:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 154
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия заплаши да удари ПРО

САЩ ще са готови с противоракетния щит до 2021 г.
Русия може да прибегне до свалянето на спътници от противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО и САЩ, ако прецени, че системата представлява заплаха за нея, заяви шефът на генщаба на руските въоръжени сили генерал Николай Макаров на конференция, посветена на ПРО в Москва, съобщиха световните медии. Според Москва системата ще може да унищожава руски междуконтинентални балистични ракети, изстреляни от сухоземни позиции и от подводници независимо от тяхната траектория. В същото време Русия нямала планове да разполага противоракетни системи извън своята територия, подчерта Макаров.

Русия настоява да има юридическа клауза европейската противоракетна система да не е насочена срещу руските стратегически ядрени сили. Според Москва единственият изход от споровете около европейската противоракетна система е общата разработка на концепцията и архитектурата на ПРО, така че да бъде елиминиран нейният антируски потенциал. "Ние се нуждаем от ясни гаранции, че планираното разполагане в Европа на ПРО на САЩ и НАТО няма да зависи от политически промени в една или друга държава и няма да бъде насочено срещу Русия", заяви Николай Макаров. Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков каза от своя страна, че усилията да бъдат намерени взаимно приемливи решения по въпроса за ПРО засега "са в задънена улица".

Помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън пък заяви, че САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г. "Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети", каза още тя. Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде монтирана радарна система с елементи на ПРО на кораби в Средиземно море в Турция. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да разположат антиракети с голям обсег от типа СМ-3 2Б, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран.

ЗАПЛАХА

Турция заплаши да наложи вето на участието на Евросъюза в срещата на върха на НАТО в Чикаго заради предстоящото председателство на ЕС от Република Кипър, която Анкара не признава, съобщи турският в. "Заман". Турците могат да сторят това, ако на форума не участва Организацията за ислямско сътрудничество(ОИС). Ако ветото стане факт, това ще изложи алианса, тъй като върховният представител на ЕС Херман ван Ромпой и шефът на Еврокомисията Жозе Барозу вече са получили покани да участват на срещата в Чикаго. Миналия месец Турция вече наложи вето за участието на Израел в срещата заради напрежението между двете страни.



119
4919
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
119
 Видими 
03 Май 2012 20:12
Русия може да прибегне до свалянето на спътници от противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО и САЩ,
-Това не е ли равносилно на обявяване на война?
03 Май 2012 20:20
Цъ, равносилно е на ритник по тлъст англосаксонски задник.
03 Май 2012 20:43
Гледах прякото предаване.
Генерал Макаров чисто и просто изпълни ритуалния военен танц, а нашите хора от НАТО бяха направо жалки, убеждавайки Русия как въпросното ПРО по никакъв начин не е насочено към нея.
03 Май 2012 21:28
03 Май 2012 21:55
Май вместо глобално затопляне - започва ново изстудяване...
Парадоксално е, че у нас са рекордни жеги...
03 Май 2012 22:12
Руската ядрена доктрина е "сдържане заради заплаха от ответен унищожителен удар".
Благодарение на този баланс има мир между големите играчи.
Ако някой се опитва да представи ПРО-то за "отбранителна доктрина", нагло лъже. Целта на тия упражнения е да наруши баланса. Оттам до усещането за безнаказаност крачката е една, и не е в полза на мира.
Парадоксално, но факт - "нападателните" руски ракети всъщност са отбранително оръжие, а "отбранителната" американска ПРО - нападателно.
03 Май 2012 22:33
а нашите хора от НАТО
- и на то спасибо... берекет версин.... и на туй сме благодарни.... щото като чете човек форумите, понявгаш се чуди България в НАТО ли е или в CIS...
03 Май 2012 22:49
Едва ли някой ще даде такива гаранции на Русия. ПРО от самото начало е насочено срещу нея. Просто трябва да търсят слабото място на системата и да намерят асиметричен отговор, както са правили досега. А въпросното ПРО не е много желано навсякъде, защото автоматично прави страната с подобна инсталация мишена за някой руски нюк. И като знам и там какви пари се усвояват сигурно овенните крадат повече и от гербераст строител на магистрали, а резултатът може да е плачевен като злополучните Пейтриът
03 Май 2012 22:56

Лустриран, не фрустриран
2012-05-03 22:33:26


понявгаш се чуди България в НАТО ли е или в CIS...


В НАТО е Лустри, в НАТО е, то още по "берекет версин" си личи !
03 Май 2012 23:03
Аз само не разбрах, ПРО-то в Полша от Иран ли ще пази или от Северна Корея? Ааа... и кой точно ще пази?
03 Май 2012 23:08
Ракетная атака напоказ
Эксперты России и НАТО впервые поделятся военными секретами

02.05.2012, 00:59
03 Май 2012 23:11
Хубав отговор.

Възелът ще се развърже в много близко бъдеще - след като започнат арестите на главните от заговорниците на НСР...
03 Май 2012 23:26
03 май 2012
Министерството на отбраната на Русия днес в Москва ще проведе международна конференция, посветена на противоракетната отбрана (ПРО), резултатите от която до голяма степен ще определят руската позиция по този проблем. Руските военни ще предявят неопровержими от тяхна гледна точка доказателства за опасността на натовската система за ПРО за руските ядрени сили. Източник, близък до администрацията на руския президент предупреди, че ако след това САЩ не променят своите планове, Русия ще пристъпи към разработката на твърди контрамерки. В същото време американските военни се готвят да докажат на форума несъстоятелността на ключовите аргументи на Русия, пише вестник „Коммерсант”.
Основното доказателство за опасността на европейската противоракетна отбрана за руските ядрени сили ще бъде представянето на компютърна презентация, която ще бъде максимално приближена до реалността. На гигантски екран участниците в конференцията ще видят, как руска ядрена атака срещу САЩ се осуетява: насочените към Лос Анжелис и Ню Йорк руски междуконтинентални балистични ракети се неутрализират от натовските прехващачи, без да изминат и една четвърт от пътя си. Според руските военни този сценарий ще стане възможен отчасти на третия и със сигурност на четвъртия етап от разгръщането на американско-натовската ПРО в Европа, т.е. през 2018-2020 г
03 Май 2012 23:28
Благодарение на този баланс има мир между големите играчи.
- А поднебесная, към резервите ли ще я отнесем
Никога не е имало баланс, няма и да има.......Когато и последната капка здрав разум се изпари, тогава може да настъпи спокойствие за дълго.......и невъзвращаемо бъдеще на една обречена планета. Слава Богу, че няма изкукали за да разпоредят самоунищожение. И това е спасението, но гаранция няма че ще е за дълго, глупостта е безгранична.
03 Май 2012 23:31
а спомняте ли си ракетната криза в Карибите, по-точно - Куба. И там ли руските ракети бяха отбранителни?
Просто сега Големите в света си ги мерят за пореден път - чий е по-по-най. А после ще се види и чий каква работа върши
03 Май 2012 23:33
четвъртия етап от разгръщането на американско-натовската ПРО
- вероятно "развръщането"
03 Май 2012 23:57
- вероятно "развръщането"
още по-вероятно "разпристигането"
04 Май 2012 00:15
Не дъвчете кокалите на Русия ,отговор на всички тези въпроси има ,останалото са представления за широката публика!
04 Май 2012 01:48
Абе за нарушаването на баланса разбирам... Ама все пак земните кълбета могат да се обиколят и в обратната посока, нали така? Братушките все пак не са толкоз ощетени. Сигурен съм, че в Сибир има достатъчно и добре прикрити установки с възможности за стрелба през тихия океан до Л.А.
04 Май 2012 01:48
Натисни тук
04 Май 2012 02:26
.
04 Май 2012 05:01
"На гигантски екран участниците в конференцията ще видят, как руска ядрена атака срещу САЩ се осуетява: насочените към Лос Анжелис и Ню Йорк руски междуконтинентални балистични ракети се неутрализират от натовските прехващачи, без да изминат и една четвърт от пътя си."
..........................................................................
Ужас! Мизерници! Не ги е срам! Да осуетяват руска ядрена атака срещу САЩ!
04 Май 2012 05:21
По всичко личи, че противоракетна отбрана ще има. Пък ако на Путин му стиска дупето, нека свали американски спътници! Програмата си върви с пълна сила, а американската дипломация е натоварена неуморно да убеждава, че ПРО не е срещу Русия.
Путин се разчекна да пропагандира Америка като главен враг на Русия. Ама то било само заради изборите и заради твърдия електорат. Няма проблеми щом е само заради изборите. Но ПРО ще има.
Руското население е събрано в 15 града. Не мога да си представя по-уязвима страна от Русия в една ядрена война.
04 Май 2012 07:31
Не може да си преставим по-уязвима страна от САЩ , в една ядрена размяна на удари с Русия. САЩ имат територия 2 пъти по-малка от Русия , с население два -пъти по-голямо. Т.Е. - гъстотата на население в САЩ е четири пъти по-висока отколкото в Русия . Това при една размяна на ядрени удари , с по над 1000 заряда от всяка страна прави последиците за САЩ в пъти по-тежки. Но да оставим гражданското население ... Кръвожадните мозъчета на новопокръстените ни юесейци веднага зацелиха "най-големите руски градове" , сякаш в Америка няма 10-15 най-големи града... Първата фаза на ядрен апокалипсис би имал за цел не унищожаване на мегаполисите на противниковата страна , а командните центрове на стратегическите сили , пусковите съоръжения за ЯО - шахти на МКБР ,бази на стратегическата авиация , подводници ... В това отношение /изключвайки подводниците/ Русия е в пъти по-облагодетелствана от географията си спрямо САЩ. Русия има стратегически ядрени сили ,равномерно разположени - от западните граници ,през подмосковието , северните брегове , Урал , южна Русия , Омска област , Красноярска област , до Далечния изток и Камчатка. Покритието на цялата тази гигантска площ от една глобална ПРО в близките 10 години е невъзможно. Освен това в бъдеще Русия няма да стои със скръстени ръце и да изостава в тези сфери , а точно обратното. Което виждаме и да става. Промитите от ГМО амдудуци могат да си скандират на воля - "ПРО ще има ! ПРО ще има !..." Но и да има ПРО , това няма да ги направи по-малко уязвими от баба Меца.
04 Май 2012 07:38
По всичко личи,че ПРО няма да има както и се очакваше междувпрочем. САЩ нямат достатъчно технологичен потенциал да сглобят такова нещо затова сроковете постоянно се изместват във времето и затова има искания европейците сами да си плащат за проваления проект.
Русия не се хвана на блъфовете и не размени реални неща ( Иран, Ирак, Сирия и Ливан) за нещо илюзорно.
САЩ бяха разгромени в Големия Близък Изток и това е неоспорим факт. Всичко друго е алабализми.
Съвсем правилно подполковник Путин няма да ходи в Чикаго а първото му официално посещение ще бъде в прогресивен и революционен братски Китай!
04 Май 2012 07:41
vputin,
много правилно наблюдение от ваша страна. Аз винаги съм казвал, че при една термоядрена война ( да пази господ разбира се от такъв кошмар) Русия има "реми" в джоба и, че САЩ ще понесат по-големи щети защото ще загубят повече население, повече инфраструктура и повече БВП.
04 Май 2012 07:41
Мисля, че реалния отговор на Кремъл ще бъде разполагане на Искандери в Калининград и Приднестровието с възможност за инсталация на тях на ТЯО. Много евтино и асиметрично решение. Генерал Макаров съвсем правилно говори за превантивно разрушаване на ПРО ако Русия сметне , че тя застрашава нейната национална сигурност!
04 Май 2012 07:52
ПРО на САЩ в Европа и според мен в геополитически аспект си е мерене на пи*ки. А в икономически - глътка въздух за изтръпналата САЩ-ска икономика - да се налеят едни грамадни "новонапечатани" пари във ВПК на САЩ, след което да се джиросат на ЕС да ги плаща с лихвите. Иначе като оръжие ефективността й ще е колкото на плажен чадър срещу метеорит. Ако не дай си Боже стане ядрена патаклама, ето това ще са истинските средства - Натисни тук - срещу тях НЯМА СПАСЕНИЕ. За това на тия дето изпадат в телешки възторг от ПРО и си въобразяват, че Русия най-после си е "намерила майстора" ще си позволя да дам един съвет - ставайте и лягайте с молитвата да НЯМА НИКОГА ЯДРЕНА ВОЙНА, защото тя ще е кратка и след нея няма да остане никой, който да се радва на "ПОБЕДАТА"!
04 Май 2012 08:13
и ся ко
еуропейцие ша плаштат цената
штото
САЩ повече не могат единствени да плащат за противоракетната защита на партньорите си на континента
Натисни тук
а братушките ша казват
"Тези цели са законни"
и ние можем да употребяваме сила според правото за национална самозащита
В международното право никъде не е записано, че е забранена употребата на ракети за сваляне на спътници

САЩ осъзнават, че създават прецедент, от който могат да се възползват и други държави
Не можем да очакваме другите да правят нещо, което ние самите не правим.
Натисни тук

такива ми ти земленске работи
04 Май 2012 09:53
VAERINGJAR
Ако не дай си Боже стане ядрена патаклама, ето това ще са истинските средства

Изглеждат добре като анимация Ти знаеш ли от колко време руснаците се мъчат с техни изпитания. Почти 8 години. А и "носителите" им са още в детска възраст. И като давате такива данни, пък проверете ги поне, вижте за какво става дума. С анимация и телепортация става, ама ... иначе - тц.
За последните 5 години няма повече от 30% успешни изпитания на Булава. Това какво ти говори? Че тя е истинското средство?

04 Май 2012 11:26
04 Май 2012 11:34
Водевилни изпълнения и от двете страни. Аман от геполитически каргъозчии. Единият щял да сваля спътници, ама всъщност забравил да провери колко МиГ-31 в противоспътников вариант са на въоръжение, другия прави презентации и симулации, как се отразява масирана ядрена атака с наличните 2 батареи GBI. Абе джумбуш да става, да се радва матриала.
04 Май 2012 11:51
04 Май 2012 11:52
Justinian2
04 Май 2012 11:26

Ами защо толкова рипат руснаците срещу другото ПРО тогава?
Явно нещо и при тях куца. Добре познавам и С-300 и С-400. Поне като ТТД са ок. Никъде обаче не са минали елементарния тест на бойно използване. Всичко е на полигон и наистина изглежда дори прекалено добре. Което не е лошо, но ... Другото е, че С-400 също не може да покрие всички задачи, които стоят пред ПВО и ПРО на Русия или на ОНД - нито като възможности, нито като бройка. Трябва комплексност като решение и система - с елементи, базирани на различни платформи - не само сухопътна част. Дали ще са на кораби, спътници, подводници или както и да го решат руснаците, няма значение. Иначе в момента се получава образно казано - един страхотно въоръжен солдат, но без очи и уши.
А и то е като между хората - мускулите (баниците) са за плашене преди боя, а в боя побеждава този, който знае как да се бие
04 Май 2012 11:53
Иностранным военным экспертам покажут возможности системы ПРО Москвы
МОСКВА, 4 мая - РИА Новости. Иностранным военным специалистам, участвующим в международной конференции, покажут возможности системы ПРО Москвы, сообщил журналистам в пятницу официальный представитель Минобороны РФ по войскам ВКО полковник Алексей Золотухин.

"В выезде примут участие около 100 зарубежных участников международной конференции по ПРО, которая проходит в эти дни в Москве", - сказал Золотухин.

Иностранным специалистам покажут возможности одного из элементов российской системы противоракетной обороны "Дон-2Н".

Станция решает задачи обнаружения баллистических целей, их сопровождения, измерения координат и наведения на них противоракет на фоне реальной космической обстановки. Станция выполняет задачи не только по ПРО, она интегрирована в единую систему информационного обеспечения систем предупреждения о ракетном нападении и контроля космического пространства.

РЛС регулярно привлекается для обнаружения запусков ракет и пусков баллистических ракет с космодрома Плесецк и Байконур, стартов баллистических ракет с подводных лодок из акваторий Баренцева, Белого и Охотского морей.
04 Май 2012 12:00
04 Май 2012 12:02
и още нещо, колеги от форума
В която и да е брошура или чисто рекламна стратегия на каквото и да е оръжие (независимо какво е по произход), пише почти небивали неща като възможности.
Анонсът ми е заради постинга на Касапина - наистина ПВО на Москва може да е най-съвършената, но последно беше тествана от един германец - откачалко с летяща тротинетка, който прелетя няколко военни окръга на СССР и кацна ... на Червения площад. Не че не са могли да го свалят или изпепелят. Но не са имали ефективна система за вземане на решение, нито пък гъвкавост в извънредни ситуации.
Затова и преди се опитвах да кажа - каквото и въоръжение да измислиш, тестваш, въведеш в употреба, ако веригата за вземане на решение е глупаво измислена, всичкото това въоръжение остава само купчина непотребен метал, привлекателен единствено за един етнос, който прави пари от скрап.
04 Май 2012 12:08
Justinian2
04 Май 2012 12:00

Ами по същата причина едно време за МиГ 29 се разправяха и пишеха легенди за възможностите му. А от няколкото случая на бойно използване се оказа, че изобщо не е такъв, за какъвто супер изтребител са го представяли. Затова и намекнах същото и за ПВО комплексите.
Пейтриът са гола вода сравнени с характеристиките дори на ОСА, само че американците ги ползват вече реално в няколко конфликта и си правят изводите от грешките. А че руснаците не продават С-400 или друго ново въоръжение, си е техен проблем. То и САЩ няма да продадат най-новият си модел подводница на Северна Корея, но иначе я юркат като ратай да действа в бойни условия където има достатъчно вода за нея, нали?
По тази аналогия и за ПВО комплексите - проблем и задача на руснаците е да ги изпитват в максимално близки и в реални бойни условия. Или ще си направят "реална война" в безкрайните им пространства в Сибир или някъде по пустините от ОНД, като дори ще пресилят нещата, за да изпитат системата както трябва, или ще си останат с рекламните търговски послания за неотразимите възможности.
А и в последните 60 години където и да се е ползвала съветска техника в конфликти, все е показвала изоставане в технология и представяне. Изключение е всичко, което е тръгнало от АК-47 и неговото развитие и модификации.
04 Май 2012 12:14
gozambo,
Журналистите от Комерсант които цитираш съвсем съзнателно са използвали думата атака вместо удар както е по подходящо и уместно, няма да обяснявам защо. Сигурен съм, че в презентацията е използвана думата "удар", и с нея се е имало предвид ответен такъв. Цялата идея на американскто ПРО в Европа е да прихване ракетите които ще бъдат изстреляни от Русия в отговор на ядрен удар от страна на САЩ. Броят на такива ракети ще е многократно по-малък от първоначалния с който разполагат(494 към 2012г), след като една значителна, част - най-вече всичките стационарни както и определено количестово от мобилните установки ще бъдат унищожени при ядрената атака. Срещу ограничен брой ракети американското ПРО става със сигурност много по ефективно и всъщност като резултат имаме потенциална възмножност на САЩ да унищожат Русия безнаказано или с минимални щети. Точно от това се страхуват руснаците и с най-пълно основание.
04 Май 2012 12:20
имаме потенциална възмножност на САЩ да унищожат Русия безнаказано или с минимални щети. Точно от това се страхуват руснаците и с най-пълно основание.

няма такава възможност, това е ядрена гибел за света. После ще съществуват говорещи хлебарки или летящи октоподи, но не и двукраки ненормалници.
04 Май 2012 12:22
Май някои не са разбрали още, че цената на природния газ в Усата е вече 70-80 долара за 1000м3. Май ще има едно голямо спихване..
04 Май 2012 12:25
За последните 5 години няма повече от 30% успешни изпитания на Булава. Това какво ти говори? Че тя е истинското средство?


Явно си имаме нов трол,
От 18.09.2008 до 23.12.2011 са извърешни 11 изпитателни пуска на ракетите Булава. От тях един е частично успешен, три са неуспешни и 7 са успешни, като последните 6 пуска са успешни. Някой или трябва са се върне във втори клас, или трябва да спре да лъже.
04 Май 2012 12:30
Руснаците вчера в компютърна симулация са показали какво би станало ако бъде разположнео американското ПРО в Европа. Реакцията на американския представител била, че презентацията е неубедителна - без при това да даде съответното обяснение в какво се състои неубедителността. Той през цялото време е настоявал, че Русия няма защо да се притеснва от ПРОто на САЩ в Европа защото САЩ твърди, че то не е насочено срещу него. Когато руснаците искат писмени юридически гаранции за това - таквиа се отказат.
04 Май 2012 12:35
Повече за развоя на събитията по време на конференцията. Видно е, че тя е организирана не толкова заради САЩ, а заради останалите които се гласят да им стават чираци в мръсната работа.
Компьютерная модель ПРО не сработала
Россия и НАТО не убедили друг друга
04 Май 2012 12:39
Явно си имаме нов трол,

критикуващия присмехулник, не знам какво четеш и откъде вземаш данни, имам възможността и смея да твърдя, че нещата стоят така. Ако инфото ти е от руските и други интернет сайтове, няма какво да спорим, нещата са страшно различни от публикуваното там. А и останалото е под капак, няма да ми изгори работата, че да ти давам фактите на цитираното от мен.
11 изпитателни пуска на ракетите Булава. От тях един е частично успешен, три са неуспешни и 7 са успешни, като последните 6 пуска са успешни.

Както пишеш - пускове на ракети, нали, а не какво е решавано с тези пускове. А аз писах за успешни и неуспешни изпитания, а не пускове. Ако не правиш разлика ... а тя е от слон до муха. Хайде, за да ти е малко по-ясно - успешен пуск е едната част от задачата, другата е дали тази задача ще бъде приключена успешно - заемане на ешелон, ориентиране, опознаване на целта, прехват и поразяване. Та ... в последните няколко елемента на изпитанията засега тази ракета не стои добре - с около цитираните от мен проценти успеваемост. Шведите и норвежците са добри в анализите и наблюденията, защото отдавна сърбат попарата на руския си съсед, та оттам и моя извод.

Весел ден!
04 Май 2012 12:45
Half-caste 04 Май 2012 12:39
Явно оценката ми е била съвсем точна. Реакцията ти на нея го потвърди.
04 Май 2012 12:50
***



1.10. Потребители, които предизвикват спорове и скандали и насаждат неприязън към потребител или група потребители, подлежат на директен бан.

04 Май 2012 12:57
Русия винаги е била най силна най могъщ обаче беше СССР
04 Май 2012 12:57
Half-caste 04 Май 2012 12:50
Ако имаш да кажеш нещо конкретно - както подобава посочване на източници с факти и доказтелства - заповядяй. Ако ще си останеш както се очертава на ниво тролнинг - благодаря няма нужда.
04 Май 2012 13:26
ясно, още един подстрекател паразит лъсна ... ще се има предвид за по-натам. за да не може да пее и клюкари
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД