:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пострадалите вземат от днес 325 лв.

От днес започва раздаването на еднократни помощи от 325 лв. на пострадалите домакинства в общините Перник, Радомир и София. Вчера правителството прие специално постановление за раздаване на парите, с което се заобикаля законът за социално подпомагане, тъй като той предвижда тези помощи да се дават за покриване на инцидентно възникнали неотложни нужди на хора без достатъчно доходи. На практика парите ще бъдат и безотчетни, тъй като няма да се искат фактури за извършване на ремонтни дейности срещу тях, както е при покриване на щети от Междуведомствената комисия за възстановяване.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов е възложил на социалния министър Тотю Младенов днес да е на място с неговите експерти и с пари в брой за изплащане на помощите, обяви финансовият министър Симеон Дянков. Близо 900 000 лв. ще си поделят хората, изчислява Дянков. Сметките са на базата на получените до момента молби. До вчера те бяха около 1600 и до края на деня трябваше да бъдат обработени, т.е. да е установено, че домакинствата наистина са понесли щети. Социалният министър Тотю Младенов очаква те да стигнат 2000. Молбите могат да бъдат подавани в едномесечен срок от настъпването на събитието.

Министерството на регионалното развитие пък получи допълнително 5 млн. лв. за основен ремонт, реконструкция или нов строеж, ако се налага, на пострадалите от земетресението три детски градини в Перник и основното училище "Христо Смирненски" в Радомир. Според Дянков вероятно само една от градините ще трябва да се събори и да се изгради отново. Другите три обекта ще могат да се оправят само с основен ремонт.

Не е ясно кога ще могат да се върнат на работа хората в 11-етажния Синдикален дом в Перник. Те бяха евакуирани след вторичния трус от 3.8 по Рихтер във вторник. Там са районните централи на КНСБ, КТ "Подкрепа" и местната телевизия и радио "Кракра". "Укрепителните дейности по сградата започнаха. Зданието ще бъде укрепено, за да не падне при бъдещ вторичен трус. След това ще се направи оценка дали трябва да се ремонтира основно или само да се укрепва", съобщи пред "Сега" областният управител на Перник Иво Петров. Той призна, че се търсят фирми, които са готови безвъзмездно да направят проекти за ремонт на тежко пострадалите къщи в селата Дивотино и Мещица, но такива още няма. Без проекти не може да започне укрепването на домовете, а хората заявиха, че нямат пари да си платят за тях. Според експерти цената им може да стигне и до 1000 лв.
877
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД