:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 565
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германците показаха жълт картон на Меркел

Консерваторите на канцлерката получиха най-ниския изборен резултат в местен вот след Втората световна война
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Социалдемократката Ханелоре Крафт, премиерка на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия (в центъра), се радва със своя симпатизантка на изборната победа за местния парламент. Социалдемократите и Зелените затвърдиха властта си в най-голямата област в Германия.
Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел претърпяха катастрофално поражение на местните избори в най-голямата провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщиха световните медии. По последни данни консерваторите са подкрепени само от 26.3% от избирателите при 35 на сто на предишните избори през 2010 г. Това е най-ниският резултат за тях в провинцията след Втората световна война. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) спечели вота с 39% от гласовете, което ще е достатъчно, за да формира нова управляваща коалиция със Зелените, които получиха 12 на сто. Двете партии управляваха с правителство на малцинството през последните две години начело с популярната социалдемократка Ханелоре Крафт, чиято решителна победа я направи знаменитост на национално ниво. Новата Пиратска партия, която се бори за свободен интернет и повече граждански права, продължава своя възход на регионално равнище, влизайки в четвърти провинциален парламент с 8%. Коалиционните партньори на Меркел - либералите, също си поеха въздух след поредица от поражения, като получиха 8.5%. Крайната Лява партия събра едва около 2% и не влезе в поредния местен парламент в Германия.

Победата на социалдемократите се възприема от повечето германци като наказателен вот срещу политиката за строго ограничение на разходите в Северен Рейн-Вестфалия, но също и като цяло в момент, когато социалдемократите искат да задължат канцлерката да се ангажира с подкрепа за растежа в Европа. Норберт Рьотген, на когото се гледаше доскоро като на конкурент на германския канцлер Ангела Меркел, подаде оставка като регионален лидер на християндемократите в Северен Рейн-Вестфалия, но запази своя пост на министър на екологията в кабинета на Меркел. Тя определи като "болезнено и горчиво поражение" загубата на партията й, но увери, че европейската й политика няма да бъде засегната. Канцлерката каза още, че гледа спокойно на парламентарните избори, които трябва да се състоят след 16 месеца.



Анализ - на 13-а стр.
7
1487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
15 Май 2012 07:02
Снимката е доста не традиционна.
15 Май 2012 09:33
Глегах Меркел на пресконференцията след изборите. Беше като ударена с чук. Опита се да измести фокуса върху проблемите на Евопа, но очевидно не и беше приятно това поражение. Още преди изборите наблюдателите считаха че в Северен Рейн Вестфалия ще има червено-зелена коалиция, но чак такъв категоричен успех за тях май никой не е очаквал.След външния удар по плана Меркози, Меркел получи и вътрешен. Дано Гърция не тръгне да излиза от Еврозоната, че това ще е края на Меркел. Особено ако както се говори при такъв сценарии , че финансовите загуби на ЕС ще възлязат над 260 милиарда евро, 70 милиарда от които ще тррябва да поеме Германия. Това ще е вече прекалено много за германците.
15 Май 2012 10:17
Показали "жълт картон" друг път. Според мен подобно представяне на нещата е меко казано манипулативно. Откъде-накъде ще следва, че щом германците не са доволни от рестрикциите във вътрешен план, заради което гласуват против Меркел на местен вот, ще са срещу политиката на рестрикции и във външен план, каквато политика ВОДИ ТЯ В МОМЕНТА? Нали ако на парламентарни избори гласуват с/у Меркел, това на практика ще означава, че са съгласни Германия да започне още по-яко да се гърби с харчовете на задлъжнелите страни? Кой ли има интерес от това? Със сигурност не и германците. Остава да видим дали и те като нас ще повярват на телевизорите си, вместо да мислят с главите си.
15 Май 2012 10:47
Бре, дружинната нещо се поолулява, пионерчетата на кого ще рапортуват? Не е лесно, не нееее и Бай Тошо се беше ошашавил по едно време как да се навежда, на кой да рапортува и...
15 Май 2012 11:10
Политиката на Германия не е лъжица за всяка уста. Тя и европейската не е, но както и да е...
Колкото до социалдемократите в Германия - не хранете много надежди, не вейте червени байряци. Дръжте лигавчето на станишко и слушайте дърдоренето на тиквата, мед ще ви капне на душицата.
15 Май 2012 18:43
Длъжен съм да направя някои уточнения, че да не се объркват хората. Най-напред Северенрейн/Вестфалия не е най-голямата, а най-многолюдната област. Най-голямата е Бавария. Освен това германците ще загубят от евентуалното излизане на Гърците не 70 милиарда, а 84. От друга страна Северенрейн/Вестфалия си е открай време област на SPD. Мисля, че в следвоената история там само веднъж или два пъти те са губили изборите, така че не е болка за умиране за Анджи... все още.
17 Май 2012 16:01
Меркел е банково-корпоративна марионетка.
Тя не се държи като политик, с отговрност пред избиратели.
Нейното поведение се отчита и съобраява единствено
с банково-корпоративния тоталитаризъм на евроатлантизма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД