:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,453,653
Активни 71
Страници 941
За един ден 1,302,066
Левицата подкрепи дейността на Костадин Паскалев

Общините сами ще определят такса смет от догодина

Ще плащаме според данъчна оценка или потребление на ток и вода
Снимка: Борислав Николов
Догодина общинските съвети сами ще определят начина, по който да се изчислява таксата смет. Това стана ясно след среща на вицепремиера Костадин Паскалев с ръководството на Коалиция за България. Местните власти ще получат това право, ако кабинетът и парламентът приемат промените в Закона за местните данъци и такси, които е предложила междуведомствена работна група. Общините ще могат да определят размера на таксата според данъчната оценка на имотите, както е сега, според потребеното количество вода или ток в едно домакинство или по друг начин.

На въпроса дали налогът няма да се повиши драстично в някои селища Паскалев обясни, че нито един общински съвет не може да приеме размер на такса, който не е доказан с разходни отговорности. Според него общините ще носят отговорност за решенията си под контрола на Сметната палата и на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Промените предвиждали още данъците и такса смет да се събират както досега - от данъчната администрация, а останалите такси да се събират от общините. По своя преценка те ще могат да предоставят тази дейност на фирми например.

По време на срещата с левицата Паскалев представил промените в шест закона, които уреждат финансовата децентрализация, а левите ги подкрепили. След разговорите той уточни, че със заповед на премиера е съставена работна група, която да изработи закон за общинско кредитиране. Вицепремиерът заяви, че тези промени в законите ще осигурят догодина нормален бюджет на общините, спокойствие и обезпеченост на дейностите. Червените подкрепили също политиката на регионалното министерство по усвояване на парите от предприсъединителните фондове. Подкрепа получили и готвените промени в Закона за устройство на територията, с които по думите на Паскалев ще се намалят предпоставките за корупция в държавната и общинските администрации. Подкрепен е бил и проектът за създаване на жилищноспестовни каси.

Левицата смята, че бюджет 2003 се очертава като инерционен, защото липсвали ясни приоритети и инвестиционна политика.

КОМЕНТАР

Догодина народът ще лудне от жестоки такси за боклука, ако властта позволи общините сами да определят този налог, без да бъдат контролирани строго. На добросъвестност от страна на кметствата едва ли може да се разчита. Поне това сочи горчивият тазгодишен опит. Данъчните оценки на имотите бяха повишени чувствително, но повечето общини не промениха ставките на такса смет. И така върху по-високата база прибираха и по-високи суми. Проверки на Сметната палата показаха, че половината от всички общини са погазили закона, защото не са разчели разходите си за почистване през годината. А точно таксата трябва да отговаря на разходите. Щом кметствата хитруват на наш гръб сега, когато определят само ставката по налога, какво ли ни чака, когато разписват цялата методика за пресмятане?
779
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД