:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов влезе в историята. По-любопитно е как ще излезе

Автентичният разказ за миналото е като порнографията - става за възрастни, но не и за деца
Ясен Бориславов
В горещия откъм събития юли една на пръв поглед тривиална новина възбуди обществения интерес и сигурно ще продължи да го гъделичка и занапред. В новите гимназиални учебници по история е отделено специално внимание за действащото правителство на Бойко Борисов и неговата персона. За някои (министър Игнатов, авторите и издателите от "Просвета") вмъкването на актуални политически дейци в учебните програми изглежда естествено, но за други (предимно професионални историци) то е съвсем неприемливо и показва излишна сервилност по отношение на властта. По този повод в медиите се появиха и гневни коментари, че става дума за вулгарна пропаганда с ясен политически прицел - парламентарните избори догодина, когато много гимназисти, след като прилежно са щудирали новия учебник по история, ще гласуват за първи път. Звучи логично, но логичните на пръв поглед очаквания невинаги са и достоверни. Самата история понякога е своенравна и подминава логичните сценарии. По-интересното в случая са самите реакции, предизвикани от десанта на Борисов и ГЕРБ към националния пантеон. Любопитно е, че не толкова присъствието на Иван Костов, царя и Станишев предизвиква реакции, а точно на Борисов. Коя е причината?

Учебникът по история е особен вид книга. Той не е огледален образ на миналото, поднесено в умален мащаб, а специфична интерпретация, специален екстракт, преминал през морализиращите филтри на историческата дистанция и актуалните обществени настроения. Целта на учебника не е чистото познание и фактографска информираност за миналото, а също или по-скоро мотивация за определено поведение и ценностни нагласи. От никой учебник не се очаква да поднесе ултимативни решения на спорни теми и проблеми, с каквито историята на близкото и далечното минало като правило изобилства. В този смисъл учебникът по история е четиво по условие различно от самата история. Учебникът е предназначен за деца и юноши, а истинската история е само за възрастни. Иначе казано, дори да се приеме, че вездесъщият Бате Бойко има вече запазено място в историята със самото му избиране за министър-председател, включването му в учебниците изглежда някак развращаващо. Получава се някаква странна аналогия с порнографията - тя е силно желана от възрастните (макар и често с лицемерна стеснителност) и абсолютно нежелателна за децата. Изглежда и с историята е така.

Границата между политически острастеното настояще и охладеното, годно за скалпела на историка минало, е устойчиво проблематична тема. Достоверният исторически разказ предполага отваряне на значителни архивни масиви (а не само подхвърлени флашки) и това обикновено е възможно след 20-30 или 50 години. Преди това историята е до голяма степен класифицирана информация."Уикилийкс" е парадокс, който добре илюстрира това правилоЕто защо усилията на министър Игнатов и съмишленици да обясняват апликациите на жива политическа плът към тялото на българската история като някакво "гражданско образование" будят академично недоумение и разбираеми подозрения в раболепие и конюнктурност. Впрочем самата история помни много подобни примери. В учебници по езикознание от началото на 50-те има титулни страници с портрет на Сталин.

Ако подобно "обожествяване" на владетеля ставаше в някакви предмодерни времена, примерно в Рим по времето на Август или в Египет от епохата на Късното царство, би изглеждало някак естествено и в реда на нещата. Днес обаче, макар и в България, но през XXI век подобни квазиобразователни жестове предизвикват разбираемо противоречиви реакции. Колебаят се между пасивно безразличие или одобрение, присмехулно интелигентско дистанциране и гневно отрицание. Предмет на изследователски интерес (специално сред антрополози и етнолози) би трябвало да бъде високата степен на одобрение за този жест. Нека веднага вметнем, че историческото съзнание не обожествява, но за фолклорното обожествяването е закон.Което поражда определени изводи за българското обществоПрисъствието на премиера в учебниците може и да е проблематично, но едва ли има съмнение, че за изминалите десет години той убедително се настани във фолклора и днес е истинска градска легенда. Неговият строг и сериозен или приветливо усмихнат образ краси магазини, гаражни кафенета, кръчми и бръснарници в цялата страна, присъства в чалга репертоарите, наднича от вафлени опаковки, а наскоро се появи и грижливо изрисуван върху предните капаци на автомобили в Русе и Кърджали. Изрисуваните коли подсещат за един популярен герой на Радичков - грънчаря Флоро от "Барутен буквар", който върху ритлите на каруцата си е изрисувал цялата Ботева чета с войводата, знамето, парахода и австрийския капитан.

Очевидно е, че непонятно големи групи от българското общество охотно разпознават в Борисов черти, които харесват и биха искали да притежават. Той не е просто медиен герой, вкаран в публично обращение от омаяни от харизмата му репортерки и забулени в потайност политически инженери.Той е жив и крачещ сред народа митВ него има по нещо от Крали Марко и селския цар Ивайло, от Гаргантюа на Рабле и Бай Ганю на Алеко, от Тодор Живков и Дон Корлеоне, от Арнолд Шварценегер, Чък Норис и Силвестър Сталоун. Излъчва сила, увереност и воля за власт, има селска хитрост и повратливост, интуиция и управленски нюх. Съумява за един ден три пъти да си смени позицията и винаги да изглежда прав. Играе футбол и тенис, прави лицеви опори, свири на китара и рисува, чете книги ("Винету" му е любимата), гони бандити, строи магистрали и спортни зали, наказва корумпирани министри и депутати, сваля цената на газа и бензина, пуска спрени еврофондове и крилати фрази ("Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме"), съветва европейските лидери как да си оправят финансовия дефицит и когато не върши нито едно от тези неща, живее сам, без приятели в почти монашеско уединение. Не се обвързва интимно, защото е посветил себе си на отечеството. Впрочем мълвата му приписва безброй нежни похождения, но това никак не му вреди, а напротив. Народът си го харесва и в двете версии. И вярва едновременно и на двете.

За някои той изглежда като ренесансова личност или всемогъщ демиург, а за други прилича на комиксов типаж, който с поведението си буди весело недоумение. Със сигурност той е най-често рисуваният от карикатуристите български политик във всевъзможни превъплъщения. Струва ми се, че никой още не го е рисувал като фараон, но не е късно.

Въпреки лекотата, с която беше възприет от фолклора, той дори и след време вероятно ще бъде труден за предъвкване от историята. Историята трудно приема иронично двусмислени образи, независимо че самият исторически разказ може да бъде поднесен с доза ирония и хумор. Двете неща нямат връзка. Самата история има афинитет към трайно значимото и сериозното, към героичното или трагичното, но не и към комичното. То най-често се оказва изтласкано към нейната периферия, т.е. към контактните зони с фолклора и литературата. От историята се очаква да дава оценки и да подрежда вече завършени процеси. Образът на Борисов все още е в развитие. Днес е премиер, след пет години може да е президент, а може и да е в затвора или някъде другаде. За историята не е важно само как влизаш, но и как излизаш от нея. Докато това се разбере, тя ще го държи под око, а после ще му търси и подходящо място. Впрочем той целият е като тънка шега на самата история. Някои я разбират, а други - не.

Снимка: БГНЕС
Историческото съзнание не обожествява, но за фолклорното обожествяването е закон. Което поражда определени изводи за българското общество.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Въпреки лекотата, с която беше възприет от фолклора, Борисов дори и след време вероятно ще бъде труден за предъвкване от историята. Историята трудно приема иронично двусмислени образи, независимо че самият исторически разказ може да бъде поднесен с доза ирония и хумор.
330
13345
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
330
 Видими 
27 Юли 2012 19:29
Кога най-сетне прекрасната ни Родина ще се отърси от дивата комунистическа зараза? Кога у нас ще се появи поне искрица от разбиране на очевидните неща? Кога в кратуните български ще светне простата мисъл, че най-голямото зло за всяко общество е натрапената държавна намеса? Колко злини още следва да ни сполетят, докато се договедим, че непоисканата „държава“ е солена вода? Развращаваща, убиваща всяка възможност за нещо по-добро
27 Юли 2012 19:32
По-любопитно е как ще излезе


Ами как? С краката напред. Такива само така излизат от историята. Та да побърза с паметника, че после знае ли се дали се знае...
27 Юли 2012 19:33
Кога най-сетне прекрасната ни Родина ще се отърси от дивата комунистическа зараза? Кога у нас ще се появи поне искрица от разбиране на очевидните неща? Кога в кратуните български ще светне простата мисъл, че най-голямото зло за всяко общество е натрапената държавна намеса? Колко злини още следва да ни сполетят, докато се договедим, че непоисканата „държава“ е солена вода? Развращаваща, убиваща всяка възможност за нещо по-добро
Дотогава, докато сме "внимателни" всички
27 Юли 2012 19:50
Кризис жанра
27 Юли 2012 19:53
Борисов влезе в историята. По-любопитно е как ще излезе

Може да излезе като идол-двойника си-на площада в Милано.Заедно с любовницата си.Надолу главите...
http://www.monitor.bg/img/?id=232821&sz=0&cut=yes
27 Юли 2012 19:57
Вече е увековечен на капака на две коли. Ще се увеличават и занапред. Малко ли му е като увековечаване?!?!
27 Юли 2012 20:00
Вече е увековечен на капака на две коли. Ще се увеличават и занапред. Малко ли му е като увековечаване?!?!


От 2013 коли без нарисуван четирипръст трол на предния капак, няма да могат да преминават технически преглед, да
27 Юли 2012 20:14
Ако подобно "обожествяване" на владетеля ставаше в някакви предмодерни времена, примерно в Рим по времето на Август

Доста небрежно е изучаван форумът Отдавна оприличихме Боко на Веспасиан:
Римският прообраз на Боко - Веспасиан. Простоват човек със сравнително нисък произход, издигнал се чрез силовите структури, взел властта след години на управление на корумпирани психари, интелектуалци и артисти-педали, въвел в Империята ред и стабилност, включително финансова, строил много, изгонил философите от Рим.

А е известно и че Веспасиан не е бил много въодушевен от обожествяването си.
27 Юли 2012 20:14
Почтен художник не го направиха, футболист на годината не стана, нека барем в историята влезе. Например като първата мутра, стигнала до премиерския пост.
27 Юли 2012 20:15
Цанев,
И ти ли, Бруте, предричаш нов мандат на Тирана?
27 Юли 2012 20:18
Цанев,
И ти ли, Бруте, предричаш нов мандат на Тирана?

Миналата седмица подкрепи мое мнение и виж докъде стигна!
27 Юли 2012 20:21
Където сенките на малките хора станат големи,там Слънцето залязва...
Китайска поговорка
27 Юли 2012 20:25
Пък ако знаеше той младите хора как се подиграват с Него...Както с всяка власт, впрочем...
-------------------------------------------------
Блогът на Генек
27 Юли 2012 20:37
Доста небрежно е изучаван форумът Отдавна оприличихме Боко на Веспасиан:
Римският прообраз на Боко - Веспасиан. Простоват човек със сравнително нисък произход, издигнал се чрез силовите структури, взел властта след години на управление на корумпирани психари, интелектуалци и артисти-педали, въвел в Империята ред и стабилност, включително финансова, строил много, изгонил философите от Рим.

А е известно и че Веспасиан не е бил много въодушевен от обожествяването си.

---------------
Веспасиан наистина би могъл да бъде окачествен като прото-Рапон.
Строял(достроявал) е храмове и прекрасно спортно съоръжение(по негово време е започнат Колизеумът). По обектите е имало надписи в негова възхвала и заклеймяващи Предишните. Плащал е на историците(Светоний,Тацит, Плиний Стари), за да клепят Предишните. Гонил е всички говорещи срещу него. Намалил съдържанието на сребро в денария( "финансова" реформа). Оставил името си върху писоарите - vespasiano на италиански и vespasienne на френски.

За разлика от Рапона Веспасиан е бил истински генерал. От тези, които водят войниците в битка.

p.s. Бех забравил защо написах това. Манрико, надявам се че ще се съгласите с мен, че сте типичен филистер.


27 Юли 2012 20:49
По-зрелите от нас ( дъртите де ) помнят със сигурност един много неприятен предмет в училище - "Основи на комунизма " . Сега се очаква "Основи на герберастията " . И няма да е смешно !
27 Юли 2012 20:50
Борисов влезе в историята. По-любопитно е как ще излезе

Че от какъв зор ще излиза? Да му мислят тия, дето стоят като овце без история покрай някой плет. и чакат ред за място в Историята. Боку се намърда - и макар че е без билет,. не е от правостоящите
27 Юли 2012 20:57
Манрико, надявам се че ще се съгласите с мен, че сте типичен филистер.

А аз се надявам да се съгласите с мен, че ви липсват първите пет години.
Но разбира се, това са буржоазни отживелици, абсолютно ненужни за един АБПСГА (Активен борец против седерастията, герберастията и атакарастията), както неведнъж е изтъквано в сий форум.
27 Юли 2012 20:58
Миналата седмица подкрепи мое мнение и виж докъде стигна!


Ма не се надявам на черпак чорба, като теб. И като Митев ще си карам 20 годишното возило, без Боко на капака
27 Юли 2012 21:03
Сократе, искрено се надявам да няма втори мандат на Боко. Не толкоз заради простия вожд, а заради Фидоски, Мърши, Емиловци, Цвъцковци и цялата паплач, около него.

А Манрико изобщо не е филистер, той е бюргер, ама не гражданин
27 Юли 2012 21:04
„Историята е съвкупност от общоприети лъжи”. / Н.Бонапарт /
27 Юли 2012 21:08
Историята е онази версия за отминали събития, която хората са решили да приемат /Н.Бонапарт/
History is the version of past events that people have decided to agree upon
27 Юли 2012 21:11
Внимателният:
Колко злини още следва да ни сполетят, докато се договедим, че непоисканата „държава“ е солена вода?

Внимателният,
Гледай филмчето "Вътрешна афера". Натисни тук
И друг път да внимаваш!
27 Юли 2012 21:24
Ако подобно "обожествяване" на владетеля ставаше в някакви предмодерни времена, примерно в Рим по времето на Август
Доста небрежно е изучаван форума. Отдавна оприличихме Боко на Веспасиан

Да уточня - и на славния баща Веспасиан, и на сина муТит Флавий Веспасиан (Titus Flavius Caesar Vespasianus Augustus; 30 декември 39 – 13 септември, 81 г.)
27 Юли 2012 21:40


Отдавна оприличихме Боко на Веспасиан

Нима България е самата Римска империя !!!!!!!!????????!!!!!!!!!

Колкото едното – толкова другото ...

27 Юли 2012 21:47
Съвременна България произхожда от един-единствен човек, Тодор Христов Живков.
Щем или не щем, той е българският Октавиан Август.
Въпросът днес е в "историческата" възраст на Борисов.
Дали ще вземе исторически правилното решение да въведе диктатура, или ще провали уникалната възможност да спаси България
27 Юли 2012 22:10
Въпросът днес е в педофилската възраст на Борисов.
27 Юли 2012 22:11
За да бъда пределно ясен, какво разбирам под "диктатура":
1/ Пълна забрана на приказването от държавни служители
2/ Едноседмична процедура за осъждане, за набеждаване и клевета
3/ Доживотен затвор за всички депутати, от всички "НС" досега
27 Юли 2012 22:26
Тиквоча се доближава до един единствен държавен глава в Новите Времена - Даблю Бушовото, но за съжаление последния седи като мелез-исполин между Айнщайн и Нютон спрямо Боко, въпреки IQ-то си на белен морков.
Така че Тиквона е без конкуренция в съвременната история, но аз съм уверен, че ако някои някога го бие по празногалвие, простотия и Его - несъмнено ще е от българския край - само тук могат да се раждат такива главочи и съответно - да избират себеподобните си за МП-та...
Сори за крайното мнение, ама вече ми писна от тоя тепегьоз - ми спрете за секунда да се занимавате с тоз израстък, бе, няма нищо по-лошо за глупака от това, да го отминеш с пренебрежение...
27 Юли 2012 22:33

Колко трагично-деликатен е Сократя в своята апология на дисканта!
Кво да е, само да е на амбразурата и гърди на вражий огън да положи...
27 Юли 2012 22:48
Абе учебници или не, каквото и да пишат за Него, Той бе създаден от себеподобните си бухалковци що пламенно се включиха в сторенето на капитализма по БКП-ейски. Така и ще свърши - като себеподобните си и също като с тях сигурно никога няма да разберем кой и защо го е свършил... Мутрата си остава мутра, на каквото и да се прави. Дори гениите трудно се променят, пък за мутрите какво да говорим - каквите се изградят на млади години такива остават, когато искрено се правят на добри то е игра - нещо, което да притежаваш - любоФта на народа по същия начин и със същия блясък в очите като оня дето предизвиква едно червено ферари. Трайния проблем за нас останалите хора не са мутрите, ами ония които уж трябва да ни освобождават от тях, но вместо туй милиционерстват заедно с тях и ни обясняват строго как трябва да слушаме защото туй е повелята на деня - здрава финансова дисциплина и законност - финансите на шапките, законноста от мутрите.
27 Юли 2012 22:48
Дончо, дръж се прилично.
Ако ще си говорим простотии, и аз мога да ти отвърна: Щом прашките пищят...
Ама бива ли?
27 Юли 2012 22:52

А бе ти не можеш да се сдържиш да не рипнещ в защита на Мутрата и на всички венцеславения. То ти идва отвътре, не е въпрос на приличие. Естествено, можеш да паднеш и до праЖките, но мислиш ли, че ще учудиш някого?
27 Юли 2012 22:57
С какво раздразни лявата общественост сравнението с Веспасиан? Като най-крайно лява тук, смея да кажа - аналогията никак не е безпочвена. И никой Веспасиан, нито дори Манрико, не е виновен, че премиер Боко си е тиквоч Боко, който, vae, "влязъл в историята". Откъде излезе и кой го вкара? Кой? Не бях ли И аз, дето ходих за гъби на изборите, щото БСП ми е отблъскващо дясна?

Айде почвайте ме, за да мога да избъбля с последен дъх: "Væ, puto dea fio".

Дон?
27 Юли 2012 23:00
Дончо,
Като ти виждам злобата - оттеглям се удовлетворен и с добро настроение за цялата вечер.
27 Юли 2012 23:02
С какво раздразни лявата общественост сравнението с Веспасиан?

Че е управлявал 10 години, може би?
27 Юли 2012 23:07
С какво раздразни лявата общественост сравнението с Веспасиан?

Кой Веспасиан, Дорис? Или сме длъжни доживот да се събразяваме с невежата червена тълпа? Не, не съм
27 Юли 2012 23:13
Айде почвайте ме, за да мога да избъбля с последен дъх: "Væ, puto dea fio".


Я пак, ама по-внимателно с цитата.

Веспасиан и Бойко, я стига бе.
27 Юли 2012 23:20
Тит Флавий Веспасиан Старши.

Данибус, когато преписвам цитат, за да го припиша на себе си, внимавам в пола. Падеж ще сбъркам, но пола си - не, ясна ли съм, мом/и?/ченце?
27 Юли 2012 23:20
Дъвка за уикенда..
С балончета.
27 Юли 2012 23:21
По идея на форумен/а колега/жка:
Кога най-сетне прекрасната ни Родина ще се отърси от дивата герберска зараза? Кога у нас ще се появи поне искрица от разбиране на очевидните неща? Кога в кратуните български ще светне простата мисъл, че най-голямото зло за всяко общество е натрапената държавна намеса? Колко злини още следва да ни сполетят, докато се договедим, че непоисканата „държава“ е солена вода? Развращаваща, убиваща всяка възможност за нещо по-добро

Смених една думичка и си изглежда напълно нормално....
Така е с всички мантри и готови тезиси....
27 Юли 2012 23:27
Активен борец против седерастията, герберастията

Мдам...
А може ли човек да е бил привърженик (не член) на СДС (т.е. за седерастията в някакъв период) и да е борец против герберастията (сполучлив израз)??
Може ли??
27 Юли 2012 23:27
Ама много ще ви замолвам да не сравнявате воина и държавника Веспасиан (макар и малко простоват) със страхливеца и разбойника Бате Бабуин! Разликата е като между сатир и Сократ (истинския, а не май)!
27 Юли 2012 23:31
Да, аналогиите угнетяват. Помня, че Дж Дабл Ю се смяташе за много прост и англоговорещите се майтапеха с него (аз не, по обективни причини).
Ама си изкара два мандата като поп. Тази аналогия ме тревожи.
27 Юли 2012 23:44
Ама си изкара два мандата като поп. Тази аналогия ме тревожи

Offf Не само теб... не самооо...
27 Юли 2012 23:48
Драга Геновева, кукурузникът Хрушчов как ви се види? Замахът е малко прекален по геоисторически мащаби и характерови отлики, ама що да не бива. (Бушлето не го броя, той от богатски сой, па и всъщност три мандата, татювия барабар с първия Ирак.)
27 Юли 2012 23:50
Ставала богиня, о горко ни!

Иначе, елегантно.

ps. Сори, нов съм тук и не ти знаех пола.
27 Юли 2012 23:56
Ама си изкара два мандата като поп.

Ама Той повече ще кара...
ТукА пишат 2021 година...
Сякаш са се наговорили или пък един и същ пише...
27 Юли 2012 23:58
А може ли човек да е бил привърженик (не член) на СДС (т.е. за седерастията в някакъв период) и да е борец против герберастията

Ами аз съм бил привърженик на СДС и сега не мога да понасям Бате Бабуин. Между едното и другото няма много общи неща.
28 Юли 2012 00:13
Ами аз съм бил привърженик на СДС и сега не мога да понасям Бате Бабуин.

Еееейййй....
Рекох, че съм единствен и щях да поискам да вляза в списъка на защитените видове.
Между другото дали има много привърженици на Бабуина от бившите седесари?
(за един знам тук във форума - ама той от зор го прави човекът, щото нЕма друг кой да избере)
28 Юли 2012 00:17
Между другото дали има много привърженици на Бабуина от бившите седесари?
(за един знам тук във форума - ама той от зор го прави човекът, щото нЕма друг кой да избере)


А друга ходила за гъби по време на последните парламентарни избори.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД