:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,515,597
Активни 414
Страници 1,626
За един ден 1,302,066

България заплашена с глоба от 15 000 евро на ден заради боклука

Европейската комисия даде на съд държавата, защото правителството забави закона за отпадъците
България за първи път се изправя пред заплахата да бъде наказана с всекидневна глоба от ЕС, защото не спазва европейското законодателство. Европейската комисия поиска вчера от Съда на ЕС да започне да я санкционира с 15 220 евро на ден, докато не въведе (транспонира) във вътрешното си законодателство Рамковата директива от 2008 г. за отпадъците.

Всички страни в ЕС бяха длъжни да приемат закони въз основа на директивата до 12 декември 2010 г. Срокът не бе спазен от 23 държави, но само шест от тях се забавиха след първото предупреждение през януари 2011 г. България бе предупредена два пъти от Брюксел - с нотификация на 27 януари 2011 г. и с мотивирано становище на 16 юни 2011 г. Въпреки това тя продължи да изпробва търпението на ЕК почти цяла година и оттук нататък наказателната щафета се поема от съда в Люксембург.

"Решението се отнася единствено до въвеждане на Рамковата директива за отпадъците в националното ни законодателство чрез нов закон за управление на отпадъците и по никакъв начин не се отнася към прилагането на законодателството в областта на управление на отпадъците", успокоиха от екоминистерството. Оттам се оправдават, че проектозаконът е внесен в парламента на 11 юли 2011 г., но в хода на обсъжданията са възникнали "сериозни и продължителни дискусии", които са забавили приемането му. Тази седмица законът най-сетне се добра до второ четене във водещата комисия - по околна среда, и предстои гласуването му в пленарна зала.

Очаква се законопроектът да се приеме до един месец и така България да си спести глобите. "Европейската комисия ще бъде незабавно уведомена. С това задължението на страната ще бъде изпълнено, след което се очаква ЕК да оттегли иска си и наказателното производство срещу България да бъде преустановено", смятат от екоминистерството. Депутатите от ГЕРБ се скриха зад това съобщение и отказаха всякакви други коментари.

Две бяха основните причини за забавянето на проектозакона миналата година - сериозните протести на общините и на бизнеса, че текстовете са в интерес на определени фирми и създават монополи, и нежеланието на ГЕРБ да гласува непопулярни мерки преди изборите. Основно недоволството беше от търговци на цветни и черни метали, които твърдяха, че законът въвежда толкова високи прагове за развиване на бизнес, че на пазара ще остане само една голяма фирма, свързвана с Цеко Минев. Впоследствие вносителите се съобразиха с критиките и смекчиха някои от заложените в закона условия. Тъй като той обаче предвижда и физически лица да не могат да вземат пари за предадени вторични суровини, управляващите предпочетоха да загърбят предупрежденията от ЕК и да отложат закона след изборите, за да не гневят ромския електорат. Така той влезе за обсъждане в края на годината.

Но дори законът да бъде приет в срок, по-сериозните проблеми с управлението на отпадъците у нас остават. Един от тях е висящият от години въпрос с боклука на София. България бе заплашена със санкции между 30 000 и 50 000 евро на ден конкретно заради невъзможността на Столичната община да реши трайно проблема. ЕК обаче прекрати делото в Люксембург през октомври м.г. Причината е напредъкът, който Брюксел видя при изграждането на все още неполучилия финансиране завод за боклук. Наказателната процедура срещу страната ни стартира през 2007 г., като ЕК изтъкна, че липсата на система и инсталации за преработка и съхранение на битовите отпадъци представляват сериозен риск за човешкото здраве и околната среда.

Другият проблем, заради който ЕК започна наказателната процедура - софийските бали с боклук, все още не е решен. Въпреки че разсели из страната около 400 000 тона бали, столицата продължава да държи на депото в Суходол 85 000 тона. За тях кметството води преговори с две общини - Харманли и Карлово. Цялото упражение с балирането струва на столичани над 100 млн. лв.

Миналото лято ЕК отпусна парите за депото към завода, но одобрението на същинското съоръжение, което ще реши трайно проблема с отпадъците на София, все още няма. Така срокът, в който заводът трябва да бъде построен, а парите усвоени, се скъсява и е под въпрос дали столицата ще успее да усвои европейското финансиране до края на 2015 г. По последните разчети на общината депото и заводът ще струват 209 млн. лв.

Проблеми има и на национално равнище с изграждането на депа. България сериозно изостава в това отношение и много региони са заплашени да няма къде да изхвърлят отпадъците си.

Освен България на съд отиват Унгария, която е заплашена с глоба от 27 316 евро на ден, Полша - с глоба от 67 314 евро дневно, и Словакия - 17 136 евро на ден. Белгия се измъкна в последния момент, като съобщи, че е транспонирала директивата, но ЕК й даде само отсрочка, докато проучи дали действително е така. Германия също е заплашена да отиде на съд, но мотивираното становище срещу нея е от началото на тази година и тя все още има време да избегне по-нататъшната наказателна процедура.185 наказателни решенияЕвропейската комисия издаде вчера 185 наказателни решения, от които 38 са от втора степен - т.е. мотивирани становища, а пет са от трета степен - искания за съд. България се класира във втората група с две мотивирани становища и в третата група с процедурата да бъде съдена заради отпадъците. Двете мотивирани становища изискват до два месеца правителството да докладва, че е въвело ДДС за държавните съдебни изпълнители и е осигурило правилното прилагане на директивата от 2009 г. за генно модифицираните микроорганизми. Според българското законодателство единствено дейността на частните съдебни изпълнители се облага с ДДС, което нарушава конкуренцията. Освен това Брюксел подозира, че България не дава достатъчно гаранции срещу риск при култивиране, съхранение, превозване, унищожаване или използване по друг начин на ГМО. При незадоволителен отговор от българското правителство държавата може да отиде на съд в Люксембург и по тези две наказателни процедури.

15
3733
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
26 Април 2012 20:51
По време на тройната Боцата плашеше с тези глоби обаче не се случи.
Интересно дали при неговия мандат ще станат реалност
26 Април 2012 20:51
А колко много приказки се изприказваха, колко много избори се спечелеха от по по предишния и следващия кмет, че и премиер стана ..... що лакърдии за тия фабрики и заводи за боклука беа ..... ей само от вънка требе да го шамаросат, иначе тука заспал матр`ял пак ша го избира ....
26 Април 2012 21:06
Следващият проблем са ВиК. До 2014 г (ако не бъркам), всички населени места с над 2000 човека население трябва да имат ВиК (в това се включва и мръсен канал). Демек, пречиствателни станции. В противен случай ежедневни глоби.
26 Април 2012 22:52
Ето колко е кадърен Тиквоний да решава проблеми. 7 год. ни проглуши ушите и НИЩО.Едно голямо нищо,каквото е и той.
27 Април 2012 04:05
27 Април 2012 04:13
Дп 2014 всички населени места с повече от 2000 е.ж. трябва да имат събиране и третиране на отапдъчните води. Това в никакъв случай не означава единствено канализация и пречиствателна станция - има десетки други технологии, с които може да се постигнат изискванията на Директивата за отапдъчните води. Под тази Директива попадат и всички населени места под 2000 е.ж., които имат частично изградена канализация - веднъж като има събиране, задължително трябва да има пречистване. Отново има редица технологии за пречистване, от които може да се избира. Що се отнася до по-големите селища, то те вече би трябвало да имат събиране и третиране на отпадъчните води... но нямат. Дори много скъпите пречиствателни станции, които се градят в момента, не успяват да постигнат необходимите параметри. Защо ли? Ами... има една приказка :като се знам какъв инженер съм, та ме е страх да ида на доктор"...

С Директивата за отпадъчните води сме се иляли тотално... и признаци дори няма, че държавата е схванала какво трябва да се прави.

С още по-тежката директива - Рамковата директива за водите (със срок 2014), изобщо пък няма да се справим. Според нея трябва да се докарае до добри химически и биологически показатели за качество на всякакви води. Далеч, далеч сме от това... и дори не се говори какво и как ще оправяме.
27 Април 2012 06:52
ББ като кмет на София=0. ББ като кмет на България=0. Без повече коментари.
27 Април 2012 07:34
имаме си Завод за Боклук - герп.
27 Април 2012 08:52
Ало-о-о, управляващите, кво правим сега? Може би почваме вечните оправдания с писма? Грам работа по поети ангажименти на държавата не сте свършили. Само блеете по медиите и толкова! Оправданията ви вече се изтъркаха и не вършат работа! Ало, предишният кмет на София, на който премиерът благодари, да вади сега по 15 000 евро на ден от джоба си да плаща глобите! Тези глоби, пък и останалите , които ни заплашват, са от некадърност и бездействие!
27 Април 2012 09:12
Станишев да плаща глобата! Или Костов! А най-добре всички предишни заедно! Как може да не му е приемат на бянкянския "гений" закон, той откъде да знае как се пишат такива работи!
27 Април 2012 09:55
Карикатурата днес казва достатъчно по въпроса.

Между другото, някой има ли информация докъде стигна строежът на софийския завод за боклук?..
27 Април 2012 13:53
ББ като кмет на София=0. ББ като кмет на България=0. Без повече коментари.


ББ като кмет и премиер= 00
27 Април 2012 15:02
Надали България ще се очисти някога от боклуците камо ли пък за един ден, както вървеше ивициативата, ами така ще си тънем в мизерията, наистина трябва да започнат да се налагат по-солидни санкции и глоби, за да има ефект.
27 Април 2012 16:43
Абе, тва е, ще се изтрепаме със самолетите и ше тъпчем в боклука...
27 Април 2012 18:48
ББ като кмет и премиер= 00

Бях го забравил този символ, тук навсякъде си пише Rest Room
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД