:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 546
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румънски министър злоупотребявал с еврофондове

Министърът на здравеопазването Василе Чепой е заподозрян, че спечелил над 42 000 евро от проект
Снимка: Capital.ro
Румънският министър на здравеопазването Василе Чепой е злоупотребявал с еврофондовете, докато бил ръководител на Дирекцията за обществено здраве в град Яш, твърди спецпрокуратурата за борба с корупцията.
Румънският министър на здравеопазването Василе Чепой е заподозрян от спецпрокуратурата за борба с корупцията в злоупотреби с евросредства, писаха местните медии. Това се е случило в периода между 2009 и 2010 г., когато Чепой оглавява Дирекцията за обществено здраве в североизточния град Яш. Според Националната агенция по прозрачност той е включил ръководената от него институция в проект за подготовка на медицински персонал, финансиран от Европейския съюз. След това заедно със съпругата си Василе Чепой лично се ангажирал с проекта, като станал ръководител на проекта и същевременно преподавал на участниците в проекта. На базата на това министърът е заподозрян в конфликт на интереси.

Семейната печалба на Василе Чепой и неговата съпруга в рамките на този проект е в размер на 42 440 евро, се посочва в съобщение на Националната агенция за борба с корупцията. От своя страна министърът на здравеопазването обвини ведомството, че нанася вреда на имиджа му в обществото. Според Чепой действията, предприети от агенцията, не са етични.

Румънското правителство, оглавявано от премиера Виктор Понта, определи обвиненията към Василе Чепой като сериозни. От правителствената пресслужба заявиха, че ако обвиненията към здравния министър се потвърдят, то Чепой ще загуби поста си в кабинета. Василе Чепой стана министър на здравеопазването през май т.г.

Букурещ се зае активно в борбата с корупцията по висшите етажи на властта по препоръка на ЕК. На прицел са не само бивши, но и действащи високопоставени държавници. В края на март на 5 г. затвор бе осъден депутатът Виргил Поп от малката опозиционна Либерална партия. Той бе признат за виновен по обвинения в корупция, злоупотреба с власт, фалшификация и пране на пари. Това е първата ефективна присъда, която румънски съд издава на действащ народен представител. Ефективна присъда за корупция получи и бившият премиер Адриан Нъстасе.

ПРОВЕРКА

Председателят на гръцкия парламент Евангелос Меимаракис обяви, че временно прекратява функциите си, защото е разследван за пране на пари, предадоха агенциите. Той няма да изпълнява функциите си, докато не излязат резултатите от разследването. Меимаракис, който е бивш министър на отбраната и бивш секретар на консервативната партия "Нова демокрация", беше споменат заедно с други политици в доклад, публикуван от ежедневника "Риъл Нюз". В документа те са обвинени, че са придобили недвижими имоти с цел да изперат милиарди евро в периода между 2005 и 2008 г. Евангелос Меимаракис категорично отрича отправените му обвинения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Евангелос Меимаракис
2
753
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
25 Септември 2012 22:33
Това е някакъв майтап - 42 хиляди и кусур евро. Я вижте в комшийска Гърция какви данни са дали на Брюкселя за маслинените горички.
И при най-тъпото изчисление излиза, че такива са садени не само по улиците и керемидите на градове, села и паланки, но и на два километра в шелфа на Бяло море.
26 Септември 2012 03:24
Докато се раздават пари и бейлаути за проекти, дето уж били много важни и без тях икономиката ще пропадне, парите ще потъват в пясъците. Единственият въпрос е дали министъра лично ще ги вземе, дали балдъзата му, дали секретарката или друго подставено лице. В България да не би да е различно?
Ако ще по трима инспектори на депутат и минисър да назначат, пак ще ги откраднат.
Лесно се дават чужди пари. Гиди еврокумуняги!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД