:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Париж иска ЕС да се заеме с ромите от България

Френското правителство облекчи достъпа до трудовия си пазар
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Френският премиер Жан-Марк Еро, министърът на равенството на териториите и жилищната политика Сесил Дюфло и министърът без портфейл по въпросите на образованието Жорж По-Ланжвен (от ляво на дясно) преди началото на заседанието на френското правителството, на което бяха одобрени мерки, целящи да се подобрят условията за наемане на работа на роми от България и Румъния.
Франция поставя въпроса за ромското малцинство на най-високо европейско равнище, като в същото време маха ограниченията за достъп на чуждестранните роми от ЕС до френския трудов пазар.

Правителството на Жан-Марк Еро ще поиска от кипърското председателство на ЕС ромският проблем да бъде включен в дневния ред на следващото заседание на Европейския съвет, предаде електронното издание ЮроАктив. Неформалната среща на върха на ЕС ще се състои на 18-19 октомври.

Известно е, че Франция иска преговори с Букурещ и София, за да се вземат мерки за интегриране на ромите в родните им страни. Смята се, че 90% от чуждестранните роми във Франция, наброяващи 15 000-20 000 души, са от Румъния и България.

Новината за поставянето на ромския въпрос в европейски мащаб дойде непосредствено след обявените от Париж мерки за вдигането на ограниченията за работа пред ромите. След заседанието във вторник на ключови министри с представители на чуждестранната ромска общност правителството обеща да премахне глобата за френски работодател, наел българин или румънец. Досега глобата достигаше 1800 евро и бе сериозна пречка.

Другата основна мярка е обещанието да се разшири сегашния списък от 150 професии, до които гражданите от Румъния и България, включително ромите, ще имат достъп.

С решенията се "улеснява постъпването на работа, до голяма степен се разширяват и смекчават ограниченията, които в момента тегнат върху ромите, желаещи да работят", посочи министърът по жилищната политика Сесил Дюфло.

Освен това правителството ще продължи разтурването на незаконните лагери и биваци, но занапред това ще се извършва само след съдебно решение или при опасност за обществената сигурност и при санитарен риск. Правителството обеща също да започне борба срещу проявите на експлоатация по бедността и да изгражда временни центрове за настаняване, включително за настаняване в съществуващи жилища.

Агенциите отбелязват, че премиерът Еро не е обещал да се премахнат напълно ограниченията за достъп до трудовия пазар от граждани на България и Румъния. По думите му това щяло да стане на по-късен етап, след като се проучи въпросът и се приложат по-умерени мерки. Франция може да запази ограниченията за българи и румънци до края на 2013 г.

Европейската комисия приветства обявените от страна на френското правителство мерки за облекчаване на достъпа до работа на роми и прикани Франция да отмени всички ограничения, веднага щом това стане възможно, гласи комюнике на говорителя й Оливие Байи. Комисията е "готова да подкрепи френското правителство за подобряване на рамката на условията, при които се извършва разформироването на незаконните катуни". "Приветства се и желанието на Париж за сътрудничество по въпроса с ЕК и останалите членове на ЕС", се казва в комюникето.

Говорител на румънското правителство реагира положително на новината, но каза, че официална реакция ще има, след като в Букурещ се получи съобщение от кабинета в Париж.
34
3643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
23 Август 2012 20:03
Лошо.
Сега ще ни налазят еврокомисари и "проверяващи".
Ще видят гетата, но няма да видят как техни предшественици ги бранеха и плашеха властите с евросанкции, ако ги бутнат.
Ще видят изтърбушените цигански блокове и къщи, но няма да видят, че са били новопостроени и подарени преди 2-3-5 г.
Ще видят, че нямат ток и вода, но няма да идят, че е поради упоритото им нежелание да ги заплашват.
Ще видят, че цата не ходят на училище, но няма да видят, че сегрегация няма, простоциганите не пускат децата си на у-ще.
Ще видят, че циганската безработица е огромна, но няма да видят, че те нямат никакво образование за да почнат работа. А на работа без образование (селско стопанство, копане и т.н.) циганите не се хващат, те са чувствителни към труда. Това също няма да видят.
Циганите ще им наскачат и ще крещят колко бедно живеят и как държавата не мисли за тях, но няма да видят какъв процент от всички социални плащания отиват у циганите.
Няма да видят и какви пари са усвоени в иметона циганската интеграция и де-дискриминация и нулевият резултат.
А и властта, в името на политкоректността, няма да ги заведе в с. Мека, примерно.
В резултат ЕС ще извади поредния доклад с критики към страната, че дискриминира циганити, еврозаплахи, евросанкции и подобни.
23 Август 2012 20:38
а може пък някои от проверяващите да "прозрят" действителността. Въпрос на подход от бг управляващите. Ако бъде представена реално картината на проблемите, а не както амнести интернешънъл и хелзинки уоч я изкривяват, има вероятност ЕС да си коригира политиката към неизмитите и необразовани.
23 Август 2012 20:40
Споко, има грешка в заглавието: да се чете не Париж иска "да се заеме" с ромите, а Париж иска "да земе" ромите
23 Август 2012 20:54
Те тия французи и еша си нямат, че българите са по-зле от ромите и ще напълнят Франция.
Досега пълнеха Испания и Гърция, но при кризата там се чудят накъде да поемат.
Какви роми, какви пет лева - българи висшисти и с висок интелект ще идат там да мият чинии за 1370 евро минимална заплата.

А това как да го разбирам


След заседанието във вторник на ключови министри с представители на чуждестранната ромска общност правителството обеща да премахне глобата за френски работодател, наел българин или румънец. Досега глобата достигаше 1800 евро и бе сериозна пречка.

Че е имало 150 свободни професии, обаче работодателят е трябвало да плати 1800 евро ли? Че какви са тогава тия свободни професии...що за лцемерие
23 Август 2012 21:15
Статията не четох, може и да не съм прав, НО как да я прочета след като от заглавието излиза, че най-баш политкоретните облегчават достъпа за цигани, а не и за българи. Това политкоректна дискриминация ли е, или поредния идиотизъм... насърчаващ (за кой ли път!?) паразитизма на циганите!
23 Август 2012 21:15
kaily
23 Авг 2012 20:54

това беше към някакви правила за ограничителен режим за чужденци. уж всички са равни, пък дискриминация колкото искаш ...
23 Август 2012 21:27
Статията не четох, може и да не съм прав, НО как да я прочета след като от заглавието излиза, че най-баш политкоретните облегчават достъпа за цигани, а не и за българи.

Странно, не пише кога си регистриран, може би е доста отдавна. Значи трябва да си разбрал, че заглавията са само за привличане на вниманието според изконните традиции на българската журналистика, водещи началото си от Петьо Блъсков. За да разбереш за какво става въпрос, трябва да прочетеш и текста, след това по ключовите думи да потърсиш в Гугъл какво пишат другите български медии по въпроса, да прочетеш и сравниш, а за по-сигурно, да потърсиш и оригиналните чуждестранни източници. Чак тогава може да имаш по-голяма увереност, че си прочел по-достоверна информация.
23 Август 2012 21:40
Manrico
23 Авг 2012 21:27

Заглавията са повече плод на журналистическа компетентност, преди доста години едно заглавие къртеше хоризонта направо: Франция ще посети Жельо Желев
23 Август 2012 23:41
/:/ "...това беше към някакви правила за ограничителен режим за чужденци. уж всички са равни, пък дискриминация колкото искаш ..."
.............................................................................
Това беше по Договора за присъединяване на България към ЕС- подписан от Кунева, "царя", "султана", "Гоце" и "сПАСИтеля"!!!
23 Август 2012 23:44
Глубокоуважаемий Манрико,

Нито имам време, нито желание да правя международен обзор на всяка новина публикувана на български език. Чета "Сега" защото изглежда един от по-добрите БГ вестници, а и защото често менията на форумците са по-интересни от самите вестникарски материали. Иначе съм тук много преди някои.
24 Август 2012 02:54
Париж иска ЕС да се заеме с ромите от България


GOOD LUCK !!!

След унищожението на българската армия , няма институция в България , която да го направи. Успех франсета и good luck.
24 Август 2012 04:30
Престъпността сред ромите във Франция е отчела 69-процентен ръст
24 август 2012
Френското правителство реши да улесни достъпа на ромите до трудовия пазар на Франция в момент, в който беше разпространена особено притеснителна статистика. Според Централната дирекция на съдебната полиция през 2011 и 2009 година са били арестувани респективно 20 и 12 хиляди румънски граждани. Повечето от тях са били задържани за дребни престъпления, като обири, измами и кражби от магазини, съобщава френската телевизия BFMTV.
Този вид престъпност се проявява предимно сред малолетните, при които е отчетен над 100-процентен ръст на престъпленията...
24 Август 2012 09:06
И ся, к`т заработят ромовете, ке изтрелят френската икономика у Марс чак

Френският политически елит е тотално умопомрачен, той е изтраден от индивиди неподготвени за настъпващите политичиски и икономичиски отношения в Европа и света, жалки човечета!!
24 Август 2012 09:23
И когато Манго се яви на "интервю" и франсетата го попитат какви са образованието и професията му, той какво ще отговори: "Не сам Одил на училище, ама съм специализирал крАдене на кабели високо и ниско напрежение, демонтаж на железопътни релси от републиканската ЖП мрежа, разфасоване на селски къщи и градски вили, нощно прибиране на чужда селскостопанска продукция, производство на фалшив алкохол в индустриални количества, масово телефонно измамничество, джебчийство по света и у нас, сутениорство - ВИП и магистрално, както и професионална високоорганизирана просия. Тия занаяти и някои други, съм практикувал с голЕм успех и съм ги усъвършенствал при известни на нас и полицията майстори във Факултето, Столипиново, Катуница и къде ли не. (Да не ги изреждам сичките, оти у България пълно с такива школи не само у градовете, а и филиали по селата дал Господ колко сакаш.) "
24 Август 2012 09:48
Zmeja
24 Авг 2012 09:23

дори и с такива доста криминални професионални квалификации, за една орка може да се намери чудесно работно място като: монтажник, работник за чисто механични дейности в производството, арматурист, дограмаджия и какво ли не още.
Въпросът е да се канализира успешно натрупания му опит в правилна посока
24 Август 2012 10:18
Какви роми, какви пет лева - българи висшисти и с висок интелект ще идат там да мият чинии за 1370 евро минимална заплата.

Българите висшисти с високия интелект и конвертируеми специалности не ходят да мият чинии.
24 Август 2012 10:29
Светльо,
Нито монтажник, нито арматурист е проста работа. При това е много отговорна. При мен навремето някакъв трудовак за да прекара една пластмасова тръба за охлаждане отряза с флекс три арматурни железа от по ф50, на които се които се крепеше цялата етажна плоча. Представяте ли си какви преустройства и укрепвания се наложи да се правят! Циганин - монтажник!
Натисни тук
24 Август 2012 10:53
ЕС да се заеме с циганския въпрос.....щуротии. Дойде вашият час франсета - покажете на целия свят как се интегрират циганите във Франция! Мат'ряла ви е дошъл на крака. И гледайте да не стане "вракям ти шопо, нечем ти фордо - лордо". Успех!
24 Август 2012 10:58
премиерът Еро не е обещал да се премахнат напълно ограниченията за достъп до трудовия пазар от граждани на България и Румъния. По думите му това щяло да стане на по-късен етап, след като се проучи въпросът и се приложат по-умерени мерки. Франция може да запази ограниченията за българи и румънци до края на 2013 г.


Означава ли това, че само пребиваващите бълг арски цигани ще могат да работят във Франция, а останалите български граждани ще почакат?
Ако е така, дано много бързо към Франция да се изнесат колкото може повече цигани.

Много ще им допадне разширения кръг от професии
24 Август 2012 12:17
Българите висшисти с високия интелект и конвертируеми специалности не ходят да мият чинии.

А какво правят ония с неконвертируемите специалности, умко? Като учител по български например?
Нали се сещаш, че ако всички учеха само конвертируеми специалности, нямаше да има кой да ти учи детето.
Както и сега няма, учителите почти всички са в предпенсионна възраст.
Абе защо тоя форум се пълни с промити мозъци, а?
24 Август 2012 12:19
това беше към някакви правила за ограничителен режим за чужденци. уж всички са равни, пък дискриминация колкото искаш ...

Е хубаво де, ама нали имаше 150 свободни професии, и върху тях ли са се налагали глоби от до 1800 евро?
24 Август 2012 12:34
А какво правят ония с неконвертируемите специалности, умко? Като учител по български например?

Научават език и се преквалифицират, какво друго?
Ако не, работят каквото успеят да намерят.
Защо, вие с непромитите и набраздени мозъци какво друго им предлагате?
24 Август 2012 13:08
Научават език и се преквалифицират, какво друго?

И после кой ще ти учи децата на български, умко?
24 Август 2012 13:19
Значи, рецептата за успех в страната на Молиер е:
да скриеш част от образованието или цялото - не е толкоз сложно.
Само дето боята няма да можеш да скриеш, ако си по-бял и русичък.
Ех, дойде ни времето и на нас, по-черничките, ама на, за някои късно....
24 Август 2012 13:50
И после кой ще ти учи децата на български, умко?

Какъв ти е проблемът? Хора заминават, остават, въпрос на избор.
Който където и както се нареди.
Като те гледам тебе само плачеш на чужд гроб.Този какво ще прави, онзи какво ще прави. Който може го прави, който не - опява.
Учители все ще останат. Защото частните уроци не са за изпускане. Не го казвам с лошо чувство - такива са реалностите.
24 Август 2012 14:31
AliBabah,

Ще видят гетата, но няма да видят как техни предшественици ги бранеха и плашеха властите с евросанкции, ако ги бутнат.
Ще видят изтърбушените цигански блокове и къщи, но няма да видят, че са били новопостроени и подарени преди 2-3-5 г.
Ще видят, че нямат ток и вода, но няма да идят, че е поради упоритото им нежелание да ги заплашват.
Ще видят, че цата не ходят на училище, но няма да видят, че сегрегация няма, простоциганите не пускат децата си на у-ще.
Ще видят, че циганската безработица е огромна, но няма да видят, че те нямат никакво образование за да почнат работа. А на работа без образование (селско стопанство, копане и т.н.) циганите не се хващат, те са чувствителни към труда. Това също няма да видят.
Циганите ще им наскачат и ще крещят колко бедно живеят и как държавата не мисли за тях, но няма да видят какъв процент от всички социални плащания отиват у циганите.
Няма да видят и какви пари са усвоени в иметона циганската интеграция и де-дискриминация и нулевият резултат.
А и властта, в името на политкоректността, няма да ги заведе в с. Мека, примерно.
В резултат ЕС ще извади поредния доклад с критики към страната, че дискриминира циганити, еврозаплахи, евросанкции и подобни.


Така ще стане, но не защото не могат да видят как реално са нещата, а защото не им се иска. И политически, и икономически, и в социален аспект им е по-изгодно ние да сме лошите, а и нашето общество да губи от тази разрастваща се общност, която няма нищо общо с ценностите и правилата на днешното време.
24 Август 2012 16:49
Какъв ти е проблемът? Хора заминават, остават, въпрос на избор.

Абе нали се плюнчиш да обясняваш, че който е умен, ще се изнесе и ще успее.
Толко ли не можеш да направиш още една крачка нататък да се сетиш какво го чака детето ти, което го учат тъпи и некадърни учители.
...бе....теб кой те е учил впрочем....май тесногръди некадърници...
24 Август 2012 16:54
Снощи разбрах, че в едно северозападно начално училище в първи клас миналата година имало 3 паралелки. Във всяка паралелка имало по 5-6 българчета и по 15-17 цитанчета.
На първите три чина българчета. Назад циганета.
24 Август 2012 17:42
Абе нали се плюнчиш да обясняваш, че който е умен, ще се изнесе и ще успее.
Толко ли не можеш да направиш още една крачка нататък да се сетиш какво го чака детето ти, което го учат тъпи и некадърни учители.
...бе....теб кой те е учил впрочем....май тесногръди некадърници...


То учител не научава. научава се с четене, акъл и помощ от родителите. В БГ отдавна няма кадърни учители...

Те са на принципа "ТУК‌съм, да си изпея урока, пък като искаш нещо да те науча, майкати да ти даде 20 лева, пък ела у нас за частен урок"...

И който няма - няма и да се научи. Ама страшно няма. Вчера по телевизията казаха, че впредвид увеличаването населението на Земята, недостига на храна и цената и ще се увеличават непрекъснато. Така че, и за полето и животновъдните ферми ще трябват все повече хора. А за там образование не е нужно...
24 Август 2012 17:52
Абе нали се плюнчиш да обясняваш, че който е умен, ще се изнесе и ще успее.

Да нямаш проблем с разбирането на прочетеното?
Такава глупост, каквато ми цитираш, никога не съм казвал.
24 Август 2012 17:53
Миналата година за първи път броят на новородените ромчета бе по-голям от този на българчетата и всички останали заедно.
24 Август 2012 18:08
Такава глупост, каквато ми цитираш, никога не съм казвал.


А кажи тогава какво си казал, че аз те разбрах така - който има акъл, ще учи конвертируема професия и ще печели много, останалите са тъпи и кво ми е зор за тъпите.
24 Август 2012 19:42
А кажи тогава какво си казал, че аз те разбрах така - който има акъл, ще учи конвертируема професия и ще печели много, останалите са тъпи и кво ми е зор за тъпите.

Kъде съм казвал, че останалите са тъпи? Някои се оправят прекрасно и в България.
Ако искаш да отидеш в чужбина и да работиш по-висококвалифицирана работа ще трябва да научиш езика и да имаш професия, която се търси.
Нищо друго не съм искал да кажа освен това. Останалото са твои интерпретации.
24 Август 2012 23:19
Някои се оправят прекрасно и в България

С 500 лева заплата?
Ти оправяш ли се прекрасно с такава заплата и семейство?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД