:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,407,599
Активни 131
Страници 4,584
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Трите еврейчета

Резюме: В това писмо ще кажа, че е лошо в училищата да се въведе час по вероучение или "история на религиите", както го наричат за камуфлаж. Това поражда фанатизъм - еврейски, християнски, мюсюлмански. Нацизмът и комунизмът също бяха вяра. Имаше вяра в социализма, сега в капитализма. Ще разкажа каквото съм видял, понеже само историците описват неща, които те не са видели. Край на резюмето.Quand j'etais petit, je n'etais pas grand/ J'allais a l'ecole comme tous les enfants (Когато аз бях малък, аз не бях голям/ Аз ходех на училище като всички деца).

Така пееха децата във френските забавачници от Брест до Брюксел и от Бурунди до Буркина Фасо. И в България ги имаше - в Русе, София и Пловдив.

Вярно е, че когато почнат да ти наливат в главата разни работи, ти си малък и ти не си голям. Вярно е и обратното, че когато ти си стар, ти не си млад. Когато си стар, хубавото в теб изчезва, а лошото в теб остава неостаряващо. Затова ли в алгебрата плюс и минус правят минус?

Вече не мога като на младини да се състезавам на ски и плуване. Но да огорчавам хората с моите гафове мога. По правене на гафове все още мога да се състезавам с който и да е слон, влязъл в стъкларски магазин.

Онзи ден на ул. "Георг Вашингтон" № 24 в София откриха еврейска изложба и изложбата ми хареса, и щях да им честитя на евреите на патерица еврейската Нова 5773 година, щото съм израснал с еврейчета и бяхме заедно на всички празници, наши и техни.

Но вместо това сътворих великолепен гаф, същински шедьовър, и един млад евреин изказа учудване, че съм антисемит.

Думата антисемит никога не съм я разбирал. Доколкото съм чувал, не само евреите са семити. Не влязох в спор. Но разговорът така се завъртя, че се получи като в еврейските вицове, които открай време харесвам.

Казах, че еврейската изложба е хубава, в нея - и еврейски хумор много, само че евреи - малко. Дали защото умните евреи напуснаха България и останаха глупавите? И понеже умните евреи са повече от глупавите, сега в България почти няма евреи, а колкото има, те все глупави?

В България наистина имаше много евреи. Във френския колеж в София половината ми съученици бяха еврейчета. В колежа в Пловдив половината бяха арменчета плюс няколко турчета. Вярно, карахме се, биехме се. Но не защото "Аз съм българче християнче, пък ти не си", а поради действително сериозни причини от рода на "Ти що ми взе гумата", "А ти пък що ми счупи молива". Но... но...

Започнаха часовете по катехизис (вероучение).

Впускам се в подробности, щото ме плаши идеята в българските училища да има час по вероучение или "история на религиите", както за камуфлаж го наричат.

Имаше едни дълги сини чинове, четирима ученици на един чин. На нашия чин бяхме аз и три еврейчета, може би две, понеже Серьожа не знаеше дали е еврейче. Бяхме аз, Алберт Ешкенази и Умберто Ешкенази и Серьожа, който не знаеше дали и той е Ешкенази, понеже той бил от Лвов, пък безпризорен, пък го осиновили, пък всъщност не го осиновили и това нас хич не ни интересуваше, важното беше, че мъничкият кльощав Серьожа беше страхотен по алгебра и геометрия и при класно аз можех да преписвам от него, щото нали седим на един чин.

Алберт Ешкенази също ми позволяваше да преписвам от него, но ако му дам пет топчета - тогава ние играехме на топчета; Том Сойър от романа на Марк Твен им казва marbles.

Серьожа не се интересуваше от marbles и не ми искаше топчета.

Третият, Умберто Ешкенази, беше най-добрият атлет в нашия клас. Станеше ли разправия, Умберто - без да се интересува кой крив, кой прав - заставаше до мен, готов да се бие за приятеля си. Но от Умберто не преписвах, понеже и той като мен беше слаб ученик и двамата преписвахме от Серьожа, който не знаеше как се казва, но знаеше да решава задачи. Веднаж Серьожа ме спаси "дистанционно", когато бях пред черната дъска (дъските бяха черни, пишехме на тях с бял тебешир).

- Моля Ви, решете задачата - каза ми мосю Белини, който не носеше "сутан" като "братята", които наричам "йезуитите", а елегантен костюм, винаги безукорно изгладен; той беше много елегантен мъж. "Йезуитите" (ние помежду си ги наричахме "поповете", макар че те бяха католици, а не православни) бяха от два различни католически ордена. В София - францисканци, в Пловдив - доминиканци. И в съперничество кои дават по-добро възпитание и образование, което не беше евтино, към 36 месечни заплати на начален учител годишно, но то не беше по-скъпо отколкото в "американските" колежи в Ловеч и в София (колежът в Симеоново още не беше станал милиционерска школа).

Белини ме подкани:

- Но моля Ви, решавайте (преподавателите ни говореха на "Вие" и ние на тях; само помежду си можехме на "ти").

- Но моля Ви, решавайте, защо не решавате - подкани ме отново мосю Белини.

- Защото той умее да си прикрива знанията - обади се от нашия чин Серьожа, който не си знаеше името. Цялата класна стая прихна от смях.

- Ах, разбирам - засмя се Белини.- Щом е тъй, той да си седне, а Вие моля елате пред дъската.

Серьожа, какъвто беше дребничък и кльощав, излезе пред дъската, но не взе тебешира, застана гърбом към дъската и каза отговора на задачата.

Белини заподозря, че му погаждаме някакъв ученически трик, и разгърна сборника със задачи, за да даде друга задача на Серьожа. Задачите бяха - ако в един басейн през една тръба се оттичат еди-колко си литра в секунда, пък от друга тръба се втичат еди-колко си литра в секунда, то за колко време басейнът ще прелее или ще се изпразни. Този път Серьожа взе тебешира и написа условието на задачата. Но не я реши. Пак се обърна гърбом към черната дъска. Затвори си очите. После си отвори очите и пак каза верния отговор. Ако щете вярвайте, има такива хора. Не знам как им щрака мозъкът. Серьожа, дето името си не знаеше, знаеше така да решава задачи, че стана героят на нашия клас. Засенчи даже верния приятел Умберто, винаги готов да се бие за всеки от нас. Аз бях по-зле. Понеже все по плувните басейни киснех, прикачиха ми присмехулния прякор Джони Вайсмюлер (имаше тогава такъв плувен шампион). Третото еврейче Алберт Ешкенази - най-зле. Натрупал цяла торба топчета, а никой не иска да играе marbles. Но беше хубаво и продължи да е хубаво до следващия триместър, когато започнаха часовете по катехизис (вероучение).

Еврейчетата на моя чин и мюсюлманчетата на задния чин ги освобождаваха от час. Те вземаха една топка и отиваха на преото (Le Preau е поленце в манастир или в йезуитско училище). Грях ми е на душата, но предпочитах да ритам топка, вместо да слушам вероучение. Вярно, футболът не ми се удаваше, но въпреки това и мюсюлманчетата от задния чин, и еврейчетата на моя чин искаха да ми помогнат да не стоя самотен като кукувица в полупразната класна стая. Нищо че не ме бива на футбол, те ще ме вземат в техния отбор и ще свидетелстват пред префекта по дисциплината (Pere Clauduis, prefet de discipline), че аз съм мюсюлманче или еврейче.

Аз, от солидарност с момчетата от моя чин, избрах да съм еврейче. Месец и половина добре я карах така, даже чудесно я карах, както се пее в една стара песен. Но на всяко щастие идва край, както се пее в една още по-стара песен. Разконспирираха ме йезуитите, че не съм еврейче. Аз, понеже ту в София, ту в Пловдив, мислех, че няма да ме хванат, но те, доминиканците и францисканците, също като враждуващи шпионски централи си обменяли информация за учениците. За мен информацията била, че "той" (сиреч аз):

1. Той е излъгал, че е евреин; 2. Той се присмива на добрите християнчета католичета от селата около Пловдив. 3. Той прави добро впечатление на пръв поглед, но само на пръв поглед. 4. Той не организира атеистични провокации, но той участва в такива.

Моите възражения са: 1. Голяма работа, че съм послъгал като дете. Ми вие, коскоджамити... 2. Да, виках им "жълвари", понеже те ядяха "жълви" (костенурки), но на Turtle soup и днес гледам като на голям деликатес. 3. Е добре де, вие на втори поглед ли искате? 4. Не беше атеизъм, ние сложихме жабешките бомбички под пюпитъра на попа просто за майтап.

Сега да доразкажа колежанската история, понеже в нея има "екшън". Мен ме инквизираха пред всички ученици, дето лъжа, че съм еврейче. Ето как ме инквизираха:

Желю ме подбра с една пръчка. Ние на всички наши учители им бяхме измислили прякори. На учителя ни по пиано Брат Оливие му викахме Маслинката. Между оливие и маслина има нещо общо, а защо на Pere Clauduis, prefet de discipline му викахме Желю - не мога да кажа. Желю беше страхотен мъжага; преди да се запопи, бил в La Legion Etrangere. Ако ти обърше един шамар, ще се напикаеш. Но той нито имаше право, нито желание да ни бие, той беше добряк, само че се правеше на страшен, за да му имаме страха като към префект по дисциплината.

Моето инквизиране започна така:

Пред очите на всички Желю поръси на пода царевични зърна, заповяда ми да коленича на зърната, като си държа двете ръце хоризонтално. Това с ръцете не ме уплаши, Умберто ни беше показвал как след три-четири минути напрежение раменният ти мускул изтръпва и без да искаш, ти повдига ръката. С царевичните зърна беше по-трудно, убиваха ми на коленете. Но когато изтърпях инквизицията - 15 минути по часовник - получих овации, макар че не колкото овациите за Серьожата, който знаеше да изчислява наум и не си знаеше името.

Не знам какво стана с него. За Алберт с топчетата научих, че заминал за Париж, после станал голям банкер в САЩ. За Умберто научих, че отишъл да се бие за Израел и там го убили.

Jusautor DI copyright

216
33202
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
216
 Видими 
25 Септември 2012 19:30
ХМ!

Ето, днес е Йом Кипур... Много свят ден за някои хора.
http://bit.ly/OHdM3K
http://bit.ly/SjckDK - не е намек за форума.
http://bit.ly/OMJdOv
25 Септември 2012 19:31
Затова ли в алгебрата плюс и минус правят минус?
Поради същата причина, поради която минус и минус правят плюс. Аман!
Ще разкажа каквото съм видял, понеже само историците описват неща, които те не са видели. Край на резюмето.
И отново историците са направени на глупаци.
25 Септември 2012 19:32
Вероучението е абсолютно необходимо. Достатъчна ни е функционалната неграмотност, за да натрупваме и нравствена
25 Септември 2012 19:40
3 поста без палчета и поклони ... странно
25 Септември 2012 19:42
3 поста без палчета и поклони ... странно

Емииий... Поне веднаж да бе споменал - така мимоходом - Боку
25 Септември 2012 19:42
.
25 Септември 2012 19:52
discipline - учебен предмет в случая.
25 Септември 2012 19:53
вяра различно е от религия и тя с обществените системи социализъм капитализъм са минало било идеологическо време, а евреите защо са толкова специални, нация от племена различни, и добри и други, българин съм, българията ме касае, и тук живот за всеки ако има, туй е рая
25 Септември 2012 19:56
Вероучението не е символ на нравственост, а на суеверие.
Училището е храм на науката и суеверията, вярванията и представите на хората нямат място там.
Когато фактите (науката) говорят, и боговете мълчат.
За тях има други храмове - нека си ги ползват със здраве и по предназначение.

Много ми хареса вмъкването на описанието на черната дъска. Спомням си, когато баба ми ми обясняваше как е пишела като дете с калем върху навосъчена плоча и колко странно и екзотично ми звучеше това. Някой ден така ще обясняваме на внуците и те ще ни се чудят как така сме писали с химикал върху хартия. На пръв поглед - тъжно, но на втори - не е. Така трябва. Колелото трябва да се търкаля напред.
Хубави спомени, приятни за четене. (Ето едно палче )
25 Септември 2012 20:02
внимателният25 Септември 2012 19:32

'Вероучението е абсолютно необходимо. Достатъчна ни е функционалната неграмотност, за да натрупваме и нравствена "
.
Всеки фундаменталист ще потвърди светата истина - само правата вяра е източник на нравственост.
Който не вярва - на колене върху царевични зърна!
25 Септември 2012 20:10
християнство доминира европейската култура в поне хиляда години и подир себе си оставя прекрасни образци изкуство, но възраждането разпределя всякой роля, едни в храма, други в наука, с човещина в социални отношения и нрави у наде, разбрах джимовото лого с трите еврейчета, но не разбирам що ми е ценност да го зная, нашите деди да не са от бунището сбрани, не са ли хора принесли на светът, достойни да ги изучават
25 Септември 2012 20:11
Ами аз ,като добър футболист, без да съм самохвалко, също не съм имал проблеми с рлелигиите, щото бехме все атеисти. Обаче. Моите приятели също обичаха спорта. И спортменството. Та така. И до ден днешен сме си приятели. Което не означава, че изучаването на християнската религия е лошо нещо. Дори за йезуитите. Въпрос на начин и форма е.
25 Септември 2012 20:14
ЩО ми се струва, че този пост е "Казвам ти дъще, сещай се снахо"??? Инак не става - не се включва в никакъв актуален въпрос, освен:

http://novinite.bg/articles/20324/Deloto-za-radikalen-islyam-e-porachkovo-spored-myuftiyata-na-Pazardjik


Комент:

Бе не знам дали е поръчково или не, но искам да видя КАК ще реагират ТЕ ако българските свещеници започнат да свикват в Турция или арабските страни християни, или потурчени някога помаци и започнат да им разказва за Християнството, или за К
омунизма!... Не е нормално Духовниците да действат настъпателно върху слоеве от населението, които отдавна вече живеят в една страна - и са се приспособили към условиятя й.

Сега изведнаж ще излезе, че са живели в грях - и обществото е Дяволът, който ги е принудил. И всички ние сме неверници и врагове.

КОЛКО им трябва на едни незаангажирани слоеве на населението - изведнаж да се усетят ПО-ВАЖНИ от другите - и да се възгордеят по един единствен показател - религията им и тяхната "праведност". Някога подобни агресивни духовници са били мисионерите - и всички знаем, че уж "праведните" им намерения - са имали една едничка цел - да завладеят души и земи.

Не трябва да се позволява пропагандиране по какъвто и да било начин на религии в България!

КАКТО спираме Българските духовници да агитират в училищата - така трябва да се забрани и на всички останали религии да промиват мозаците на невинни хора!

Това са изключително чужди интереси, вече дори не и на Турция, а на съвсем чужди на България общества. Както са забранени СЕКТИТЕ - така и ТЕХНИТЕ секти да не се допущат! Вземете пример от Австралия. Там има закон: в Австралия - по Австралийски, или ГуудБай!


И глей сега до къде сме я докарали!...

http://www.segabg.com/article.php?id=617556
25 Септември 2012 20:14
Затова ли в алгебрата плюс и минус правят минус?

Ъ?!?!?!?
В коя алгебра?
В традиционната могат да направят и плюс, и минус, и нищо да не направят, т.е. нула.
Виж, плюс (умножено) по минус винаги дава минус.
Освен ако не участва имагинерното число -i, но това вече е тема за Серьожата, дето не сизнае името.
25 Септември 2012 20:19
Амиии, хубаво. Манджа с грозде. От магнитните бури ще да е, или от алгебрите, или от нещо друго.
25 Септември 2012 20:21
Поправете ме, ако греша, но изчетох още два пъти разказа, за да открия в него каквото и да е... не доказателство дори, не. просто намек, че вероучението поражда фанатизъм.
И за трети път се убедих, че с всяка своя дума ДИ потвърждава - вероучението става причина момченцата да получат незабравими нравствени уроци. И обърнете внимание, без в събитията да стане и дума за вяра или религия.
Такава е силата на вероучението, достътъчно е самото признаване на нуждата от него. Уроците му сами идват при младите души, и се помнят ярко, и след седемдесет години. И това в никой, ама в никой случай, не са уроци по нетърпимост или фанатизъм. Напротив, разказът неопровержимо свидетелства за уроци по разбиране на другия човек и спонтанна солидарност
25 Септември 2012 20:24
??? Какво се хванахте сега с математиката?

Каза си момчето, че не я знае, и никога не я е знаел.

И го няма Серьожа да му подскаже.

Или "Сам съм, други нема!" ... както е казал Валери Петров...

Миледи
25 Септември 2012 20:31
В множеството на рационалните числа -1 и 1 стоят от двете страни на нулата. Ако допуснем че нулата е олицетворение на нормалните хора, то идиотите са -1, а +1 оставяме за гениите.
Но пък като се замисли човек се сеща че има математическо понятие модул /абсолютна стойност/...
25 Септември 2012 20:31
внимателният правилно е отбелязал: авторът на два пъти заявява, че хубавото било докато започнат да учат вероучение; като се изключи ритането на топка и маменето, не се вижда с какво вероучението е нещо лошо, поне от текста това не е видно.
25 Септември 2012 20:31
??? Какво се хванахте сега с математиката?

Има ли нещо по-възвишено и по-красиво на света от математиката?
25 Септември 2012 20:36
STERN:
Има ли нещо по-възвишено и по-красиво на света от математиката?


Възможно е и да няма, но да видим как ще изглежда след обсъждането й в този форум! Трябва някой да я защити, все пак!

Милейди, жертвоготовна...
25 Септември 2012 20:39
литературна ни класика блика от човещина, разбиране на другия, спонтанна солидарност, с андрешко, айде холан, ала намалява да се изучава, модерни са проекти и политкоректура, на всякакоя вносна чалга трябва да съм бил прекарал си добре и забавляван да съм бил, ни бикбрадър ни шашкании съм гледал, и немам нужда
25 Септември 2012 20:40
За Алберт с топчетата научих, че заминал за Париж, после станал голям банкер в САЩ. За Умберто научих, че отишъл да се бие за Израел и там го убили.
То винаги така става. Първите паднаха, последните станаха първи.
25 Септември 2012 20:46
[size=3]Трите еврейчета[/size=3]


Четиримата евангелисти били следните трима: Лука и Матей. За Лука се знаело, че не бил евангелист, а за Матей нищо определено не се знаело.
25 Септември 2012 20:49
Математика си е - Светата Троица не е 1+1+1, ами е 1х1х1, ама ходи обяснявай на рязаните.
25 Септември 2012 20:52
Ако щете вярвайте, има такива хора. Не знам как им щрака мозъкът.

И аз често се чуда, като чета тая колонка, какви са тия хора, дето така не им щрака мозъкът. Ма като попорчета още, успокоявам се, то Господ си има промисъл, явно, за всеки...
25 Септември 2012 20:52
Откъде на някои им хрумна да търсят доказателства именно в този текст, че вероучението в училище поражда фанатизъм? Това да не би да ви е нравоучение или конско? Димитри просто разказва истории и който иска да търси теле под вола, първо да си намери вол. А това с царевицата за един е било лошо, за други, дето със закъснение му гледат сеира, със сигурност е много хубаво.
25 Септември 2012 20:55
и кой създава власт на ислямисти, май тия дето после ни реват, халифати после ще заискат, и голямата война, разбирай убийство на излишни макар невинни, спонтанно уж ще тръгне и сама, ще, ама надали, и най точно никак не
25 Септември 2012 20:56
... Ще разкажа каквото съм видял, понеже само историците описват неща, които те не са видели.

Дедо Пич, на това му се казва "удар под пояса".
Колегата Петрински ше ви се разсърди... принципно.
25 Септември 2012 21:02
Да.

ДИ е всеизвестен като Добрият самарянин.Make LOVE, not journalism!А ето един ваш сънародник, мило и добро приятелче от младините - в какво се е превърнал под влияние на религията в САЩ. Особено впечатлява проповедта му към Ромите... http://bit.ly/TVlVYQ

25 Септември 2012 21:03
Алберт станал банкер - сбъдната общоеврейска мечта - нормално.
Умберто го убили - 50% фира - нормално за ония години в Палестина.
Фалшивият евреин ДИ продължава да пише писма за миналото - нормално за настоящето.
Два въпроса:
1. Какво стана със Серьожа, най-надарения от четиримата ? (Предполагам нищо - нормално.)
2. Тия роднини ли са на Алберт и Умберто? (снимка: натиснете тук)
25 Септември 2012 21:05
като се изключи ритането на топка и маменето, не се вижда с какво вероучението е нещо лошо, поне от текста това не е видно.


Пошъл Тошев, oui, absolument.
25 Септември 2012 21:11
Сигурно има начин редакцията да направи възможно изписването на френските думи с нужните ударения. Все пак е важно. Ако Димитри не е добър в компютрите, все някой в редакцията ще може да инсталира френска клавиатура.
25 Септември 2012 21:13
Хм!Странно писмо!!! Там някой по-нагоре броеше палчетата... нека си брои и това е забавление.
Преди време бях готов да се закълна ,че вероучението трябва да влезе на всяка цена в училище. Сега не съм на това мнение. Размислих. Зада има вероучение трябва поне малко вяра, а къде вяра в нашето съвремие? Само едни салтанати , едни демонстрации , едни дърляници и дрънканици , пошли религиозни спектакли , интереси всякакви ,православие, ислям , някакъв тюрлюгювеч...
И решиха да започнат от училището... как пък не ...в училището не час-година по вероучение да има пак няма да стане работата защото вкъщи , при мама и тати , при баба и дядо ни вяра , ни вероучение има . Има една бъркотия от уж ценности от модела "всяка коза за свой крак" и толкова ...абе , шменти капели всякакви.
Прав е уважаемият ДИ: религиозното обучение в това, нашето време няма да генерира никакви ценности , а омраза и разединение.
Забравете за него. Оставете го на църквата да си събира в неделя миряните и толкова...ама къде е тази наша църква?
25 Септември 2012 21:15
Stern=Красив ум
25 Септември 2012 21:18
Оффтопик! Водни, Водни. Ти знаеш за вестникарските технологии, колкото ДИ за хидравликата в хоризонталните щрангове...
25 Септември 2012 21:20
Красив ти е "модела" , Батинка , ама кой да го сети ...
25 Септември 2012 21:21
.
25 Септември 2012 21:22
Палец за ДИ/в оня смисъл/!Много бозаво!Есен-сезонът на депресиите.Препоръчвам SSRI-Серопрам,например.Да не се комбинира с алкохол/етилов/.
Срещат се двама евреи.Ти знаеш ли,че Моше станал педе*аст? Ауу,взема пари и не връща ли? Не бе,в добрия смисъл!
Приятна вечер.
25 Септември 2012 21:22
Хм, аз защо си мисля, че Димитри пише на ръка, а някой в редакцията набира текста на компютър?

Иначе Гугъл знае всичко, даже няма нужда от френска клавиатура:

Quand j'étais petit,
Je n'étais pas grand,
Je montrais mon cul
À tous les passants.
Mon papa disait
"Veux-tu le cacher !"
Je lui répondais:
"Veux-tu l'embrasser !"

ПП Много сте бързи, аз коментирах поста на водопроводчик.
25 Септември 2012 21:23
Реших да последвам колегата и прочетох и аз два пъти разказа на ДИ.
Обаче не можах да разбера от къде колегата видя това :
вероучението става причина момченцата да получат незабравими нравствени уроци

Сигурно очилятя ми са замърсени.
Я да ида да си ги измия
25 Септември 2012 21:27
Гимназиалното обучение включва часове по: Етика и право, Психология и логика, Философия. Би било прекрасно в 11-ти или в 12-ти клас да се заложат часове по ИСТОРИЯ на религиите. Да наблегнем на думата ИСТОРИЯ. Като тази история да включва и всички източни учения /Будизъм, Конфуцианство, Даоизъм Шинтоизъм.../, които сами по себе си са трансцендентални, тоест...те са религии. В някои има много митология, в други никаква. Но да придобиеш основни познания в тази насока, то си е направо наложително! И никакъв мамуфлаж няма в това да обясниш на едни 17-18 годишни хора принципите на учението на Буда.
25 Септември 2012 21:29
kunert, думите ти ми напомнят на един виц, в който се казваше, че ако искаме да накараме децата да спрат да се занимават със секс, трябва да го вкараме в учебната програма и да ги накараме да пишат домашни по тоя предмет.
Май същото ще стане и с вероучението - ако искаме да си възпитаме заклети атеисти и безбожници, достатъчно е просто да го вкараме в училище. Нищо повече.
25 Септември 2012 21:31
Ей , разказаха му играта на тоз френски език ,много франкофон ,много филолог!!! Г-н Иванов що ви трябваше като не занаете френски като хората (съдя по реакциите на надарените форумци) да хвърляте френски лафове в лоното на франкофонията. Хич бива ли тъй? И вероучение и религиозно образование отидоха на майната си пред войнстващата франкофония...ц-ц-ц!!! Язък! Сега до сабахлям ша са попържат!
Хай да им изпеем оная : " дундаки,дундаки...намк`воси с мустаки", а!
25 Септември 2012 21:34
Как`Сийка
25 Септември 2012 21:29

Това явление ще го минем като "колатерал демиджес"
25 Септември 2012 21:49
Дайте да си кажем направо: думата не е за вероучението в училище--вероучението е просто един палиатив. Думата е за друго, много по-сериозно нещо: моралът изобщо. Моралът изчезва, забелязвате ли? Нравствеността изчезва от живота ни. И знаете ли защо? Защото майки и татковци се трепят като луди за насъщния (или за айПода/айПада) и не им остава време/сили да общуват с децата си. Достатъчно е само едно поколение на побъркани от бачкане родители, за да се прекъсне традицията в предаване на нравствеността от една генерация на следващата. Край. Какво може да се направи? От просто по-просто: заплатите достатъчно големи, майките/татковците си стоят по къщите и си гледат децата. Така и нравствеността ще се завърне в душите на хората, и грамотността ще се покачи, и престъпността ще намалее, а простотията направо ще почне да боледува. Какво стана със съвестта?
25 Септември 2012 21:49
Как'Сийке, и ти си като Водния. ДИ прекрасно си знае да копи-пейства. Но! Не всичко, не навсякъде, не винаги може да се препредаде в първозданния вид! Дефицитна мултипликация на Сътворението... (Всичко е пари, приятелко. )

Шляпо, поддържам коментара ви! Даже мисля, че 11 клас е късно. И преди това изучават (не казвам, че четат) ЛИТЕРАТУРА (да не говорим какви филми гледат), чието разбиране изисква запознанство със сравнителната история на религиите. Безстрастна, безпристрастна.

25 Септември 2012 21:54
Вероучението е абсолютно необходимо.


Но г-н Иванов няма как да знае това, след като е преминал цялата йезуитска школа, сетне и нацистката(фашистка) и в силните си години - социалистическа/комунистическа с интервенциите на КДС, КГБ и останалите.
Интересно е, но никой от опонентите на Джимо (поне от форума) не се е позовал на ЙЕЗУИТ като форма на обида. И не би трябвало, нека г-н Иванов продължи да вади така ценните спомени от главата си - никога не бих предположил дето България по него време е толкова мултикулти, толкова многонационална, многоезична и всичко останало...
25 Септември 2012 21:55
Обаче не можах да разбера от къде колегата видя това :
вероучението става причина момченцата да получат незабравими нравствени уроци

Наказанията явно са незабравимите нравствени уроци. Защото истинските нравствени качества са формирани в бягство от часовете по Катехизис или в часовете по другите предмети.
Ние явно имаме проблеми с модерната нравственост, искаме си Вероучението и ако може така - простичко и еднозначно..., без четене на много книжки...


25 Септември 2012 21:56
Ти знаеш за вестникарските технологии, колкото ДИ за хидравликата в хоризонталните щрангове...

Във времето на хоризонталните щрангове, т.е. горе-долу и откогато се разпространи Unicode, да се употребяват диакритични знаци в печат или уеб не представлява особено затруднение. Ся, ако техниката и уменията с нея на персонала са от времето на вертикалните щрангове, друг въпрос.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД