:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 129
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зам. главен прокурор допусна, че има грешка по "САПАРД"

Приложени са всички доказателства, твърди обвинителят по делото
Галина Тонева
Ден след като шефът на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер изрази учудване от оправдателната присъда по делото за изпиране на 7.5 млн. евро, източени от програма САПАРД от групата на бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, зам. главният прокурор Галина Тонева заяви, че държавното обвинение може и да е допуснало грешки в работата си.

"Не изключвам да има грешка и на прокуратурата", коментира тя пред БНР. Тонева все пак се застрахова, че оправдателната присъда, произнесена преди дни от Софийския апелативен съд, може да се дължи и на нови доказателства по делото. Точно на грешки на прокуратурата и на събрани нови доказателства от втората инстанция се позоваха апелативните съдии при оправдаването на подсъдимите по делото за пране на пари. "При срещата с директора на ОЛАФ постигнахме уговорка и обещание за подкрепа от експертите им, че след като направим анализ и подготвим наше становище и по двете дела, ще получим експертно съдействие от ОЛАФ, за да видим как по най-добър начин можем да движим тези производства", коментира заместничката на Борис Велчев.

За грешки на прокуратурата заговори първо съдията по делото - Калин Калпакчиев. "Внасяйки два обвинителни акта през 2009 г., прокуратурата изначално прави невъзможно доказването на вината", коментира Калпакчиев, след като оправда близкия до БСП бизнесмен Марио Николов, съпругата му Мариана и още трима обвиняеми. Пред електронното издание "Медиапул" пък запознати с разследването коментираха, че делото е било изначално "минирано" от прокуратурата, като е било разделено, и доказателствата, изпратени от германските разследващи, не са използвани правилно.

Делото беше разделено от Софийската градска прокуратура през 2007 г. и така срещу едни същи хора започнаха два процеса - за източване и за изпиране на 7.5 млн. евро. По първото дело Марио Николов беше осъден на 12 години затвор от бившия председател на Софийския градски съд и сегашен шеф на Върховния административен съд Георги Колев. Делото обаче беше върнато за доразследване от апелативните съдии, които констатираха, че решението на Колев е пълно с противоречия и освен това са преписвани цитати от обвинителния акт. По второто дело съдия Румяна Ченалова осъди Николов на 10 години, но втората инстанция отмени присъдата и оправда обвиняемите.

Прокуратурата няма вина за оправдателната присъда, заяви пред "Сега" прокурорът Андрей Андреев, който образува делото и беше наблюдаващ на първа инстанция. "Основното обвинение по това дело е, че обвиняемите са правили финансови транзакции с европари, а съдът приема, че това не е така, че операциите са правени от счетоводителки. В този смисъл не виждам какво значение има дали делото е разделено", коментира той. В момента Андреев работи в специализираната прокуратура. Той подчерта, че става дума за две различни престъпления в различно време и затова е взел решение да раздели делото. "Всички доказателства, с които сме разполагали, са приложени и по двете дела", коментира Андреев по повод обвиненията, че прокуратурата не е използвала изпратените й от Германия доказателства.

Още при разделянето на делото беше внушено, че всъщност отделянето на материалите за пране на пари има за цел да може да вкара в кориците и в съдебна зала и бизнесмена Людмил Стойков. И че това се прави точно за да се угоди на ОЛАФ. Именно за европейската служба казусът "САПАРД" беше известен не като групата на Марио Николов, а като групата "Николов - Стойков". Стойков е далеч по-известният и мастит бизнесмен. Негов подпис или пък участие не може да бъде открито по делото за измамата с европарите. Затова и прокуратурата го вкара в делото за прането на същите тези пари. На първа инстанция в този процес беше осъден Николов, но Стойков беше оправдан. На втора инстанция вече бяха оневинени и двамата. Това обаче е само по делото за пране на пари. Делото за същинската измама предстои да бъде гледано отново от Софийския градски съд. Тук няма оправдателни присъди, а само отмяна на осъдителните на процедурни основания. По него има обвинение само Николов, но не и Стойков.



ЗАЩИТА

Българският хелзинкски комитет остро осъди думите на премиера Бойко Борисов по адрес на съдия Калпакчиев. В четвъртък премиерът заяви, че магистратът е един от хората, "които бяха най против министър Цветанов". Съдията е от Съюза на съдиите и беше избран за член на Висшия съдебен съвет.

7
1825
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
28 Септември 2012 20:40
...прокуратурата изначално прави невъзможно доказването на вината"
...забележително ...
28 Септември 2012 20:51
Основното обвинение по това дело е, че обвиняемите са правили финансови транзакции с европари, а съдът приема, че това не е така, че операциите са правени от счетоводителки...


Той и при Ковачки едва ли не решаващо се оказа, че не бил подписвал лично фактурите.
Въобще - тежка е съдбата на управителя, подписват зад гърба му какво ли не злите счетоводители, а той нищичко не знае...

Хвани едните (поркурорето), удари другите (кадиите)... ама първите ги уд'ри няколко пъти за по-сигурно.
29 Септември 2012 03:11
Някои забогатяха, други обедняха покрай това дело. Грешка няма.
29 Септември 2012 11:38
Едва ли ще се сбъдне мечтата на съда - наред с всички събрани доказателства, извършителят да заяви в съдебната зала: "Да, аз изпрах едни пари, само няколко милиона" и едва тогава да го осъди. А тогава може пък да реши, че нещо е мръднал и да го оправдае поради невменяемост.
29 Септември 2012 14:46
Българският хелзинкски комитет остро осъди думите на премиера Бойко Борисов по адрес на съдия Калпакчиев. В четвъртък премиерът заяви, че магистратът е един от хората, "които бяха най против министър Цветанов".
Ама как може бе, да е против Цв.Цв.....
29 Септември 2012 22:17
като се плаща от бюджета за тази съдебна система, какво е свършила?
В западните държави има прозрачност и контрол, както и че всяка година било полицията, било друга институция се отчита пред обществото, чийто пари харчи.
Нека се въведе това и в Бг и ще се види, че нищо не са свършили! Какъв е изводът - закриване на цялата порнография!
30 Септември 2012 12:53
зам. главният прокурор Галина Тонева заяви, че държавното обвинение може и да е допуснало грешки в работата си.


Как е възможно заместник-главният прокурор да не е в състояние да каже има ли грешка или няма. И ако няма, защо никой още не е осъден за корупция. А ако има грешка, си следва и съответното наказание за прегрешилия. Докато сега ВИНОВНИ НЯМА, ОСЪДЕНИ СЪЩО. Бардак ли сме или напротив?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД