:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 541
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Няма харизма във времето ни

А вакуумът на идеи води до следване на водач, който да мисли вместо нас, смята професор Михаил Неделчев
Снимка: Велислав Николов
Михаил Неделчев
Михаил Неделчев наскоро отбеляза своята седемдесетгодишнина с нова книга - "Двете култури и техните поети". Той е автор на близо две десетки книги, беше депутат във Великото народно събрание, един от основателите на възродената Радикалдемократическа партия и на СДС, понастоящем преподава в НБУ и председателства Сдружение на българските писатели.

- За какво е тази книга? Юбилеен опит за някакво обобщение ли е? Изобщо юбилеят въздейства ли ви по някакъв начин?

- Естествено, въздейства ми. Датите са повод да прецениш какво си направил, какво си написал.

- Вие какво преценихте за себе си?

- Най-важното решение, което взех, е, че оттук нататък няма пространство за отстъпление. Че трябва да мисля и действам радикално.

- Тоест?

- Това означава, че вече няма никакво време за каквито и да е компромиси.

- Книгата ви част ли е от това настроение? Какво означават двете култури?

- По някакъв начин е част. Не става дума за култури в художествен план, а за такива, които имат и битови измерения. Говоря как се отрази това на поетите и какви пътища избраха те. Защото по време на социализма имаше два периода - първият беше много репресивен, а през втория човек можеше да живее в долните етажи на обществото, без да му промиват мозъка. Това беше периодът на относителната стабилизация на социализма. Тогава беше дадена възможността да се изрази тази втора култура. Говоря в книгата за трима поети, които направиха избора да не жертват пред системата принципи. Това са Иван Цанев, Екатерина Йосифова и Борис Христов. Като, разбира се, в това време имаше и други поети, които също могат да претендират да принадлежат към културата на историческата нормалност, но тези тримата са емблематични.

- Само че не е ли политическата призма тази, която насочва погледите ни, дори в този случай? Не е ли падението и възхождението на политическата конюнктура и таблицата, която намества естетическите ценности у нас? Изобщо как гледате на тази конюнктура от висотата на годишнината си - вие бяхте активна фигура в старото СДС... Какво се случва днес в тази формация?

- Ами днес характерното за СДС е, че вътрешната му енергия е много ниска. Другото, което съм го казвал и на публични форуми, е развитата до ръба на патологията омраза към Иван Костов.

- Къде, в СДС ли?

- Да, в тези среди, които сега са овладени от новите фактори в СДС. Там темата непрекъснато е Иван Костов.

- Това просто неприязън към силната личност ли е, или има принципни основания?

- Най-вече лична неприязън. Не искам да го казвам и да интерпретирам тази тема, но тук има дори синдром - "слуги - бивш господар". И какво ли още не. За мене е странно защо в СДС има такава патологична непоносимост към Иван Костов. Но все пак главното е липсата на енергия. Не можеш да се занимаваш с политика без политическа енергия. Трябва да имаш не само способностите, но и желанието да излезеш на трибуната, да кажеш: Народе, насам, слушай мен! Второто важно нещо е, че членската маса, по-точно политически активните хора от страната, от по-малките населени места, се идентифицираха с определени партии. Те бяха социалдемократи, радикалдемократи, земеделци, и така нататък. Това беше много важно. И когато СДС тръгна да се обособява като самостоятелна политическа сила, да става партия, тогава тези хора бяха просто отместени настрани. Те се демотивираха, изгубиха идентичност. Донякъде "Синята коалиция" имаше основание да им напомни, да им върне тази мотивация...

- Но не им я върна особено.

- Опита се. Те трябваше да усетят "Синята коалиция" като старото СДС, онова пълно с енергия СДС. Но в момента такава енергия няма.

- СДС беше масов политически ангажимент на много различни по манталитет, култура и образование хора, които бяха антитоталитарно настроени, анти-БКП. Това пък сплоти БКП-БСП... Но СДС се разпадна и изгуби политическо влияние... Защо същото не сполетя БСП, след като тяхното съществуване имаше и огледален принцип? Какво крепи БСП?

- БКП се бе превърнала в манталитет. Имаше ангажименти на малки групи, семейни интереси, семейни спойки. Но БКП, превръщайки се в БСП, не се отказа от тоталитарното минало на тази партия. Не каза ясно, че всичко това е било, за съжаление, една гигантска идиотия, в която са били въвлечени милиони хора. Така тази партия продължава да е компактна, удържайки вътре в себе си най-различни хора - и милионери, и безработни, и такива на ръба на оцеляването. Крепи ги илюзията, че принадлежат към някаква привилегирована общност. Това е илюзия, но работеща илюзия. Симпатизантът им може да е на село или някъде в градец малък, едва да поминува с мизерна пенсия, но е убеден в илюзията, че принадлежи към някаква привилегирована общност...

- Е, какви привилегии, нали свършиха отдавна...

- Ами илюзия! Но е жива. Самата тази илюзия продължава да налива самочувствие у тези хора - и те говорят: живяхме добре, сега е зле... Едни участват в БСП, защото имат финансова изгода, други са носталгици и прочие; трети - защото дядо им е бил комунист. И така нататък. Но крепящата нишка е усещането, че принадлежиш на привилегирована класа. А такова усещане не може да осигури на членовете си друга партия - нито СДС, нито която и да е. Ето например ние от Радикалдемократическата партия се опитахме да създаваме усещането, че принадлежим на интелигентна партия, на интелектуална партия, така да се каже...

- Защо не успяхте?

- Тази партия бе съзнателно разрушена...

- От кого?

- От различни сили - и вражи, и "приятелски огън"...

- Можем ли тогава да кажем в тази връзка, че двуполюсен политически модел за България е неприложим? И че българинът политически се идентифицира не с идеи, а със силната личност? Че нашите партии са лидерски, а не толкова десни или леви?

- Че политическите платформи си приличат. Ето - БСП прие идеите на СДС - ориентация към НАТО и ЕС. Сега личностите, лидерите са тези, които се оказват мобилизиращ фактор. В политиката има различни знаци и принципи да се обединяват хората. Най-хубаво е, когато го правят идеите. Но при нас действат и други неща - семейни фактори например. При някои пък вакуумът на идеи, липсата на ориентация води до следване на водач, който формулира нещата вместо тях. Това е нещо като политически персонализъм. В поне половината на обществото имаме различен принцип на обединяване. Едната част все пак търси идейна идентичност, а втората търси лидера...

- Новата партия на Меглена Кунева към първия или към втория тип бихте причислили?

- Към втория по-скоро... Я се замислете над фразата "Отивам при Кунева". Какво е това? Кръчма ли е, като "У Флеку" в Прага ли е? Като тръгнеш "При Кунева", къде стигаш?

- Предполага се, в някакво място, обещаващо възход, в политическа завера...

- Да, ама къде е идейната идентичност? Има ли такава? Знае ли се какво означава този феномен - "При Кунева"?

- Ами това търсене на личността, а не на идеята, този патернализъм, не е ли наша характерна особеност? Дори в литературата ни е така - още Тодор Живков бе казал, че гръбнакът на българската литература е политически...

- Абсолютно съм съгласен...

- ...И ние нямаме литературни авторитети освен наложените от академичните среди, от преподаването и нуждата от съответни дипломи и оценки...Това не е ли индикация за обреченост, за размиване в по-витални културни мегапространства?

- Очевидно е, че днес нямаме като потентност такива фигури в литературата. Не че нямаме такива като качества, но нямаме като харизма. А харизмата, като формула, поне по Макс Вебер и други големи мислители, има нужда от сключване. Тя се състои не само от личните качества на този, който я излъчва, но и от ответна реакция: трябва да има група от хора, които да се впечатлят, да приемат, да прегърнат излъченото... Ако го няма това, няма сключване на харизмата, тя си остава нереализирана. Харизмата е нужна в политиката, но и в духовните, и в културните практики.

- А защо липсва?

- Може би защото изисква усилие. Което не щем да правим вече.
65
4370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
27 Юли 2012 19:22
Елка Константинова, Михаил Неделчев, Александър Йорданов...Интелигентна партия, а? Те си бяха бир парче "интелектуалци" - назначени, подхранвани, винаги верни на постановките, пазените кухненски "дисиденти", от които никой не се интересуваше...
Впрочем, на колко души са подействали някакви идеи на тия "интелектуалци" преди 1989 година? Помни ли някой нещо написано от тях? Или поне казано?
------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
27 Юли 2012 19:24
Колко случайни хора се набутаха в политиката. Радикал конформисти. Беше много смешна партия тяхната.
27 Юли 2012 19:27
Елка Константинова, Михаил Неделчев, Александър Йорданов


От тримата само Мишо Косът имаше нещо наподобяващо интелект.
Само баба Елка и Мишо бяха възпитани.
Само дебелият недодаскал беше пълен идиот.
27 Юли 2012 19:30
Този Мишо е като другия, статистик Мишо - вакуум под налягане
27 Юли 2012 20:03
Е, да речем, че няма да се фърля "с голи си гърди" да защитавам Мишо , но с Елка нещата стоят по-инак. Никому нищо лошо не е сторила, на мнозина е помагала от чисто сърце и се грижеше с обич и добронамереност за младите и талантливи хора. И как няма да е възпитана (във всякакъв смисъл на думата) - я си спомнете потеклото й.
27 Юли 2012 20:03
На този НЕ съм му вярвал никога- нито на една негова дума!
27 Юли 2012 20:14
Още при преобразуването на СДС от коалиция в партия със същото име, която се обяви за дясна, разбрах, че тези хора са отчайващо глупави. Защото чисто и просто подариха лявото на БСП. А се знае, че българите са ляво мислещи. Не комунистически, а ляво в широкия смисъл.
27 Юли 2012 20:28
Елка Константинова си беше и тогава като Караджова, Атанасова и други безличия - сива и елементарна. Да ти е комшийка, сол да заеме - цена няма. Но интелект...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
27 Юли 2012 20:30
но с Елка нещата стоят по-инак.


Тук, донякъде съгласен

ПП За интелекта Генек не е прав, макар и прост инженер, съм имал честта да се запозная с г-жа Константинова далеч преди 1989.
27 Юли 2012 20:37
За интелекта Генек не е прав, макар и прост инженер, съм имал честта да се запозная с г-жа Константинова далеч преди 1989.

Е, не е прав? Колко да е сгрешил? Че то само като кажеш, че не е комунист/социалистка, и се вижда колко и е интелекта
27 Юли 2012 20:39
Впрочем, на колко души са подействали някакви идеи на тия "интелектуалци" преди 1989 година? Помни ли някой нещо написано от тях? Или поне казано?

До към 93г подействаха.

След това дисидентите в СДС бяха пратени в трета глуха, кой на мисия в Монголия, друг в Армения. Кормилото бе поето от агентите на БКП и палубата бе разчистена.
По-прозорливите българи видяха какво стана и предпочетоха да емигрират в чужбина.

Настана ледников период.

Той бе нарушен от студентският бунт '96г. Поле и студентите се изнесоха. Остана само чалга и миризма на стари зелени чорапи които задушават малцината останали борци.
27 Юли 2012 20:46
Елка Константинова, поне, откри "австрийския" език!!!
27 Юли 2012 20:48
Колегата на борците Тренчев и Доган, Кошлуков остана. И прави обстойни анализи. Нали патил, дялан камък и той демек. Много е обидно, че изпързаляха народа ни така елементарно. Не че тарикатите се чувствуват комфортно, но какво ни топли това? Забиха ни яка спирачка.
27 Юли 2012 22:15
Не унивай , г-н Неделчев , а следвай идеята си за Демократичния капитализъм . В нея е Харизмата ...
27 Юли 2012 22:20

Помните ли онази случка, заради която Тренчев нарече Мишо Неделчев "пишкомереца"?
28 Юли 2012 02:23
Не случайно, думата седераст стана мръсна дума.
28 Юли 2012 02:34
Генек само за теб приятелю ще кажа следното - навремето като аспирант вървях със цигара в уста и с надежда в ума, че нещата се променят. И какво да видя - двете кикимори Леа Коен и Елена Попоторова, които уж бяха кръвни врагове във Великото Народно Събратие, както наричаше ВНС пияницата Венци Медарски, седяха на една пейка зад храм-паметника Ал.Невски прегърнати и както казва народа "си плюеха в устата", тогава разбрах, че опозицията ни е рожба на партията - майка.
28 Юли 2012 03:16
Абе истината е ясна - който навремето е повярвал, сега е най-натопорчен и гледа да сипе обиди. Интелекта, идиота, ала бала - гледа горкичкият да се дистанцира. Много му е необходимо. Защото бил излъган на времето да подскача и вярвал. И то на нискочели без грам интелект. Поне да бяха някои по-интелигентни от него, а то... срамота! Как да не се опиташ да избягаш от себе си!
Сравнете си изказванията с Параграфа - само неговият коментар звучи искрено, защото твърди същото което твърдеше преди и може да си формулира мнението без да употребява обиди. За разлика от спецовете по интелект.
28 Юли 2012 04:12
"А вакуумът на идеи води до следване на водач, който да мисли вместо нас, смята професор Михаил Неделчев"
....................................................................
От заглавието се вижда, че този човек е станал професор по политическа линия. Вакуумът на идеи идва от това, че вие не мислите, а не обратното. Според професора, условието да започне да мисли е някой да му даде идеи. Синята идея я наакаха, сега друга търсят!
28 Юли 2012 06:44
28 Юли 2012 08:07
Света София,
моите уважения, но фактът, че Вазов е седял на един стол, а Ботев се е хранел на една маса, не прави мебелите по-интелигентни от другата дървения.
Била е рода - и?
Госпожата си беше същата сивичка и повърхностна женица, каквито са сега разни Цецки и гаубици.
Аз ненапразно питах: има ли НАПИСАНО ИЛИ КАЗАНО от тях господа, което преди 1989 година да е било оригинално, запомнящо се, въздействащо?
Що се отнася до разни намеци - никога нито съм приемал, нито съм бил близо до бъркочта, наричана "идеи на СДС". И с назначените дисиденти, и с изместилите ги тарикати.
Зеленооки,
Коен е Леа. И неизвестно защо /впрочем ясно/ не се вадят едни интересни досиета и за нея, и за оная, която някакъв сляп Омир нарече Хубавото Ленче.
------------------
Блогът на Генек
28 Юли 2012 09:10


Вестник „Чук-чук”

28 Юли 2012 09:53
Едни участват в БСП, защото имат финансова изгода, други са носталгици и прочие; трети - защото дядо им е бил комунист. И така нататък. Но крепящата нишка е усещането, че принадлежиш на привилегирована класа.

Е, и че принадлежат към някаква идея, ако трябва да бъдем изчерпателни. Единствената алтернатива (засега) на "при Кунева", "при Костов", "при Надя", "при Бойко".
28 Юли 2012 10:23
А вакуумът на идеи води до следване на водач, който да мисли вместо нас, смята професор Михаил Неделчев


Високопарно и доста невярно.

Великия водач,
Изключителния лидер,
Първия вожд,

Всичко по горе е образ които привлича само и единствено хора с една определена и доста осакатена настройка.

Особено очевидно когато Големия Вожд е лице без никакви качества - все пак адептите му се кръстят на "той един от нас" а не "Той изключителния елитарния".
Проблема е в настройката на последователите му - мизерията е предимство, липсата на качества - плюс, да си момче от тълпата - елитен статус. Това е абсолютно изкривена морална настройка сред последователите му която няма нищо общо нито с харизмата, нито с липсата на идеи.

Засипи ги с идеи, даи им възможности .... и ще получиш какво? Ама той играе фубтол / бачка / говори ни разбрано.
Недопустим и много ироничен идеал , но се вписва идеално в етичната концепция на твърде голям процент от популацията.
28 Юли 2012 11:08
Преподава в НБУ (!) - назначена опозиция, вярна на новия, Вашингтонски курс на Партията! Дали обяснява на студентите какво е "ляво-десен консенсус"?
28 Юли 2012 11:37
Ангелинка мила ,
С Недорасляк , за висока Идея никога няма да се сговориш . Такива нямат усещането си за нейната Харизма ...
28 Юли 2012 12:28
Много ми хареса изразът „ВАКУУМ ПОД НАЛЯГАНЕ“. В такова нещо се превърна и цялото СДС. А Мишо бих го попитал какво е това „политическа енергия“. Прави ми впечтление, че форумът е доста изпростял. Един „внимателния“ му стига със своята лъжичка глупост - като катран в кацата с мед. Добре че са старуте кримки да се противопоставят на бликащата простотия.
28 Юли 2012 13:00
Преподава в НБУ (!) - назначена опозиция, вярна на новия, Вашингтонски курс на Партията!


НБУ - демократичното превъплъщение на АОНСУ, си е открай време приют за "десни" полит-уманитари, там са и Едвин Сугарев, и Веселин Методие, и разни политолози, социолози, че и "политически антрополози"…

Факт, в посткомунистическото ни битие уманитаристката прислуга, след светкавична метарморфоза "в крак с времето", се изхранва не по-зле от преди 10-ти, че и далеч по-добре, сега и с парите на чуждите фондации. За разлика от тотално попиляната или прогонена в чужбина техническа интелигенция… Не случайно съответните факултети на 50 и кусур университета се пръскат по шевовете от студенти, а никой не иска да учи физика, химия, или инженерни специалности.
28 Юли 2012 14:21
Зеленооки,
Коен е Леа. И неизвестно защо /впрочем ясно/ не се вадят едни интересни досиета и за нея, и за оная, която някакъв сляп Омир нарече Хубавото Ленче.
------------------


Така е, аз толкова силно искам да изтрия от главата си техните имена, че май накрая ще успея.
28 Юли 2012 17:18
Елка Константинова, Михаил Неделчев, Александър Йорданов

Треторазредни литературни критици по тогавашните мерки. Нещо като Велзевул Ваньо в икономическата наука. Хубави за нашата демокрация дни бяха, когато ги отлюспваха.
Защо ли ни занимават с тогова? Досада и тягост...
28 Юли 2012 19:48
@генек
Елка Константинова, Михаил Неделчев, Александър Йорданов...Интелигентна партия, а?

от проекта за конституция на България:

„Всеки българин се ражда свободен радикалдемократ. Впоследствие може и да поумнее“
28 Юли 2012 19:51
"Няма харизма във времето ни"
........................................................
Обзалагам се, че професорът като говори за "времето", има предвид само датата.
28 Юли 2012 19:53
@Гарамел
До към 93г подействаха.

След това дисидентите в СДС бяха пратени в трета глуха, кой на мисия в Монголия, друг в Армения. Кормилото бе поето от агентите на БКП и палубата бе разчистена.

По-прозорливите българи видяха какво стана и предпочетоха да емигрират в чужбина.

Хайде стига глупости -- дисидентите в СДС бяха разчистени далеч преди 1993 г.

Сугарев -- дисидент?! Иван Сунгарски -- дисидент, споменатите трима по-горе -- дисиденти?!

Трябва да се шегувате.
28 Юли 2012 20:20
Поредното клише на поредния/изначалния/ мерзавец на "демокрацията"! Нямало харизма във времето им! Каква харизма, бе, дебил?! Нали времето е ваше?!...
28 Юли 2012 20:27
СДС..."Все по-малко- завинаги!"...
28 Юли 2012 22:34
На Елка Константинова, синът й издаваше вестник “Чук - Чук“.
Помня, през 1996 година, на Нора Ананиева беха откраднали мерцедеса.
За 24 часа откриха извършителя и го вкараха 8 години в затвора. В същото
време, пиян офицер в Дупница (Станке Димитров) при нощна проверка на караула,
застреля от упор един старшина-школник.
Независимият Български Съд го осъди на 2 години условно.


28 Юли 2012 22:49
На Елка Константинова, синът й издаваше вестник “Чук - Чук“.

Я повтори.
28 Юли 2012 23:04
Точно така Майски Сократе,
още някъде из къщи се търкаля първият брой на вестника.
А Сунгарски (един прост автотенекиджия), беше шеф на комисията по вероизповеданията.
През епохата на Жан Виденов, хората се редяха от 4 часа сутринта по опашки за комат хляб и кисело мляко да си нахранят децата, а керките на мавъра Костов учеха в Италия. Интересно с депутатската си заплата, как ли ги е издържал?


28 Юли 2012 23:06
Бобърче,
И теб ще те помоля да повториш: "Синът на Елка Константинова е издавал вестник "Чук-Чук".
Просто ти давам възможност да се поправиш.
28 Юли 2012 23:23
Я да си припомним едно хумористично четиво от Проф. Поповски

Сценарий за пиеса на СДС!

**************************

Сцена Първа, Действие Второ!
***
Гладната Луканова Зима. На сцената опашки от седесари пред празните магазини. После НОЩ! Тъмна при това.
Група цигани активисти на СДС разбиват един хранителен магазин! И УЖАС! В магазина няма нищо!Празен.
****
Сцена Втора, Действие Трето
***
полусрутен бивш клуб на БКП. Вътре седят седесарите начело с Костов и умуват как да додат на власт! НаТка Михайлова седнала да Петър Стоянов и се притиснала гальовно в него.
Държат си взаимно ръцете зад гърба. Ибо знае Натка!-ТОЙ Е!
В средата на сцената седят Желю Жабата и Иван Костов.Около тях са насядали кандидатите за Хамама.
Ката Михайловна, Валерия Велчева-една нимфоманка и двоокатка Муравей, Данчо Момата, Сугарчев, автотенекеджията Сунгарски с омазнени от масло ръце, Данчо Ментата-бивш барман
Бъки , ухиления Софиянски , Лучников на пет ракии , Савов реститута а до нега Джеров и Мозер-Маузер-Дегтяров!
Костов приканва за тишина.
Дами и господа! Без Революция няма да мине!!!
Данчо бармана стреснато пита-Ама истинска революция ли бе бате Иване?
-Ами истинска! Ще ги излъжем плебеите.Ама така ще го нагласим че да мяза на истинска.-отговаря с апломб миндиля!

Сцена Трета.
***********
Влиза парламентьор и си шушукат нещо с Костов.
Тъмното по етнически признак лице на Костов просветва!

Малко.

-Дами и господа , верни членове на СДС!
Ето как ще действуваме.
Американското посолство в лицето на СОРОС (Дьорд Шорош) е решило да вдигне долара на 3000 кинта парчето.
видният банкер Тодор Вълчев-Фъфлека лично е поел ангажимент!
-Бахти кефа -, рече си мислено Асен Агов
-Аз съм взел $4,5 милиона заем, при Долар 2 лева! Като дигнат банките долара на 3000 лева че ме гепят за Чепатото гранде! Нема да върна нищо!-така си мислеше Агов!
А в това време Натка беше успяла да разкопчае дюкеня на
"ТОЙ Е" и трескаво търсеше мъжката му гордост!
Отново говори Командира!
***
Ние като реформисти и авангардисти ще свикваме митинг пред Народното събрание!И тогава.....
Тук се обажда плахо Сунгарски и пита-гусин Костов, не може ли да свикаме един митинг в ....Обеля, че да ми е близо до сервиза. Аз такованката....там работя...начи!
-Леле този е уникално тъп, д@ба неговата мама-помисли си Костов!-Като победим ще зема да го туря начело на Църковната Комисия!Ептен да ги оправи тези полковници с брадите!-Но на глас Костов рече строго-Не не може в Обеля!
Кой ще дойде в Обеля? Един билет е 45 стотинки!
Казах! Пред народното Събрание!
-Добре добре гусин Костов Добре Командире, Както кажеш!
Твоята дума е Закон!-заоправдава се Сунгарски-с мазен глас.
-Значи ние ще произнесем речи пред народа!
Първо аз а после и Стефан Софиянски.Него народа ногу го харесва.
Висок представителен а Усмивката му като на Фернандел!
Най накрая ще дойде и Петьо да признесе и той една реч.
Петьо къде си бе-Костов затърси Стоянов с очи.
А Стоянов се беше покрил в един ъгъл и се беше отдал
на форплей с Натка! Конските му очи бяха излезли от орбитите.....
Добре Ваньо, ще дръпна една реч-намери сили да каже "ТОЙ Е"
Командира продължи-
-След като наелектризираме тълпите , наши хора ще нападнат Парламента и ще започнат да трошат прозорците и да създават впечатление че "Народа Щурмува Парламента"?
Тук се обади Ката Михайлова-Добре де ами полицията няма ли да се намеси? Как ще се оправдаем пред народа?
-Споко Кате-ласкаво рече Командирина
Ше го напрайм така че ние да сме “репресирани“ ... ти не се “коси“ ...
Полицаите нема да се намесват! Радио Дарик ще води репортаж
Те са професионалисти! Знаят как се манипулира ---Гладен народ!А тука имам 250 000 Дойче Марки-Костов показа едно куфарче с пари!В деня на митинга ще приготвим чай с психотропни вещества вътре.И ще давате на хората да пият!
Ще ги направим бетер Зомбита!Ако кажем на някой след два такива чая да тръгне с голи ръце срешу танк той ще тръгне.
На свои проверени хора да раздадете по 8 дойче марки на човек!
-гусин Костов-рече Данчо Бармана
Дай куфарчето тука, аз ще раздам парите!
-Този е ногу алчен! Малеее какви хищни очета има-рече си Костов!-Земем ли властта ще му дам бюджета!И Костов продължи
След като "потрошим" малко парламента господата от БСП ще ни отстъпят Властта в името на "ГРАЖДАНСКИЯ МИР!"
С Кольо Добрев и Жорето Първанов сме се разбрали.
Абе онзи катил Жан Виденов дето го туриха другарите от БСП се оказа голям катил. Иска наистина да оправя България!
Въобразил си е че на него се пада честта!
Митето Иванов от 6 то вика на едно заседание-абе няма ли от резервните чадъри за Марков дето ни ги донесоха другарите
да го боцнем Виденовия и айде. Ама Бриго вика-не става
Ногу убийства ще ни се съберат.Нема оке година откак изпратихме др Луканов, сега и Виденов? Той не че не заслужава ама пусто МП е...Недейте с лоша.
Виденов ще го бутне "Народната Любов"
И така ще направим та дете в майка да го пцуе!
Те българите са ногу прости!
Имаме пълната подкрепа на партньорите от БСП и лично на Реоисиора! След митинга два три месеца и идваме на власт!
След което CДС се разотидоха. На изхода се беше събрала група цигани и като видяха т.кумира си Иван Йорданов Костов
се развикаха бурно- "Бате Иване, дай МАРУ!"
Очите на Костов се напълниха с крокодилски сълзи.
Ех деца деца, отрони се от гърдите му!
Нема МАРУ! Я вижте кой е на власт! БСП!ВИДЕНОВ!
"УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ неговта мама...."развикаха се циганите.
Сцена Четвърта
***************
Студен януарски ден на 1997! Площада
пред Парла-мента пълен с народ!
ИЗМЪЧЕН народ!
ГЛАДЕН народ
УНИЗЕН народ
ИЗЛЪГАН народ
ОГРАБЕН народ
БЕЗНАДЕЖДЕН народ
Пред тях стояха "приятелите им"от CДСа вътре заседаваха
враговете им от БСП! Всичко се разви по сценарий!
Народа натисна да влезе в Парламента! провокаторите преоблечени като ЛУМПЕНИ разбипа джиповетеза нула време.
При разбиването на прозорците на парламента обаче допуснаха грешка. Тези разбивачи бяха толкова опитни че дори не се порязаха....а прозорците бяха буквално на трески а стъклата на сол...Един британски Журналист изказа съмнения..но го принудиха да млъкне.
Вътре в Парламента Театрото беше още по-величествено.
Сгушени един до друг пред камерата на БТ бяха седнали бесепарските красавици Велислава Дърева с ръчно плетен пуловер, до нея кльощавата Клара Маринова а до нея Нора Ананиева-Крачунова на чиито комунистически естествени цици
бедната памела можеше да завижда и до Норчето известната леснодавка Емилия Масларова! До тях бяха се скупчили Кюранов-дребния, Янаки Стоилов, Драгомир Драганов
и Филип Боков. Тази мини групичка пееше......какво мислите пееше? пееха..."Къде си вярна ти любов Народна".....и покривът над тях НЕ СЕ СРУТИ!
*********
Сцена 5 та
***********
Април 19,1997 Избори!Психотропен Чай! 8 МАРКИ!МЪРТВИ ГЛАСОВЕ!ПОДКУПНИ Комисии!Подкупни Броячи!
Безсънни нощи! Пролет! НАДЕЖДА!ПЕЧАЛБА!Пресконференции !
Светкавици!Усмивки!Джипове!Краж би!Гаражи!БГА БАЛКАН!
КОМПЕНСАТОРКИ!Валутин Борд!След дъжд Качулка!Измама!
ДЕПРЕСИЯ! САМОУБИЙСТВА!ЕМИГРАЦИЯ!ПРЕСТЪПНОСТ!
НАРКОМАНИЯ!ПРЕСТРЕЛКИ!ОБИРИ!НОЩ !СМЪРТ!ГЕЕНА ОГНЕНА!
*****
Сцена 6 та
**********
75 Национална Конференция на СДС!
На сцената голяма маса !Гарафи и цветя! Като едно време!
Само покривката синя! Дават микрофона на НЕГО!На КОМАНДИРА!
Гъгнивия му тлас пори тишината.Изричайки пустословия и лишени от смисъл думи.Залата е притихнала, но никой не го слуша. Изведнъж се появява група циганчета и започва да скандира-"Командире, дай МАРУ!"
В очите на Костов светва Светлина! Той вади от едно куфарче бутафорни хлябове и театрално ги раздава на циганетата-На ви МАРУ! Сега има ногу МАРУ! Да живее СДС!
На ви и пет стипендии за Оксфорд от Фондацията Бъдеще за България! Осигурени лично от моята другарка Елена Костова.
В дъното на залата се обажда един подпийнал симпатизант-
"Ми тя твойта другарка нали беше партийна Секл@царка бе Костов?" Нали преди десети...Охраната извлича човека навън!
Без дори следа на смущение, както отива на един истински
народен Трибун Костов се обръща към делегатите и казва-
"Моята другарка Елена беше член на Комунистическата Партия по поръка на СДС!" Ръкопляскания в Залата преминаващи на места в ОВАЦИИ!
В президиума Надка михайлова си е свалила обувката и с гол крак масажира чатала на Президента Стоянов.
От двете им страни стоят Данчо Соколов и Муравей!
Муравей тактично се прави че не забелязва а Данчо не го интересува въобще. Петър Стоянов изобщо не е негов Тип!
Дългата синя покривка разбира се скрива случващото се от делегатите.За останалото ще се погрижат Медиите!
ЗАВЕСАТА ПАДА!

29 Юли 2012 01:11
Синът на Елка Константинова издаваше първото порнографско списание в България, наречено "Петък вечер" Натисни тук
29 Юли 2012 01:13
Не беше чук-чук а май петък вечер, някакво еротично списанийце, Елка го защити разпалено.
29 Юли 2012 06:14
Бобърче 28 Юли 2012 23:23
Само приватизацията си претупал, ама няма нищо. Предлагам да я опишеш в продължението.
29 Юли 2012 06:32
Защо ли ни занимават с тогова?


Сигурно щото прави 70. И както са си свикнали, наверно за юбиляра ще поръчат 70-сантов фалос маскиран като свещ, която интелектуалците ще духат. Такива са им шегичките.
29 Юли 2012 06:33
Не беше чук-чук
Дали пък не беше "Сърп и Чук"?
29 Юли 2012 07:21
Ех, спомени ех, младост скъпа и невъзвръщаема...ВНС, каква радост беше, какво шоу, всичко живо зяпаше в телевизора като в Божие окровение, нежели за пръв път виждахме политици да се карат пред народеца. До тогава само четяхме какво се е решило на поредния пленум. А сега изведнъж: БУМ!! Сблъсък и то пред очите на хората! А самите блъскащи се - едни същински титани на мисълта! От едната страна жешко-зачервените защитници на Идеала ръководени от двойникът на ДеНиро, товарищ Лилов, а от другата синьо-зачервени та чак лилави, новите народни будители скупчени около другият емблематичен двойник - този на незабравимия мавър Отело
Ротни командири на красните титани бяха личности като Янаки Стоилов, Премянов(забравих му първото име),Елена Поптодорова и една Татяна(на нея пък и забравих фамилията), все маладци и вдъхващи надежда народни богатири. На противоположния фронт от една общо взето аморфна лилава маса започнаха да се открояват радетели на Световната демокрация като разпитвания по-горе Неделчев, един другар от Бургас, който по-късно стана министър на Отбраната( нито първото нито второто име си спомням), имаше и един на когото му казваха Пластелинчо, един такъв с побеляла от грижи за демокрацията коса с първо име Петко.И други имаше в цветове и бели и жълти та дори кафяви.А идеите все различни , но всички пламтяха от желание да оправят живота на човека.Но на кой точно човек, така и не казаха.Но му го оправиха. А, другия, зяпащия в телевизионния екран човечец, така и не доживя да се види оправен. Или пък не! Оправиха го и още как, ама в онзи неприятния смисъл. Баш истинския...
29 Юли 2012 07:28
Доживях и на ivo kunchev 29 Юли 2012 07:21
29 Юли 2012 07:52
Абе имам чувството, че си ме разбрал малко едностранчиво, ама нейсе на блага дума кусур не се вързва...
29 Юли 2012 08:06
Още от Проф. Поповски, за приватизацията,


Нещата са прости и ясни.
По какъв начин се разграбва България? Ето как действува далаверата. Пример със “Софийска вода”.
Значи Фирмата Водоснабдяване се продава навън /на чужди лица/ за $1. Те временно се правят че стопанисват фирмата. В случая нито тръбна мрежа са подменили нито пречиствателни съоръжения са построили.Не са похарчили и един долар за ВиК Водоснабдяване.През това време фирмата "отчита" печеливши резултати. Акциите и скачат. И тогава идва момента на "дай си ми куклите, на ти си парцалките". Главния притежател на акциите се отказва и ги "продава" на държавата. Прибирайки, както в случая 13 милиона Евро. Така и държавата бива ощетена и Народа. По абсолютно същата схема беше прецакан Балкан. Купиха го за смешни грошове, източиха го и после дори поискаха обезщетение от Държавата.
Остава да си припомним кой сключи договорите. Сключиха ги другарите Костов, черния мазен Божков и усмихнатия подлец Софиянски. Прости и слепи хора, дето не е трябвало да се раждат. Бащите им и майките им вместо да правят Секс е трябвало да правят зимнина. "Не е виновен този в чиято нива избухва бомбата а този който я е поставил!". Това е казус още от времето на древния рим.
Софиянски "милият" вика-наредил съм да се спре поскъпването на водата! Какво си наредил бе човек? Къде са милионите от Водоснабдяването? В Англия!
Комунистите са бетер Шехерезада.
Тя знаеше 1001 приказки и ги разказваше на султана.
Комунягите знаят 2002 начина как да ограбят народа.
Разделиха се на групички според сценария.
Вие ще се правите на -твърди Комунисти
Вие ще се правите на -социалисти
Вие ще се правите на фракция-Отворен Форум
Вие ще се правите на фракция-бяла лястовица
Вие ще се правите на леви Марксисти
Вие ще се правите на Десни Марксисти
Вие ще се правите на седесари
Вие ще се правите на отлюспени седесари
Вие ще се правите на противници на седесарите
Вие ще се правите на противници на Бесепарите
Вие ще се правите на Радикали
Вие ще се правите на свободни демократи
Вие ще се правите на Социал демократи
Вие ще се правите на "път към Европа"
Вие ще се правите на ГОДО
Вие ще се правите на 12 без десет
Вие ще се правите на ВЪЗРАЖДАНЕ
Вие ще се правите на "народно" движение Гергьовден
Вие ще се правите на Зелена Партия
Вие ще се правите на Комитети за Гласност и Демокрация
Вие ще се правите на Монархическа партия
Вие ще застанете в Центъра
Вие ще застанете вляво от центъра
Вие ще застанете вдясно от Центъра
Вие ще заемете пространството вляво от левия Център
Вие ще заемете пространството вдясно от десния център
И ВСИЧКИ ВИЕ ЩЕ КРАДЕТЕ, КРАДЕТЕ, КРАДЕТЕ!
На едни давам банките и спестяванията на хората
На други давам пенсионния фонд
На други давам Здравеопазването
На други давам Образованието
На трети давам Химическата промишленост
На четвърти давам Тежката Промишленост
На пети-Леката промишленост
На Шести давам Водите на България
На седми давам Горите на България
На осми давам нивите на България
На девети давам небето на България
На десети давам Рудите на България
На единайсети давам въглищата на България
На дванайсети давам Държавния резерв
На тринайсети давам Армията
На ти на теб Химко Враца
На ти на теб Химкомбината Бургас
На те на теб Циментовите заводи в Димитровград
На ти на теб Язовир батак
На ти на теб БГА Балкан
На ти на теб Марица Изток
На ти на теб Долината на Голямата Химия Девня
На ти на теб Кремиковци
На ти на теб Радомир-червена Могила
На ти на теб Стомана перник
На ти на теб Плама Плевен
На ти на Теб Родопите
На ти на теб Тракия
На ти на теб добруджа
На ти на теб Черноморието.......
Така Рече и Раздаде РЕЖИСЬОРЪТ!
И Партийци и доносници на послушно заеха местата си и се вживяха в ролите си. Сбърка се простия народ-256 партии и партийки! А то като погледнеш-САМО ВЪЛЦИ в ОВЧИ КОЖИ.
Има ли значение как се казва един ВЪЛК? Дали Виденов дали Иван Костов? Нали все ще ви изяде? Червени или сини-Зъбите му са предназначени за ВАС!

Пък като свалите тираните депутати и мултигрупци-поканете Фичо(или някой като него) за Министър председател. Да видите какво се вика-Спирала на Хегел.
Иначе лошо пише пресата........

29 Юли 2012 08:29
Всичко по горе е образ които привлича само и единствено хора с една определена и доста осакатена настройка.


Дали?
Погледни симпатите към всякакви сатрапи в този форум, нескрития пиетет към др. Путин и тогава разправяй за "ограничената прослойка".
По същество голямото мнозинство на "народа" е консервативно. То не е "ляво", както мнозина в тоя форум проповядват - то просто е враждебно към промени.
По същество "харизматичните идеи" за промяна, за които говори Неделчев бяха прегърнати от малка част от българите. Първоначалната подкрепа за СДС беше преди всичко, поровокирана от лъскавия имидж на западния консумеризъм, който една част от хората пожелаха. Но те не си дадоха сметка, че те самите трябва да го постигнат.
В момента, в който стана ясно, че това е възможно с много труд, инициатива и коренна промяна, хората се отдръпнаха.
През 90те хората гласуваха за сполуки и прочее мантри и едва, когато бяха доведени до просешка тояга гласуваха за някаква реална промяна.
Дори, когато гласуваха за царя, то си беше една шастлива случайност, че той не се оказа пълен провал като днешния "народен водач". Истината е, за Симеон масово гласуваха хора, които и хабер си нямаха кой е той всъщност, какво представлява, какви качества има и каква политика ще води. Страната извади късмет с него, че не се оказа пълен некадърник. Но наистина се касае за късмет.
Хората, които реално желаят промяна на жалкото си битие и се чувстват лично отговорни за съдбата си, просто емигрираха. В България останаха жалки пенсионери, обсебени със сантименталните спомени от соца и разни плъхове, които се изживяват като големи котки.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД