:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,646,580
Активни 69
Страници 15,266
За един ден 1,302,066

Защо свободните пазари имат морал, а правителствата нямат

Във всички общества съществуват политическото и икономическото неравенство. Но управляващият елит на свободния пазар предлага рядката възможност на хората да се издигнат по социалната стълба с помощта на създаването на богатства
Стив Форбс
Американското общество е достигнало точката на кипене. В медиите, в класните стаи, в кухните бушуват дебатите по въпросите на здравеопазването, енергетиката, социалните помощи, образованието - т.е. бъдещето на Америка. Всички спорове се свеждат до един въпрос: "Какво общество искаме да бъдем?". Или ако перифразираме: "Какво отговаря по-добре на обществените интереси - свободният пазар или увеличаване на функциите на федералното правителство?".

Доскоро мнозинството американци биха отговорили - правителството. От 30-те години на миналия век имаше разбиране, че програмите за социално обезпечаване и активната намеса в икономиката, които бяха проведени от тогавашния президент Рузвелт, са спасили Америка от Великата депресия. Беше възпитавана вярата, че намесата на държавата в делата на гражданите е необходимост в едно хуманно общество. Тази основополагаща вяра в "Голямото правителство" като неуязвима морална сила му помогна да израсне до размери, които са безпрецедентни за американската история - от по-малко от 10% от БВП през 1929 г. до повече от 35% в наши дни. Аргументът за "справедливост на политиката" от страна на правителството бе използван като логично обяснение на политиката от администрацията на сегашния президент Барак Обама, довела до увеличаване на контрола на държавата над повечето сфери на икономиката - от банковия сектор до здравеопазването. И доведе до най-големите правителствени разходи след края на Втората световна война.

Нито едно от тези действия обаче не бе достатъчно за пълното възстановяване на икономиката, нито за по-голям хуманизъм или пък по-голямо удовлетворение в обществото като цяло. Резултатите от последните допитвания през м.г. на "Галъп" показват, че "историческите" 81% от американците - по-голямата част от привържениците на Демократическата и Републиканската партия - са недоволни от това какво се случва в управлението на нацията. Още по-показателно е, че "49% от американците смятат, че федералното правителство е станало толкова голямо и влиятелно, че поставя под непосредствена заплаха правата и свободите на обикновените граждани". През 2003 г. повече от една трета от населението (30%) е смятало именно така."Принципът на кламера"Икономистите не разбират най-главното, когато казват, че иновациите водят преди всичко до повишаване на ефективността. Креативният потенциал на свободния пазар означава ръст на излишъците. Новите технологии не само помагат да се работи по-продуктивно. Хората произвеждат повече продукти и услуги на по-ниска цена. В този смисъл иновациите повишават стандарта на живот и ако се възползваме от термина, който толкова обичат държавните служители - "раждат изобилие".

Един от първите американски мислители, който описва този процес, е Хенри Адамс, историк от Харвард и внук на президента Джон Адамс. В своята автобиография "Образованието на Хенри Адамс" той размишлява над това, което нарича "Закон на акселерацията" - постоянно ускоряващият се темп на технологичния прогрес, което доведе до изобретения като парахода, локомотива, електрическия телеграф и други подобни. "Някога, смятани за невъзможни, тези достижения доведоха до голямо изобилие", пише Адамс. Той сочи като пример добива на въглища в САЩ, "който достигнал до 300 милиона тона и повече" през XIX век.

Интелектуалният наследник на Адамс се явява Гордън Мур, който е един от основателите на корпорацията Intel. Той установил, че скоростта на изчислителните способности, които отразяват броя на транзисторите на силиконовия чип, се удвоява на всеки 18-24 месеца. Според "закона на Мур" компютърът, който си купуваме днес, е по-евтин, отколкото този, който сме си купили преди две години. Затова паметта във вашия iPod, който днес струва $49, преди дванайсет години е струвала 7000 долара. Подобни примери на постоянно ускоряващите иновации и ефективността на по-ниските цени се разглеждат от нас като "принципа на кламера": технологиите, които днес са недостъпни за повечето хора, се оказват по-достъпни, ако не утре, то в близко бъдеще.Защо наистина Голямото правителство не обича "богатите"?Свободните пазари не създават "аристокрацията". Те я разрушават. Както политически, така и икономически, тъй като свободните пазари подкопават стабилността. В Средновековна Европа пазарите по площадите са били източник на сила, която позволявала на хората да предизвикат управляващите монархии. Историкът Джек Уедърфорд дава като пример ордена на Тамплиерите - рицарите на Храма на Соломон. Тези воини монаси представлявали религиозна благотворителна организация, която наброявала 7000 души и владеела мрежа от замъци от Европа до Ерусалим. Те участвали във финансирането на кръстоносните походи и с времето се превърнали в това, което би могло да бъде определено като първата в света международна банкова корпорация. Спартанският образ на живот на всеки един отделен тамплиер давал невярна представа за тяхната колосални сила. "Самият орден постоянно се разраствал и ставал все по-богат, при което не се е подчинявал на нито една държава или крал", припомня историкът. През 1295 г. френският крал Филип IV Справедливия, както и други държавни глави до и след него, изпитвал ненаситна потребност от пари. За да се добере до съкровищата на тамплиерите, той изфабрикувал обвинения в неморалност и ерес. В крайна сметка орденът бил разпуснат, а 54 негови лидери били изгорени на кладите. Но Филип така и не открил парите на рицарите монаси.

През XV век семействата на банкерите и търговците на Медичите в Италия наподобявали тамплиерския орден, при което имали голямо богатство и влияние. Но и те предизвикали гнева на един управник. Френският крал Шарл VIII изгонил семейството от страната и конфискувал цялото му имущество, след като завладял Флоренция през 1494 г.

Монархиите, както и другите авторитарни режими, никога не са обичали големите богатства на отделни хора и фамилии, върху които нямат контрол. Свободният пазар периодически води и до сваляне на диктатори. Класически пример за неговата демократизираща сила е Чили. Покойният диктатор Аугусто Пиночет отмени замразяването на цените, приватизира правителствените компании и системата на социално осигуряване и развиваше успешно търговията. В крайна сметка призивите за демокрация доведоха до всенародно гласуване и Пиночет загуби.Какво трябва да отговорят републиканците на критиките за "неравенство"?Наистина в икономиката на свободния пазар съществува "неравенство на доходите". Във всички общества съществува политическото и икономическото неравенство. Но управляващият елит на свободния пазар предлага рядката възможност на хората да се издигнат по социалната стълба с помощта на създаването на богатства. Изследванията показват, че повече от половината семейства, които получават минимални доходи в САЩ, се издигат в обществото в продължение на десет години. В същото време най-малко половината, които се намират на върха, се преместват надолу.

Критиците изпускат и факта, че "неравенството на доходите" в американското общество всъщност е страничен продукт на икономически ръст и създаването на богатства, които едновременно повдигат стандарта на живот за всеки. Уважаван икономист като Брайън Уесбъри посочва, че във времена на технологичните иновации тези, които се намират на върха, увеличават стремително доходите си. Бил Гейтс и Марк Цукърбърг станаха фантастично богати именно благодарение на иновациите в технологичната сфера. Но и всички останали също печелят заради по-високия стандарт на живот и по-достъпните потребителски стоки. Т. нар. "луксозни стоки" вече са достъпни не само за "елита", но и за останалата част от обществото. През 1900 г. Джон Рокфелер бе най-богатият човек на планетата. Но независимо от това изхарчената от него астрономическа сума от половин милион долара, което се равнява на $11 млн. в наши дни, не можа да предотврати смъртта на неговия внук, заболял от скарлатина. Днес тази болест е почти забравена, дори в средите на бедните хора, именно благодарение на съвременните антибиотици.* Откъс от книгата му "Манифест на свободата"
Снимки: БГНЕС
При управлението на президента Барак Обама нарасна контролът на държавата над повечето сфери на икономиката - от банковия сектор до здравеопазването. Това доведе САЩ до най-големите правителствени разходи след края на Втората световна война.
 Марк Цукърбърг стана фантастично богат благодарение на иновациите в технологичната сфера.
139
5117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
139
 Видими 
22 Август 2012 20:07
Малейй, тука ще стане касапница.
22 Август 2012 20:13
свободните пазари имат морал

Първо нека изясним въпроса що е то морал.
После да изясним въпроса имат ли наистина свободните пазари морал.
И чак после да запитаме защо имат - ако се окаже, че имат.

Така поставен въпросът е чиста манипулация и промиване на мозъци.
22 Август 2012 20:48
даже не е доразвил тезата си този гьонсурат, има предвид субституцията на морала от пазара като източник на правото. а иначе в множествата от смесени стратегии(Наш равновесието на пазара) не се предполагат предпоставени принципни ограничения в нормите на поведение, та за морал дума не може да става дори и спрямо вътрешно пазарната систематичност.
22 Август 2012 21:00
Тази статия май по погрешка вместо в "После" е тук ? Нивото й е толкова ниско, че прилича на рекламата на Космодиск. Само дето не са цитирани доволни бабички.
-
Ако обаче се чете, като ирония е забавна.
22 Август 2012 21:04
Писма от трудови колективи в подкрепа на горните тези...си липсват.
22 Август 2012 21:06
Наш равновесието на пазара

Джон Форбс Наш младши е болен от параноидна шизофрения и затова и теорията му отразява "мисленето" предизвикано от това заболяване. Тя е опровергана експериментално, след, като в множество експерименти е установено, че хората се стремят към сътрудничество, а не към взаимно унищожение.
22 Август 2012 21:11
.]
22 Август 2012 21:14
Стъписваща липса на ... интелект. Нито една оригинална мисъл, нито една оригинална теза. Ограничена и невярна представа за Света и прогреса.
На човек му става неудобно, че е прочел нещо такова. И ... недоумява. Ако това е флагман на дясното мислене СЕГА, то десните имат сериозен проблем.
22 Август 2012 21:16
Републиканците предлагат най-консервативната програма в историята на партията си. Вкл. и забрана на абортите дори при изнасилване
Еми като такива експерти задават тона...
22 Август 2012 21:18
Американското общество е достигнало точката на кипене.
В медиите, в класните стаи, в кухните бушуват дебатите по въпросите на здравеопазването, енергетиката, социалните помощи, образованието - т.е. бъдещето на Америка.

Какви думи само, а?
Сущий Маркс.. и брат му Енгелс.
22 Август 2012 21:19
Много готина снимка са му сложили в Уикипедия - опитва се да е усмихнат, но понеже не му идва отвътре и очите му издават злоба, то всъщност се зъби и ръмжи заплашително Натисни тук
22 Август 2012 21:20
Слабичко четиво, разбира се. Дали е слабичко и в оригинал, или това са извадени оттук-оттам абзаци от книгата, не знам. След Фридман и Хайек едва ли някой може по-добре да обясне предимствата на свободния пазар. А свободният пазар е морален, именно защото е свободен. Защото на пазара човек излиза по собствено желание да продаде нещо, продава го за най-добрата цена и то само ако цената му харесва. И получава толкова, колкото другите членове на обществото свободно са съгласни да му дадат. Докато правителствата ни взимат продукта на труда ни и парите ни насила и ги раздават за неща, за които не е ясно дали искаме да ги дадем. Свободата и доброволността за мен са по-морални от насилието и ограбването.
22 Август 2012 21:23

Как Рузвелт извел САЩ от кризата и в чия полза:
Н.СТариков - "Кризис - как это делается:
V.ПОЧЕМУ ПРЕЗИДЕНТ ДЖОН КЕННЕДИ БЫЛ ЗАСТРЕЛЕН, А ПРЕЗИДЕНТ ФРАНКЛИН РУЗВЕЛЬТ НЕТ
Франклин Рузвельт Америку из кризиса вывел. В учебниках истории даты Депрессии так и пишут: 1929–1933, полностью связывая выздоровление американской экономики с его приходом в Белый дом.
Ему предстоял поистине великий труд, сложнейшая и ответственнейшая задача.
Спасение Соединенных Штатов от углублявшегося кризиса?
Нет.
Главной задачей Рузвельта было уничтожение золотого стандарта.Именно в этом и заключалась главная цель Великой депрессии. Доллар было необходимо отвязать от считавшихся до сих пор вечных ценностей. Доллар сам должен был стать главной мировой ценностью и фактически занять место золота.
Под предлогом «антикризисных» мер Рузвельт провел радикальные преобразования.
Безработным клеркам, ранее не поднимавшим ничего тяжелее перьевой ручки, дали в руки лопату и отправили строить автобаны и общественные здания. Не хочешь или не можешь копать и долбить глинозем? Хорошо, лишаем тебя пособия по безработице. Деваться было некуда – американцы работали фактически за еду. Когда вы в очередной раз будете читать о том, каким умницей и патриотом оказался первый в американской истории президент-инвалид, рассказ о событиях 30-х годов пойдет именно в таком ключе. Смело, быстро, решительно. К примеру, в марте 1933 года был создан «Гражданский корпус сохранения ресурсов».
Работа была тяжелая, под термином «сохранение ресурсов» понималось не только создание лесонасаждений и благоустройство парков, но и очистка лесов, и строительство автомагистралей. К январю 1934 года на них было занято уже 5 млн человек. Оплата – $1 в день.Занятые общественно полезными работами, американцы и не заметили, как быстро изменилась финансовая система страны. Едва придя к власти, Рузвельт объявил так называемые «банковские каникулы». Все финансовые учреждения были принудительно закрыты на одну неделю. Сделано это было вовсе не для «успокоения вкладчиков», а для того, чтобы ни один частный вкладчик не мог забрать свои сбережения. Потому что одновременно было объявлено об отмене золотого стандарта доллара. Тут же свет увидел президентский указ № 6102, гласивший:
♦ «Секция 2. Сим приказом все лица обязуются до мая месяца 1933 года сдать все золотые монеты, золотые слитки и золотые сертификаты – Федеральному резервному банку либо его филиалам или агентствам, являющимся представителями Федеральной резервной системы».
♦ «Секция 9. Кто по своей воле нарушит приказ президента <…> либо какую-либо норму из него <…> будет подвергнут штрафу на сумму не более $10 000 или, если это физическое лицо, то может быть подвергнуто тюремному заключению на срок не более чем 10 лет, либо обоим наказаниям сразу».Население обязывалось в течение одного месяца (!) сдать все имевшееся у него золото в ФРС.Частное владение золотыми слитками и монетами, за исключением коллекционных, было объявлено незаконным. Взамен американцы получали бумажные доллары, которые отныне заменяли собой золото в качестве средства накопления.
22 Август 2012 21:32
И получава толкова, колкото другите членове на обществото свободно са съгласни да му дадат.


Силно съм скептичен, ангелогласни. Свободата и доброволността при пазарното поведение отдавна вече са едни силно отдалечени от реалността ... идеализации. Потребителят на стоки и услуги буквално от люлката не, ами от майчината си утроба, е подложен на жесток манипулативен и формиращ поведението/потреблението му натиск. Ако "схемата" ти се основава на свободата и доброволността, то тя е компрометирана в основата си.
22 Август 2012 21:35
Свободата и доброволността при пазарното поведение отдавна вече са едни силно отдалечени от реалността ... идеализации.

Когато пазарът не е свободен, той не е и свободен пазар и не говорим за свобода и доброволност, както и за морал. Пък за манипулациите - който си е тъп, да го манипулират, колкото по-тъп, толкова повече ще го манипулират. И тъпанарите ли да жаля?
22 Август 2012 21:35
предимствата на свободния пазар

Това, което Форбс и подобните му пропускат, е че първо трябва да има пазар, т.е. множественост на предлагането, свободна и равностойна и честна конкуренция. Това пък зависи от степента на концентрацията на производствени възможности и достъп до ресурси или с други думи степента на социална стратификация.
-
Пазарът е размяна, а идеалният пазар предполага пълна и равностойна размяна, което пък означава относително имуществено равенство, (равенство на производствени възможности и достъп до ресурси), на всичките му участници. Точно това в САЩ (и не само) го няма. Затова и практически няма пазар, а неговата липса. Затова и мантрите на форбсоподобните си остават куха нискокачествена пропаганда подобна на тезисите от последните конгреси на КПСС.
22 Август 2012 21:37
Манрико, с този си пост демонстрираш до къде стига объркването ти по трасето - свобода(пълна), справедливост(за някои), солидарност(никаква

стигам до извода, че 'дясното' мислене е просто следствие и компенсация на репресията, на която сте били подложени като подрастващи... спрете да тълкувате свободата като бленувана липса на ограничения за активностите си в стремеж за доминация, далеч по- коректно е да осъзнаете колко сте свободни спрямо това до каква степен не ви се налага да ви казват какво да правите.

Брайтман, това че някакви идиоти са възприели некооперативните игри като еталон за еволюция и че Наш вероятно е един от тях, не променя коректността на постановката му, до там до където се отнася.
22 Август 2012 21:44
не променя коректността на постановката му, до там до където се отнася.

Постановките му не са коректни, тъй като изхождат от некоректни допускания. Например, ако приемем, че съм 4 метра висок, то ще е вярно, че мога да вдигна един тон. Да де, ама аз не съм 4 метра висок.
22 Август 2012 21:46
ПОЧЕМУ ПРЕЗИДЕНТ ДЖОН КЕННЕДИ БЫЛ ЗАСТРЕЛЕН, А ПРЕЗИДЕНТ ФРАНКЛИН РУЗВЕЛЬТ НЕТ
«Консолидация ресурсов страны необходима, чтобы вывести Америку из Депрессии», – говорил Франклин Рузвельт. Под шумок глава страны делал то, ради чего он стал президентом: забирал золото у своего народа. Выкупив золото у граждан по $20,66 за унцию, Рузвельт моментально поднял стоимость золота до $35 за унцию, объявив девальвацию национальной валюты.[103]
Золотой стандарт был отменен. Сначала в Соединенных Штатах, потом повсеместно. «После Великой депрессии 1930-х годов золотой стандарт был отменен практически во всем мире».[104]
Каким образом удобнее всего копить бумажные деньги?
Разумеется, обратившись в банк, открыв там счет, то есть обратившись к банкирам!
Кто создал ФРС? Банкиры. Вся огромная страна разом стала гораздо больше нуждаться в услугах банков. Всем теперь были нужны только бумажные деньги, которые печатала принадлежащая банкирам Федеральная резервная система. Напечатанные ими бумажки возвращались к ним же. А золото? Его обычно кладут в ячейку, и доступа к нему банкиры не имеют. В этом принципиальная разница. С помощью бумажного накопления узкая группа лиц, создателей ФРС, получала контроль над сбережениями всего населения Штатов. Потом, с течением времени, –контроль над сбережениями населения всей планеты.

Концентрация денег в руках небольшой группы лиц превосходила все, что когда-либо видело человечество. В одних руках находилась и львиная доля промышленности, и средств массовой информации. А их акциями владели немногочисленные гигантские концерны.
Соединенные Штаты были окончательно покорены. Американское государство быстро и незаметно поглотили банковские институты. Во главе страны теперь мог оказаться только человек, получивший одобрение отцов-основателей ФРС. А сама Федеральная резервная система в посткризисный 1935 год окончательно приобрела тот вид, в котором мы знаем ее сегодня.[105] Политика Соединенных Штатов стала определяться не интересами населения страны, а интересами «печатной машинки». Далее была Вторая мировая война, еще десятки миллионов жертв и выход доллара на еще большую высоту. Потом по итогам Бреттон-Вудского соглашения он стал единственной резервной валютой планеты и сохранил эту роль до нашего времени.
И все это обеспечил Франклин Делано Рузвельт, находившийся на своем посту с 1933 по 1945 год и умерший своей смертью.
22 Август 2012 22:06
Brightman,
Каква ти се пада Sarah Brightman?
22 Август 2012 22:09
Рядко примитива апологетика и крайно циничен като морал текст, израз на животинския страх, който тресе гнусните банкстери от неумолимите социално-политически последици на тяхната алчност и презрение към другите...Силно ми напомня класическия анекдот за това що е демокрация...
Малкото Моше пита баща си Ицхак
- Тате, тате, какво е това демокрация ?...
- Ами демокрация е това, когато можем спокойно и необезпокоявано да обираме парите на тъпите гои !
- А те не се ли сърдят и не искат ли да ни накажат за това ?
- А-а-а-а...сърдят се разбира се и искат да ни строшат главите, но това ние го наричаме антисемитизъм....
22 Август 2012 22:11
Патагонец,
трябва ли да ми се пада някаква ?
Нейното е фамилия, моето ник, ако не си забелязал.
22 Август 2012 22:22
"Стъписваща липса на ... интелект."
Добре дошъл е САЩ! Тук от доста отдавна единствените носители (не за дълго) на интелект са пресните имигранти. Не знам дали е от храната, въздуха или заразното обкръжение..
22 Август 2012 22:23
Някои пишат с истинските си имена (фамилии), та затова питам.
22 Август 2012 22:24
...чаепийци...

Леле, това вече звучи по-лошо от кръвопийци
Статията наистина е много нескопосано написана, но като за черпаклии бива. Нека си излеят емоциите върху чичко Форбс, пък после ще ги поканим на едно чаено парти
22 Август 2012 22:26
Патагонец,
абе леля ми е.
22 Август 2012 22:28
пък после ще ги поканим на едно чаено парти

С китайски чай.
22 Август 2012 22:37
Брайти, снимката ти е супер! Направо може и нищо да не пише под нея!
22 Август 2012 22:52
През 1900 г. Джон Рокфелер бе най-богатият човек на планетата. Но независимо от това изхарчената от него астрономическа сума от половин милион долара, което се равнява на $11 млн. в наши дни, не можа да предотврати смъртта на неговия внук, заболял от скарлатина.

След тази трагедия, борбата със заразните болести става главната задача на Медицинския университет "Рокфелер" и Фонда "Рокфелер".
Сградата на нашия Национален център по заразни и паразитни болести на бул. "Янко Сакъзов" е построена и оборудвана с пари на Рокфелер.
Сметнато е, че до смъртта си Джон Рокфелер- старши е спечелил $1.4 млрд. по номинал 1937 г., което е представлявало 1.54% от БВП на САЩ.
За благотворителност е раздал $500 млн., около $200 млн. е дал на църквата / отчислявал е по 10% от дохода си, още от момчешките си години /, по $10 млн. получават 4-те му дъщери и около $200 млн. са за многобройните основани от него институции, в които семейството притежава общо към 2%.
Единственият му син Джон Рокфелер- младши наследява $460 млн., продължава благотворителното дело на баща си и оставя на шестте си деца $240 млн.
22 Август 2012 22:55
При все на места дори нелепите обяснения, тезата си е вярна.
Там където човек за човека е вълк има повече морал от там където единия е комуниз а другия си дъвче топките от яд. И глад.
22 Август 2012 22:59
Чуя ли "чаено парти", все за Алиса, Шапкаря, Мартенския заек и Катерицата се сещам и туйто! Тази книга съм я чел преди да мога да чета. Майка ми ми я четеше. Неизличимо.
22 Август 2012 23:55
Чуя ли "чаено парти", все за Алиса, Шапкаря, Мартенския заек и Катерицата се сещам и туйто!

Мда, въртят се в кръг около една софра. И убиват... времето
22 Август 2012 23:55
Там където човек за човека е вълк има повече морал …
Аха, добре. А знаеш ли ти, тревопасно добиче, какво става с теб, ако вълк те срещне? Още повече „морал“ става, много повече.
23 Август 2012 02:02
че иновациите водят преди всичко до повишаване на ефективността. Креативният потенциал
Преводачите, ето го този откъс на български:
че новистите водят преди всичко до повишаване на ефективността. Творческият потенциал
23 Август 2012 02:13
плямпало,
"Иновации" не е "новости", а "технологични нововъведения", а "креативност" не е "творчество", а "съзидателност".
Но в много случаи въпреки и формално точно преводими думи, то всъщност не е така, защото една чуждица в българския има собствено специфично значение, внушение и натовареност. Случаят, обаче не е такъв.
23 Август 2012 02:37
Икономистите не разбират най-главното, когато казват, че иновациите водят преди всичко до повишаване на ефективността. Креативният потенциал на свободния пазар означава ръст на излишъците.

Това изречение няма как да бъде разбрано без да е ясно отговор на какво е.
-
То е отговор на анализа на проф.Ричард Улф, където проследявайки почти 200 години икономическа история и статистика в САЩ, той ясно показва, че заплатите в САЩ непрекъснато са растели в продължение на 200 години, докато след 1970 г. спират растеж и започват движение надолу.
-
Той обяснява това с въвеждането на нови технологии и изнасяне на производството, което създава излишък от работна ръка и цената й пада.
Опитвайки се да компенсират намалелите си доходи, американците почват да работят повече - и като повече членове от домакинство и като работни часове , в резултат на което предлагането на труд се увеличава още повече и цената му пада още. Американските работници вече работят много повече, но получават по-малко от преди.
-
Същевременно увеличената от технологиите производителност на труда, остава единствено, като печалба и не се споделя с работниците. Или казано по друг начин делът на капитала в един продукт нараства много, докато този на труда намалява, от където и това, че капиталистът печели все повече, а работникът получава все по-малко.
-
Това свива пазара и вреди на печалбите. Решението на проблема е намерено в потребителското кредитиране. Както се изразява проф.Ричард Улф иронично- "Гениално решение. Защо трябва да споделят увеличената производителност с работниците, като им плащат по-големи заплати, като могат да я приберат във вид на печалба, да им дадат парите на кредит, да вземат лихва и да спечелят още."
-
И дава примера как това довежда до срива на американската икономика с "Дженерал Мотърс", който за да може да продава колите си решава да отпуска кредити и създава банка, а после установява, че банковата дейност е много по-изгодна и производството на автомобили само му тежи, което води до пренебрегването му, технологично изоставане, некачествена продукция и загуба на конкурентоспособност.
23 Август 2012 05:36
Върха на тъпнята! "Сега" защо упорстват с подобни публикации - пак ли прословутия Инст. по пазарна иконмика е платил?
И защо в крайна сметка непрекъснато ни се втълпява какво мисли някой си американски инкономист за америкаската икономика? Ние не сме американци и никакъв граждански модел не може да е за пример за която и да е "етно" изградена нацинална държава.
23 Август 2012 05:51
да не говорим че статията е пълна с откровени глупости:
било се засилило влиянието на държавта при Обама - ами като я засраха със свободната гражданска иконмическа инициатива при Буш каква алтернатива имаше?
защо правителствата не обичат богатите - глупости обичат ги, припомнете си Чейни, а Обама не ги обича защото си създадоха сума ти данъчни привилегии
и хайде да не се лъжем - свободен пазар няма и наяма как да има, вижте какво стана с тая чекия facebook
голямо кюфте са изпльокали "Сега"
23 Август 2012 05:59
Видяхме им морала...на пазарите! Не бяха ли тези пазари,дето докараха кризата и сега ни довършват с цените на петрола?!
Свободните пазари не създават "аристокрацията". Те я разрушават. Както политически, така и икономически, тъй като свободните пазари подкопават стабилността.

Първото не е вярно!Те създадоха мултинационалните компании и банки,които са новата аристокрация.А че подкопават стабилността е ясно вече на всички!И икономическата,и политическата вече липсва.Хората са на улицата,правителствата се гърчат,но нищо не могат да направят.Защото пазарите управляват всичко.И го управляват не само зле,но и печелят от катастрофата,така че тя не ги стряска въобще!
Но управляващият елит на свободния пазар предлага рядката възможност на хората да се издигнат по социалната стълба с помощта на създаването на богатства.


Смях и плач в залата!Просяка станал милионер?!Може!Но не и без кражба и далавера!Но и за сметка на ограбените!Когато едни стават много богати,други стават крайно бедни,друг вариант няма!
23 Август 2012 06:25
Сър, позволете да продължа:
"Почему же элита США невзлюбила Джона Кеннеди?
4 июня 1963 года он подписал президентский указ № 11110. Согласно ему, Кеннеди давал право Министерству финансов США выпустить долларовые купюры под залог серебра, имевшегося в казне. В результате были напечатаны американские деньги достоинством в $2 и $5, на которых красовалась надпись «Банкнота Соединенных Штатов», а не «Банкнота Федерального резерва».[108]

Своим указом Кеннеди мягко выводил ФРС из сферы печатания денег, возвращая печатный станок в руки американского государства.

Он исправлял нарушение конституции и абсурдность ситуации, когда государство не может само напечатать свои деньги. Это был тихий и незаметный государственный переворот. Это было самое настоящее предательство.[109] Это было то, чего более всего боялись банкиры, основатели Федерального резерва. Чтобы этого не случилось, они скупили СМИ и банки, заводы и корпорации. И вот один росчерк пера – и конец всему.
Менее чем через пять месяцев после подписания смертельного для Федеральной резервной системы указа, 22 ноября 1963 года, президент Кеннеди был убит.
Так кто же убил президента Кеннеди?
Надеюсь, теперь ответ на этот вопрос для вас очевиден."

PS Ако ви е интересно, ето цялата книга: Натисни тук
23 Август 2012 06:54
Мястото на Негово Величество Равенството НЕ Е в икономиката!
А в правораздаването.
Икономика на равенството е все едно термодинамика при 0 градуса Келвин.
Виждали сме го
за разлика от другаря подстрекател Форбс.
23 Август 2012 07:57
Бой последен настана Монетаристите са в настъпление,щото след като докараха кризата са на пангара на обвиненията. Разбира се, че свободните пазари дават въможност на единици да забогатеят, но като цяло обществото губи. У нас чух, че 200 семейства притежават толкова пари в банките, колкото имат останалите 7 милиона. В САЩ е същото. При свободните системи процесите се развиват по закономерностите на детерминистичния хаос (така наречения ефект на пеперудата). Това придизвиква епидемиите, бурите, торнадото в природата и кризите в икономиката и обществото. Цивиклизацията означава да се укротят тези сили. Разбира с една силно детерминирана икономика може да се развива само по екстензивен път, не по интензивен. Изкуството е да взмеш добрите неща и от пазара и от контрола.
23 Август 2012 08:43
OLDMAD

Американското общество е достигнало точката на кипене.
В медиите, в класните стаи, в кухните бушуват дебатите по въпросите на здравеопазването, енергетиката, социалните помощи, образованието - т.е. бъдещето на Америка.


Лъжа!!! Лъжа!!!
Може би затова се майтапиш.

===================


anacephal 2012-08-22 22:22:37
23 Август 2012 08:48
Там където човек за човека е вълк има повече морал

Овцете няма да ти повярват.
23 Август 2012 09:01
Защо свободните пазари имат морал, а правителствата нямат


Какъв морал на свободния пазар щом целта е печалбата? Този има утопични представи за свободния пазар.
23 Август 2012 09:02
Всички спорове се свеждат до един въпрос: "Какво общество искаме да бъдем?"


Лъжа!

Чий спорове? На тез в кухните ли? Те не ядат в кухните! Няма такова нещо, освен сред някой групи, като амишите (не гледат телевизор ...), някои емигранти ... . Събота и неделя крещят в църквите - какви спорове? За политика!? Това да не е Москва?

Или ако перифразираме: "Какво отговаря по-добре на обществените интереси - свободният пазар или увеличаване на функциите на федералното правителство?".


А-а-а-а! Това не е за в американските кухни! За извънамериканските кухни е този въпрос. У тях си правят всичко да няма и намек за "обществени интереси". Има индивидуалисти. И никакви "комунистически" понятия от рода на обществени интереси.
23 Август 2012 09:04
Защо наистина Голямото правителство не обича "богатите"?


Защото никой не обича господарите си по принцип.
23 Август 2012 09:07
Само да запитам. Да кажеме ,че свободния пазар е лошо. Остава намесата на държавата. Ама такова животно реално нема. Има Боко, Чоко, Гарганел и други които разпределят порциите. Да не би лица като фирмин или брайтман , в някой момент от живота им да са били покрай казана и да са разпределяли на кой по черпак ,на кой по напръсник, та толкова яростно лаят срещу пазара. Изглежда апологетите на държавната намеса са все такива ,които се виждат в ролята на справедливия диспечер на порции. Е по скромните и като получатели но винаги с най големия комат.
23 Август 2012 09:09
Но управляващият елит на свободния пазар предлага рядката възможност на хората.....Тъй, тъй, управляващ елит на свободен пазар...
23 Август 2012 09:15
Тъй я. Управляващите "свободния пазар" ще харесат някой, който ще граби и ще им плаща рента че са го назначили грабител. Те го и новия милионер. Пусти закуски.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД