:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,768
Активни 214
Страници 24,402
За един ден 1,302,066
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТРУДА

По бюрото ще ги познаете

Ще разберете що за човек е колегата ви, ако обърнете внимание на това, как подрежда работния си кът
Знаете ли как много бързо може да разберете що за тип се труди срещу вас? Трябва само да хвърлите едно око на бюрото му. Според италиански психолози подредбата на работния кът дава доста точна представа за човека отсреща и вади на показ дори онези негови черти, които той най-старателно се опитва да прикрие.

Разбира се, две еднакво подредени бюра няма. Те все по нещо ще се различават помежду си, предупреждават специалистите. Има обаче характерни признаци, които се срещат при всички. Всъщност именно по тези признаци хората могат да се разделят на шест условни типа.



Педантично организиран

Бюрото на тези хора прави впечатление най-напред с безупречния си ред. Там всичко е толкова добре организирано, че не се налага да се рови и търси даден предмет повече от няколко секунди. Човекът, работещ на такова място, трябва само да протегне ръка и най-необходимото ще е в дланта му.

Обикновено такъв ред има по бюрата на компютърните специалисти и хората, чиято работа е свързана с активно ползване на компютър, смятат италианците. Познават се и по това, че и компютърът им, и всички останали вещи на работното място не блестят с лъскав вид, нито са последен моден писък. Но за сметка на това са от възможно най-качествените.

Този тип хора според психолозите не се нуждаят от лустро, което да ги представя пред останалите в положителна светлина. Те просто са уверени в своите възможности. На тях може да се разчита в много отношения. Те са идеалният избор, когато трябва да се свърши нещо, свързано с тежка организация. А и винаги работят онова, което най-добре разбират. Никога не се захващат с нещо, в което не са достатъчно компетентни. Няма начин да ви излъжат с обещание за помощ, защото дават такова само ако са сигурни, че ще го изпълнят. Проблемът им е, че в повечето случаи колегите им не ги долюбват особено, тъй като винаги са на върха.

За да се погаждате с такъв човек, не трябва да му се бъркате в работата, нито пък да го разсейвате с приказки. А и не пробвайте да му разказвате вицове, тъй като хората от този тип сравнително рядко имат чувство за хумор.



Хаотично организиран

Ако смятате, че по неговото бюро няма ред, жестоко се лъжете. Привидният хаос всъщност крие определена подреденост, която обаче само той разбира и умее да ползва. За околните това е просто едно разхвърляно бюро.

Че има някакъв ред, личи по това как точно са разхвърляни вещите около компютъра. Те са в полукръг и на една ръка разстояние. Но основното, което издава хаотично организирания тип, са многобройните лепящи се листчета с дребни бележки, пръснати по цялото околно пространство. Липсват обаче каквито и да е вещи, напомнящи за дома, семейството и приятелите.

Тези хора са работохолици, за които няма непреодолими неща. Дори и да не разбират от дадена работа, те ще положат такива усилия, че в крайна сметка ще се окажат по-добри и от специалистите. Освен това обичат да се нагърбват със задачи непрекъснато, дори когато виждат, че не успяват със сроковете. Почти винаги имат някакъв евентуален план за деня, който успяват да изпълнят на косъм и никога по предвидения ред. Харесва им обаче да планират нещата предварително.

На такива колеги може да разчитате, защото те умеят да си вършат работата. И то добре! Хубавото е, че за разлика от педантично организирания тип, хаотично организираният умее да се сработва добре с останалите в офиса. Той е весел, обича да бъбри, да изслушва, да помага, има чудесно чувство за хумор и е истинско съкровище за всеки колектив. Недостатъкът му е, че се изразходва до степен, в която рухва внезапно и тотално. Съвет към работодателите: ако видите, че този ваш служител започне да зацикля, дайте му седмица отпуск.



Творческият хаос

Бюрото на този тип хора изглежда по следния начин: разхвърляни книги около компютъра, които все някога биха влезли в работа, макар и не точно в този момент; задължителна чаша кафе, но не пласмасова, а купена специално за работата; едно живо растение. Растението е единственият елемент, който може да липсва.

На работното място на пръв поглед няма ред. По-важното е обаче, че ред има в главата на човека, който е организирал по такъв начин вещите по бюрото си. Този тип недолюбва новите технологии, но ги ползва. Освен това предпочита работното му място да е работно, а не да прилича на дома му. Точно по тази причина няма семейни снимки, нито пък някакви дреболии, които да му напомнят за децата. Може да закичи обаче някоя своя снимка.

По такъв начин са подредени обикновено бюрата на писателите, твърдят италианските психолози. Но и не само те. Хората от тази категория обичат да работят сами. Предпочитат спокойствието и уединението, тъй като така развихрят фантазията си. Иначе са енергични, умеят да се концентрират върху възложената задача, дори и да не им е по вкуса. Но имат нужда и от кратки паузи. Тогава стават душата на колектива, ако се случи да работят с повече хора на едно място.

На тях може да се разчита в най-тежки минути, тъй като в критична ситуация те не кършат ръце, а бързо и в повечето случаи успешно импровизират.



Бюрото на индивидуалиста

Тук ще намерите всичко, за което може да ви хрумне в момента: снимки на приятели, сувенири, картички от други страни, пакетче фъстъци, ножици, лепящи листчета, хидратантен крем за ръце и т.н. И всичко това в изобилие, неоставящо педя свободно място.

Този тип хора не обичат да изпадат в затруднения. Точно по тази причина са се опитали да напълнят работното си място с всевъзможни вещи, които да им послужат в необходимия момент. Пък бил той и след една година.

Не търсете ясно изразени индивидуалисти сред онези, които имат строго фиксиран работен ден и здрава дисциплина, предупреждават италианците. В тази категория влизат най-често творческите натури, които обичат да влизат и излизат от стаята си, когато те решат, да свършат дадена работа, когато им дойде вдъхновението или пък да закъснеят за работа, защото са се зачели в интересна книга у дома.

Това съвсем не означава, че не си вършат задачите. Нищо подобно! Точно този тип хора са в състояние да прославят името на компанията, за която се трудят. Трябва само да бъдат оставени свободни - правилниците не са за тях.



Работно място като в лъскаво списание

1. Бюрото и столът не са такива, като на останалите. Собственикът им си е извоювал привилегията да се труди и седи на скъпи мебели - последен моден писък.

2. Има задължително негова снимка от някакъв луксозен воаяж, поставена в екстравагантна рамка.

3. На бюрото стои най-новият модел GSM, малко небрежно встрани е поставен и личният лаптоп, чантата (ако става дума за дама) е от скъп бутик и също е наредена до останалите вещи.

4. Ако собственикът на такова бюро някога е получавал награди за нещо, то те са непременно на видно място.

Какво трябва да знаете за този тип хора? Те искат да изглеждат значими в очите на останалите. Понякога са дори агресивни, ако трябва да бранят или завоюват някоя ценна позиция. В същото време са отлични приятели.

Това са хора, родени да бъдат лидери. На подчинена позиция те не биха се чувствали удобно и честно казано, не биха били особено полезни. Но като лидери могат да правят чудеса. Пълни са с енергия и умеят да мотивират хората, с които работят. Мислят генерално, оставяйки детайлите на подчинените си.

Ако обаче не вървите по тяхната свирка, рискувате да си навлечете гнева им. Тогава внимавайте!



Шефското място

Не е речено, че човекът трябва да заема ръководен пост, за да изглежда бюрото му по този начин. Дори и като подчинен човекът, призван да бъде висш началник, си личи отдалеч. Неговото работно място е изчистено и по-скоро празно.

Компютър, органайзер за текущите задачи, писалка редом до химикалката и телефон под ръка. Това са наличните вещи на родения да бъде шеф. Ще познаете, че колегата ви е от този тип, ако без нужда той постоянно придърпва общия телефон към своето място.

Хората от тази категория са не само родени да бъдат лидери, но и достатъчно добре подготвени да изпълняват такава задача. Те са солидни, спокойни, знаят какво вършат и знаят как да организират нещата на работното място, така че всичко да бъде наред. Големи педанти са и забелязват и най-дребните грешки на колегите.

Ако ви се падне такъв началник, много внимавайте какво вършите и говорите в негово присъствие, съветват психолозите. Защото той запомня. Този тип хора са идеални за компании, в които редът и дисциплината са от съществено значение. Но не и когато става дума за творческа дейност.
1006
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД