:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,646,902
Активни 63
Страници 15,588
За един ден 1,302,066

Алеята на държавното безсрамие и безхаберие

Докато беше само строителен министър, настоящият президент Росен Плевнелиев обясняваше, че на "Алея първа" във Варна няма да се строи, а само ще се укрепва брегът. В момента там има строителна техника, колкото за метро в София. И има само няколко месеца, за да се види дали той и управляващите всъщност няма да се окажат едни обикновени лъжци
Снимка: Интернет
Наскоро в Интернет се появиха снимки на това, което ще представлява алеята под Морската градина след три години.
"МРРБ е разрешило единствено укрепване на свлачището, забраната за останалите строежи не е падала. С нас си измиват ръцете всички в тая държава". Тази патетична реплика на строителния министър Росен Плевнелиев обиколи бързо цялото медийно пространство през 2010 г.

Чрез нея тогава той изрази своята "изненада" от одобрението на община Варна за издаване на строителни разрешителни за "Алея първа". Нещо повече. Плевнелиев смело заплаши главния архитект на Варна, че "ще понесе своята отговорност", и обяви, че научил новината за издаването на разрешителни, според които "Холдинг Варна", част от групировката ТИМ, ще може да започне строежа на 5 сгради между 2-ра и 3-та буна на варненския плаж. Пространство, обявено от години за свлачищна, че дори и за много свлачищна зона.

Тогава Плевнелиев се правеше на някакъв много принципен и твърд, макар и да оставяше основателните съмнения, че май здраво се работи подмолно. Така или иначемного хора се излъгаха, повярвахана управляващата партия и на въпросния министър, че наистина става дума за принципи и дори го направиха президент. Въпросните избиратели повярваха, че ще се премахнат незаконните постройки по язовирите и по морето например, както и че "Алея първа" наистина няма да се строи. Просто тепърва тези измамени ще си сърбат попарата от всичко това. Най-лошото е обаче, че потърпевши няма да са само те, но и цялото общество.

Дали обаче настоящият президент може да се прави на толкова твърд и принципен и сега, когатона алеята има толкова строителна техника, колкотодори метрото в София рядко е виждало. И дали не го делят само няколко месеца от времето, в което той спокойно ще може да се нарече обикновен лъжец, когато започне още по-здравото строителство на самия бряг под Морската градина? Защото там под рубриката укрепване на свлачища в момента се подготвя наистина мащабно застрояване.

През 2010 г. въпросният строителен министър се правеше дори на прозрачен, като пусна отговора си до "Холдинг Варна" на запитване за възможностите за застрояване на "Алея първа", както и заповед на строителното министерство от 1997 г. за обща забрана за строителство в свлачищни зони.

Още тогава стана ясно, че докато твърди, че долу на алеята със сигурност няма да има строителство, то той всъщност фактически е разрешил застрояване в свлачищната зона. Нещо повече. Документът, който е подписал, бе единствената възможност за пробив в общата забрана за строителство там. Дори от общината във Варна твърдяха, че имат предварителното министерско разрешение с неговия подпис. Плевнелиев твърдеше, че бил дал разрешениеединствено за укрепване на свлачищетоНо как точно се случва така, след като се отговаря на искане за издаване на предварително разрешение по Закона за устройство на територията (ЗУТ) на "Холдинг Варна". Искане, което е за построяването на сгради. В разрешението на Плевнелиев пишеше, че "МРРБ на основание чл.96, ал.5 от ЗУТ дава предварително разрешение за извършване на укрепителни работи в урегулиран поземлен имот " ... Дотук добре. Веднага следва обаче и "строителство в" ... И се изреждат няколко урегулирани имота и пространства, в които да бъде извършено това строителство. Все на въпросната крайбрежна зона. Или казано иначе, разрешени са не само "укрепителни работи", но и "строителство".

Ако беше за укрепване, то щешеда пише само укрепване, нали?В даденото от Плевнелиев разрешение беше коментирано по онова време и как трябва да бъдат изградени вътрешната и външната ВиК мрежа. И те да се "приведат в съответствие с изискванията" не за какво да е, а за "строителство в свлачищни райони". Много интересно какви ВиК мрежи ще бъдат изграждани като само "укрепителни дейности"? Още на няколко пъти в материала ставаше дума за застрояване, строителни работи и т.н.

Единствено ставаше ясно, че трябва да се спазват препоръките и заключенията на "Геозащита". Иначе се говореше и за фундиране (включва сондиране, полагане на основи) за "всяка отделна сграда или съоръжениe". Още тогава предупреждавахме, че по своя произход и съдържание документът на Плевнелиев всъщност представлява предварително разрешение за строителство в района. Всъщност без него изобщо не може да се помисли за построяването и на барака в района. Само чрез него можеше да бъде преодоляна и общата забрана за застрояване от 21 април 1997 г. Тогава обаче властта здраво отричаше, че позволява строителство.

В крайна сметкавсички си прочетоха този документ, кой както си поискаНормално беше и холдингът, и архитектите да го прочетат по свой си начин. След като самият документ им дава тази възможност. Защото наистина не е луд този, който яде зелника .... А "Алея първа" определено е страхотен пример в това отношение. Включително и като емблема на държавното безсрамие и безхаберие.

Защото вече спокойно се говори какви неща ще се строят долу под Морската градина. Как ще се появят няколко високи сгради на нивото на ската, както и модерно яхтено пристанище с няколко кея. Как част от бреговата ивица ще бъде заета от атракционни площи, които ще бъдат покрити. Как там ще има сгради за хазарт и за балнеолечение. За организиране на семинари и какво ли още не. Как целта билада се постигне целогодишна посещаемостКак скатът щял да бъде художествено оформен с естетическа растителност. Как инвестицията била на обща стойност 73 100 000 лева, като в процеса на нейното осъществяване щели да бъдат създадени над 500 нови работни места. Дори се появиха графични изображения на комплекса, който трябва да се появи на "Алея първа" след само 3 години.

Всичко това естествено е гарнирано с постоянното повтаряне, че проектът "Алея първа" всъщност спасявал брега и спирал свлачищата. Тезата на стоящите зад него е, че той бил "сериозен по мащабите си инфраструктурен проект, в резултат на който ще се постигне укрепване на брега, отвеждане на отпадните води и преустановяване замърсяването на морето, изграждане на водопроводна и канализационна система, нормален транспортен достъп, както и, разбира се, реализиране на строителство на обекти, свързани с предназначението на територията, съобразно предвижданията на подробния устройствен план". И че към момента на територията на Морската градина и в местност Салтанат нямало изграденадъждовна и битова канализация,като всички отпадни води се всмуквали в ската и допринасяли за засилване срутищните процеси.

И как достъпът на гражданите до плажа ще бъде изцяло свободен и безплатен. И как "широкият кръг от обществени услуги, които ще се предлагат, са предназначени за ползване от всички социални и възрастови групи, предвидени са зони за отдих, велоалеи и пешеходни зони".

Как да не оцени човек това благородство, след като държавата се прави на немощна. И че не може да се справи и с едно свлачище. Друг е въпросът, че зад цялата тази операция съответният инвеститор ще излезе с огромен комплекс на самия бряг. Както и че се укрепват само част от свлачищата по долната част на Морската градина. Единствено там, където ще е комплексът на инвеститора. Все нещо, коетопоставя благородството под много силно съмнениеЗа да е по-засилена драматичността, инвеститорът твърди, че е "невъзможно да се извършат предвидените укрепителни мероприятия на ската, без да бъде премахната съществуващата диворастяща и храстова растителност, като след приключване на строителните дейности ще бъде изпълнено залесяване с хидропосев по цялата дължина на ската и храстова растителност в определени зони".

И че "извършващите се в момента работи на територията на имотите на "Холдинг Варна" АД са свързани с изграждане на укрепителни мероприятия на ската на морския бряг, действия, абсолютно наложителни и необходими предвид свлачищните процеси, които продължават на територията на града и в частност в Морската градина". "Срутищните процеси са реалната заплаха за унищожаването на Морската градина, а не извършваните от дружеството укрепителни мероприятия, които не водят до промяна в обема на правото на собственост на "Холдинг Варна" АД", твърди още бъдещият собственик на огромен комплекс.

Няма как да не се отбележи, че странно много бързо и ДАНС, и прокуратурата, и всички останали държавни органи обявиха, че няма никакви проблеми - нито по придобиването на собственост на огромни пространства насред Морската градина и нейните околности, нито по извършваните там тежки строителни дейности. Сигурно мнозина си спомнят и как с уговорката, че лично премиерът Бойко Борисов е консултирал новия Общ устройствен план (ОУП) на Варна,

Общинският съвет забрани строителството в по-голямата част от Морската градинаЕдинственото нещо, което не спря, бе проектът "Алея първа",срещу който вече четвърта година вървят граждански протести. В драматична сесия на градския парламент съветниците се надпреварваха да демонстрират пред варненци своята загриженост за парка, но отказаха да дадат думата на представители на граждански организации, за да се дебатира случаят с алеята. Така стана ясно, че Борисов е спрял всички строежи в Морската градина, освен най-големия - този на "Алея първа".

А наскоро дори американският посланик отиде във Варна, за да каже, че не трябва морската столица да заприлича на Слънчев бряг като застрояване и презастрояване.

В крайна сметка обаче си има хора и групи, за които тази иначе много шумно рекламираща се като силна и дори силова власт е слаба, глуха и очевидно много податлива. Защо ли?

ЗА КАРЕ

Приковаване и инжектиранеПротивоерозионното укрепване на ската на крайбрежната алея във Варна е едно от най-мащабните укрепителни мероприятия за последните години в общината и региона, като участъкът за укрепване е разделен технически на три зони - А, В и С, с обща дължина 1105 м от последната буна след "Почивка" в посока юг. Мероприятията се финансират изцяло от "Холдинг Варна" АД, като само изпълнението на първите три зони възлиза на над 20 млн. лв. Проектът е съгласуван и утвърден от община Варна и областната администрация и е започнато строителството след издаването на съответните строителни разрешения и актове съгласно Закона за устройство на територията, хвали се инвеститорът.

Строително-монтажните работи се изпълнявали в две направления - отводняване на ската и укрепването му. Последното се прави чрез изграждане на укрепителна стена, представляваща силно армирано правоъгълно стоманобетоново сечение с ширина 80 см и височина 7.5 метра. Стената стъпвала на стоманобетоново изливни пилоти с диаметър 80 см и дълбочина 7.5 метра, осово на 1 метър разстояние един от друг. След това стената ще се прикове към ската със стоманени анкери, инжектирани с циментов разтвор с дължина 24 метра и диаметър около 8.5 см. Откритият скат от челото на стената до горния ръб на откоса ще бъде облечен със специални брегоукрепителни стоманени мрежи и решетки, които ще бъдат затревени, а отделни участъци залесени със специални ерозионно укрепващи растения, обясняват още от холдинга.---каре----

И Павлова потвърди: Забрана на строежите, но не и в "Алея първа"Кметът на Варна трябва да издаде веднага заповед за забрана на строежите в Морската градина. Тя обаче няма да касае "Алея първа", защото по думите на регионалния министър Лиляна Павлова алеята не е част от градината. "Алея първа" има подробен устройствен план, приет през 2002 г., и там няма какво да се направи", обясни Павлова. По думите й към момента са издадени 17 разрешения за строеж в "Алея първа", но това изобщо не е разглеждано от националния експертен съвет.

Вчера националният експертен съвет е разгледал общия устройствен план на Варна и след като се отстранят направените 9 забележки, той може да бъде приет. В същото време ще бъде възложено на общината да изготви незабавно подробен устройствен план за приморския парк, с който той да получи статут на парк, а не на жилищна част, както е в момента, обясни още Павлова.

Забележките са свързани с уточняване на терените, на които вече има изградени къщи. Павлова обясни, че няма да се бутат вече изградени. Трябва планът да се съгласува с Министерството на културата.
Снимка: "Сега"
Тежка строителна техника е стоварена в подножието на Морската градина. Какво ли ще излезе от това?
СНИМКА: "СЕГА"
Според информационната табела за случващото се на брега до края на август догодина ще има укрепителни дейности.
Снимка: "Сега"
Благородната идея за укрепване не е стигнала до много места, на които има дори по-голяма опасност от свличане.
Снимка: "Сега"
Обективът на фотоапарат не може да обхване мащабите на случващото се под Морската градина.
36
8353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
22 Август 2012 19:57
Учудващо неграмотно написана статия.
Ако така го беше казал Бойко, леле-мале...
22 Август 2012 20:25
Мдаа, къде са бойките варналии, които яростно критикуват всичко случващо се в София...
22 Август 2012 20:27
Докато беше само строителен министър, настоящият президент Росен Плевнелиев обясняваше, че на "Алея първа" във Варна няма да се строи, а само ще се укрепва брегът. В момента там има строителна техника, колкото за метро в София. И има само няколко месеца, за да се види дали той и управляващите всъщност няма да се окажат едни обикновени лъжци

Защо да се чака няколко месеца? Има ли още българин, който да не е убеден, че герберастита са преди всичко най-обикновени лъжци? И черпаклии?
А решението е елементарно - завежда се съдебно дело срещу построяване на комплекс с хотели на 5 м. от морето, което се забранява от този и този закон. И тогава холдингът ще трябва да покаже разрешението, дадено му лично от строителния министър. Ама кой ще посмее да се опълчи на ТИМ и Боко.
22 Август 2012 20:31
Чехлю се е изказал неподготвен.
ТИМ са си платили (вероятно на всички заинтересовани по възходящ ред).
И Чехлю е взел "правилното" управленско решение.
Дреме му за Варна. Имението му е на Халкидики.
22 Август 2012 20:41
Ама кой ще посмее да се опълчи на ТИМ и Боко.

Добре де, имат си кмет, избиран с мнозинство вече не помня колко мандата.
Имат си и граждани, които под други теми показват твърда гражданска позиция.
Тук какво е различното?
22 Август 2012 21:15
Имат си и граждани, които под други теми показват твърда гражданска позиция.

Тук сме, Ловък и бъди сигурен, че имаме твърда гражданска позиция и по тази тема, но е повече от очевидно, че само тя не е достатъчна. Когато цялата държавна машина при няколко поредни правителства е срещу гражданите, какъв е шансът им, когато проблемът не е национален, а регионален? Или поне като такъв се възприема.
22 Август 2012 22:19
За съжаление случаят вече е кауза пердута ....
Боко продаде варналии, Чехлю изпълни поръчението и го направиха (скриха го) президентин ....
22 Август 2012 22:32
И има само няколко месеца, за да се види дали той и управляващите всъщност няма да се окажат едни обикновени лъжци


И това ще бъде за първи и последен път? Хехехе, прост народ, слаба държава. Тия вече три години и косур не спряха да лъготят простия народец, както никой до сега не си е позволявал да лъготи. Та против комунягите били, пък те сите комуняшки издънки. Та ДС не ебавали, а колко от тях са били служители с пагон и чин. И т.н., като за пред простаци. Та май не става дума точно за държавно безсрамие и безхаберие, а нещата опират до безсрамието и безхаберието на мутри, докопали се до държавната власт. Има разлика, нали?
22 Август 2012 22:47
Докато беше само строителен министър, настоящият президент Росен Плевнелиев обясняваше

Някои цитати от Хан Аспарух няма ли? За подсилка.
На нас например ни харесва проекта.
22 Август 2012 23:12

На вас, Герджиков, може и да се харесв, но това не го прави по-малко скандален и прптиво законен.
Но щом ви харесва, значи имате някакъв материален интерес. Само имайте предвид, че крайбрежната ивица е общонародна собственост и никой не може да разполага с нея.
22 Август 2012 23:17
По спорния казус с издадените разрешителни за строеж на сгради на „Алея Първа" в Морската градина във Варна министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев за пореден път обясни в предаването „Седмицата” на Дарик, че той няма компетенциите да издава подобни разрешения. Варна да си реши проблема, правителството няма по никакъв начин да се противопостави на позицията на общината, ако строителното разрешение е законно, каза Плевнелиев.
Неотдавна той коментира, че общината използва министерството като удобно извинение. В задочен отговор кметът Кирил Йорданов посочи, че морската градина е собственост на държавата и не общината е продала парчета земя от нея, а държавата. Според варненския градоначалник главният архитект на Варна няма право при подобна собственост на терена да издаде каквото и да е разрешително без предварителното одобрение на министерството. Точно такова разрешение е подписал министър Плевнелиев, твърди Кирил Йорданов.

Натисни тук
22 Август 2012 23:19
Ето го разрешителното писмо на министър Плевнелиев. Натисни тук
22 Август 2012 23:22
Записът на Асен Генов "Министър Плевнелиев, ТИМ и Алея първа" (Плевнята се усуква като плазмодий) Натисни тук
Надявам се, че Генов разрешава да го цитирам.
22 Август 2012 23:31
В задочен отговор кметът Кирил Йорданов посочи, че морската градина е собственост на държавата и не общината е продала парчета земя от нея, а държавата.

Така беше. По времето, когато се финализира сделката, тази част Морската градина бе актувана от областния управител на Варна Христо Контров /ДПС/ като публична частна собственост, т.е. може да бъде годен предмет на сделки. Тогава никой от правителството не се впечатли и не се намеси. Земята там, поради пряката си и непосредствена близост с морето не може да бъде друг вид собственост, освен изключителна държавна собственост, която не може да бъде придобивана от други физически или юридически лица. Тази сделка е абсолютно нищожна. За нея давност няма, сега да поиска държавата ще я развали и ще си върне собствеността преди всичко да е станало бетон и увеселителни заведения с червени фенери пред тях. Но... това може да направи само държавата, а тя не иска.
22 Август 2012 23:36
Всичко си дойде на мястото...
Евтините лъжи на т.нар. бг президент се знаеха от самото начало, но когато властта е в ръцете на такива подметки като него... резултатите са ясни. Разбира се, не той е виновен, защото както преди, така и сега, той си остава една обикновена кукла на конци. Смешна, бутафорна, но достатъчно използваема за целите на тези, които ги дърпат.
Жалко за Варна и Морската - не че мога да ги сравнявам с Бургас, където поне успяват криво-ляво да съхранят градината (вкл. от онзи идиот с небостъргача).
Но това е времето, това е властта, това са хората, които редят афери с нея.
23 Август 2012 00:04
сега да поиска държавата ще я развали и ще си върне собствеността преди всичко да е станало бетон и увеселителни заведения с червени фенери пред тях. Но... това може да направи само държавата, а тя не иска.


да не обвиняваме държавата - тя, държавата, сама по себе си нищо не може да стори, ако тези, които я управляват не желаят да го сторят ...
23 Август 2012 05:18
Фичо ще може да пише след седмица, та ме помоли аз да напиша мнението му. Знае се, той е противник на Герб, но също е "за" развитието на Варна и в частност "за" Алея първа, ако всичко е законно и добре изпипано. Много пъти е писал за това, но все още някои колеги, че и варненци сред тях, не разбират за какво става дума. Не става дума за застрояване на Морската градина, нито за застрояване на плажа. Морската градина е горе над ската, плажът (в тази част главно изкуствен) си е плаж - изключителна държавна собственост. Става дума за територията между основата на ската и пътя край плажа, която в тази част е отвоювана от морето (насипана) земя. Тя беше насипана от държавата във връзка със строежа на буните от края на 70-те до края на 80-те години. Става дума за тясна ивица, 10-20-30 м, сега пущинак, сред който има две-три рибарски колиби. Преди края на 70-те години долу нямаше никаква земя, не можеше да стигнеш от Рибарския до Офицерския плаж без да газиш в морето.

Укрепването на ската и изграждането на канализацията, както и брегозащитата и "заплажаването" (не само на този участък, а не целия участък от н. Кранево/Екрене до нос Палеца, съгласно стратегията на МС от 2008 г), а също подобряването на транспортното обслужване и достъпа на гражданите до морския бряг са безспорни национални, а не само общински, приоритети. Липсата на държавни средства за това направи напълно допустима сделката на държавата с ТИМ, за която доколкото знам не се намери никакво закононарушение. Държавата предостави и земя за изграждане на тласкател за канализацията на територията на Морското училище още в 2008 г.

Разбира се, сградите трябва да са закосъобразни (макар че ограниченията за строителство на брега в извънградските райони не би трябвало да важат за компактния град), естетични (имаше конкурс с откупки още преди четири години - нищо не стърчеше над ската) и да не влошават условията за ползване на брега от гражданите. Ако се строят хотели, плажът да се разшири до нужните размери, за да има нужните квадратни метри пясък и за туристите, и място за гражданите за свободен достъп по закона (а не сгъчкани като сардели като пред хотел "Азалия" - на ТИМ - на Св. Константин). Ако има частни яхтени пристани на Почивка, да има там и място за разходка и за рибарите любители, и за безплатни услуги за гражданите, и място за бъдещия морски градски транспорт. Рибарите с колибите да се преместят с държавна помощ наблизо, между Почивка и Траката има към два километра бряг. Разбира се, комарът не бива да се рекламира крещящо като в х-л "Интернационал" на Златните, дето децата гледат играчите на комар през аквариумните прозорци на партера и дето горе се мъдри някакъв идиотски рекламен надпис за комар.

Морската столица все още няма нито метър крайбрежна улица като - примерно - С. Петербург, Амстердам, Ница, Барселона, Сплит или Солун. Има десетки километри паркови и паркоподобни брегове край морето, езерото и каналите, има и индустриални, и постиндустриални боклучави брегове, но няма крайбрежна градска улица. Това е странно. Градът не е достатъчно отворен към морето, то не е привлечено в средището му като градски фокус, не е обживяно.

Има от много години два големи проекта, целящи това положение да се промени - Алея Първа и старото пристанище "Изток". Първият е сранително безспорен и съвсем лесен за изпълнение. Вторият е много по-мащабен, най-големият проект за централна градска част в ЕС - над 420 дка в първия етап - но е свързан с големи разходи за местене на пристанището, горе-долу единственото печеливше държавно предприятие в България, както наскоро четохме тук. Това беше на път да тръгне да се прави при предишното правителство, но при сегашното е немислимо.

Колкото до Морската градина, Ф. е "за" пълна забрана на строителството в цялата ивица от вълнолома до Евксиноград - с изключение на общинските проекти в ОУП като новия зоопарк на мястото на военното поделение на Почивка, новия природонаучен музей на ската на мястото на "Паяка", както и на поддръжката на съществуващите обекти и на благоустройството на градината. За старите морски бани, които трябва да станат паметник на културата, Ф. е "за" запазването и "преосмислянето" поне на най-представителните им сгради на Централния и Северния плаж. Морската градина е най-големият landscaped парк на Балканите - и с морските бани, с Алея Първа и със Старото пристанище в бъдеще ще образува уникален не само у нас рекреативен и музеен комплекс.


23 Август 2012 05:19
Когато говорим за Алея първа и се сещам за хотелите на Илия Павлов на самия плаж в курорта "Константин и Елена". Тях няма ли кой да ги събори, или ще ги минем за напълно законни?
23 Август 2012 08:44
Еееех, Нели,
Жалко че след 10ина минути трябва да се връщам на работа, та иначе бих ти обяснил подробно като вече бивш член на гилдията на проектантите във Варна (слава Богу!) как всъщност стоят нещата. Накратко:
Първо, въпросната "продажба" на земята на ТИМ, ако се сещаш, беше за около 300 лева за м2 без конкурс, използвайки вратичка в закона. Ако всичко беше толкова честно защо не беше обявен търг с явно наддаване?
Второ, т.нар. конкурси бяха спечелени от едни хора, картинките публикувани да се радва Фичо, а после се оказа че е спечелил реално синът на Вили Жечев, който е единствения по-голям мръсник от К.Йорданов общината.
Трето, картинките дето ни ги показват са със "случайно объркан мащаб". Преброй етажите и ги наложи на височината на ската и ще видиш че хотелите ще щръкнат над морската градина. Ако сега се разхождаш и гледаш морето, скоро ще виждаш тераси.
Четвърто, продадена е много по-голяма площ от колкото хората предполагат, включая участъци без свлачища. Всичко до калните бани е на ТИМ.
Вярвам че с Фичо обичате Варна, но се съмнявам че сте имали взимане даване с ТИМ. Повярвай ми, ако бяхте то сега щеше да си на друго мнение.
23 Август 2012 09:22
Ако идеалистичната картинка описана от "Нели" по-горе ще се изпълни и аз не бих имал нищо против проекта. Само че нито плаж ще има, нито пристанището ще е отворено за простосмъртни а от опит знам как ще се появят едни бариери с табела "Само за гости на комплекса" и "Паркинг 3 лв на час". Когато частен холдинг инвестира очаква бърза възвращаемост а такава от разхождащи се и рибари няма.
Полудивата красота на тази част на морската градина никога няма да се върне
23 Август 2012 09:37
Самото разрешение за укрепване и извършването на укрепването са достатъчно доказателство, че се започва строителство. На кого е издадено това разрешително? На инвеститора. Това укрепване не се извършва от държавата или общината, а от собственика - ТИМ. Кой е този луд инвеститор, който ще вложи толкова пари за укрепване, при положение, че няма да има възвращаемост чрез застрояване? Или ТИМ се канят благодорно да укрепят цялото крайбрежие за своя сметка? Те очевидно разчитат, че рано или късно, но явно е по-скоро рано, ще стане тяхната. Ще укрепват те градината на варненци, за да си седят безцелно по пейките и да си губят времето като гледат морето и дишат йодни изпарения! Нима това не е било ясно на пачата-президент?
23 Август 2012 10:15
Честито на печелившите!
Съболезнования на варналии!
п.с.как го каза Мишо от П.У.Т.К.А.-та?
Май беше "....ЯКО прочистване ще трябва"!
23 Август 2012 10:41
Абе нали протести, това онова. И бяха победили, поне така казаха.
23 Август 2012 10:45
Точно Чехльо, дето има вила на брега баш сред именията на мутрите, да не се прави на враг на морското застрояване.

Още един голям грях на морето му тежи от министерското му време - аферата "Корал":

Екипът на бившия министър на регионалното развитие и настоящ президент Росен Плевнелиев "елегантно" обслужи олигархията в прословутия гешефт с обществена земя по крайбрежието край к-г „Корал”. В края на 2011 две от трите дела, които МРРБ водеше срещу строителните разрешителни на Община Царево бяха окончателно изгубени от държавата заради невнесена съдебна такса от 20 лв.

МРРБ заведе дела, след като стана ясно, че общината не е предупредила държавата като заинтересована страна, когато е издала строителни разрешителни за бетонирането на "Корал". Отмяната на тези разрешителни обаче би принудила инвеститорите да променят проекта съобразно новия Закон за черноморското крайбрежие. Засегнати са финансови интереси за милиони, като губещи ще се окажат близки до ГЕРБ бизнесмени и кметът на Бургас - Димитър Николов.

Когато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря бившия зам.-министър на МРРБ Екатерина Захариева. Сега тя е началник на секретариата на президента Плевнелиев. Казусът с тези разрешителни е толкова очевиден, че МРРБ би спечелило 1000% при нормално процесуално поведение, коментират юристи. За да не спечели делото и да не накърни интересите на олигарсите, МРРБ избира елегантен начин да загуби като не внася 20 лева такса за обнародване. Резултатът е налице. Две от делата са окончателно прекратени с решения на ВАС. Утре, 22 февруари, предстои да се гледа последното дело, по което все пак съдебната такса е внесена.

Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Срещу въпросните невнесени по дело – 20 лв. стои залогът на над 40·000·000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж "Корал".

Така наречената „сделка Корал” е една от най-големите далавери на българския преход, като конкретен бенефициент от нея е сегашния бургаски кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас.

Върховна касационна прокуратура обаче излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас и връща преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за "Корал". Това обаче отново трябва да бъде извършено в Апелативна прокуратура - Бургас. Не е ясно как при това положение ще бъде избегнат натиска от облажилите се бургаски бизнесмени и бургаския кмет.

Как се печелят 40 000 000 евро срещу обещания и верен кмет

Земята от 130 дка бе скандално продадена от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната форма „Витатур инвест” АД на символичната цена от 7$/м2 само срещу обещания за бъдещи инвестиции. Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на ОС да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение. Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур”, в качеството си на Изп. директор на захарния завод „Победа”. За това свидетелстват Председателят на ОС Димо Иванов и общински съветници - очевидци. Николов е предлагал цинична политическа сделка на съветниците от БСП, че ако прокарат продажбата на терена през гласуване, то СДС ще подкрепя техния кмет Петко Арнаудов всячески, включително и на бъдещи избори. Това действително е станало. Николов по това време е бил и лидер на “сините” в Бургас.

ВАС и Община Царево – свързани во веки

Сделката е била оспорена в съда от областния управител и обявена за незаконна от Бургаския окръжен съд, но Арнаудов и адвокатът му Евгений Мосинов обжалват във ВАС и печелят. Самият Мосинов е присъствал и от двете страни на сделката - едновременно като юрист на продавача община Царево и като адвокат на купувача "Витатур инвест". Царево по това време става известно, с раздаването на ОПС-та на името на роднини на висши административни магистрати от София, както и терен без търг за „без пари” на съдиите да си построят морска резиденция на брега, малко под Корал. В замяна, всички дела на община Царево във ВАС се печелят, включително и скандалното обявяване на Природен парк Странджа извън закона, заради мафиотските незаконни строежи на юг от Царево.

След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка, тя е джиросана на испанската фирма „Ибердрола имобилария”, за невероятната цена от 400 Е/м2, а печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро от търгашеството. Точките от договора за инвестиции между купувача и община Царево не са спазени. Сбъдват се най-лошите прогнози на общински съветници, за една огромна измама, в която общественият интерес сериозно е пострадал, в замяна на група хора, които са се превърнали в милионери, заграбвайки публично имущество. Изказванията са протоколирани в стенограмите на Общинските сесии. Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

Червената книга срещу „червената мафия”

Докато общинската земя носи невероятни облаги на бизнесмените зад „Витатур инвест”, МОСВ изведнъж решава да заличи защитената зона „Блатно кокиче”, което вирее единствено на въпросния плаж до к-г Корал. Това е едно от най-прекрасните места по крайбрежието ни, което може да се равнява на Ривиерата, но с много по хубав и удобен плаж. За да бъде унищожено защитеното в Червената книга блатнo кокиче, „инвеститорите” вкарват багери и зариват коритото на близката рекичка, за да пресушат лонгозната гора. Въпреки жестоката природна рана, кокичето продължава да вирее. Независима експертиза, направена от най-големите експерти ботаници, начело със световния специалист н.с. I ст. Чавдар Гусев, доказа, че рядкото растение все пак е живо. Това е неоспорим знак, че е престъпление върху дюните да се излива бетон.

Междувременно, главният режисьор на сделката Димитър Николов, еволюира от лидер на СДС, в лидер на ГЕРБ, превръща се в любимец на Бойко Борисов и е избран за кмет от новата партия. Доказаните информации, че Николов е дългогодишен контрабандист, осъждан за нелегален трафик на сухо мляко от ОНД в България не смущават Борисов. Ефектът е точно обратният – с тъмното си минало активистът печели точки и Бойко го прави дори член на ЦК на партията си. Следствените и прокурорски дела срещу фирмата на Николов, активни към датата на встъпването му в кметски мандат, са прекратени. Той не е обикновен следствен, а политически гаулайтер на управляващите по Южното Черноморие. Неговата подкрепа за десетилетния червен кмет на Царево Петко Арнаудов /агент на ДС – Иванов/, е пословична и обусловена от общия им интерес да запазят заровена в пясъка на забравата далаверата Корал, донесла много милиони в частни джобове. От позицията на властимащ и член на монополната властова партия ГЕРБ, Николов издейства от Нона Караджова да не признава защитения статут на Корал и се старае разледванията и сигналите до институциите да останат без последствие, разкриват запознати. Първият официален сигнал подаден от журналисти до БОРКОР за крупно престъпление по служба, свързано с корупция, остана без движение и отговор.

Заповедите на един кмет – над законите на България

Трайната ангажираност на община Царево и лично на Петко Арнаудов в скандала, проличава в това, че той одобрява ПУП-ове за застрояване на дюните на Корал, без да поиска законново разрешение от държавата за това. Заради явното беззаконие, МРРБ, в лицето на Росен Плевнелиев, завежда 3 дела срещу общината, в които иска административна отмяна на дадените одобрения за ПУП-ПРЗ и бъдещо застрояване. Испанците обаче са платили космическа цена именно за определени строителни параметри и обявяването на въпросните процедури за незаконосъобразни, компрометират целия сценарий за облагодетелстване. Опасността инвеститорите да се откажат от сделката и да поискат обратно парите си, би изправила заговорниците в опасно положение да връщат милиони. Именно поради тази причина, делата заведени от МРРБ в Бургаския административен съд са решаващи. Първоначално те са били поети лично от председателя на съда Атанас Вълков, който обаче беше обвинен в измама, фалшификация и злоупотреба с власт и бе арестуван.

Ще оплеви ли Плевнелиев блатното кокиче?

Най-скандалното е, че според извадките на съдебните заседания е видно, че по жалбите на Росен Плевнелиев срещу заповедите на Кмета на Царево не се явяват държавните юристи. Противната страна обаче се представя на всяко заседание в пълен състав, като несменяемият адвокат на Арнаудов – Евгений Мосинов е подкрепян от още 5-6 адвоката на заинтересовани страни от името на частните фирми. Заради отсъствието на юристите на МРРБ, съдът приема всички техни искания без възражение. Кулминацията на тенденциозната незаинтересованост на Росен Плевнелиев от спечелване на делата в полза на публичния интерес и закона стига дотам, че МРРБ „пропуска” да внесе процесуална такса за едно оспорване в хода на делото. Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Очевидно нарочно, въпросната такса за обнародване в ДВ не е внесена и съдът оставя без разглеждане две от общо 3-те жалби на Плевнелиев. Образуваните по тях дела са прекратени в две последователни Определения от края на август 2011 г. Тук е нужно да се подчертае, че става въпрос за... 20 лв. такса за обнародване! Срещу въпросните невнесени по дело – 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж Корал.

Действията на Плевнелиев силно и пряко обслужват интересите на бургаския ГЕРБ лидер и кмет Димитър Николов. Заведените от държавата дела срещу 3-те разрешителни заповеди на Петко Арнаудов в полза на „Ибердрола” бяха единствената останала пречка пред влизането на булдозерите в девствената природа до Лозенец и превръщането на райското място в поредното бетонно гето по нашето море.

Ето как уж от безхаберие, уж от разселяност, уж от некомпетентност, или престъпна незаинтересованост, тези пречки една по една падат. Предстои да се гледа последното от 3-те дела заведени от МРРБ, защото там нужните 20 лв. такса все пак са внесени. По мнението на специалисти, то се води фиктивно и е оставено проформа, за да не избухне изведнъж бомбата от огромния скандал с разкритието, че изкуствено и нарочно МРРБ, в лицето на Плевнелиев, проиграват държавния и общонационален интерес, в името на свои партийни съратници от ГЕРБ.

Лъч надежда?

Активните действия на природозащитниците и разследващите журналисти все пак започнаха да дават резултати. След като прокурорската проверка на два пъти беше прекратявана от бургаски прокурори, на 17 октомври т.г. Върховна касационна прокуратура излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас и връща преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за "Корал". Това обаче отново трябва да бъде извършено в Апелативна прокуратура - Бургас. Вносителите на сигнала настояваха проверката да бъде поета от Софийска градска прокуратура, за да се избегне натиска от облажилите се бургаски бизнесмени и бургаския кмет.

Случаят "Корал" демонстрира като по учебник язвите на българския преход: политическа корупция без партиен цвят, подкупна и зависима съдебна система, разграбване и унищожаване на безценен природен ресурс в името на бързи печалби. Ето защо не е случайно, че "Корал" вече е на радара и на авторитетни международни медии. Всички действия на българските институции по това разследване ще бъдат обобщени и изпратени на компетентните европейски институции за предстоящия доклад през юли.
23 Август 2012 12:37
Да се надяваме, че съдбата на Алея Първа не е предрешена и както пише Жана, сделките за земята са нищожни и могат да бъдат лесно развалени. Каква ще е съдбата на Алеята е твърде важен въпрос за да се решава задкулисно. Както беше написал един колега по-горе, най-вероятно брегът ще се изпълни със стандартни архитектурни шедьоври, ограничения за хората, които се разхождат ей така, без намерение да се настаняват в хотелите, да влизат в заведенията или да играят хазарт. И за никакво отваряне на града към морето няма да става дума. Той сега е отворен. Затова алеите са пълни с хора, защото все още не е урбанизирано. (Какъв нонсенс - урбанизиран природен парк). Сигурен съм, че ако се реализира проекта, градът ще се затвори към морето. Просто хората ще престанат да се разхождат, било заради нежеланието им от едната страна на разходката им да се наредят стандартните хотели, ресторанти и т.н.(аз самият рядко се разхождам вече из градината, макар че живея непосредствено до нея, именно заради нацвъканите хотелчета и автомобилите), или просто ще им се ограничи достъпът. Морската градина е природен парк, така е замислена от Новак, това я прави уникална - дървесните видове, цветята, а не този или онзи хотел или казино. Без съмнение Алея Първа е част от градината. Много неща смущават варненци и тук е необходимо голямо обсъждане за съдбата на града, а не сделки в партийни централи и бизнес офиси. Мнението на Фичо и Нели е интересно, но то е само едно от многото.
23 Август 2012 14:17
Елен 22 Август 2012 22:47

На нас например ни харесва проекта.


Абе ти нЕмаш топки, зада можеш да кажеш, че не ти аресва ...
23 Август 2012 14:20
Абе ти нЕмаш топки, зада можеш да кажеш, че не ти аресва ...

Ааа има, има!
Даже като се наведе преброява два чифта.
23 Август 2012 14:48
Ааа има, има!
Даже като се наведе преброява два чифта.


Тц, не позна. Он кат се нАведе, вижда само един чифт, ама не е негов ....
23 Август 2012 16:38
К. Йорданов трябваше отдавна да бъде изритан (не че съветниците са китки). Не разбирам от какъв зор Борисов, че и Царят разсеяно застанаха зад него. Кметът е голяма напаст за Варна. А и областните управители бяха все едни безлични хора.
23 Август 2012 16:40
Аз пък съм чувал, че свлачище се укрепва само с гъста гора дървета с много мощна коренова система. Нищо друго не държи. Каквито и бетони да се наливат, това е огромна маса, която рано или късно ги помита. Така че оставете тимаджиите да си строят. След някоя и друга година като им тръгнат хотелчетата и казината, ще видим какво ще правят.
Апропо, виждам някакво примирение. Работата била свършена, държавата нищо не правела. Ами излезте да се борите, бе, хора! Както за Морската градина. И се чудя защо се примирявате, че вече застроеното нямало да се събаря. Ако няма варненски Орлов мост, така ще бъде.
23 Август 2012 16:45
И аз мисля, че бетонът ще се гътне. Природата е по-силна. Което не значи, че трябва да гледаме сеир.
23 Август 2012 17:26
Плевнелиев да се уговори с Марга да го помилва, когато стане напечено.
24 Август 2012 03:09
Никой не посочва истинката прични за проблемите .
Защо крайбрежната алея на Бургас е по-хубава от варненската? Каква е разликата между Варна и Бургас ?
Докато ТИМ задушава Варна , любимият ни град ще дърпа назад.
24 Август 2012 03:10
Хамел,
Не ми се вярва, че градът ще се затвори. Напротив, сега достъпът за пешеходци до алеята е силно затруднен, особено в горния й край - стръмни хлъзгави пътеки и още по-стръмни стълби. Предполагам, "трансмобилът" не работи от десетилетия. Една от целите на проекта ще бъде да има лесен достъп - вкл. безплатни асансьори като на "Дружба" в аналогичните сгради под ската на гранд хотел "Варна" - мисля, че са "Делфин Марина" и "Рубин".

Туткалчев,
В статията пише, че над подпорните стени, разбира се, на откоса ще има стоманени мрежи и растителност - дето може, и дървета, дето не може, само треви, пелена от повет, скрипка, както си му е редът, няма да откриват колелото. Влизалите в двореца Евксиноград са виждали как се укрепва такъв откос - фасулски просто, зелено, ароматно, природосъобразно и много красиво. Така трябва да е по цялото крайбрежие на Дунавската равнина. В дивите места като под Фичоза укрепването е естествено. Скатът, което ще се вижда от него между сградите, ще си остане зелен, по-зелен от сега.

Никой комай не се сеща за канализацията, а тя е абсолютно нужна и за чистотата на морето, особено след голям дъжд, и за спиране на свлачищата, които 99% се дължат на подпочвените води - и обратни, и дъждовни, които ще се дренират.

Вкопаването на сгради в скат е традиционен похват при такъв терен, класически образец за който ни дава Монте Карло. При нас обаче няма да е вкопаване, сградите ще стоят отделно от ската, макар че горе сигурно ще има "мостчета" от горната алея до терасите на покривите, които ще са със свободен достъп.

Колегите твърде силно се влияят от завистта - да не би някой да изкара някой лев, сакън, Ваше Височество - по-добре нищо да не се строи.

Колегите нямат и исторически поглед. Преди 130 години бреговете на Варна - и морските, и склоновете на Галата и Франгата - са били голи сипеи, заринати с боклуци. Кънлъ дере (от алпинеума до езерцето с лодките) е било градската кланица. Плаж е нямало северно от Червения фенер, а само в устието на реката, макар наистина голям пясък, широк до два км, дето сега е острова и акваторията на пристанището, и само Аспаруховският плаж е остатък от южния му тесен край. Вазов, пиейки кафето си на терасата и съзерцавайки морето в разказа "Един наш черноморски бисер" (1895) обаче мечатеше как тия брегове ще се преобразят със силата на индустрията и предприемчивостта. И наистина, варненският бряг какъвто е днес, е почти изцяло продукт на "индустрията и предприемчивостта", и има още огромни резерви да стане благодарение на тях още по-красив, благоустроен и достъпен.
24 Август 2012 03:22
Разликата между Варна и Бургас е като между Пловдив и Пазарджик - един голям, стар и интересен град - и един малък, нов и неинтересен, но набеден от столица София за "напарник" на другия град. За ролята на Герб няма да се разпростирам ("една от морските столици - Бургас или Варна"...), това е един нищожен епизод от гл. т. на вечноста. Извън софийската и герберската евтина вар-бургска "интрига", сами по себе си двата града са много близки човешки, свързани с тесни връзки - само колко хора живеят в единия и работят в другия, или се раждат в другия.
28 Август 2012 11:06
От кога търся доброволци за факелно шествие в Морската и с коктейли Молотов. Две три зачистки за бетонните циреи, черните джипове и оградените имоти и нещата ще си дойдат на мястото. Какви закони, какви 5 лева? Тук всеки с пари си прави закона според нуждите. Кой ще ги осъди? Тези дето им издават разрешителните срещу подкуп или заплаха ли? Заеби, просто трябва по техния начин - грубо и брутално да бъдат изметени от цялата държава...
И чакам зимата, когато на хората им дойдат новите сметки за ток, парно и бензин в комбинация с вдигнатите цени. Ако продължават да спят, ами сори, значи си заслужаваме всичко, което ни правят...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД