:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 424
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НС ще ремонтира 65 закона, за да махне необжалваемите глоби

ГЕРБ внася промените два месеца и половина след решението на КС
Два месеца и половина след като Конституционният съд отмени необжалваемите пътни глоби, депутати от ГЕРБ внасят промени в редица закони, с които тези наказания ще бъдат отстранени навсякъде. Един от авторите на текстовете Светослав Тончев уточни пред "Сега", че става въпрос за 65 закона, като те ще бъдат променени чрез Закона за административните нарушения и наказания. 47 от тях препращат към общата норма в него, а останалите 18 ще бъдат изброени в преходните и заключителните разпоредби.

След приемането на поправките, което би могло да стане най-рано след около месец, вече ще могат да се обжалват глоби, като тези по Закона за управление на етажната собственост. Според тях при нарушаване на реда, например шумен купон късно вечер или пускане на прахосмукачка между 14 и 16 часа, се предвижда глоба от 50 до 100 лв. Друг случай е любителският риболов без риболовен билет в Закона за рибарството и аквакултурите, където глобата е от 50 до 200 лв., като до 100 лв. е необжалваема. За пчеларите пък в момента е предвидена санкция до 100 лв., ако не са регистрирали кошерите си и съответно нямат номер. По закона за чистотата на атмосферния въздух, ако откажете достъп на контролните органи, санкцията за физически лица е 1000 лв., които също не могат да се атакуват в съда.

По-рано вчера за подготвянето на такъв законопроект съобщи омбудсманът Константин Пенчев пред БНТ. Именно той сезира КС за глобите на КАТ до 50 лв., които нямаше как да се атакуват пред съда. Протестът започна с група във "Фейсбук", след като КАТ започна масово да налага точно такива глоби. Мотивите на омбудсмана пък бяха, че на лицата, на които са наложени наказания до необжалваемия минимум от 50 лв., е ограничено правото им на жалба и те са лишени от ефективно средство за защита. В същото време обаче в редица нормативни актове се оказа, че необжалваемите минимуми далеч надхвърлят посочената сума. В закона за горите например са записани глоби до 100 лв. и имуществени санкции за фирми до 1000 лв., в Закона за устройство на територията (ЗУТ) - наказателни постановления до 100 лв. и такива, с които е наложена имуществена санкция на юридически лица и еднолични търговци до 5000 лв. Депутатът от ДПС Христо Бисеров вече внесе поправки в три от законите, които се обсъждат в комисии, а един е приет на първо четене, но според вносителите, както и според Константин Пенчев, кръпки закон по закон не са най-удачният вариант. Пенчев уточни, че депутатите сами са го потърсили, за да работят по темата.





1
1881
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Май 2012 05:28
Освен да отнемат правата на хората управляващите правят ли нещо друго?!Аз като разправям на непушачите/дето се радват на тоталната забрана за пушене/,че в един момент и тях ще ги изненадат по някой параграф,защото държава с такова мислене и методи не се спира,те не вдяват!Сега чакаме следващата брадва!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД