:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,545,237
Активни 125
Страници 2,183
За един ден 1,302,066
Форум

Ядрени централи подскачат насам-натам като шахматни кончета

Защо трябваше да се поръчва скъп анализ на проекта "Белене", който очевидно няма никакво значение при вземането на решението за съдбата на атомната централа, чудят се читателите на "Сега"
Така трябваше да изглежда "Белене", но не би...
Stern

Въпрос 1. Защо бяха платени милиони на банката консултант, щом консултациите й не ни интересуват? Ако е вярно, че зачеркването на "Белене" е взето, ПРЕДИ да се плати за консултации, то кой ще понесе отговорността?

Въпрос 2. Ако консултантът все пак предложи сценарий, според който "Белене" може и да е печеливша и нужна, какво правим? Зачеркваме мнението на световнопризната институция, само и само да угодим на някого, не искащ руски реактор? Кой ще е отговорен?

Въпрос 3. 7-и блок може да започне да произвежда след 6 г., по най-оптимистични прогнози. Реакторът е проектиран преди... колко? 7? 10? 13? Спецовете твърдят, че 5 г. след проекта един ядрен реактор е вече остарял. Какво би ни струвало да го обримчим с всевъзможни защити от "Сименс", "Арива" и "Уестингхауз" и как това ще се отрази на цената на произвеждания ток?

Въпрос 4. Газова централа, ОК? Газ откъде? Нали всичко е в името на диверсификацията, значи няма да е от "Газпром", тогава откъде? От Румъния, препродаваща ни руски газ? От Турция, която ще прави същото? Втечнена от Катар? Каква ще е цената на мегавата?Manrico

Решението, естествено, е политическо. Всяко решение на политически орган - правителство, парламент, президент - е политическо. Дали го е искал американският посланик Джеймс Уорлик, не знам. Това, което твърдя от години в този форум, е, че ако може да се вземе икономическо решение за "Белене", може да го вземе и частен икономически субект. Да си я построи централата със свои пари и риск, халал да му е печалбата! И въпросът е защо не се намира частен инвеститор, който да построи "Белене" със свои пари и на свой риск - без държавни гаранции, без договор за изкупуване. Нали щяло да има пазар и да е рентабилно? Айде де, що се бяга от печалбата?Foton Gyuro

Плаща се изследване, което няма да прочетем. Хвърлят се милиарди за необмислени идеи. Правят се планове за огромни капиталовложения, без никакво обезпечаване. Ядрени централи подскачат насам-натам като шахматни кончета. Газ се разлива - скъсан язовир. ББ бае, както си знае. Елитът нехае. Троянски коне лудо препускат надлъж и шир. Парламент, Балкан, ливаде, безспир. Народът тъпо гледа сеир.havamal

1. А каква е разликата между АЕЦ "Белене" с руски реактор и същия този реактор в АЕЦ "Козлодуй"?

2. Да можело да работи и с друго, не само с руско гориво. Нищо че може да е по-скъпо, ама ще е европейско или американско: "Западният атом - по-добрият атом"!

3. Газова централа? Ама с руски газ, вкаран през Турция ли?

Правят се някакви упражнения, които не са ясни, и като погледнеш отстрани - приличат на една голяма глупост... Но за всичко са виновни предишните управляващи!dvama_drugari

1. Никой, включително амбразурчиците на проекта за АЕЦ "Белене", не посочва цена на тока от нея под 130 лева за МВтч, при вътрешна норма на възвращаемост 3%. Това е карикатура на икономика. Очевидно е защо, нали?

2. Приказките за "експортно-ориентирана Втора АЕЦ" са обикновени лъжи. Миналата година изнесохме рекордните 11.66 ГВтч. 31% от тях са от "Козлодуй", а над 50% са за Турция. Това значи, първо, че за износ са работили 450-500 МВт атомни мощности. Какъв износ трябва да имаме, за да натоварим още 2000 МВт? Второ, някой тук много убедено обясняваше, че спирането на "Белене" е турска диверсия заради техните бъдещи АЕЦ. А какво би правила "Белене" без турския пазар, след изграждането им? А без сръбския? Щото и сърбите ще инвестират над 4 млрд. долара за газови централи и ВЕИ.

3. Време е атомното лоби да се примири.Pisi Misi

Гледах жалката пресконференцийка. Министърът на икономиката Делян Добрев беше много нервен и изморен, нещата тръгнаха минорно. Борисов като усети, че журналистите събират смелост да му зададат по-неудобни въпроси, взе да ги прекъсва, да говори общи приказки. И отново ясно заяви, че на площадката на "Белене" има само един гьол и призова телевизиите да не показват някакви строежи, които ги нямало. Когато го попитаха този реактор ще го монтираме ли в "Козлодуй" или ще го продаваме, каза, че има вероятност да го продадем, а междувременно да поръчаме на руснаците по-модерен, който щял да е готов, когато вече била готова и площадката в "Козлодуй". Журналистите попитаха Добрев може ли да каже, че руснаците категорично са се отказали от неустойки, а той смотолеви, че трябвало да се изчака да дойдат през април и т.н. Борисов тогава пак взе нещата в свои ръце и обясни, че трябва да се договорим, без да ходим в съда, щото там било лошо.88
4123
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
88
 Видими 
01 Април 2012 19:18
Ако е не е държавна централата , как ще се заплаща водата която централата ползва от река Дунав за охлаждане !!
Аварията в Чернобил и Фукушима поставят и много други актуални въпроси свързани със платежоспособността на
държавата ,на територията на която възникне нещо подобно , да не дава Господ !!
Добре би било да имаме всичко , ама има и други и трети неща ...та така !!Благодарете на Бойко и не се кахърете !!
01 Април 2012 20:00
С това правителство, т.е. с гения, който стои начели, гьолът в Белене може да се преустрои скоростно в сеизмично устойчив супер-олимпийски басейн и още наесен да се пререже лентата, а след това и музей на простотитята можем да уредим!

После туристи и т.н.
01 Април 2012 20:47
Добре би било да имаме всичко , ама има и други и трети неща ...

Е кажи ги де, кажи ги... 'и другите, и третите неща'.
Срам ли те е?
01 Април 2012 20:57
публикувана е експертизата на 2другари
ясно е накъде бие вестникът
01 Април 2012 21:04

Да, селекцията е изключително показателна.
01 Април 2012 21:07
Интересно кой е правил подбора.
Щото последната седмица прочетох доста мнения на колеги които явно са доста запознати с материята, а точно те липсват.
01 Април 2012 22:55
публикувана е експертизата на 2другари
ясно е накъде бие вестникът

Не бъди мнителен, ве. В скромното ми мнение има техническа грешка - написал съм 11.66 ГВтч вместо правилното 11.66 ТВтч. Щях да го погледна още веднаж, ако съм имал представа, че редакцията ще го публикува
Отделен е въпросът, че 11.66 ТВтч износ следваше да бъде достигнат към 2024 година, съгласно Енергийната стратегия /10.4 ТВтч през 2020 г. и 13.0 ТВтч през 2030 г., след въвеждането в експлоатация на нови ядрени мощности/.
И като стана дума за "нови ядрени мощности" в стратегията - в проекта от началото на 2011 г. беше записано "изграждане на 7 и 8 блокове в АЕЦ "Козлодуй" или на 2000 МВт в АЕЦ "Белене"/. В окончателната редакция - юни 2011 г. - остана "удължаване на сроковете на 5 и 6 блокове и изграждане на нови ядрени мощности".
Това по темата "откога аджеба се знае, за Белене?"
01 Април 2012 23:31
Като първо друго което се сещам , макар да не съм голям привърженик , би било добре да имаме многобройна , добре въоръжена и отлично подготвена
Българска Армия !!
Със голям Флот и Военно-въздушни Сили !
01 Април 2012 23:42
А зачем? Войны уже выигрывают конями не шахматными, а водными. Ну а если их и напичкать подходяще, то кайф будет обеспечен
02 Април 2012 06:51
Весело!
АЕЦ Козлодуй е на няколко КИЛОМЕТРА от Дунава.
Тази са се канили да я чучнат у реката и
всека година да и треперем.
Майцепродавци.
02 Април 2012 06:54
Колкото до "подскачането" -
още преди няколко години написахме
КОЕ е единственото решение.
Ама алчните куманизи искаха грабьож.
Голем грабьож...
02 Април 2012 06:55
Въпрос: Какво правим, ако АЕЦ"Белене" фалира?
02 Април 2012 08:40
Отговор:
Викаме Гад Зееви.
02 Април 2012 08:54
Вариант2 за отговор.
Правим изложба и продаваме скъпи билетчета на многобройните желаещи да погледат първата в света фалирала АЕЦ.
02 Април 2012 09:18
Весело!
АЕЦ Козлодуй е на няколко КИЛОМЕТРА от Дунава.
Тази са се канили да я чучнат у реката и
всека година да и треперем.
Майцепродавци.


На 2,4 километра. И е свързана с Дунава с канал. (снимка: натиснете тук)

И в Козлодуй, и в Белене площадките са на кота около 10-12 метра над нивото на Дунава в съответния участък. Майцепродавци. Почвай да трепериш, щото знаеш ли какви цунамита има по реката!
02 Април 2012 09:26
Двуеко–аркадаш
Никой, включително амбразурчиците на проекта за АЕЦ "Белене", не посочва цена на тока от нея под 130 лева за МВтч, при вътрешна норма на възвращаемост 3%. Това е карикатура на икономика. Очевидно е защо, нали?
Що не прослушате изказването на нашият любим Министър-пртедседател-център-нападател, http://www.youtube.com/watch?v=oXAlSiiipEg за да чуете как след 2020 оставаме без ядрени мощности. А това число 130 лв. за мегават/час е изсмукано от пръстите на противниците на ядрената енергия. Така, че тогава цената на тока ще порасне драстично и последния ще стане лукс. Въпросът е как Турция при много по-скъпа електроцентрала намира икономически ефект, а нашите корифей-икономисти не. Това е защото там има стратегическо мислене. Най трагичното е, че вече 20 години не може да се направи ни един стратегически проект, с който нашата икономика да дръпне нагоре, а непрекъснато се свличаме нафдиолу. Каквото работи в широки мащаби си е останало от мръсния комунизъм. Всичко друго що се пръкна е работа на дребно и на ишлеме.
02 Април 2012 09:38
Щом пропагандата е в състояние да убеди всеки тъпанар колко неизгодно е да имаш АЕЦ, какво остава да го убеди да гласува за .
02 Април 2012 10:00
dvama_drugari, от всичко, което си написал, аз си правя един извод: Трябва по-често, да не кажа винаги, да слушаме какво казва Иван Костов.
02 Април 2012 10:01
водопроводчик, веУик си! Изкара всички немци тъпанари!
02 Април 2012 10:12
Много силно ме кефи как си вярвате на становища като това, Направо се гордея с вас:
Колкото и да похарчим за строежа на АЕЦ"Белене" (да се чете като - 10, 20, 50, 100 или 500 млрд лева)токът от него пак ще е най-евтиния

В главата на ядрения лунатик АЕЦ-а винаги прави най-евтиния ток. Това сега, колко ще струва централата, заеми, лихви, ескалация, инфлации някакви там - това са глупости и пренебрежителни подробности.
02 Април 2012 10:15
Тъмно пиво, не само немците.
Тъпанари са всички които имат АЕЦ и не се занимават с перки и фотоволтаици - французи, американци, китеайци, руснаци, финландци, чехи(еле па чехите!), абе.. всички!

02 Април 2012 10:16
Трябва по-често, да не кажа винаги, да слушаме какво казва Иван Костов.

Точно така! Освен слушането обаче трябва да гледаме и какво е правил и прави. Например кой е от основните участници в затварянето на 1-4 блок в Козлодуй, какви цени е осигурил (държавно гарантирани) на тока от новите ТЕЦ в Марица Изток за десетилетия напред и пр. и пр. ... ....
02 Април 2012 10:16
Heat
Правим изложба и продаваме скъпи билетчета на многобройните желаещи да погледат първата в света фалирала АЕЦ.

Кажи какъв боб хвърли, че прозря бъдещето в което АЕЦ"Белене" е построен и не е фалирал
Фанатизмът ти подсказва колко сте заблудени поддръжниците на АЕЦ"Белене". Щом чак даже не може и да се опиташ да си помислиш при какви условия би фалирал АЕЦ"Белене" значи говорим за стабилна шлифовка на мозъчните гънки.
02 Април 2012 10:20
Чуе ли някъде да се говори нещо за АЕЦ, Абадабчо мигом е на линия.
Факт!
.
P.S. Абадабчо, наскоро купих на жената нов миксер, да ми прай там разни манджи и крем-карамели...
Що не ми додеш на гости, и нагледно да ми демонстрираш, как се "миксира" тока идващ по единствената жица до дома.
И каква цена ше ти излезе накрая.
02 Април 2012 10:22
OLDMAD

Тъпанари са всички които имат АЕЦ и не се занимават с перки и фотоволтаици - французи, американци, китеайци, руснаци, финландци, чехи(еле па чехите!), абе.. всички!


Американците - наай-вече Калифорния и Тексас, но и другите щати наваксват, са много напред със възобновимите
Китайците - са световен лидер във възобновимата енергетика - съвсем скоро ще станат и най-големия пазар и с най-много инсталирани мощности
Руснаците - те тях не ги гледах - те вода газят, жадни ходят
финландците - колко петилетки след плана е строящата им се централа и с колко % са надминали бюджета?
чехите са един от европейските лидери по инсталирани фотоволтаични мощности
Но да не забравяме и Ирландия, Великобритания, Италия, Испания, Португалия, Гърция (световен лидер по слънчевотермални мощности за топлене на вода), Дания, Австрия, Австралия.

Олди
Кажи с каква съвест говориш глупости без да си прочел един ред информация?
02 Април 2012 10:23
OLDMAD
Радва ме да говоря с фанатици, които като ги питаш нещо и ти отговарят първосигнално, без въобще да се замислят.
02 Април 2012 10:32
Колеги, не спорете с никовете 2другари, абадаб (сигурно вече са му пораснали мустаки и трябва да се еманципира от умалителното си име), тъмно пиво и още някои по-незначителни, защото разговорът се опростачва.
02 Април 2012 10:36
водопроводчик

Разговорът се опростачва, защото не мислите:

- Какво ще правим, ако АЕЦ"Белене" фалира?
- Не може да фалира.
- Защо да не може?
- Защото не може.
- Защо да не може?
- Всички знаят, че не може.
- И защо това да значи, че не може?
- Защото и няма фалирал АЕЦ в света, а това доказва, че и в бъдеще няма да фалира АЕЦ?

Ей така прочита "разговора"

Вие, г-н водопроводчик, защо сте толкова сигурен, че АЕЦ"Белене" не може да фалира?
02 Април 2012 10:43
Такива като абадабчо доказаха, че Територията е страна на неограничените възможности, не США. Все пак само тук успяха да фалират петролна рафинерия.
02 Април 2012 10:44
След цяла седмица дебати във Форума, Абадабчо продължава... сам.
Също факт!
02 Април 2012 10:48
Продължавам да чакам информиран отговор на въпроса: "Защо не може да фалира АЕЦ"Белене"?".

Досега показвате единствено сляпа религиозна вяра в проекта.
02 Април 2012 10:49
Абадаб, ще те питам нещо, но ако не искаш, не отговаряй. В училище как се справяш с предмета физика (има такъв)?
02 Април 2012 10:51
Геле, сипи едно двойно. От бурето онова дека е у дъното, до луканките. Много ти аресвам името на кръчмето - "У форумо".
Че изпущиме парата па после кой накъде.
02 Април 2012 10:51
водопроводчик

Абадаб, ще те питам нещо, но ако не искаш, не отговаряй. В училище как се справяш с предмета физика (има такъв)?


Имах 5. Защо не може да фалира АЕЦ"Белене"?
02 Април 2012 10:51
В България всичко може да фалира, но много по-лесно могат да фалират перките и фотоклетките.
Щом неграмотници могат да стават министри.
02 Април 2012 10:53
А знаеш ли каква е разликата между работа и енергия?
02 Април 2012 10:54
водопроводчик

Кога съм казвал, че не могат да фалират перките и фотоволтаиците?

Вие фанатично твърдите, че АЕЦ"Белене" не може да фалира до сега.

Тогава въпрос 2:

Какво правим, когато фалира АЕЦ"Белене"?
02 Април 2012 10:54
водопроводчик

А знаеш ли каква е разликата между работа и енергия?


Знам.
1. Защо не може да фалира АЕЦ"Белене"?
2. Какво ще стане, ако фалира АЕЦ"Белене"?
02 Април 2012 11:03
В държава, в която малки идиотчета избират големи идиоти да ни управляват, а последните от своя страна назначават други малки идиотчета, може да фалира и АЕЦ. По света, където властва здравият разум, подобни въпроси не възникват, защото са в разрез със здравия разум. В страните, които са се отказали от атомна енергия също не са се съмнявали, че АЕЦ не може да фалира. Там идиотите са с една степен по-високо то нашите - в техния микс от глупости не фигурира съмнението, че АЕЦ може да фалира.
*
ПП Като имаш 5, можеш ли без да преписваш да си спомниш коя да е формула от произволен урок по физика?
02 Април 2012 11:11
По света, където властва здравият разум, подобни въпроси не възникват, защото са в разрез със здравия разум. В страните, които са се отказали от атомна енергия също не са се съмнявали, че АЕЦ не може да фалира.


Това не е вярно - поредната ви религиозна вяра в ядрената енергетика. Ако може да го подкрепите с някакви факти, моля, заповядайте.
02 Април 2012 11:13
А иначе, аз си мисля, че АЕЦ"Фукусима" фалира от всякъде. Самия АЕЦ нито беше застрахован, спря да произвежда ток, и сега за всичко плащат японските данъкоплатци.
02 Април 2012 11:13
Ами няма факт, бе младеж, няма, ако беше обратното, тогава щеше да има.
02 Април 2012 11:18
И това не ти е ясно. Фукусима не е Белене. Белене е на светлинни години напред. Фукусима е работила 40 години и е била пред затваряне. Реакторите във Фукусима са възможно най-опростените и от там - възможно най-евтините и несигурни.
*
В какви единици се измерва работа и в какви енергия?
02 Април 2012 11:23
водопроводчик

Аз просто дадох пример за фалирал АЕЦ.

Фалитът на АЕЦ"белене" щеше да дойде, поради фактът, че АЕЦ-а нямаше да може да си продаде тока. Ако сега ми кажете, че АЕЦ"Белене" ще произвежда най-евтиния ток до 2070та, тогава веднага бих ви запитал:

От къде го знаете това?
02 Април 2012 11:24
Абадабчо ще да е от чернобилското поколение. Поведението му е илюстрация на тератогенния ефект на облъчването от консумацията на немити марули.
02 Април 2012 11:28
Ако АЕЦ Белене няма да може да си продава тока, то какво остава за твоите екзотики - перки и солариуми?
Момче, хвани се с някаква работа!
02 Април 2012 11:33
Абадаб още търси в Гуглето как се мери енергия и работа.
02 Април 2012 11:33
водопроводчик

Защо си мислите, че АЕЦ"Белене" ще продаде всичкия произведен ток на цени, които са му изгодни и така до 2070та?

На религиозна вяра в проекта ли стъпва или имате някакви данни, факти, проучвания, прогнози за да го подкрепите това твърдение? Да не забравяме, че 2070та е доста далече в бъдещето?
02 Април 2012 11:40
водопроводчик

Ето например виж какво става в Германия:
Натисни тук
Starting April 1st, 2012 new feed-in tariff payments for rooftop PV plants smaller than 10 kW will be EUR 0.195/kWh (USD 0.261/kWh), rates for rooftop PV up to 1 MW will be EUR 0.165/kWh (USD 0.221/kWh) and rates for ground-mounted and rooftop PV of 1-10 MW in size will be EUR 0.135/kWh (USD 0.180/kWh).


Цената на тока за домакинствата в Германия е 0.26 Евро, а субсидия за покривна инсталация по-малка от 10 kWp е вече 0.195/kWh. В същото време, ДКЕВР държи в България субсидия 60 ст. квч. Питай ги на какво отгоре. И сега внимавай много:

No FiT for PV plants larger than 10 MW


НИКАКВИ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ ЗА ТОКА ПРОИЗВЕДЕН ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ ПО–ГОЛЕМИ ОТ 10 мегаватпика.

Но това не е всичко:

The law also sets a monthly degression to the FiT depending upon the amount of PV installed annually, ranging from 0% to a maximum of 2.8% if 7.5 GW is installed, with a maximum annual degression of 29%.


Това е новото - ежемесечно намаляване на преференциалните цени за фотоволтаични централи, а не както е в България - я веднъж, я по-рядко, на година.

Какво значи всичко това?

Че германците са пресметнали, че цената на тока от фотоволтаичните централи е ПО–МАЛКА от 0.195/kWh. В слъчева Италия една и съща система ще произведе 30-40% повече ток от колкото в Германия, заради повечето слънце, т.е. едни и същи пари до ключ, но много повече произведен ток. Това значи, че цената на фотоволтаичния ток в Италия е от около 0.15 евроцента за киловат час. Напълно сравнимо с цената на тока за домакинствата, където се слагат покривните фотоволтаични системи - те се слагат за да намалят потреблението на мрежата, т.е. вместо да купуваш ток си го правиш на покрива.
02 Април 2012 11:47
Виж сега, аз не съм против евтин ток от ВЕИ. Ти защо си против евтин ток от АЕЦ? А пък в момента евтин е само токът от АЕЦ.
*
чакам за мерните единици
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД