:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Електронно свидетелство за съдимост ще се вади срещу 3 лв.

Много работодатели вече изискват такъв документ при постъпване
От 1 януари догодина свидетелствата за съдимост ще могат да се искат с електронна заявка и да се получават също в електронен вид, а цената на тази услуга ще е 3 лв. Това става ясно от публикувания на сайта на правосъдното министерство проект за постановление на МС, с което да се допълни Тарифа № 1 към Закона за държавните такси, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието. В тарифата се слага нова позиция, според която "за издаване на свидетелство за съдимост в електронен вид се събира проста такса в размер на 3 лв.".

Какъв точно ще е редът за това, тепърва ще се уточнява с промени в наредбата за дейността на бюрата за съдимост, която се издава от министъра на правосъдието. С промените в Закона за съдебната власт от юли бе дописано, че в наредбата ще се уреди и възможност за подаването на заявление за издаване на свидетелства за съдимост с електронен подпис и за издаване на справки за съдимост в електронен вид. Даден беше срок от 6 месеца след влизане на промените в сила, за да се допълни наредбата. От правосъдното министерство коментираха пред "Правен свят", че по промените в наредбата работи специално назначена от министъра работна група, която ще приключи съвсем скоро. Чак тогава ще са ясни условията за подаване на заявление и за получаване на удостоверение за съдимост в електронен вид.

През последните години свидетелства за съдимост се искат масово от работодателите. Те са задължителни при постъпване в МВР или съдебната система и на друга държавна служба, но всеки работодател може да ги изиска от подчинените си. Свидетелства се искат и при участие в обществени поръчки, кандидатстване за получаване на определени разрешителни - за притежание на оръжие, за търговия с ценни книжа и др., както и при регистриране за упражняване на определени професии - адвокат, лекар, архитект.

РЕГИСТЪР

С промените в закона се предвижда още правосъдното министерство да изгради и поддържа централна база данни "Съдимост". В нея ще се събира и актуализира информация не само от бюрата при районните съдилища, но и данни за влезли в сила присъди на български граждани от централните органи на други държави членки на Европейския съюз, както и за чужди граждани, вписани в регистрите за съдимост в съответствие с националното законодателство.
7
3193
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Септември 2012 22:33
"за издаване на свидетелство за съдимост в електронен вид се събира проста такса в размер на 3 лв.".

И защо?
Какви са разходите за издаването на "електронно" свидетелство?
Аман!...
26 Септември 2012 00:27
Всъщност,разходите им са се покачили многократно през последните няколко години-появиха се метал-детекторни арки на входовете на службите за свидетелство за съдимост, които явно трябва да се обслужват от 5-6 охранители на съдебната власт.Предполагам,че поддържат 24 часово дежурство,да не говорим за тези пазещи отвън.
Абе не им е лесно на хората.И на нас няма да ни е лесно предислоцират да следят интернет трафика във всеки квартале интернет доставчик.
26 Септември 2012 01:46
В добре направена и функционираща система от бази данни свидетелство за съдимост се вади с две три щкраквания на бутона на мишката и много по-бързо от времето за което пиша този пост! 3 лв си е обирджийство, дори и да го вадят на хартиен носител! Все пак говорим за 1 лист за който разходите са не повече от 10 стотинки!
26 Септември 2012 04:27
Байгън вече!
Sand, к'во прайм с проблема, а?
26 Септември 2012 14:37
Тия горе-долу са скромни.

"Удостоверние за наследници" от ГРАО:
март 2006г.
- 2лв за след два дни
- 5лв - веднага
август 2012г.
- 5 лв след две седмици
- 10 лв. за след два дни
Какъв прогрес, а?
27 Септември 2012 15:24
Ами да ги плаща работодателя тези разходи щом иска! От къде на къде работниците?
01 Октомври 2012 03:37
Питам се, какво можем да направим? Това наистина е пладнешки обир. Може би ще се оправдаят, че им отнемаш от времето, знам ли? Но нали ти си назначен на тази синекура длъжност и ти плащат точно затова. Незнам! Само за сведение - вадих такова август 1994 година. И тогава ми взеха 0,80 лева.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД