:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът отвори вратите за още злоупотреби в кардиологията

ВАС обяви за незаконен лимита за коронарографии, заплащани от касата
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
МЗ се позова и на световните стандарти, когато определи дневния лимит от 8 коронарографии на ден. Сега обаче той е в миналото и всяка клиника ще може да отчита колкото процедури сметне за необходимо.
Здравната каса ще трябва в бъдеще да заплаща всички отчетени от болниците коронарографии, а не само до 200 на месец, както беше през 2011 г. Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на първата инстанция, че лимитът от 8 процедури на ден и не повече от 200 на месец, които досега се плащаха, е противозаконен. Според съда ограничението нарушава правата на пациентите като избор на лечебно заведение, лекар и лекарски екип, правото на равнопоставеност при ползването на медицинска помощ и пречи за изпълнението на задължението на пациентите за грижа за собственото здраве. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Жалбата е подадена в съда от 4 частни клиники по инвазивна кардиология. Тя е срещу наредбата на здравното министерство, с която се определя медицински стандарт за тази специалност, с който и здравната каса задължително да се съобразява при финансирането на коронарографиите. Според МЗ въвеждането на най-много 8 процедури на ден и до 200 на месец за един апарат за коронарографии е съобразено с технологичното време за извършването им и осигуряването на качествени медицински грижи на пациентите, т.е. за да е качествена, една коронарография трябва да се прави за определено време. Оттам твърдят също, че в наредбата към стандарта броят на процедурите е препоръчителен и жалбата трябва да е към здравната каса, която е изтълкувала лимита за задължителен.

Съдът обаче приема, че лечебните заведения работят 24 часа и приемат спешни случаи, а ограничението е изчислено при 8-часов работен ден. Касата пък правилно е приела лимита за задължителен, тъй като той е част от стандарта, за който е записано, че е задължителен. "Това означава, че няма да се налага поне да плащаме със задна дата още около 2 млн. лв.", обясни за "Сега" Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на надзора на касата. Според клиниките, които съдят министерството, заради лимита те са загубили около 40% от приходите си.

Стандартът по инвазивна кардиология е единственият у нас, който въвежда точен лимит на процедури. Неговото приемане се наложи след проверка на агенция "Медицински одит", която установи, че коронарографии у нас се правят масово без нужда и преди да се изчерпят всички останали възможности за диагностика. В някои клиники пациентите, за които се е оказало, че не са имали нужда от изследването, стигаха дори до над 70%, а в една от жалващите се болници - по инвазивна кардиология в Ямбол, броят им беше 84%.

Причината за ненормалния брой инвазивни кардиопроцедури са добрите цени, които здравната каса плаща за тях. През 2011 г. дори част от тях бяха намалени, но за тази година те отново регистрираха скок.

Решението на съда не засяга лимитите, които касата спуска на всички болници за цялото лечение, което осъществяват. Освен това там НЗОК обикновено плаща на клиниките и т.нар. отчетена надлимитна дейност. Инвазивната кардиология беше единствената, за която касата не плащаше над спуснатите бюджети. Сега обаче и там ще се плаща всичко отчетено, което ще доведе до стабилен ръст на отчетените процедури.



БЕЗ РЕЗУЛТАТ

При акция на МВР и ДАНС в края на 2010 г. в Ловеч бяха открити пликове с пари с имена на лекари. Тогава имаше предположения, че са за лекари, които са пращали пациенти на скъпи манипулации в областта на инвазивната кардиология, без хората изобщо да са имали нужда от тях. Покрай скандала медиите тогава тиражираха информация от лекари в региона, пожелали анонимност, че здрави хора от Разградско са извозвани през юли и август с микробуси в Ловеч, а след това и до частни кардиологични клиники в Ловеч, Велико Търново и Варна. Джипитата и специалистите в доболничната помощ, които са поставяли диагнози на "пациентите" и са ги насочвали към частните клиники, са получавали по 150 лв. за "услугата". Резултати от разследването не са изнасяни.
15
3802
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
15 Юли 2012 19:47
Според съда ограничението нарушава правата на пациентите като избор на лечебно заведение, лекар и лекарски екип, правото на равнопоставеност при ползването на медицинска помощ и пречи за изпълнението на задължението на пациентите за грижа за собственото здраве. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Добра новина за правилно решение! Борбата със злоупотребите на отделни бели престилки не може да става чрез ограничаване правата на пациентите, нито чрез ограничаване разпространяването на съвременни методи за лечение
15 Юли 2012 19:50
Съдът приема , че някъде има чували с пари , скътани за инвазивната кардиология. Това е път към фалит на цялото здравеопазване, щото това са най-скъпите пътеки. Може би единствените оценени значително над стойността си , което доведе до най-голямото източване на касата към днешна дата.
15 Юли 2012 20:18
Съдът приема , че някъде има чували с пари , скътани за инвазивната кардиология. Това е път към фалит на цялото здравеопазване,

Колко болни трябва да се оцъклят, та да не фалира Здравната каса?
15 Юли 2012 20:21
внимателният, подкрепям изцяло поста ти.
Не може да става дума, че под предлог борба със закононарушения на единици, ще се ограничават граждански права.
Защо хрантутим куп контролни органи (по едно време бяха два с дублиращи се правомощия, сега не съм изследвала в дълбочина, може пак да е така)?
Че кога здравеопазването ни ще се модернизира и ще се ползват нови, щадящи технологии, ако критериите на касата са единствено свързани с икономии?
А то е главният проблем на некачественото здравеопазване от години.
Очевидно е сбъркана системата, но не знам дали въобще някой ще се заеме с този батак или ще го оставят да се срине от само себе си, както е тръгнало...

15 Юли 2012 21:02
Колко болни трябва да се оцъклят, та да не фалира Здравната каса?

По горе в статията пише. До 85% са необосновани инвазивните кардиологични манипулации. ??????????
15 Юли 2012 21:34
Тоди, а ти разполагаш ли с точен и обективен медицински критерий за обоснованост?

И защо си мислиш, че касата като квалифицира нещо като необосновано, то не е мотивирано от стремежа й за икономии, така както определя с какъв антибиотик ще те лекуват, какви консумативи ще се ползват при операция, колко направления ще се отпускат за определени изследвания и специалисти и т.н, а за възможните усложнения има кой да отговаря - докторът винаги е насреща...

Знаш ли какви глупави правила (продиктувани от горния критерий) са довели до смърт на пациент, а е осъден лекар? И тези случаи ще стават все по-чести, защото здравната система като цяло няма как да я осъдиш.
Искаш ли да си на негово място и да знаеш за какво става дума, но ти сам да платиш за безумието, наречено "система на здравеопазването", в която последна грижа е пациентът и качественото му лечение?

Искаш ли да си лекар и да лекуваш не според правилата на медицината, а на икономиката?
Един лекуващ лекар не може и не трябва да мисли за финансирането и прилагането на каквато и да било клинична пътека или за глобите, които ще му наложи някой, а единствено за диагнозата и правилното лечение на пациента си - другото е извратен ерзац на здравеопазване, за което всички плащаме. Всеки ден.

15 Юли 2012 22:25
Искаш ли да си лекар и да лекуваш не според правилата на медицината, а на икономиката?
Един лекуващ лекар не може и не трябва да мисли за финансирането и прилагането на каквато и да било клинична пътека или за глобите, които ще му наложи някой, а единствено за диагнозата и правилното лечение на пациента си - другото е извратен ерзац на здравеопазване, за което всички плащаме. Всеки ден.

Правилата на икономиката се наричат пазар. Нека да е регулиран, чрез атестирането на болничните заведения и издаването на разрешения, нека да е държавно субсидиран, чрез заплащането от НЗОК на част от лечението /по-точно, чрез възстановяване на част от разходите на болниците/ и "реимбурсиране" на лекарствата /чрез възстановяване на част от разходите на пациентите/, нека да е контролиран, но пазарът на здравните услуги следва да да бъде пазар, а развитието му именно като пазар да бъде основна цел на здравната политика. По-специално, нужни са нови участници - ЗОК и отраслови каси. Нали се подписват колективни трудови договори? Какво пречи в тях да се залагат и неголеми, допълнителни здравни осигуровки? Главната пречка пред тези и много други разумни промени е изключителната ретроградност на българския чугун-бюрократ, на всички нива. Щом се налага ВАС да защитава основата на всеки пазар, свободата на избор!
А лекарите наистина трябва да имат само две задължения - да информират и да лекуват
15 Юли 2012 22:41
Пазарът няма място в здравеопазването. Друго решение няма! Защото ако на докторът му се плаща за болен пациент, т.е. той има материален интерес пациенета да е болен, значи целта на доктора ще е пациета да е болен, а не здрав.
Откровенно казано пазарът /предполагащ положителна обратна връзка по пари/ в повечето случаи води до ужасни изкривявания във всички отношения /което принципно си е обосновано математически в системите с доминираща полож ОВ/.
15 Юли 2012 23:07
мразя да припомням но, но огромен процент от всички които пискат срещу здравеопазването днес - едно време са подскачали доволно как "няма да плащат" на докторите и "който иска да си плаща"
днес правите същата грешка 1:1 с образованието - отново подкокоросвани от любимците на народа
нациите които повтарят грешките си
15 Юли 2012 23:16
За да няма необосновани манипулации или поне да се сведат до минимум трябва остйностяването да бъде подобно на другите пътеки. Щото многото пари в тези пътеки привлича мошенничеството като магнит. Нека да излезе една статистика колко са тези манипулации у нас и средно в Европа. Не знам цифрите, но трябва да се знаят и публикуват.
15 Юли 2012 23:56
Тоди, безнадеждно и предварително обречено е да сравняваш Европа с нашето здравеопазване, и в частност само с една манипулация.
Къде в Европа (ако знаеш) ще си здравно осигурен, но като отидеш на лекар ще се окаже, че няма направления този месец, тези изследвания ще ги направиш следващия, консумативите на поемаме, нямаме такава клинична пътека...просто не мога да обхвана всички, но това са част от отговорите, които лично аз съм чула, за останалите не мога да кажа.
За опашките пред кабинетите на личните лекари не искам да говоря. Всичко това придружено със свръхбумагщина, чакане, нерви, разхождане по кабинети, лаборатории и пак чакане, оказва се, че си в отделение за диагностика, но те приели по една клинична пътека, пък трябва да се направи диференциална диагноза, ама пък тези другите изследвания не може да ги пуснем, защото са по друга пътека...сякаш половината ми органи са у дома и съм си завела един, който съответства на някаква си пътека...
В крайна сметка си излизаш с неуточнена диагноза и все пак ти предписват симптоматично лечение, но причината за заболяването остава неясна и ти си неизлекуван (иначе трябва да ти напише пак личния лекар направление за друг специалист, да се върнеш в болницата, да влезеш в друго отделение - там клиничната пътека е друга - и т.н. и т.н., докато имаш късмета да улучиш клиничната си пътека. Ако ти се вижда малко, да продължа...
За себе си предпочитам да си плащам и не съм ползвала нито ден болничен или лечение, както и преглед, в продължение на 10 години, без да съм пожелала да си платя. Предпочитам го пред идиотщината, която трябва да изживея, докато премина процедурите по каса, и в крайна сметка пак се налага да плащам.
Ако всички клинични пътеки се финансираха достатъчно, нямаше да има нужда да се правят еквилибристики с част от тях, за да се покрият т.нар. недофинансирани.
16 Юли 2012 00:20
Къде в Европа (ако знаеш) ще си здравно осигурен, но като отидеш на лекар ще се окаже, че

имам наблюдения върху 3 здравни системи в европа освен българската - най вероятно ще се окаже че етрябвало да си запишете час 3 дни предварително, и че няма кой да ви изпише един аналгин.


Ако се иска да ви погледне Веднага - допълнително частно здравно.
Просто като лично наблюдение - това е правилото на всякъде.
16 Юли 2012 07:13
Цялата система в БГ е неспасяемо гнила... И все пак , ако говорим специално по темата - ами намалете силно цената на пътеката , бе мозъци !! И ще видите как рязко ще намалят броя на коронарографиите ! Поради що една коремна хирургическа операция трябва да е по-евтина от една коронарография ? И защо изобщо лекарите трябва да се занимават с това - коя пътека колко струва ? ... Кардиологичната мафия в нашата гилдия си е е.... м....
16 Юли 2012 08:55
Интел, когато не е по спешност, и тук няма да те погледнат веднага, освен ако не си луд да чакаш с часове докторът ти да изпише куп рецепти по ЗК, което не знам защо е нужно да се прави ежемесечно, освен при промяна на лечението, което преценява пак този лекар), а и аз си записвам час за определен ден, като чакам доктора да си погледне графика, така е редно и не срещу това възразявам. За спешността си има друг ред и у нас, и в Европа и него не обсъждаме.
Обсъждаме дали чуваме това, което писах, след като веднъж ни приеме докторът...Къде другаде в Европа лечението се основава на "клинични пътеки", при които по презумпция действително се получава така, сякаш си занесъл в болницата един от органите си, натуралистично, но вярно казано.
А по каква причина касата поема лечение на едни заболявания, а други не - доколко това е свързано с правата на пациентите, които трябва да са съотносими с общото им задължение за осигуряване? Това определено е парадокс и предполага, ако искаш да ползваш права, да си избереш и заболяването.
И така ли е в Европа, която все гледаме?
Моделът е изначално сбъркан и не е въпрос само на желание или нежелание на хората да спазват закона.
Дори и всички да се осигуряват, пак никой няма да получава нормално и ефективно лечение.
Често цитираш Монтескьо, и с основание, но къде в горното виждаш нормално функциониране на обществения договор?
16 Юли 2012 11:46
Безспорно от клиники/отделения по инвазивна кардиология има нужда - особено за спешните случаи. Извращенията дойдоха от това, че цените на тези няколко клинични пътеки станаха необосновано високи. С тези цени стана възможно да се оборудва малка частна болница и вложението да се избие за по-малко от година. Мутрите веднага усетиха далаверата и се наместиха в пазарната ниша. Стана така, че болница с 35 легла има повече приход от НЗОК отколкото областната болница с 400 легла и десетки пъти повече пациенти в същия град. Лакомията доведе до това, че дори диарията стана индикация за коронарография. Плаща се на ОПЛ и кардиолози от извънболничната помощ за всеки изпратен пациент. За рушвети на шефовете от НЗОК/РЗОК и МЗ - отделно. За една сравнително проста процедура НЗОК плаща 2-3 пъти повече от от което и да е оперативно лечение в неврохирургията, гръдната, коремната хирургия, ортопедията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД