:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Накратко

Бърз тест за туберколоза

Британски учени разработиха бърз тест, който може да диагностицира туберкулоза за 2-3 часа, вместо за седмици, предаде Ройтерс. Тестът използва технологията на вземане на ДНК проби. Професорът по микробиология Майк Берър от университета в Лестър съобщи, че тестът е използван успешно миналата година, когато в града бяха регистрирани 24 случая на туберкулоза в едно училище. ДНК-технологията е използвана, за да се вземат отпечатъци от 400-те гена, които образуват генома на микобактерум туберкулозис - бактерията, която причинява опасната болест. Въпреки ефективното лечение все още 1,5 милиона души умират годишно по света от нея.



Пушачи отказват цигарите, без да пълнеят



Експериментален продукт, разработен на основата на ефекта от канабиса върху апетита, може да помогне на пушачите да откажат цигарите, без да напълнеят, съобщи френската компания "Санофи-Синтелабо". В изследването, обхванало 360 пушачи, 30% от приемалите тествания римонабан отказали цигарите след месец, в сравнение с 14,8% от доброволците на плацебо. Освен това пушачите на римонабан отслабнали средно с 1-2 кг, докато тези на плацебо наддали с по 1 кг. Вече започнахме широкомащабни изследвания с участието на 5500 пушачи, като резултатите ще станат известни през 2004 г., поясни д-р Марк Клюзел, директор по научните изследвания на "Санофи-Синтелабо".
6209
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД