:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 144
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАП се мести в Търново! Що се връзвате на този виц?

Борисов и Дянков измислиха поредната олелия. Вместо с рецесията, безработицата и отсъстващото електронно правителство, обществото ще бъде занимавано с нещо, което никога няма да го бъде
Снимка: БГНЕС
Ех, ако премиерът проявяваше толкова усърдие да следи докъде администрацията е стигнала с електронното правителство, колкото за внезапни проверки по магистралните лотове... Снимката е от първомайската му обиколка, на която погледна напред към 1 юли, когато народът ще се юрне до построената до Петолъчката магистрала "Тракия".
Бойко Борисов и Симеон Дянков могат да бъдат доволни. Още един месец от безоблачния им мандат ще се катурне в сладки приказки и безобидно медийно вълнение. Премиер и вицепремиер обещаха да разквартируват агенции и части от министерствата из страната. Седалището на НАП във Велико Търново! Централната на митниците в Русе! Леле, cool ! Оттук нататък почват едни сладки медийни вълнения, в които Борисов ще бъде питан подробно за тази "делокация", той ще отговаря щедро за "най-голяма административна реформа от Освобождението насам" и така ще свърши и без това празничния месец май. Нова рецесия, ударна безработица, дългове - не, ние няма да говорим за всичко това (то вече е в половината страни от ЕС и чука на вратата ни), а ще се занимаваме с тъй важния въпрос



къде точно ще разпъне шатри циркът на Бойко



Ще попитате, няма ли да се осъществи все пак тази "реформа", обявена от премиера още в началото на управлението му. И защо точно месец ще продължи олелията. Ще обясня - местене няма да има, защото ако Борисов и Дянков искаха да го направят, пък било и пилотно, имаха цели 30 месеца на разположение. Вярно, че мандатът си тече неусетно и сладко, но това лято ГЕРБ влиза в последната си управленска година. Почва трескава подготовка за изборите и никакви резки движения няма да се правят. Дянков ще вдигне пенсиите, Борисов ще зарадва с много придобивки различните съсловия. Парите на държавата са нужни за такива дейности, а не за преместване на администрациите.

Някои твърдят, че като пръсне чиновнически длъжности из страната, Борисов ще зарадва партийната си клиентела, т.е. ще свърши важна за добруването на ГЕРБ предизборна работа.

И как си представяте, точно в навечерието на парламентарните избори да се извърши всичко бързо и мирно, че ГЕРБ да излезе по-силен от ситуацията? Кога ще се ремонтират новите сгради, организират и проведат длъжностните конкурси, кога "новата работна среда" ще почне да дава "плодове"? Не, няма да стане, никакви предизборни цели не преследва ГЕРБ. Но не гони и управленски, административни. На когото му се занимава, нека търси информация, аз тук ще резюмирам намеренията според направените изявления: ще се местят около 20 ведомства и структури, но кои точно - не се знае; не се знае и къде (хващам бас, че обявеното от Борисов преместване на НАП във Велико Търново няма да се състои в следващите 100 години); въобще не е ясно колко пари ще бъдат похарчени; Дянков обещава работни места из градовете, но поне в близко време "реформата" ще изисква местене на сегашните столични служители, неизвестно как и на каква цена ще бъдат разквартирувани семействата им; или пък те ще пътуват всеки ден (София - Бургас по "Бойковата магистрала" за 8 часа в двете посоки - голям майтап)?; неясно е напусналите как точно ще бъдат обезщетени. Всякакви икономически, социални, ако щете и екзистенциални въпроси ще се появят. Е,



какво е ясно в цялата ситуация,



че да приемем намеренията за сериозни? Истинската цел е съвсем друга. Нещо уж да мръдне, второ да се разлюлее, трето да се разклати - предимно на думи и като имитация на управленска грижа и действия. Ще се вдигне шум, някой ще се разсърди, друг ще се зарадва, гюрултия ще настане. И така до следващата, като важните проблеми и бъдещи нерадости постоянно се замитат. Това не е конспирация, не е план непременно да се създаде излишен шум. Това е инстинкт, който води Борисов вече 6 години в политиката - колкото повече празни приказки, толкова по-добре за него. Няма значение може ли да се осъществи поредното хрумване, как, защо... Важна е гюрултията, хората да гледат в телевизора, че властта не спи, трескаво се труди, реформи се вършат тука. Тъй ден минава, друг идва, мандатът си върви. И понеже с лятото настъпват отпуските, настоящата суматоха ще продължи до края на май. Следва кратка почивка, а наесен - с нова песен. Пак измислена от Борисов и компания.

Далеч съм от мисълта, че на премиера не му е хрумнало наистина да размести ведомствата. Вероятно сърдечно се надява, че "така ще се използват магистралите", както се изрази преди време. Със сигурност са го обсъждали с Дянков. Но точно по силата на гореописаната удобна гюрултия го "обнародват" без ни най-малка идея може ли да се осъществи и как. А когато стане ясно, че нищо не е ясно, следователно няма да стане,



Борисов ще обвини недоволните синдикати,



неблагодарните чиновници или друг, за когото се сети рано сутрин, и ще заключи: "Пробвах, ама не искате!". И така до следващата олелия.

Няколко думи и за самата идея. Принципно не е лоша. Децентрализацията носи позитиви, макар и не чак такива, каквито клиширано изговаряме 20 години (все пак сме малка територия, обитавана от около 7 млн. души). По-важното е, че трябва да се осъществи с ясната идея как, да е добре планирана във времето и задължително да стартира в началото на мандата, за да се тушират всякакви въпроси и напрежения. Нищо такова няма в момента и нека никой не се заблуждава, че догодина Мирослав Найденов ще разписва документи на сянка под тепетата. И ще се отчита на Бойко по скайп (електронно правителство, ех). А са налице и някои "дребни" енигми - какво ще прави даден бизнесмен, ако например за стартирането на проект, сделка или каквото и да е му трябва разрешение от централата на НАП, митниците и някое друго ведомство.



Ще обикаля Велико Търново, Русе и Полски Тръмбеш,



стимулирайки туризма и оставяйки пари в местните икономики?

Щях да се радвам, ако със същия хъс Борисов, както проверява някой лот и се снима с булдозериста, беше оповестил докъде са стигнали с електронното правителство. То до голяма степен ще реши всякакви структурни, кадрови и комуникационни проблеми на администрацията. В края на миналата година премиерът каза, че до 12 месеца електронното правителство трябва да е налице. Чакаме, броим. Надяваме се и гледаме телевизия.
45
6189
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
03 Май 2012 19:52
Няколко думи и за самата идея. Принципно не е лоша

Ами като не е лоша, защо трябва да се пише само лошо за нея? Аз пък се хващам на бас, че ако се направи едно проучване на общественото мнение, ще събере 80-90% подкрепа. Но проучване само с "да" и "не", за да не се тълкува и тако и вако
03 Май 2012 20:30
Идеята принципно не е била лоша преди 30-40 г.
Сега държавите правят е-администрация, на цената на само едо от споменатите премествания. И бизнесът и гражданите не им дреме дали някоя структура е в София, Търново или Полски Тръмбеш - за тях тя си е у тях, в лаптопа.
Ама тогава как ще награждават нашите хора със синекурни длъжности в ДА, откъдето да цоцат бонучета.
03 Май 2012 20:43
dvama_drugari
03 Май 2012 21:09
Сега държавите правят е-администрация, на цената на само едо от споменатите премествания. И бизнесът и гражданите не им дреме дали някоя структура е в София, Търново или Полски Тръмбеш - за тях тя си е у тях, в лаптопа.

Дреме им, Stern, и още как. Виж какво ти казват - 80% или 240 000 от работодателите у нас са с основно и средно образование. Това са хора, които:
1/ Още дълго, да не кажа винаги, ще разчитат на личен контакт с администрацията, а не на лаптопи или е-правителство;
2/ Са предимно в отраслите земеделие, туризъм, горско стопанство, транспорт, "аквакултури"
все в отрасли, чието администриране Борисов иска да изкара от София.
Представи си сега половин милион души, щото едва ли ходят сами "на Софето", които поне веднъж месечно идват в София и за поне два дни. Ние тук висим по два часа в задръстванията и заради тях, а някъде в по-малък град ги чакат, за да вържат за хляба.
03 Май 2012 21:15
Истинската цел е съвсем друга. Нещо уж да мръдне, второ да се разлюлее, трето да се разклати - предимно на думи и като имитация на управленска грижа и действия. Ще се вдигне шум, някой ще се разсърди, друг ще се зарадва, гюрултия ще настане.

Казано точно и изчерпателно.
03 Май 2012 21:30
Абе, вие държавното управление за майтап работа си го имате, комай. Нещо едно такова, като футбола, дето всички са спецове.
Като те свие корем, не дай Боже, социологическо проучване ли правиш или отиваш при доктора да те лекува?
Тия профани начело на държавата, специалисти по всичко, се чудят каква щуротия да измислят. Аз тези дни по това разбирам кой си има и най-малка представа от държавна администрация. Как рече, че тази идея е добра, отписвам го. По съседната тема днес - за закона за незаконно придобитото имущество - четем, че колегите от Министерство на правосъдието са дали негативно становище, босът ви, тъпата мутра отива по джапанки тази вечер в парламента да се пъчи и да блъска гърди "их бин булгар!". Неук, невеж, прост, арогантен и безсрамен селски пандурин. И с това е така. Няма експертни мнения, няма обсъждане, няма становища, няма разчети. Един експерт излезе ли да защити идеята. Ами! Кой експерт е луд да си плюе в лицето? Юруш! Ама и да има анализ, становища! Какво от това! Някой чете ли ги, вслушва ли се? Няма такова нещо. Те не разбират, Той разбира. Молчать, не рассуждать, выполнять! И това ако е държавно управление, здраве му кажи!
03 Май 2012 21:44
@dvama_drugari - идеята е, реално погледнато, адски тъпа. За неразбралите повтарям - АДСКИ ТЪПА ИДЕЯ!!! И това е така, не защото я лансира един МП (Малоумен Примат), а защото я няма основата за изграждане на такава децентрализирана администрация! Няма го е-правителството! Всяка институция/администрация - местна, областна, държавна - е "самостоятелна бойна единица", намяща нишо общо с останалите такива! Докато има закони, които са написани по такъв начин, позволяващ всеки чиновник да ги тълкува според собственото си ниво на неграмотност, това решение ще досъсипе и малкото, което ни е останало от държавата и окончателно ще ни направи територия! Та за трети път - АДСКИ ТЪПА ИДЕЯ!!!
03 Май 2012 21:50
Истинската цел е съвсем друга. Нещо уж да мръдне, второ да се разлюлее, трето да се разклати - предимно на думи и като имитация на управленска грижа и действия. Ще се вдигне шум, някой ще се разсърди, друг ще се зарадва, гюрултия ще настане.


Щурците, "Говори се за нещо" : Говори се за нещо ...
03 Май 2012 21:55
Едно от хубавите неща на Живковата власт бе това, което наричаха с тъпото име "изравняване на условията за живот в селото и града". Името наистина е тъпо, защото е изсмукано от тъпа идеология, но политиката зад него си бе много смислена - ограничаване на натиска върху София чрез жителство и разпределение на младите специалисти, създаване на поминък в селото и малкия град, благоустрояване на окръжните градове, пропаганда /колко филма например си спомняте, които рекламират живота в Софето и колко, които показват най-добрите човешки черти и отношения в средата на малкия град?/.
Такава политика има много дълбоки, истински народни основания и много дълбок, да не кажа възрожденски и подвижнически смисъл. Помислете върху това.
03 Май 2012 22:22
създаване на поминък в селото и малкия град, благоустрояване на окръжните градове ще имаме само тогава, когато имаме и работеща икономика. Ще ми обясните ли, как точно премеместването на НАП във Велико Търново ще доведе до създаване на поминък, примерно, на безрабоните в с. Долно Нанагорнище - Търновско? Освен ако всички те са високо квалифицирани специалисти в областа на данъчното облагане и социалното осигуряване ... Едно такова преместване ще доведе само до "благоустрояване" на едни наши хора в Търново ... Но ми се губи, за чий му е на МП да рзтиква другите наши хора от столицата ???
03 Май 2012 22:25
няма основата за изграждане на такава децентрализирана администрация! Няма го е-правителството!

Е-правителството е това, за което казват "внимавай какво си пожелаваш!". Единственото гарантирано следствие от внедряването му е геометричното нарастване на бюрокрацията, при аритметично нарастване на удобствата и възможностите за ползвателите. Питай хора, които са внедрявали CRM или SAP системи.
Отделно, че е-правителството е средство за централизиране на администрацията и засилване на контрола върху нея. Всъщност, именно това е интимното му предназначение
03 Май 2012 22:26
"Такава политика има много дълбоки, истински народни основания и много дълбок, да не кажа възрожденски и подвижнически смисъл." (цит. двама_другари)
Та с какво, казват, е постлан пътят към ада? С тия и подобни добри намерения
03 Май 2012 22:38
ще имаме само тогава, когато имаме и работеща икономика

Извинявай, но коментирането на подобни твърдения е над възможностите ми.
Преди около месец давах малко статистика за това имаме ли работеща икономика или да. Можеш сам да видиш показателите от 1990 г. насам и прогнозите до 2030 г. на сайта на ЕК Trends-to-2030. Табличните данни са в приложенията, след 52 стр.
03 Май 2012 22:44
Та с какво, казват, е постлан пътят към ада? С тия и подобни добри намерения

Нямам представа. Благодаря ти, че ме цитираш, но погледни пак - говоря за политики, основания и смисъл. "Намерения"?
03 Май 2012 22:47
Всяка идея която може да разкара селянията обратно от София заслужава всячески адмирации. И не, няма нужда да се чака някакво е-правителство. Германия е с подобна практика от мнооооого време преди да се заговори за е-правителства. И работи добре.
03 Май 2012 22:50
Нова рецесия, ударна безработица, дългове - не, ние няма да говорим за всичко това (то вече е в половината страни от ЕС и чука на вратата ни), а ще се занимаваме с тъй важния въпрос къде точно ще разпъне шатри циркът на Бойко

И това само бе достатъчно Божидаре да си дам коментара .
Само че, що тъй ми се чини, че камъните са в градинката на джурналистическата гилдия?
Не ми се ще някак си, да обвиня всичките ти колеги, че пригласят съзнателно на един примат и му вършат услуга след услуга.
Но пък тогава остава - калинки бе и при вас калинки на рояци.Толкова си могат, толкова си разбират, толкова си вършат работата.
Има и още една - трета вероятност - ШУБЕ!
Само че драги ми джурналя!Както аз, така и по голямата част от т.н. български народ си сърба попарата на онези 80% профани - работодатели, дето днес под друга статия информирате.И останалите 20% ич не са цвете.Мъкнем си хомота и се спасяваме някак си.В повече обаче ни идва продукта от вашия "труд" - медийно създадената фъшкия ББ.Натресена ни и с активното ваше съдействие.От моя труд, ако има загуби или недоволство - много лесно могат да ме изритат.От вашия продукт как да се отървем?
Да, той не е само ваш разбира се - всички гласували за този "продукт" файнъли са си виновни.Хич не съм сигурен обаче, че щеше да се получи този резИлтат без активното ви съдействие.Свършихте си своята част от "работата" - как се чувствате СЕГА?Дъвчите ли ги?Защо само единици от вас имат дупе да си признаят че фъшкията освен миризлива излезе и вредна?Вие ли сте "коректива", една от властите?
Ооо, я се скрийте!
03 Май 2012 22:51
Мисля си, че по отношение на администрацията, централизирането и контролът май са желателни. Ще ми се да вярвам, че управляващите имат ясен поглед върху цялата картина, и вземат адекватни решения за развитието ни на базата на точна информация, получена от една добре работеща структура. С голямото уточнение - тези, които управляват България, знаят какво правят. И го правят за България и всички българи! А такова събитие на последък не се е случвало ... Та в случая, май наистина е по добре да се увеличава хаоса. С надеждата Боко & Ко да си останат да вилнеят из София и да оставят на мира останалите части от страната ...
03 Май 2012 22:56
Ооо, я се скрийте!


И Комарницки ли да се скрие?
03 Май 2012 23:07
Аз имам следното конструктивно предложение:

1. Народното събрание, сиреч дупетатите да се преместят в Търново, където са започнали
2. Министерският съвет, сиреч правителството да се премести в Пловдив, по централно място
3. Президенството да се премести в Евксиноград(Варна), дворец е все пак
4. Преместване на Софийска община от "Московска" в кв. Малинова долина

След това да почнат да местят останалите министерства, държавни агенции и прочие служби.

Какво се печели от това:

1. Бакшишите ще се чудят къде да блокират движението в Пловдив или Търново
2. Децентрализиране на всякакви протести
3. Освобождаване на центъра на София от всякакви святкащи в синьо-червено пътуващи циркове, които усложняват и без друго натоварения трафик
4. За т.4 е ясно, кучешкият проблем ще е решен в кратки срокове, или кучетата, или общинарите и кметицата

След изпълнение на горепосоченото:

1. Преместване на МВР в село Мечка, там му е работата
2. Преместване на министерството на Миро Мършата в бившия институт по царевица в Кнежа, в никой случай при Зоров във Враца
3. Министерството на транспорта да се премести някъде по пътя Борован - Криводол или свободно избрана пътна отсечка от същия клас

Какво се печели от това е повече от ясно

Едва след това да се премине към преместване на по-маловажни министерства, агенции и други държавни структури.

А НАП е най-добре да се премести на Сатурн


Ако се намери в следващите 50 години доблестен държавник да осъществи предложението ми, обещавам, че нити приживе, нито посмъртно ще търся авторско право

03 Май 2012 23:15
И Комарницки ли да се скрие?

Дорис,
само две изречения нагоре съм допуснал, че има единици - изключения.Поименно ли да ги назова?Не че е трудно, но току виж пропусна някой и ще бъде некоректно.

п.с. всъщност, по провинциални вестници съм срещал и достойни Журналисти.
03 Май 2012 23:21
Забравих да добавя, МНО в Безмер или Граф Игнатиево. Там министърът да бъде задължен да провежда по един полет дневно във втора кабина на учебен самолет, като в първата е най-неподготвения летец от базата. И така докато не останат спарки или желаещи за министри
03 Май 2012 23:23
Там министърът да бъде задължен да провежда по един полет дневно във втора кабина на учебен самолет, като в първата е най-неподготвения летец от базата.

Че то Аню от години ходи вече с памперси... Кво ще прави в учебния самолет?
Възможно е да не оцелее след първата тренировка.
03 Май 2012 23:27
Възможно е да не оцелее след първата тренировка.


Друг ще го замести и толкоз, какво тук значи някаква си личност

Лошото е, че броя кандидатите за военни министри са на два порядъка повече от броя на летящите спарки
04 Май 2012 00:03
само две изречения нагоре съм допуснал, че има единици - изключения.


Това е благородно. Но! Видите ли, Олд Бългериан, вие осъждате като съсловие джурналята въобще заради плашещото размножаване и тиражиране на жълтурята. Както те априорно осъждат и нерядко гилотинират докторята като съсловие (и призвание!) по собствените си писания - за наистина много скандални и трагични случаи, ефект от 20-тина години държавно всепоощрявано комерсиализиране.

Абе да не изброявам съсловията... и единиците изключения, па макар да са десетки, стотици, може би хиляди... дано.

Едно изключение от посъсловното всеосъждане допускам - за политиците - и потвърждавам: всички са маскаря! (Ужас, ужас, но според мен Виденов не беше...)

Така, де. Всичко е закономерно. По Ран-Ът.





04 Май 2012 06:31
И какво толкова ще стане, ако НАП се премести в Търново или в друг град? И особено ако тръгне и електронното правителство. Какво значение има, къде ще се обработва информацията. Ами не може всичко да се блъска в София, и в другитерадове живеят българи. Те също трябва да вземат някакво участие в държавното управление. Да погледне САЩ, повечето държавни агенции не са във Вашингтон, нито пък в щатските столици, а най-често в малки градчета. Например, аз живея в Мидуеста, ама моите федерални данъци се обработват в някакво малко градче в Калифорния. И всичката тази децентрализация е намарвена с мисълта да има хляб за всички.
04 Май 2012 07:26
следователно няма да стане,



Борисов ще обвини недоволните синдикати,

Ааа, не така. Между Бащицата и т.нар. синдикати каква любов бликаше в последните дни
04 Май 2012 07:37
Целта е да се бълва непрестанно просотитя, щото нервите на нормалния човек да не издържат, за сметка на тлъстата гуша на продажниците !!!
04 Май 2012 08:23
Абе цялата работа е, че искат да продадат сградите на тези министерства и да лапнат комисионните.
04 Май 2012 09:26
Няма абсолютно никакво значение къде ще е ЦУ на НАП. Във Велико Търново или в Малко Търново. Т.е. не БИ имало, ако ЦУ на НАП наброяваше 120 човека, колкото беше ГДУ (Главно данъчно управление). Но ЦУ в момента е около 800 (осемстотин) души с десетки дирекции и стотици малки и големи началници. Та първо нека ЦУ да се оптимизира и после да се предислоцира.
А защо се спряха на Търново ? Там условията са повече от мизерни. Или има нещо общо с един бивш териториален директор, скорострелно станал такъв, а после и зам. изпълнителен на НАП ?
Идеята да се разтовари София е добра. Но не само откъм администрация, но и откъм бизнес и престъпност. Мотивите сега да се предлага са друго нещо.
Ама и джурналистите на "СЪГА" са си типичните опозиционери на заплата при олигарха. Всичко що иде от правителството, държавна институция или община е лошо, вредно, безполезно или скъпо. Само синьото гориво на Дончев е хубаво, безвредно и без пари.
04 Май 2012 09:29
БирникЪ, сгориш синим пламенем
04 Май 2012 09:37
Едно изключение от посъсловното всеосъждане допускам

Разбира се, че сте права Дорис.
И не толкова за това, че отвреме навреме попресолявам манджата, колкото за посъсловното съдене - джурналята, докторята, даскалята...Разбира се всяко стадо си има и мърша и звездни представители. Но се случва в определени моменти и цели съсловия да отиват в киреча.За политиците - едно, нищо, че и там има изключения - получава се така, че тези изключения не се забелязват сред масата лош съсловен "матрял".Бих добавил и чиновническото съсловие-имам предвид онова, дето стои зад гишето и е призвано да обслужва административно населението.Мисля, че и за него можем да си стиснем ръцете. .
Нищо, че от доста време нямам особени контакти с това съсловие и някак си съм го позабравил в личен план, макар да се е случвало да ме докарва до бяло светене.
Получава се така, че за дълги периоди определени съсловия предизвикват в обществото масово недоволство.Когато това продължава дълго време и няма признаци за подобрение, тогава обществото се настройва против цялото съсловие.Нищо, че това съсловие пак си има своите звездни представители.
Не че аз съм средностатистически представител на обществото, нито претендирам за "разбирач", но в последните /доста много/ години и в журналистическото съсловие се изгради едно нагаждаческо и угодническо отношение към властимащите.Може да го е имало от преди разбира се, може просто да не му е личало толкова, може да не съм обръщал внимание.Известно е твърдението, че медиите вървят след победителите.
И СЕГА!!!!За първи път - медиите имаха ако не решаващо, то мнооого голямо отношение при определяне на победителите.Те просто станаха съучастници.
Съучастници!Ако има кукловоди - медиите се прегърнаха с тях.И оттам надолу, масово що е джурналист - запя "осанна".В това ги обвинявам.Верно - кой съм аз?Нищо и никаква електорална единица. Едно на 7 млн.Но и за нищо не претендирам - казвам си мнението, нямам възможност в дискусия да го защитавам и с примери също /малко е мястото/, пляскам го така наготово и ...да често излиза като измислено на секундата и изплюто в поста.Уви, не е.Както всички съсловия са пред очите ни, най много от тях са пред очите ни - политиците,чиновниците от ежедневната среща, а и журналистите естествено.Всеки ден ги виждаме, преценяваме, имаме контакта, възможност да ги схванем и усетим.Може и това да е причината за по категоричната съсловна оценка.От лекарски грешки страдат единици, макар и при някои - фатално.Някак си потъва в множеството.От учителски може би страдат мнозина - поради не толкова показния характер - също потъва.От чиновници се ядосваме - но пък и ...подминаваме.От политиците обаче си патим всички и го отбелязваме.Досега подминавахме и ДЖурналята, но с последната си намеса и последвалото патене от нея - е, няма как да подминем съсловната "оценка".
Уф, увлякох се!
04 Май 2012 10:00
Разместване на курвите - а системата същата...
Без електронно правителство останалото е показност.
----------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
04 Май 2012 10:54
Драги ми наивници, престанете да се самолъжете с това електронно правителство. Правителството е и винаги ще бъде съставено от хора, а не от компютри. Логичния извод е че тези човеци с каквито и да е електронни джади да ги следите ако са недобри и корумпирани, винаги ще й намерят цаката на електронната система и на електората. А пожелания изразени с думата "ще" т.е. неясно кога в светлото бъдеще, казани от български политик, отдавна не си правя труда да коментирам.
04 Май 2012 11:23
Нищо му няма на Велико Търново - даже си е съвсем в центъра на България ! И столица да стане - няма лошо! Направо да прегласуваме решението на Учредителното събрание от 1879 г. Тогава основния аргумент на Марин Дринов бил, че София е в центъра на Санстефанска България, близо до Македония. Вече не е така, следователно - всички държавни органи - във В.Търново
04 Май 2012 11:52
А какво ще правят "мислителите" от правителството с досега съществуващите в същите градове регионални структури на въпросните агенции , защото такива си има от години там !!!! Или досега не знаеха ?
04 Май 2012 12:01
Олд БГ,
04 Май 2012 12:21
БирникЪ : Всичко що иде от правителството, държавна институция или община е лошо, вредно, безполезно или скъпо.

А мигар не е така?
04 Май 2012 14:05
Надяваме се и гледаме телевизия.

Много примиренчески ми звучи този завършек.
Иронията и сарказмът към правителствените "гяволии" все още носят някакво удовлетворение.
Само че докога...
04 Май 2012 14:11
Вместо да ги мести, не е ли по-добре да ги закрие?
Администрацията не обслужва никого, само пише справки и отчита дейност!

През януари 2010 г. държавата е платила за заплати на чиновници 201 млн. лв.
201 млн. лв. по 12 месеца = 2 412 млн. лв. (Два милиарда и .... !!!)
Ако имат и 13 - та заплата = 2 412 млн. лв. + 201 млн. лв. = 2 613 млн. лв.

Към тези 2 613 млн. лв. добавяме:

+ бонуси, премии и т. н.+ командировъчни+ разходи по закупуване и ползване на служебни коли (по Нова Телевизия даваха една такава мома - средно по 70 лева на ден и се падат само за бензин на колата). До Марс ли ходеше с тоя бензин или го пиеше не знам+ разходи за мобилен и стационарен телефон+ разходите по отопление на офисите им+ разходи за мебелите им+ ваучери за храна и храната им въобще ...+ представителни разходи - всеки на малко по-висока позиция получава и такива+ пари за облекло и обувки+ поддръжка на почивните им станции и т. н. ...

Криза ли? О, да - но само за баламурниците!

(За зaплати в държавния сектор, в бюджета за 2011 г. са отделени 4 млрд. лв.)
Минимум - 4 000 000 000 лева!

Който желае, може да пресметне:

Колко километра магистрали могат да се построят за сумата от 4 милиарда лева? Колко детски градини могат да се направят? Колко деца могат да получават закуска всеки ден в училище? Колко учебници могат да се купят за същите тези деца? Колко студента могат да се изучат? Колко хора да се нахранят? Колко къщи да се топлят зимата? Колко пенсии могат да се увеличат? Колко линейки могат да се купят? Колко лекарства да се купят или произведат? Колко болници да се обзаведат с чисто нова супер модерна апаратура? Колко завода да се построят? Колко работни места да се отворят ако тези пари оставаха в бизнеса и с колко щеше да е по-ниска безработицата ако парите оставаха в хората? Колко самолета Saab - JAS39 Gripen могат да се купят? Колко кораба могат да се построят за флота? Колко коли за полицията могат да се купят?

Само да допълня: Цялата автомобилна компания "СААБ" бе купена от Спайкър за 400 милиона долара (само 400 милиона). Тоест със само една малка част от тази сума, която се прахосва от българското чиновничество, може да си купим цяла автомобилна компания!!!
04 Май 2012 14:37
Станишев щеше да строи правителствен център на 4 км., Борисов ще мести администрацията по градовете. И двамата го обявяват последната година от мандата, е вярно при първият беше сигурно, че си тръгва, а за вторият още не се знае, зависи дали хората все пак ще решат този път да гласуват, а не да оставят на цигани и мошеници да определят кой ще ги управлява. И в двата случая за мен целта е една и съща, а и Дянков този път си я каза направо, трябва да се продава държавно имущество, а какво по-хубаво от готови представителни сгради из София, какви хубави офиси ще станат, ама на кой е друга тема. Както вече е доказал ББ, ако си науми нещо, независимо колко е тъпо, примери бол, той го прави. Много хора му се радват точно на тази черта, но забравят, че няма нищо по-лошо от тъп, но работлив/упорит. Такъв човек със смели стъпки прави глупости, а нашият премиер е чрък пример за това.
04 Май 2012 14:46
Проблема с разрастващата се бюрокрация е и наш и привнесен от Европа проблем. ЕС е един бюрократичен мастодонт с безкрайна администрация, която все повече расте и си измисля все нови и нови задачи, който да извършва в рамките на ЕС. И България като част от ЕС е длъжна да създава подобни безумни бюрокрации. Примерно ако преди време кажехте на дядо си, че ще има администрация, която ще следи за щастието на кокошките и прасетата и че ако искате да си насадите ново лозе ви трябва разрешение от бюрократ от София, той сигурно ще да си помисли, че сте се побъркали. Това обаче е факт. ЕС и включените в него вече не напълно независими държави вървят към една огромна бюрократична машина, която се самопровъзгласява за единствено правилна и непогрешима.
04 Май 2012 16:28
Брейй...какъв рев надава форумното братство! И то само защото ви казАха "ей, селяни, време е да си Oдите дома"!...
04 Май 2012 16:41
Бърка много с подхода си авторът - ако на един идиот, покатерил се на върха на едно дърво, му кажеш да не мърда и да не скача, той със сигурност ще полети ухилен надолу По-скоро такъв ефект може да се очаква и от всичките рационални опити да бъдат убедени други едни идиоти да не правят поредните си глупости
04 Май 2012 19:08
Т.Ж., като сме от село, да не би да сме от провинцията...?
04 Май 2012 21:43
Това "kpp1" Контролно Пропусквателен Пункт 1 ли е? Хитро ! Ами то, ако изнесът министерствата от София, то София ще е провинция! И софиянци ще са селяни - точно каквито са били преди София да стане столица!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД