:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 178
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС плаши с протести заради майчиния език

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Лютви Местан даде да се разбере, че ДПС няма никакво намерение да се откаже от поправката за майчиния език и ще подкрепи протестите в негова защита.
След като миналата седмица управляващите от ГЕРБ отказаха да приемат предложението на ДПС майчиният език да се изучава задължително в училище, вчера депутатите на Ахмед Доган намекнаха, че са готови на улични протести, ако искането им не мине. От движението настояваха в Закона за предучилищното и училищното образование, който в момента се разглежда от ресорната парламентарна комисия, да се запише, че майчиният език ще се изучава задължително по 4 часа седмично. Предложението им не срещна подкрепата нито на управляващите, нито на останалите опозиционни партии, които приеха, че "в процеса на училищното образование може да се изучават и учебните предмети майчин език и хореография". Но така според ДПС отпадат законовите гаранции за изучаването на майчин език.

"Очакваме сериозно недоволство от страна на засегнатите ученици и родители. Няма посегателство върху изконни права, което да не среща съпротива", бе категоричен Лютви Местан. Той побърза да уточни, че партията няма да организира или провокира недоволството. "Но не можем да не подкрепим тези протести, когато те са в резултат на дискриминационното решение на властта", допълни той. На заседанието на комисията миналата седмица пък колегата му Хамид Хамид направо обяви, че евентуални сегашни протести ще засенчат тези заради закона за горите на Орлов мост.

Партията на Доган реши да изтегли депутатите си от парламентарната образователна комисия, ако управляващите не се съобразят с тях. Местан обобщи исканията на ДПС - законова гаранция за брой часове седмично, стандарт за учебно съдържание по майчин език, на чиято база да се направят нови учебници, и възстановяване на работа на уволнените от ГЕРБ инспектори по турски език от инспекторатите по образование.

----ОБВИНЕНИЕ

Лютви Местан обяви образователния министър Сергей Игнатов за виновник за случващото се. Игнатов обявил на заседание на образователната комисия, че предложението на ДПС е неприемливо, тъй като в България няма малцинства. Според протокола от въпросното заседание Игнатов заявява, че за да се приемат предложенията на ДПС, ще трябва да се промени конституцията, тъй като в нея липсва терминът "етнически малцинства".
23
1691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
25 Септември 2012 20:04
Пак заплашват! Абе те друго могат ли?!
25 Септември 2012 20:04
Ами то в инспекторатите трябва да се назначат и инспектори по арменски, еврейски, холандски, гръцки, китайски и др. езици. (извинявам се, ако съм пропуснал някоя държава с представители, живеещи в България)
25 Септември 2012 20:10
Ами то в инспекторатите трябва да назначат и инспектори по арменски, еврейски, гръцки, холандски, китайски и др. езици (Извинявам се, ако съм пропуснал някоя държава с представители, живеещи в България)
25 Септември 2012 20:26
Такъв тип Политическо поведение в Пространството може да бъде неутрализиран само с Дълбока Политическа Реформа !!! ...
25 Септември 2012 20:33
Абе няма ли най-сетне някой да я забрани тая партия?!
25 Септември 2012 20:51
Непрекъснато ни занимават със себе си: процесът срещу радик. ислям, майчиният им език, изселниците съдят държавата в Хага... Непрекъснато трябва да се занимаваме с тях! Няма ли и други "етноси" в тая държава??? Непрекъснато ръчкат и провокират... Докога ще се търпи това???
25 Септември 2012 21:04
Нормално е.
Идат избори...
25 Септември 2012 21:23
Някой да е видял нещо лошо от ДПС?
25 Септември 2012 21:50
Аз съм виждал как действат и резултатите.

Още нещо?
25 Септември 2012 22:02
Хайде, тръгвайте да Турция, какво чакате, нали е много хубаво там! Продънихте ни ушите да обяснявате какви големи били заплатите , пенсиите, магистралите и какво ли още не.
26 Септември 2012 00:55
Никоя държава по Света НЯМА задължение за задължително и финансирано от държавата(от всички Данъкоплатци, всъщност!) изучаване на "майчин" език в държавни училища!!!
Тия, щом намират пари(стотици хиляди и милиони, че и петродолари!) за изучаване на Корана, да си намерят пари и за изучаване на "майчиния" им език- а НЕ да товарят българските Данъкоплатци с личните си проблеми и кеф!
26 Септември 2012 09:12
Ами демокрация, ако искат ще го изучават, ако не искат няма да го изучават. Тяхна си работа.
26 Септември 2012 09:23
Усещате ли, как нещата лека полека отиват на варианта Македония ?
Там в парламента се говори и на албански.
Крайната цел е да се разбие държавата и да ни опоскат по лесно.
Ако все още нещо е останало де.
26 Септември 2012 09:29
А защо само турският да се изучава? Факт е, че младите турци нямат желание да изучават турски език, поради което явно под външна диктовка, ДПС организира тези циркове. Турция възприема все по-открито агресивна и имперска политика спрямо бившите си вилаети (засега са заети със Сирия) и трябва да очакваме нови провокации по тази линия. Освен това, за управляващите кръгове в южната ни съседка вече стана ясно, че Доган и хората около него повече от 20 години са гледали предимно собствените си интереси, без да има някаква по-съществена полза от тях за интересите на Турция. И сега Сокола явно е решил да се докара пред менторите и спонсорите си.
26 Септември 2012 09:58
И Сега, и Ракита са прави, точно така е. Не знам само как може да се противостои на това, след като се решава от политическата ни върхушка, която е с наколенки към Турция, а и към ДПС,както се оказва!
26 Септември 2012 10:35
Eisblock25 Септември 2012 21:50

Аз съм виждал как действат и резултатите.

Още нещо?

Това го обясни на процесора, не на мен.
26 Септември 2012 10:40
Реда на политическите събития на тази тема напоследък е подготвен от талантлив и търпелив режисьор...ашк олсун,аферим,машалла ефендим! Ма не си струваше труда,те гащите отдавна са ни на петите
26 Септември 2012 11:34
За най-голям ужас на неоосманска Турция, българските мюсюлмани започват полека-лека да се интегрират обратно в българското общество, така както беше допреди да започне Възродителния процес. Тази е причината да се разиграват подобни циркове.
26 Септември 2012 11:47
Факт е, че младите турци нямат желание да изучават турски език,


факт е, че на някои в България мненията им за Турците с нищо не сa cе променили от 1878 година насам.

26 Септември 2012 11:59
обикновено много гласовити, коалиционните партнери на турчагите мълчат като куманиз на разпит
26 Септември 2012 12:24
факт е, че на някои в България мненията им за Турците с нищо не сa cе променили от 1878 година насам.
Ами така е, Румели, часовете по турски език под формата на свободно избираема подготовка едвам биват запълнени, поради което някои среди в Турция са решили да поискат да направим часовете задължителни, за да се демонстрира масовост. Я кажи в Турция, която е наследничка на една многонационална империя, какви задължителни часове по майчин език има (оставаме настрана кюрдския, който вероятно се изучава от немай къде, поради съпротивата на кюрдите)?
26 Септември 2012 12:33
Да си протестират колкото си искат. Нека ни покажат къде в Турция българите, или някоя друга народност изучава майчиният си език. А българските имена в Турция къде са? Искането им предполага в училищата да се изучава още гръцки, арменски, еврйски, румънски...
27 Септември 2012 09:50
Майчиният език не се ли учи в семейството? Защо трябва да се учи и в училището? В училището се учи официалният език на който се общува в страната. Българският език се изучава не защото е майчин, а защото е официалният език на страната. Освен него не е забранено да се изучават и други езици, но не на основание, че са някому майчини.
Аман от тъпизмите на Лютви Местан и компания...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД