Кадиев каза по радиото, че преди 4 г. е бил в борда на Топлофикция и е получавал 900 лева, а сега членовете на борда получавали по 3900 и нещо си, почти 4 хил.лева. А Топлофикация бере душа от години, все е пред фалит, все има огромни несъбрани вземания, пък заплатите растат. Откъде, ако не от надутите сметки.
22 Февруари 2012 15:05
Откъде, ако не от надутите сметки.

От дългове, които отдавна прехвърлиха половин милиард лева.
22 Февруари 2012 15:13
От дългове, които отдавна прехвърлиха половин милиард лева.

Въпрос на добро управление.
22 Февруари 2012 15:43
Разбрахме тънкия намек. Немалка част от дълга е натрупана последните 7 години, под вещото управление на Столичната община. Не е необходимо чак толкова езоповски да се казва че са некадърници.
22 Февруари 2012 16:10
Нещата се объркаха преди повече от 7 години и когато вече някои ги объркаха, други взеха системата под крилото си, но тя беше вече дотобкова опропастена и объркана, че единственото, което можеше и може да се направи, е да се крепи да не падне.
Някой преди тия 7 години я беше привел в това състояние.
22 Февруари 2012 16:16
Живеем в 21-ви век - всеки има право да отиде за месец два при децата си и да не ползва парно и съответно да не трябва да го плаща. Ако не ползваш някаква услуга, не плащаш. Това е справедливо. Все едно ВиК да ме кара да плащам, че Владайската река минава до нас и мога да си гребна вода с кофата, когато си поискам. Топлофикация трябва да фалира и да се махат всички паразити, като Вальо Топлото.
22 Февруари 2012 16:52
Ако "Топлофикация" в София спре - ще стане лошо...
Малко се тези граждани от блоковете, които ще минат на дърва, а се оказа, че и дърва няма, а и цената им скочи двойно...
Както се видя, в студените дни бяхме на границата на електроенергийната система и, ако още 300-400 000 жилища бяха преминали изцяло да се топлят на ток, то режимът беше сигурен с всичките неприятности - спрели асансьори, топла вода и т.н...
По-горе писах - хоризонтални системи, личен топломер и ЯСНА сметка - така постъпленията бързо ще се вдигнат...
22 Февруари 2012 18:31
Изобщо не ми се чете. Само ще споделя че сметката ми за януари е 270лв. Това прави по 9лв. на ден. При отопляване с климатици за същата площ излиза наполовина, но пък нали ще ги забраняват...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД