:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дянков вече говори за две увеличения на пенсиите в изборната 2013 г.

Година преди парламентарните избори финансовият министър Симеон Дянков се сети, че Кодексът за социално осигуряване регламентира ежегодно актуализиране на пенсиите, и точно със закона се опита да обясни намерението на правителството през 2013 г. да вдигне парите за старост на всички. Той обаче напълно се обърка в законовите разпоредби.

За следващата година се предвиждат две възможности за увеличение на пенсиите, обяви Дянков пред БНТ. "Едната възможност е по закон и определено от следващата година, в средата на годината - може би май или юни, всички пенсии без изключение ще се вдигнат с индекс, който в миналото е бил известен като швейцарското правило - смес от инфлация и ръст на производителност", твърди Дянков. Но в швейцарското правило производителността на труда никога не е съществувала като показател, а се вземат 50% от инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход. Освен това управляващите го отмениха и от т.г. се предвижда актуализация само с инфлацията. Откакто е на власт обаче, ГЕРБ не актуализира пенсиите. За пръв път такава се предвижда догодина. В закона освен това е фиксирана датата за тази промяна - 1 юли, докато Дянков борави свободно с нея. Той допусна и още едно вдигане на парите за старост, ако ръстът на икономиката се окаже над 1% т.г.

На обвиненията, че ГЕРБ повтаря тройната коалиция и се опитва да си купи предизборно пенсионерите, Дянков реагира: "То не е обещание, то просто е задължение в закона. Този закон между другото е заложен още миналия октомври, дори преди предишните избори, понеже тогава тръгна предишната бюджетна процедура. Така че винаги ще има такива обвинения, че е заради избори." Задължението в закона обаче не попречи на финансовия министър три години поред - през 2010 г., 2011 г. и 2012 г., да замразява пенсиите с преходна разпоредба, която гласеше, че през съответната година няма да се прилага КСО в тази му част.

СЪМНЕНИЯ

Според Симеон Дянков не е изключено острото становище на БНБ срещу идеята му до 30% от парите на Сребърния фонд да се инвестират в държавни ценни книжа да е контраудар на банките заради опитите му да свали лихвите. "В последните няколко месеца банковият сектор определено не е доволен от някои политики, които водим във финансовото министерство и в тристранния съвет особено, така че е възможно търговските банки да не са особено радостни и да се опитват по някакъв начин да ни дрънкат", обясни Дянков по БНТ. Той обаче призна, че на мястото на гуверньора Иван Искров би написал същото становище, тъй като целта на БНБ е да защитава финансовата стабилност на държавата.
19
2160
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
12 Април 2012 18:55
"То не е обещание, то просто е задължение в закона.
Яяяяя, този се сети,че имало и закон???? А 3 години не бяха ли му достатъни да разбере,че имало закон??
12 Април 2012 19:09
Две...едното с левче, другото с още едно.
Като си ги изтеглят от картата, ще ги върнат на банката като такса. Даже ще са назад.
12 Април 2012 20:06
Избори имало догодина.....
Ами да ги отложим, те и без това нищо няма да променят.....
Поне да вдигнат пенсиите!
12 Април 2012 20:23


Толкова ми е хубаво да го
слушам Дянков. Постепенно
създава у слушателя една
увереност, че най-после
здравите сили ще победят
здравия разум.

12 Април 2012 20:30
Ъхъ...вече 3 години българските пенсионери получават един здрав от Дянков
12 Април 2012 20:53
Няма нищо за чудене! Последните три месеца ще бъдат увеличени с по 20 % заплатите и пенсиите. Да ги плаща следващото правителство или коалиция...Чиста работа!...Да му мисли Първанов с 140-те делутати на БСП,ДПС, Кунева, Атака и ГОРД на архонта......Блазе на стадото...
12 Април 2012 20:55
Що бе хинин, Върховният Урко е сигурен, че ще прави и втори мандат, а и последователите Му
12 Април 2012 21:23
Хинин, нещо си объркал състава на Коалицията - и ГЕРБ ще е в нея.
Опозиция няма да има!
12 Април 2012 21:41
Ъ, тва не е популистко решение?
Тва за пенсиите в изборната година?!?!
Щото едни лоши троегъзи ежегодно вдигаха пенсиите по 2 пъти, а сега тези мамини златни убавци за 4 години решили да вдигат и то точно за изборите.
Че да излъжат дедо Гошо де ги е псувал тези 4 години да гласува пак за тиквите.
А тиквоний, не така батка, от първия ден оставяш следващото правителство да плаща високи пенЦии.
12 Април 2012 21:46
nikola_tsanev май се гласи направо за трети мандат ...


12 Април 2012 21:47
Ако са верни прогнозите базирани на сегашният момент, то в следващият парламент ще са само Герб, ДПС и БСП. Коалицията вече се е очертала и не е тройна, а двойна - Герб и ДПС, а БСП в опозиция. Ще изпълнява програма спусната от САЩ и контролирана от Турция.
12 Април 2012 21:54
Дянков вече говори за две увеличения на пенсиите в изборната 2013 г.

Скоро ще заговори и за четири увеличения, колко му е? Ни му акъл тежи, ни снАга
12 Април 2012 21:56
Скоро ще заговори и за четири увеличения, колко му е? Ни му акъл тежи, ни снАга

Ежемесечно до изборите започвайки от сега!!!
По 30 стинки на калпак.
12 Април 2012 22:33
Шут, и от къде Бе Невдянков
13 Април 2012 04:44
Ако увеличат пенсиите,то значи,че са отчаяни и искат да задържат властта.Не вярват,че имат подкрепата,за която плащат на социолозите да им изкарат.И очакват да последват съдбата на НДСВ.Принципно пенсиите трябва да се увеличат.Но много е тъпа таз манипулация!Защото,ако ги увеличат през 2013-та,а след това ги замразят отново за 4 години,горките възрастни хора пак ще бъдат измамени.Освен това,те искат да спрат пенсиите за инвалидите,което едва ли ще им се размине,ако го сложат на масата от опозицията.Едно правителство трябва да има ясна и последователна политика в областта на доходите.Не може да няма такава и те да зависят от кефа на шефа или дали идат избори..Та Дянков отде ще вземе пари за увеличението?-се питам.Парите в хазната намаляват,резерва го изхарчиха,очаква се и заем да вземем.До изборите малък бизнес няма да остане,откъдето да капе.И все по-малко хора ще плащат осигуровки и данъци,защото безработицата расте.
13 Април 2012 08:49
Ако се спазва закона пенсиите трябва да се увеличат с 40%. Това е невъзможно. Парите за пенсии ги изядоха бонусополучателите и стоителите на магистрали. В другите страни се заплаща за пътуване по магистрали тука не защото имаме пенсионери с чиито пенсии се покриват магисталните такси.
13 Април 2012 09:48
13 Април 2012 10:28
Този тип си прави експерименти в и с България. Дъли пък няма да снася някоя дисертация?
13 Април 2012 11:29
Или предизборно будалкат избирателите или ДЯНКОВ Е ОБЪРНАЛ РЕЗБАТА!? Този ултраконсеравативен либерало-пазарен талибан може би е прочел в "Дума"анализа на проф. Иван Ангелов: "Спешни мерки за смекчаване на негативните ефекти на кризата върху нашата икономика". Там има общо 37 спешни мерки и сред тях е: "Незабавно преработване на рестриктивния сегашен бюджет и незабавно - още от 1 юли тази година, да се вдигнат пенсиите и минималната работна заплата, за да се засили вътрешното търсене и така икономиката да започне да излиза от изкуствената кома, в която Дянков и Борисов я държат вече 3 години.......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД