:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,376,148
Активни 155
Страници 19,916
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

От 20 до 200 лв. струват комплектите учебници

Само първолаците учат по безплатни книги. Борсата за втора употреба е любимо място за родителите с по-скромни възможности
Снимка: Вера Петкова
Новата учебна година започва. Много ученици обаче още не знаят по какви учебници ще учат. Безброй заглавия и издателства объркаха родители и ученици още преди да бие училищният звънец. Всяко школо само решава по кои книги да се преподава. Проблемът, пред който са изправени повечето ученици, е, че списъците с избраните учебници ще се обявят след 15-и. Това ще принуди много малчугани да си търсят учебници, след като вече са започнали часовете.

Това обаче е по-малкият проблем. По-сериозният е, че обучението се оказва истинско финансово предизвикателство за повечето семейства с ученици. Семейният бюджет е пред сериозна заплаха, ако, разбира се, не са заделени пари за тази цел.Първолаците с безплатни буквари и читанкиЗа учениците в първи клас безплатни са само учебниците. Учебните тетрадки и помагала трябва да се купят от родителите. Комплектът от три учебни тетрадки по родна реч на издателство "Просвета" струва 7,50 лв. Тетрадките на "Тилиа" по български струват 5,40. Тетрадките по математика се издават само от "Просвета" и двете струват 4,40 лв. В зависимост от това, какъв избор на издателство ще се направи, цената само на тетрадките по български и математика за първолаците варира от 9,80 лв. до 11,90 лв. Към тях, обаче, задължително се прибавя и тетрадката по безопасност на движението, чиято цена е 1,20 лв. Т.е. задължителните тетрадки струват от 11 лв. до 13,10 лв.

1,90 струва читанката, букварите са по 3,50 лв., но тях ги плаща държавата. Математиката за първи клас е поверена на издателство "Просвета", учебникът струва 2,65 лв., но също е безплатен за учениците. "Просвета" е монополист и в издаването на учебници по музика и роден край. Пеене ще се преподава по книжки за 2,13 и по 1,72 лв.

Задължителният комплект по рисуване за първолака включва блок и албум. Издателство "Планета 3" продава комплекта по 3,10 лв. Правилата за движение също са в програмата на малчуганите. За книжката по религия, която в някои училища стана избираем предмет, родителите ще платят 2,90 лв.

Т.е. сметката за задължителните неща, които трябва да купят родителите на първолака, достига около 20 лв.Помагалата - истински океан от заглавияУчебно-помощната литература не е задължителна, но повечето училища изискват родителите да снабдят децата си с необходими книжки. 65 са заглавията на учебно-помощната литература за първолаците - "Учебно помагало", "През чудно прозорче", "111 упражнения, български език за първи клас" или "Аз съм голям, ще уча сам" и т.н..

"Азбуката-спътник на буквара", издавана само от "Просвета", струва 7,90 лв. Много по-евтино е учебното помагало към буквара за първи клас на издателство "Димант" - 1,40 лв. Книжката "Детски поетичен календар", която също е помагало за първи клас, може да се намери по сергиите на площад "Славейков" за 3,00 лв. Алтернатива е христоматията по литература "През чудно прозорче" на издателство "Гея Либрис". Тя ще служи на децата от първи до четвърти клас и струва 4,80 лв. "Читателски дневник" е помагало към програмата за първи клас. Цената му е 2,10 лв.

Издателство "Хермес" също предлага на първолаците помощни четива. 2,30 лв струва книжката "Аз уча ръкописните букви", а "Азбука на граматиката" е 2,00 лв. Учебна тетрадка за 1,50 лв. учи децата да четат. Краснописът ще се усвоява от две тетрадки по 1,60 лв. За тази учебна година авторите от издателство "Слово" са подготвили за децата книжка за диктовки, за преразказ и съчинение, както и тестови задачи за писмена проверка по български език. И трите струват по около 1,50 лв.

Най-много помагала има издадени по български език и литература. "Анубис", "Парнас" и "Лик" също предлагат помагала за първолаците. Цените им варират от 1 до 3 лв. Единственото по-скъпо четиво е на "Анубис" - 5,20 лв. С него малчуганите ще усвояват родното слово под формата на игри и рисунки.

Интересно и евтино е помагалото "Забавни задачи за нещотърсачи" на издателство "Лик". Цената му е 1,20 лв. Учебни помагала, с чиято помощ се усвоява правописът, издават и фирмите "Калоянов", "Теди Тед" и "Булвест 2000". Техните учебни тетрадки струват около 1,00-1,50 лв.

"Просвета", "Слово", "Тилиа" и "Хермес" са издателствата, които предлагат най-много помагала по математика. Задачи и тестове децата могат да решават за 1,90 лв. Издателство "Просвета" се е погрижило малчуганите да не забравят точните науки с книжката "Ваканционна тетрадка, математика". Цената й е 2,20 лв. Помагалото с интересното заглавие "В света на интелекта" е на "Лик" и струва 2,70 лв. Най-скъпи са сборниците по математика. Те могат да се намерят за 4,50 лв. Издадени са в две части. 3,90 лв. струва сборникът на "Просвета".

Учебни помагала не липсват и по роден край. "Слово", "Хермес" и "Димант" са тазгодишните издатели на подобни книжки. Цените им се движат от 1,25 до 3,90 лв. Най-скъпо е помагалото на "Просвета" - 3,90 лв.

Албуми по ръчен труд могат да се намерят от 2,20 до 5,60 лв. Книжките по музика вървят по 2,50 лв, но има и по 4,00 лв.

Ако амбициозните родители са решили да осигурят на децата си всички издадени учебни помагала за първи клас, трябва да приготвят поне 200 лв. Родителите на първолаците, които ще учат чужд език, трябва да предвидят и около 30 лв. за учебниците, които не са безплатни.Втори и трети клас - около 70 лв. за комплектПълният комплект за учениците от втори и трети клас излиза по около 50 лв. Учебниците се издават предимно от "Просвета". Учебникът по български език струва 5,50 лв. Двете тетрадки към него са по 2,90 лв. Читанката и математиката са по 5,50 лв. Две са учебните тетрадки и по математика, които струват по 2,90 лв. Музиката и роден край са по 3,50 лв. Тетрадките по музика струват по 3,50 лв. Родителите трябва да приготвят албум и блокче по рисуване. Учебна тетрадка по безопасност на движението струва 1,20 лв. Природознанието и родинознанието на "Просвета" са 4,90 лв. Учебните тетрадки по двата предмета са по 3,90 лв. Трябва да се купят четири. Атласът по родинознание е 2,40 лв. Т.е. сметката е 66 лв. Като се прибавят и допълнително уж не задължителните неща, сумата набъбва сериозно.

Помощната литература и за децата от втори клас нагоре е много разнообразна. Родителите трябва да се снабдят поне с книжки с упражнения по български и математика. Може да се избира между учебниците на "Слово", "Димант" и "Хермес". Цените са от 1,30 до 5 лв. Упражнения за развитие на речта, тестове, "Детски поетичен календар", "Математика от приказния свят" са само част от заглавията, които ще образоват второкласниците.Четвърти клас - 80 лв.Търговците са сметнали, че комплектът учебници за четвърти клас е 80 лв. Само учебникът по литература струва 7,90 лв. "Просвета" и "Анубис" са фирмите, оторизирани да издават учебниците по литература за 4-и клас. Българският език и математиката струват около 6 лв. За природознанието, родинознанието, музиката и рисуването ще трябват още 30 лв. Учебните тетрадки се издават от "Булвест" и струват по 2,90 лв. Към тези суми се прибавят и помагалата.За 5-и, 6-и и 7-и клас - до 90 лв.Учебниците за учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас излизат около 80-90 лв. Книгите по западен език струват около 10 лв. Към тях задължително трябва да се купят учебни тетрадки. Цените им са от 3,70 до 5 лв. Амбициозните родители, които държат децата им да учат по системите на "Оксфорд", трябва да знаят, че комплектите струват около 50 лв. Престижните учебници на "Лонгман" и "Кеймбридж" струват около 30 лв. Литературни анализи, сборници със задачи, упражнения по правопис са само част от желателната помощна литература. Цените на книгите са от 2 до 5 лв. "Абагар", "Анубис", "Сиела" и "Хермес" са фирмите, които издават помагалата за по-големите ученици.

Особено внимание издателствата обръщат на кандидатстващите в елитни гимназии ученици след 7-и клас. Упражнения по правопис, сборници с тестове, упражнения по преразказ, граматика са само част от помагалата за кандидатстващите. 25 са книгите със задачи по математика на различните издателства. "Просвета", "Регалия" и "Светлоструй" са фирмите, които издават тази година помагалата по математика и български език.

Въпреки голямото разнообразие от учебници родителите и тази година ще имат нужда от частен учител, който да ги ориентира в имена и заглавия, които са най-подходящи за децата. Около 6 лв. струват специализираните издания за кандидатстващите. Най-скъп е учебникът на "Сиела". Той съдържа комбинирани тестове по всички предмети и е много полезен за тези, които тази година ще се явяват на приемни изпити.Втората употреба пести париАлтернатива за учениците, които искат да спестят на родителите си пари, а и се чудят какво да правят със старите книжки, са борсите за учебници втора употреба. Тук те могат да се отърват от старите или да ги разменят за нови. Задължително условие, за да се приемат учебниците обаче, е те да са актуални и здрави. Ако липсват страници или учебникът е мръсен, също няма да бъде приет. От 1 септември до 1 октомври ще работи борсата за употребявани учебници в НДК - "Образователен форум". За тези, които искат само да се отърват от старите учебници, на борсата ще им ги изкупят с 20-30% по-евтино от коричната цена. За учениците, които искат да разменят старите книги за нови, отстъпката е между 40 и 60%. Учебникът по български език за седми клас например, чиято цена е 6,90 лв., на борсата може да бъде продаден между 2 и 4 лв. в зависимост от състоянието му. Отстъпки до 75% се правят и при размяна. Ако учениците продадат и си купят от борсата стари учебници, отстъпката е от 50 до 75%. Тази учебна година все повече родители и ученици избират борсите за втора употреба. Друг е въпросът, че качеството на учебната литература се влошава с всяка изминала година и това прави невъзможно повторната употреба на книгите.
3728
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД