:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,449,181
Активни 65
Страници 7,050
За един ден 1,302,066

Дянков изкара местенето на администрацията полезно и евтино

Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград, Плевен са част от градовете, които ще поемат първата вълна от преместването на звена от държавната администрация. Ако тя е успешна, ще има и втора вълна преместване - към Ловеч, Враца, Габрово, за която ще отговаря министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Това съобщи пред "Дарик" радио вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той поясни, че идеята му е дългосрочна, а ГЕРБ планира да е на власт дълго време.
Вицепремиерът каза, че преместването ще се осъществи много евтино, защото сградите - най-скъпото перо, ще се предоставят от общините или областните администрации. Наемът за тях, който се плаща и в София, ще отива в съответните общини, което ще е полезно за тях, поясни той.
Вицепремиерът не очаква и големи разходи за обезщетения на чиновниците и се позова на Кодекса на труда, според който хората, които откажат да се местят, ще получат само по 1 заплата обезщетение. Той не спомена колко ще струват жилищата за семействата на чиновниците, както и намирането на работа на другия съпруг. Даде пример с преместването на Агенцията по лозата и виното в Плевен, което ще струва 57 хил. лв.
Градовете са подбрани според това дали са универитетски центрове и дали имат оптична връзка.
Дянков каза, че Агенцията по рибарство, за която се говореше, че ще бъде преместена във Варна, вероятно ще отиде в Бургас заради големия ентусиазъм на местните власти и заради по-големия улов по Южното Черноморие.
За преместването на Националната агенция за приходите във Велико Търново се аргументира с успешната работа на административния съд там и големината на териториалната дирекция, която отговаря за по-голям регион, отколкото софийската.
Сградите в София, които ще бъдат освободени от преместените агенции, ще бъдат дадени на културни институции, на музеи или на общината.
Дянков се позова на опита на Германия, Франция, Холандия, Швеция, където първоначално отколо две трети от служителите са приели да се преместят, но след около пет години се оказвало, че повечето служители са местни хора. Тези, които откажат, имат много по-голям шанс да си намерят работа в София, където безработицата е 2.5 на сто, посочи финансовият министър.
"Аналогът на НАП в САЩ е във Филаделфия, във Франция - в малко градче на 200 км от Париж, в Германия - в още по-малко градче край Нюрнберг", каза той.

Друг аргумент, който Дянков изтъкна, е че така администрацията ще бъде принудена да въвежда по-бързо електронни услуги. Даде пример с НАП и митниците, в които електронната комуникация е най-силно развита, защото структурата им ги принуждава да работят плътно с регионите.

25
1841
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
05 Май 2012 18:55
Той поясни, че идеята му е дългосрочна, а ГЕРБ планира да е на власт дълго време.


Пази Боже! Пу пу!
05 Май 2012 19:09
Тоя наистина е болен. Нужно му е спешно лечение.
05 Май 2012 19:09
администрацията ще бъде принудена да въвежда по-бързо електронни услуги

Тоя съвсем изтрещя.
Въведените качествени електронни услуги предполагат съкращения в държавната администрация, а не местенето и'.
05 Май 2012 19:29
Ами Димитровград?? Такъв пазар има!! Само е за Министерството на икономиката..Пък вече има и готов служител,дето ще работи с мерак-Анастас И пак си държа- искам си Министерския съвет в Казанлък..
05 Май 2012 20:04
Дянков каза, че Агенцията по рибарство, за която се говореше, че ще бъде преместена във Варна, вероятно ще отиде в Бургас заради големия ентусиазъм на местните власти и заради по-големия улов по Южното Черноморие.
Вие,г-н Дянков ако знаете каква каракуда хванах на Марица ривър...
Комар1,аз съм готов винаги и съм заявил позицията си .Домакин,отговарящ за всички видове хартия.
05 Май 2012 20:11
Яка подготовка за избори:

5 млн гласа извън софия
Всички мразят софетата

БТЛ аз поне помня как генерал лейтенант кмет инжинера публично се пънеше как "му взимат парите от софия" и как това са си негови пари които иска обратно
(Ставаше въпрос че фирмите са регистрирани в софия а данъците им отиват за държавния бюджет).

естествено днеска гальфончо и избирателите му не си спомнят тези неща - Той е израстнал, Той вече мисли за народа
05 Май 2012 20:50
Ами Анастасе, нали затова лобирам за тебе Ти ще отговаряш за хартийките, пък аз ще ти нося чантата Пък ако прикоткам МС в Казанлък-ще си сменим шапките, ако си навит
05 Май 2012 21:08
Министерството на културата трябва да бъде в Полски Тръмбеш - родното място ма Веселин Маринов (певецът-лечител).
05 Май 2012 21:18
Дянков изкара местенето на администрацията полезно и евтино

Знам, че няма да е евтино. Но наистина може да е полезно. Деконцентрацията на администрацията, икономиканта , културата, дори на спорта ако щете, е задължително условие да се превърнем в съвременна и привлекателна държава.
05 Май 2012 21:29
Той не спомена колко ще струват жилищата за семействата на чиновниците, както и намирането на работа на другия съпруг.

Това не е единственият му груб пропуск. Не видох нищо и за издръжката на домашните любимци на преместваните чиновници. Нито за любимите им тъщи. Ами любовниците от двата пола? На нас ли ще ги натресе
05 Май 2012 21:35
Въведените качествени електронни услуги предполагат съкращения в държавната администрация


Мит. Категорично. Електронните услуги в нашите условия осигуряват допълнителен канал за достъп до административно обслужване. Допълнителен, не единствен. Въвеждането им предполага драконовски изисквания по отношение на съвместимост, информационна сигурност и т.нар. непрекъсваемост на бизнеса. Това си има цена и си иска ресурсите и капацитета. Същевременно, администрацията трябва да подържа класическите канали за достъп до обслужване. Електронната услуга дълго още време ще е право, но не и задължение на потребителя.

Ще поема риска за анонимността ми и ще ви разкажа една притча, която използвам при обучение на колеги от държавната администрация.

В един манастир пристигнал монах - майстор на стрелбата с лък. Той демонстрирал умението си пред монасите домакини. Стрелите му една след друга попадали в мишената. Монасите похвалили бойните му умения, но казали че техен другар, монах в този манастир, е наистина велик стрелец с лък. Гостът попитал дали той винаги уцелва мишената. Монасите отговорили да, но се случва понякога и да пропуска. Аз никога не пропускам целта, казал гостът. На другия ден го представили на местния стрелец, който току се бил завърнал от поклонничество. Разбира се, гостът предложил двамата да сравнят уменията си в стрелбата. Монахът се съгласил, но поискал той да избере мястото за състезанието. Гостът приел условието му. Тогава домакинът завел госта си високо в планината до ръба на една бездънна пропаст. Застанал на пръсти на ръба на пропастта с гръб към бездната, поставил стрела в лъка и стрелял право в мишената. Дошъл ред на госта за стрелба и той застанал на ръба. Вдигнал лъка, но ... ръцете му разтреперили, по гърба му потекла пот, планинският вятър го пронизал и скоро той усетил, че трепери с цялото си тяло. Погледът му се премрежил и той почувствал, че прималява. Миг преди да се олюлее ръката на домакина го издърпала от ръба. Гостът постоял безмълвен с отпуснат в ръцете лък. После прибрал стрелата и се ... поклонил на монаха.

Поуката, приятели, е че великият воин - майстор на лъка може и да не уцелва винаги, но всякога е способен да изстреля стрелата. Веднъж изстреляна, стрелата е извън волята на стрелеца. Внезапен полъх на вятъра може да я отклони и тя да пропусне мишената. Това, което контролира стрелеца, е лъка в мига на изстрела. Контролът трябва да е абсолютен. Навсякъде. Винаги.

Така и държавната администрация. Тя може и да не е перфектна в едно или друго свое действие - административната услуга съдържа в себе си администативен акт - но е длъжна винаги да е в състояние да действа. По един или друг начин, електронна или не, услугата трябва да бъде доставена. При всякакви обстоятелства. Затова хората плащат данъците си и ни издържат. За да сме винаги "на линия", когато сме им нужни. Ако ще и тази линия да е ръб на пропаст.
05 Май 2012 21:39
Ловчанлията е неспасяем..идиот.
05 Май 2012 21:45
Ловчанлията е неспасяем..идиот.


По-лошото е, че е държавноопасен.
05 Май 2012 21:57
Не мога да кажа къде е НАП в САЩ, но със сигурност са научени да вдигат телефона на ОБИКНОВЕННИ граждани.
05 Май 2012 22:00
Слушах днес по Дарик доводите на Дянков. Не мога да повярвам, че на тази малоумщина е поверена територията. На мога!
05 Май 2012 22:15
На това момче му трябва сериозен преглед. Ако някой има приятел психиатър да помага.
05 Май 2012 22:29
е то добре, ама дали и психиатър ще може да помогне??
05 Май 2012 22:35
Ако не помогне психиатър - два-три чембера, дали няма да са по-ефикасни?
05 Май 2012 22:41
Ако не помогне психиатър - два-три чембера, дали няма да са по-ефикасни?


На тоз не може наш Боко да бие чембери, щото е пратен от Голямато хамерикански брат.
На този наш Боко козирува. Чембери се бият на спящите по паркинЗи.
06 Май 2012 00:10
До Анастаси Сиров (off topic):
Адаш, видях последния ти пост под статията за БПЦ и Лейди Гага твърде късно, затова и отговорът ми закъсня. Не е толкова важно, но можеш да му хвърлиш едно око ако желаеш и не си го прочел.
06 Май 2012 00:45
Идеята за преместване на поне няколко правителствени агенции извън София изобщо не е лоша, а в добавка е и навременна. Такива в последните 10-15 години се броят на пръстите на едната ръка. В София живее една четвърт от населенението на страната и това не е добре нито за София, нито за България. При това тенденцията на миграция към столицата продължава, а софийското поле отдавна е пренаселено.
-
Съсвем друг е въпросът че резултатите от добрите идеи спокойно могат да бъдат незадоволителни. Не вярвам че ГЕРБ има капацитет да осъществи подобно нещо, все-пак това изобщо не е лесна работа. Най-вероятно всичко ще остане в сферата на приказките.
06 Май 2012 00:58
Някой знае ли,що по въпросите за местенето на администрацията ака все хер Флик?Шебек ефенди една дума още не е изходил.Ами цялата патаклама се прави само заради Ленторез Прекрасний.Няма да има никакво местене на администрация.Флика ще разтика 2-3 агенцийки,от по 10-15 човека.Богоподобния ще се намеси авторитетно,ще нахока Симеончо.После ще му "бие" дузпата.Мендито ще стане фин.министър и увеличи пенсийките,а Шебек бей се надява на аплодисментите на администрацията,на държавните служители и "материала".HAPPYEND!
06 Май 2012 06:58
Ейй, едно от малкото смислени решения на правителсвото, и всичкото столичанин на амбразурата. Ама как да дадем властта на провинциалистите?
06 Май 2012 07:06
Scandinavian
05 Май 2012 21:08


Министерството на културата трябва да бъде в Полски Тръмбеш - родното място ма Веселин Маринов (певецът-лечител).

Тия данни секретни ли бяха, га пееше по бесепарските ВИ митинги последните 15 годин, та не ги знаехте и изпадахте в екстаз от него?
08 Май 2012 01:57
След преместването на "малките" от администрацията, следва Президента, МС, Народното събрание и медиите. Повече:http://www.factor-news.net/news.php?cm=13
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД