:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 160
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Съвременна България

Във века на Великите магистрални открития

Ана Клисарска
Лято. Чух, че 48% от българите се канят да платят за ваканция тази година. Значи хората пътуват. Някои дори пътуват от София до Варна. Милите...

Според простите географски изчисления пътят от официалната до морската столица минава по т.нар. магистрала "Хемус", която би трябвало да е дълга 433 км. И живеейки във Века на великите магистрални открития, гражданинът очаква, че ако не животът в неговата цялост, то пътуването по родните пътища в частност ще бъде песен. Все пак ежедневно чете, слуша и гледа рязане на ленти, подпъхване на залци в девичи уста и прочие строителни мероприятия, невиждани от бригадирското движение насам.

Мята жената на старичкия "Опел", налива бензин със затворени очи, за да си щади сърцето, пали и тръгва. Още повече - пресмята той - човеколюбивото ни управляващо мнозинство милостиво качи максималната скорост по магистралите до 140 км в час, за да стига по-бързо отруденият гражданин до морската си дестинация.

Пренебрегва озадачаващите последователни табели на изхода от София: "Русе 284 км" и следващата, 10 метра по-нататък: "Русе 305 км". Русе да се оправя, човекът отива във Варна.

Пътьом обаче гражданинът си дава сметка, че на практика магистрала "Хемус" е дълга общо 151 км - между Горни Богров и Ябланица и между Шумен и Варна. Останалото е шосе, което според българските стандарти минава за първокласен път. Но само според българските. Пак пътьом гражданинът преценява, че ако не иска от "пътуващ" да се превърне в "пътник", не трябва да се опиянява от наскоро видения по новините строителен ентусиазъм. Нито да се предоверява на пътните знаци.

Например, ако силно се развълнува от зелената табела, указваща началото на магистралата, и си позволи да пришпори волно опела, има опасност да прелети покрай непосредствено следващия пътен знак "Внимание! Неравности по пътя!".

Впрочем в Закона за движение по пътищата озадачаващо пише, че гореспоменатите 140 км в час се разрешават само на определени места. "В рисковите зони" ограничението остава 90 км в час. Защо един път се води магистрала, щом има "рискови зони" и "неравности", е въпрос, чийто отговор гражданинът, пътуващ към морето, няма време да си задава. Той се бори с препятствията като на ски слалом.

Апропо, слалом. Ако задръстените еколози секнаха премиерския бизнес устрем да се даде тласък на зимните спортове, то защо още никой не е подсказал възможността да се превърнем в етап от някое рали. Струва си Париж - Дакар да се отклонява през т.нар. магистрала "Хемус". Дори само заради настилката.

Разбира се, странностите на настилката имат обяснение. Както проплака строителният министър Лиляна Павлова неотдавна: "Толкова много асфалтираме, че не ни стигат битумът, асфалтът и камъкът". Добре де, мисли си подскачащият по трасето водач, ако асфалтът е скъп, то боята е по-евтина. Въпреки това маркировката по целия път е на изчезване и принудителното спиране в царевичака при някой остър завой е почти неизбежно.

Изненадите по пътя имат едно сигурно предимство - изключено е шофьорът, отегчен от монотонността на аутобана, да заспи зад волана. Той и спътниците му преживяват активно всеки изминат километър. Те още не знаят, че най-интересното приключение предстои.

На връщане към София, в отсечката между Варна и Шумен, нищо неподозиращият гражданин се сблъсква с информативна табела за ремонт, която му указва да свърне през Девня. Все пак асфалт се е намерил и по стара българска традиция полагането му ще се точи от юни до септември - точно когато тази отсечка се използва най-активно. После ще има тържествено откриване. После ще завалят дъждове, а тях ще ги последват снегове. Следващото лято, ако вярваме на горчивия си опит, ще се наложи пътят да се кърпи отново.

Девня, особено нощем, е извадено от сънищата на Стивън Кинг място. Светлини няма. Табелки - също. Но пък има циментови заводи, чиито комини бълват дим на шосето. Градската мрежа на Девня очевидно не е създадена, за да поеме целия пътникопоток от Варна към Шумен. Излизането от града е изпитание, което изисква ориентация от висока класа. Дори автоматизираният глас на джипиес системата звучи смутено и объркано.

Когато омаломощеният, обгазен и дезориентиран водач все пак успее да излезе на магистралата, попада в обятията на приветлив анонимен бензинджия, който веселяшки го потупва по гърба: "И вие ли ще питате къде се намирате?"

Дотук с опитите за гротеска. Прочетох, че преди седмица при зверска катастрофа в Девня между ТИР и автомобил със софийска регистрация е загинало момиченце на възрастта на дъщеря ми. Надявам се, че смъртта му не лежи на съвестта на строителите на съвременна България.



29
5338
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
27 Юли 2012 19:18
Добре...Но не е лошо авторката да мине между Плевен и Искър /Пелово/. Всяка година се кърпи, всяка година е в дупки. Или...
Абе, има много места, където сатирата спокойноще вирее, цъфти и процъфтява...
За нея има материали, ако за магистралите /"магистралите"/ няма...
Има известна недовършеност в репортажа - липсва средата. Хубаво начало, нелош край, но...без център.
--------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
27 Юли 2012 19:52
Аха. Но ще почакам да се понатрупат мнения, за да разбера какво е искала да ни каже Ани
Абсолютно невъзможно е, от обикновен прочит
27 Юли 2012 19:53
Мдам...
Сещам се, когато преди много години редовно се връщах от Скандинавието с кола и първото място където се бърках беше.... в Оряхово на слизане от ферибота през нощта.
Няма табели, няма маркировка... за осветление да не говорим - всичко струва пари, а хората са безплатни.
Явно не се е променило много за толкова години...
27 Юли 2012 19:54
Абсолютно невъзможно е, от обикновен прочит

Явно не си внимавал, като си го чел....
27 Юли 2012 20:05
Авторката е симпатична и дружески-добронамерено я съветвам, ако по АМ Хемус в района София-Ябланица е имала затруднения,, изобщо да не сяда на шофьорското място при преминаване по АМ Тракия в пазарджишкия участък.
27 Юли 2012 20:26
Аха. Но ще почакам да се понатрупат мнения, за да разбера какво е искала да ни каже Ани
Абсолютно невъзможно е, от обикновен прочит

Така се получава, когато се четат и препрочитат основно сложно-съставните мисли на ЦеЦерон...нормалните мисли стават абсолютно невъзможни за проумяване.
.
А ремонтът при Девня е наложителен поне от 2 г. - на платното към Шумен, там, където мостът свършва, на сглобката имаше трап, а и също един стърчащ винкел или нещо такова. При минаване с разрешените 130 км/ч., някоя малка кола спокойно може да литне.
27 Юли 2012 20:26
ЛОТ 3 беше открит и затворен за ремонт...На "Тракия"...
------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
27 Юли 2012 21:38
изобщо да не сяда на шофьорското място при преминаване по АМ Тракия в пазарджишкия участък.
Мале , мале... там искат освен книжка за правоуправление и майстрско свидетелство...
27 Юли 2012 21:42
Ам купувайте си джипове, бе. Що карате капризни Опели, дето после и асфалт ще трябва да им се осигурява. Както видяхме, битумът и филцът са дефицитна стока. Пък само със сгурия от тецовете не става.
27 Юли 2012 21:51
.
27 Юли 2012 22:00
Ам купувайте си джипове, бе.


Какви джипове, УАЗ и Нива, защото другите не стават
27 Юли 2012 22:29
Какви джипове, УАЗ и Нива, защото другите не става
27 Юли 2012 22:41
Мдам...
Сещам се, когато преди много години редовно се връщах от Скандинавието с кола и първото място където се бърках беше.... в Оряхово на слизане от ферибота през нощта.
Няма табели, няма маркировка... за осветление да не говорим - всичко струва пари, а хората са безплатни.
Явно не се е променило много за толкова години...

Няма по-голям кеф от пикаенето върху трева. Обикновена трева, имам предвид. Никой, който е пикал срещу звездното небе, нема да се завре в тъп кенеф
27 Юли 2012 23:13
Няма по-голям кеф от пикаенето върху трева. Обикновена трева, имам предвид. Никой, който е пикал срещу звездното небе, нема да се завре в тъп кенеф

Моите кенефи не са тъпи... Аз много си ги харесвам.
Между другото са оборудвани с тоалетни моноблокове "ГЕРБЕР" (GERBER) .
Натисни тук
Водоспестяващи.
Е, там как се с*ре - не е истина...
27 Юли 2012 23:17
Авторката - много добре !!!
изкушавал съм се да напиша нещо подобно и аз.

А това, дето 'лот' 3 на "Тракия" го закрили за ремонт, верно ли е ?

_______
'лот' - толкова ли не могат да измислят българска дума егати тъпанарския чиновнически речник ....
27 Юли 2012 23:33
Но ще почакам да се понатрупат мнения, за да разбера какво е искала да ни каже Ани

Айде от менЕ да мине:
И живеейки във Века на великите магистрални открития, гражданинът очаква, че ако не животът в неговата цялост, то пътуването по родните пътища в частност ще бъде песен. Все пак ежедневно чете, слуша и гледа рязане на ленти, подпъхване на залци в девичи уста и прочие строителни мероприятия, невиждани от бригадирското движение насам.

Или с думи прости - след като три години умори цяла държава от глад в името на "инфраструктурата" - трябва резултатите да са .... поне видими, ако не осезаеми.
А те не са.
28 Юли 2012 01:14
Моите кенефи не са тъпи... Аз много си ги харесвам.

Е6
Мой приятелски дълг е да те предпазя от несподелена любов
28 Юли 2012 01:40
На всички вас, мили мои, ще кажа "Не си струва"
Имаше, имаше парченце наша вечност
Срещу какво го заменихте?
28 Юли 2012 02:08
А аз все си спомням,преди около 5 години,по пътя Калотино -София ,пълен мрак,отпред верига от 4-5 турски(немски)коли.Когато стигнаха до кръстовището с околовръстното,наляво тъмница,на дясно тъмница,нямаше табели,само отпред се виждаха блестукащите блокове на Люлин.Турците спряха,слезнаха от колите и явно спореха накъде да хванат- най-накрая потеглиха....направо,към града(София).Само предполагах колко време ще им е нужно(и пари за семкаджиите) за да излезнат от София на Църна маца.
28 Юли 2012 04:01
Най-после получих отговор на въпроса, който неколкократно задавам във форума: Има ли България магистрала, прекосяваща страната - било надлъж, било нашир? Мерси за описнието - много сарказъм, много ирония, хубаво написано, браво!

***
28 Юли 2012 06:28
Най-после получих отговор на въпроса, който неколкократно задавам във форума: Има ли България магистрала, прекосяваща страната - било надлъж, било нашир? Мерси за описнието - много сарказъм, много ирония, хубаво написано, браво!

Няма, няма! Защо няма - питай оня от ПЕС, дето ще дава цървули на хората...
28 Юли 2012 07:50
Калки,
братовчедът в неделя се прибирал и направил лееееек завой по отклоненията. Необявен официално ремонт...
-------------------------------------------------------
Блогът на Генек
28 Юли 2012 10:49
"Девня, особено нощем, е извадено от сънищата на Стивън Кинг място"

Свежо съботно четиво!
28 Юли 2012 13:30
.
28 Юли 2012 13:34
***
28 Юли 2012 19:22
@Калки
'лот' - толкова ли не могат да измислят българска дума егати тъпанарския чиновнически речник ....

участък?! участък 3 от така наричаната автомагистрала „Тракия“.
28 Юли 2012 23:17
Е, що щете от
Главния Ленторез на Републиката?
Не стига, че Ви реже лентите секи ден, ами и магистрали да ви построи!
Ей, неблагодарен народ, ей!
29 Юли 2012 06:47
Според простите географски изчисления пътят от официалната до морската столица минава по т.нар. магистрала "Хемус"


Според главния Батман на республиката, морската столица е Бургас. Там е Нефтохимът на Златев, там Той ходи редовно да се отчита и пада на карти, там ще се ходи със скорост 150 км./ч по АМ Тракия, койято Той построи късайки от залъка си. Малка част отиде в девичките устички, друга малка част в нежните ръце на напълно непознатата Карагьозова, трета малка част бе опукана от неблагодарните олигарси. Палавници, кво да ги прайш
29 Юли 2012 08:15
Аааа господжата е минал по пътищата на Северна България.
А аз инспектирах новите магистрали на Боката. Хубава работа ама българска. От старата част на магистралата, някъде след Пловдив до Ямбол, а след това от Карнобат до Бургас по магистралата няма никакква инфраструктура. Няма бензиностанции. Закъсах за газ, едни китайци бяха закъсали за дизелово гориво, искаха ми маркуч. След построяването на цялата магистрала ще се окаже, че в по-голямата и част няма да има никаква инфраструктура - пукната бензиностанция.
Добре, че бях заредил 10л. бензин, че стигнах до Ямбол. Там заредих газ на Петрол и добре, че попитах бензинаджийката за пътя на Бургас. Оказа се, че на следващата пресечка трябва да завия на дясно, ама там няма никакъв знак за Бургас, само за Сливен направо имаше знак, така, че пращаше пътуващите по по-обиколния път през Сливен. Веднага след това, обаче пълно със знаци за Бургас, а и имаше полицаи, които нмасочваха пътуващите (които, обаче са успели да разберат, че по този път трябва да минат) за следващите отсечки на пътя до петолъчката - много по-кратък, отколкото през Сливен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД