:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Политикономика

Редно ли е депутати да се занимават с кучкарници?

Фалшивите аргументи, с които се отхвърля одит на столичните дружества, издават страх да не се изложи на показ управлението им
СНИМКA: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
ГЕРБ замазват проблемите в столичните общински фирми сред цветя и рози.
Пълната власт, която ГЕРБ има на централно и местно ниво в държавата, позволява на партията да (не) прави каквото си иска. Така депутатите от ГЕРБ седем пъти отказваха парламентът изобщо да разисква въпроса за одит на Сметната палата на общински фирми, а на осмия път го включиха в дневния си ред, само за да го отхвърлят единодушно и без дума обяснение. Става въпрос за не кои да е общински фирми, а за две от най-скандалните - Център за градска мобилност и "Екоравновесие". От фалшивата актьорска игра на герберите в парламента в пиесата "Колко са прозрачни общинските фирми в София" остана впечатлението за страха, че ако органите се разровят, наяве ще излязат куп нередности. Достатъчно е за обраслите с митове и легенди фирми само да припомним, че на едната шеф беше земеделският министър Мирослав Найденов, а на другата единият шеф беше застрелян, а другият загина при умишлен палеж в дома си.

На този мрачен фон защо пък толкова са се заяли депутатите от опозицията да се проверяват фирмите? Кое не му е прозрачното например на Центъра за градска мобилност, сигурно се питат в ГЕРБ. И дали прилича на депутати да се занимават с кучкарници? Двойното счетоводство в центъра, неизвестното количество пари, които потъват в боя за разчертаване на паркоместа, колчета и табели, така и



неразкритите убийства



на директорите на "Паркинги и гаражи", чудесата на зоологията по столичните улици, където се разхождат кастрирани кучета с потеря от палета - това са подробности, недостойни за депутатския ум.

Центърът за градска мобилност от създаването си води двойно счетоводство. Всяко от двете й поделения - градският транспорт и "Паркинги и гаражи", води свои сметки, които накрая се нагласят в общ балансов бюджет. Който е чиста счетоводна стъкмистика, но пък ГЕРБ го приемат безусловно. Одиторите, които всяка година заверяват балансовия отчет, препоръчват да се премахне двойното водене на сметки. "Липсва и достатъчно детайлна информация, която да позволи контрол за пълнота и точност на данните за таксуваните есемеси от мобилните оператори", заключава одиторът. Тук е заровено кучето - какво става с приходите от "синя зона" и как така издръжката на цялото платено паркиране всяка година долу-горе съвпада с приходите от него. Тоест,



каквото се изкара, се харчи



Ако има все пак печалба - тя неизменно потъва като капка в задълженията на другата половина от ЦГМ - транспорта. Според левицата с отказа от одит ГЕРБ прикриват "общинската далавера" със "синя зона". Но никой от ГЕРБ не сметна за необходимо да обясни защо разпъва политически чадър над фирмите. А той идва в момента, когато приходите от "синя зона" ще се увеличат драстично заради двойното поскъпване на паркирането. Колкото и да твърдят, че не печалбата е целта на платеното паркиране, общинските съветници трябва ясно да обяснят какво точно се случва с нея и още повече - дали и повечето приходи пак ще отидат само за издръжка на структурата.

Общинските фирми в столицата, публична тайна е, години наред са касички на партиите и управлението им се разпределя на партиен принцип. ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов се зарекоха това да се промени. Това обаче не се случва чрез т.нар. публични, открити, прозрачни (и прочие изтъркани епитети) конкурси за ръководства на фирмите. Още по времето на Борисов бе избрано временно ръководство на ЦГМ. До реален конкурс. След 4 г. отново се назначава временно ръководство (с доста спорни членове). Пак до реален конкурс. И така една от най-важните фирми на столичната икономика се управлява година след година на временен принцип.

"Екоравновесие" започна да дава публични отчети, след като кучета разкъсаха до смърт двама души в София. Преди тези трагедии да изострят вниманието към дружеството, на кмета Йорданка Фандъкова й трябваха 4 месеца да придвижи нарушенията на предпоследния директор на прокуратурата. Периодът на направения вътрешния одит включва и края на управлението на Мирослав Найденов, който три години - от 2006 г. до 2009 г., управляваше предприятието. Предстои да видим до къде ще стигне разследването. Със сигурност обаче и проверка на Сметната палата не е излишна.

В Столичната община съветници от ГЕРБ заявиха, че те нямат нищо против институцията да проверява общинската икономика. Ако това не е само цинично изказване, нека те инициират проверки, след като депутатите от собствената им партия не искат. Така ще затворят устата на всички, които смятат, че отказът от проверки наистина слага чадър над далавери.
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатите от мнозинството се чудят кое не е прозрачно във фирмите на София, та се налага да им се разваля рахатът с излишни одити.
8
2654
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
25 Септември 2012 22:32
Не само, че е редно, но е и належащо!

Не може да има убити и обезобразени хора от помиярите, а управляващите и сътрапезниците им да се правят на разсеяни! Тук вони, та чак до небето! Още по времето на Софиянски, кучетата бяха проблем. Тогава още, даренията от наивни и заблудени частни, западни природозащитни организации потъваха неизвестно къде. Сумите не бяха малки... Проблемът остана за гражданите, а авантите - за всякакви мошеници, мушмороци и крадци в разните му там "управленчески коридори". Като кулисата зад която се правят безобразията е т.нар. бутафорна фирма "Екоравновесие"!!

Нека не забравяме, повече от идиотски, закона прокаран дефакто в "защита" на уличните кучета. По-скоро той е успешно бетониране на непоносимата ситуация с псетата. Тук всякакви позовавания как е в "цивилизованите" и дори "нецивилизованите" държави, са единствено вопли в глухи уши. Докато всяка една идиотщина въведена от т.нар. "народни избраници", бива немедлено защитавана със слогана:
- "Така иска европейската комисия, така нарежда брюксел" - и пр. слабоумия, все резултат на управленческа импотентност, корупция, некадърност и безхаберие!

Същото е и с бившата "Паркинги и гаражи" - сега "Център за градска мобилност" - откровени пладнешки разбойници... След като увеличиха таксите за паркиране, имат ли те сега някакво доказателство, че са подобрили с нещо си съществено условията за паркиране? Не, разбира се.

Дори напротив: - градската управа в техен интерес успешно блокира и предотвратява от години всякакви опити да се построят многоетажни гаражи за почасово паркиране от частни инвеститори! Защо ли?

- Не е трудно да се сетим в чий интерес е. Познахте! В техен - на оставения без контрол "Център за градска мобилност". Касичката на определена/и партия/и.
25 Септември 2012 22:36
Периодът на направения вътрешния одит включва и края на управлението на Мирослав Найденов, който три години - от 2006 г. до 2009 г., управляваше предприятието. Предстои да видим до къде ще стигне разследването.

Предполагам аферата с кучкарника в Богров не е включена в този одит.
25 Септември 2012 23:01
Наистина много крадат, но според мен псетата се толерират предимно с цел терор над гражданите.
25 Септември 2012 23:06
Наистина много крадат, но според мен псетата се толерират предимно с цел терор над гражданите.


Псетата ограничават и регулират популацията на столичани
26 Септември 2012 10:28
Щом в парламента има "кучки" защо да не се грижат за домовете си. Поредното изкривяване - обществото е безсилно да наложи ред над мераците "определени индивиди" и както всички занимават ББ да налага ред така и сега парламента ще "симулира налагане на ред" защото не са уволнили навреме мършата в софийските чиновнически редове и миризмата и стигна до парламента задушавайки пътьом солидна часто от обществото.
26 Септември 2012 15:12
В София кучетата са най - много. Инцидентите също.

Онзи ден бях в Тетевен - видях поне 10-15 души да разхождат домашни кучета с каишки и не видях нито едно свободно скитащо.
26 Септември 2012 17:14
Нация, която позволява няколко хиляди бездомни помияра да се превръщат в тема за такъв обществен дебат, няма изгледи за добър край. Тоест, във всички случаи си заминаваме, но няма да е с "добър край" :о)
27 Септември 2012 18:33
навремето този проблем беше успешно решен с вноса на гладни виетнамци. за жалост временно...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД