:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Финките са мили, евтини и се гледат лесно

От всички видове амадини зебровите създават най-малко грижи, тъй като са най-малки и непретенциозни
Въпроси и мнения изпращайте на адрес: (iosarian@yahoo.com)



Кръгли черни очи, ярка червена човка, мъничко пухкаво телце - финките са едни от най-симпатичните птици, които човек може да си представи. Макар и да не се отличават с блестящ ум, божествен глас или особена красота, зебровите амадини са изключително очарователни и интересни птички. Макар и в клетката техния живот да не се отличава с особено разнообразие, мъничките финки непрекъснато правят нещо вълнуващо. Те винаги влагат много ентусиазъм в действията си - независимо дали чоплят просо, пеят, къпят се, подреждат си перата, скачат нагоре-надолу или се карат със съседите.

В зоомагазините у нас една финка се продава за 8-10 лв. Препоръчително е обаче да си вземете двойка, защото



те са свикнали да живеят на колонии



и самотата ги потиска. За разлика от папагалите финките никак не настояват да си общуват с хората - даже биха се радвали, ако хората дойдат, оставят храната и се разкарат завинаги. Финките обичат само своята колоритна финска общност и не дават пет пари да си общуват с други видове, пък било то канари или други пойни птичета.

Макар и да са големи цапачи, миниатюрните размери на финките не им позволяват да направят наоколо такава кочина, каквато биха искали, а това определено прави отглеждането им по-лесно. Най-приятното нещо при тях е, че не е никак трудно да им се предоставят много добри условия за живот. 15-20 лева са достатъчни за една голяма и просторна клетка - дълга, а не висока, в която малките птички ще имат възможност да хвърчат и да упражняват крилете си. При добри условия зебровите амадини ще хвърчат непрекъснато напред-назад и ще подскачат весело из клетката. Ако се отглеждат добре, те спокойно могат да живеят 5-6 години, но



ако се гледат в мъничка и мръсна клетка,



просто залиняват и умират.

При амадините, а и при всички птици въобще, болестите протичат много бързо и ако за 2-3 дни не са се оправили, няма шанс за оживяване. Най-опасният враг на птиците е течението - независимо колко голяма и хубава е една клетка, тя трябва да се поставя на завет и далеч от преките слънчеви лъчи.

Храненето на финките е лесна работа - във всички зоомагазини се продават подходящи зърнени смески на цена 1-2 лева. Добре е към тях да се дават и допълнителни хранителни добавки - листа от маруля, глухарче, зеле, стъргана ябълка, малки количества сварен ориз. Задължително е веднъж седмично да им варите поне 10 минути едно яйце, да строшите ситно черупките и вътрешността и да направите каша, която те ще изядат с удоволствие.



Калцият е много важен за здравето



на птиците и докато са в заточение, това е единственият начин да си го набавят, тъй като амадините за разлика от папагалите не обичат да гризат калциева креда.

Най-интересният момент при отглеждането на финките е, че те са от малкото птици, които лесно се размножават в изкуствена среда - гнездят, снасят и мътят успешно. Достатъчно е да сложите в клетката подходящо гнездо сено, малко памук и лентички от вестници и ще станете свидетели на най-старателното и фанатично подреждане на гнездо.

Разбира се, има и мързеливи финки, на които ще трябва да предоставите готово гнездо, тъй като те не биха си направили труда да го пълнят. Понякога се случва финките да снесат, но да не измътят яйцата си, което се дължи на шума и суетнята около тях - все пак това не са кокошки.

Финките са много интересни и приятни за отглеждане - препоръчителни са за всеки, който иска да се занимава с любимци, но не може да отделя време за тях. Макар да не изискват особени усилия, зебровите амадини са изключително интересни и приятни за съжителство - с тях никога не е скучно.
21388
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД