:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 474
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Абракадабра

Димитри Иванов
WARNING: Нямам нещо против Лейди ГаГа и нейната песен "Моабет романс". Но аз не съм пощенска кутия. Хейтърите и троловете да не четат това писмо и да не пишат под него, щото те затлачват разговора. Къш от тук! Инак всеки е добре дошъл да участва в нашия лаф моабет.

РЕЗЮМЕ:

Абракадабра е заклинание нещо да се материализира от нищото. Илюзионистът казва Абракадабра и хоп - зайче или букет цветя.

В сериала Хари Потър има Абракадабра с хаотично разбъркани букви - Арбадакарба! - и става обратното: онова или онзи, който е пред очите ти, изчезва в небитието. Или в хаоса преди Сътворението; не знам. На 15 април 2004 на фестивала на книгата в Единбург авторката на Хари Потър обяснила защо разбъркала буквите, но аз не бях в Единбург и не мога да я цитирам. Знам само, че Абракадабра е дума от арамейския език, на който говорил Христос. Край на резюмето.



ПИСМО

Вие и аз също изричаме и чуваме заклинания. Има ги в политиката, където те ме възмущават. Има ги в народните песни, където те ме възхищават.

"Рипни, Калинке, да тропниме да се пукат душманите." Ха-ха-ха! Българските "мажоретки" са едно плачевно подражателство. А "Рипни, Калинке, да тропниме да се пукат душманите" е истинско и българско, и жизнерадостно. Веселят ме българските народни умотворения и заклинания. Спуквам се от смях, като се сетя за "То се е видело, че ш'са мре, ама здраве да е!" А пък "Че те бием от тука до утре" прави връзка между времето и пространството като Айнщайн.

Да си тропнем ний хорце, да се пукат душманите. Тъй я! И аз тъй казвам.

Сега излъгах. Не казвам така. Друго казвам. Казвам: Не ме мразете, душмани мои! За ваше добро ви го казвам. Не ме четете, не влизайте във форума, не ни гледайте как весело хорце си тропваме тук! На форумците, които един с друг се заяждат и уязвяват, същото им казвам. Не злобейте, да се не пукнете. Другите форуми умират, щото в тях злъч и ругатни; пазете този.

Ех, да бях вещ в демонологията, щях да ви кажа колко дявола могат да кацнат на върха на една игла. Много. Демонът на омразата, демоните на злобата, на завистта, на надменността - аз по знам от тоя, затова го ругая и назидавам.

Много са демоните. А Бог е един. И "отпочвам" аз моята проповед към вярващи, невярващи и други.



ПРОПОВЕД



Повтаряйте си на ум така: "Бог е обич, няма да се оставя на демона на омразата да ме гложди." Ако не сте вярващ, казвайте си като рационалист така: "Няма да мразя, щото си пазя животеца и не искам да се пукна от омраза." Ако сте нито вярващ, нито невярващ, а езотеричното предпочитате: Излъчваните от злобеещия импулси ноосферата ти отразява фокусирани към душманина и неговата лошотия самия него поразява. Край на проповедта.

След проповедта, да се върнем към абракадабрата.

През 1703 г. Даниел Дефо го приковали на позорния стълб (the pillory) и го хвърлили в затвора, щото, преди да напише Робинзон Крузо, той бил журналист и се присмивал на лондончаните, които през Голямата чума пишели на праговете на входните си врати "Abracadabra". Да не влиза в тази къща чумата!

В арамейския език, на който говорел Христос, "Aбракадабра" значело "Аз създадох чрез слово." С "Aбракадабра" гностиците призовавали здравето и късмета; кутсузлукът и болестта да ги няма. Още през III век в Рим имало амулети с думата "Aбракадабра". Тая муска си я окачваш на врата. Словото "Aбракадабра" било в муската 11 пъти, всеки път с една буква по-малко. Нищо не остава от думата накрая, значи няма го вече и лошият дух на болестта.

Сигурно са помагали муските. Чувал съм, че по-често оздравяват тези, които вярват, че ще оздравеят, отколкото онези, които нямат такава вяра.

Може би словото наистина създава нещо от нищото. В една книга, която на разни езици съм я чел, пише: "В начало бе Словото, и Словото бе у Бога, и Словото бе Бог. То в начало бе у Бога. Всичко чрез Него стана и което е станало."

Но словото, творящо добро от хаоса преди Сътворението, го опростачили.

- Илюзионистът : "Aбракадабра" и вади зайче от цилиндъра.

- Атеистът душманин - да няма ни вяра, ни храмове; да изчезнат!

- Политическият фокусник: Сега е хаос, но ти за мен ако гласуваш, аз - Aбракадабра! и ще ти оправя дереджето.

Сергей Станишев като илюзионистите. Хоп - социалисти. "Защото сме социалисти". Не знам как да ги нарека, не пришивам етикети. Но знам, че не са социалисти. И комунисти не са. Знам само какво правят. Те правят така:

1. Първо представят личния си интерес за партиен.

2. После партийния за национален.

Друг начин по стълбата нагоре не е измислен, признавам. Това пролича и в телевизионния дебат Обама - Ромни.

Звъннаха ми: Събуди се бе! Изтрезнявай! Като нямаш телевизор, хвани по компютъра ПиБиЕс да видиш. Джим Лерър още по-безпристрастен модератор, отколкото ти между Желю и Велко.

Бях модератор на първия кандидатпрезидентски дебат в България. Моите персонални хейтъри ще кажат, че не съм, както казаха, че не съм съобщил за Нийл Армстронг на Луната, нито единствен съобщих за Чернобил. Аз им казвам хейтъри, щото душмани е турцизъм. Исках омразници да ги нарека, но омразничето е една родопска билка с красиви цветчета.

За сведение на хейтърите: Не съм бил в комунистическата партия, в никоя партия не съм бил. Нито чавдарче, септемврийче, комсомолче съм бил, нямаше такива организации в йезуитския колеж. И през ум не ми минава да коря, които са били; българските деца не можеха да не членуват в тези организации - пионерски и пр. Даже феновете на сегашния премиер Б. Борисов не ги коря, че са овце.

Като ми звъннаха приятелите, включих си компютъра на "Public Broadcasting Service" да гледам първия дебат Обама - Ромни. Цивилизовано беше. Не си пришиват етикети; няма ти си такъв, ти си онакъв.

"Ти си турчин с фес", каза Велко Вълканов на Желю Желев в тв дебата, при който бях модератор и ми беше по-трудно да модерирам, отколкото на Джим Лерър, защото Велко, безпартиен и противник на прогонването на българските турци, беше кандидат на комунистите, а турците послушаха Доган и гласуваха за бившия комунист Желю. Велко и Желю са хора, които не се окепазиха с далавери - имотни и парични - както почти всички политици се окепазиха. Истински достойната политическа фигура тогава беше д-р Петър Дертлиев. Той ме беше нарочил за външен министър. Но политиката е изкуство на възможното, а аз исках невъзможното. Исках две неща:

1. България да влезе в ЕС, но да не влезе в НАТО.

2. България да остане "запечатана" по южната и западната си граница. Да не руши граничните съоръжения, разните кльонове-мльонове, наелектризирани бодливи телове и не знам какво, дето не даваха пиле да прехвръкне и добитък да премине, нито пришълци било от Африка и Ориента, било от Балканите.

Моите две позиции бяха незащитими при тогавашната политическа еуфория и рушене на междудържавни граници и стени, включително на Берлинската стена.

Така беше, когато бях модератор на първия български кандидатпрезидентски телевизионен дебат.

Много ли са важни такива дебати, аз не знам. Първият, който видях, беше между Кенеди и Никсън. Тогава в САЩ излезе приказката - първият неподстриган, вторият небръснат. Звучи глупаво, но повечето зрители не вникват в спора; те запомнят кой се държи по-уверено, по има осанка на президент - "who looks more presidential".

През 1952 Айнщайн отклони предложението да стане израелски президент. На известната майтапчийска снимка с изплезен език гениалният Айнщайн наистина хич не изглежда "presidential".

Нямаше палячовщини в дебата Обама - Ромни. Строг декор, без безвкусиците на българските шоумени. Без карнавалност, без овации. Е, имаше ги на финала дежурните лигавения - жена ми, децата ми, байгън. Но в САЩ така е прието. Важното е, че двамата спориха като достойни политически мъже, без да си лепят етикети засега.

Б. Борисов залепи на себе си етикет "десен". Абракадабра и хоп - десен. Е как тъй се излюпи десен?

Политическото заклинание е: Казваш аз съм такъв, такъв, такъв и Абракадабра - като такъв се появяваш и изживяваш.

Оммм, оммм, омм, "омят" будистите и стават духовни. У нас десен, десен, десен и ставаш десен. Европейски ценности, европейски ценности и България става страна с европейски ценности. НАТО, НАТО, НАТО и Соломон Паси се разплака от умиление. После каза майната му православието. После аз му казвам на теб майната ти.

Кръстен съм в православието. Хич не съм набожник, но не обичам простаци. После С. Паси каза "Андрешко, Андрешковщина". После туземните ни политици и те: "Андрешко, Андрешковщина". После аз нищо не казах, понеже е дълго да им обяснявам, че е добър и благороден Андрешко.

Оммм, оммм, оммм .. Свобода и демокрация, свобода и демокрация. Щом "омят" политиканите и политическите чучела "свобода и демокрация", юруш към тези две съкровища в пещерата на Али Баба. Абракадабра! Престо! Хокус покус препаратус! Сезам, отвори се!

Но не се отваря пещерата на Али Баба и 40-те разбойници. Уф, нали съм стар, забравих те 40 ли бяха. Нашите български разбойници не ги знам колко са, нито как се появиха. Просто от нищото - абракадабра и те се появиха...





Jusautor DI copyright
194
30362
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
194
 Видими 
09 Октомври 2012 19:31
Бачи Мити -
09 Октомври 2012 19:42
Илюзионистът казва Абракадабра и хоп - зайче или букет цветя.

М, мойто Зайче не се появи баш така...
09 Октомври 2012 19:45
На форумците, които един с друг се заяждат и уязвяват, същото им казвам. Не злобейте, да се не пукнете. Другите форуми умират, щото в тях злъч и ругатни; пазете този.

Напротив, този ще пребъде именно заради злобата и омразата.
Знаем се булгаристанците...
09 Октомври 2012 19:51
СЛОВО
В оный день, когда над миром новым
Бог склонял лицо свое, тогда
Солнце останавливали словом,
Словом разрушали города.

И орел не взмахивал крылами,
Звезды жались в ужасе к луне,
Если, точно розовое пламя,
Слово проплывало в вышине.

А для низкой жизни были числа,
Как домашний, подъяремный скот,
Потому что все оттенки смысла
Умное число передает.

Патриарх седой, себе под руку
Покоривший и добро и зло,
Не решаясь обратиться к звуку,
Тростью на песке чертил число.

Но забыли мы, что осиянно
Только слово средь земных тревог,
И в Евангелии от Иоанна
Сказано, что Слово это - Бог.

Мы ему поставили пределом
Скудные пределы естества.
И, как пчелы в улье опустелом,
Дурно пахнут мертвые слова.


(Ала озарено си остана
само словото в света убог.
И в Евангелие от Йоана
казано е: словото е Бог.
До окаяните си предели
ние сме го свели. Затова
като кошери осиротели
намирисват мъртвите слова.)
09 Октомври 2012 19:57
Rogatia, не можеш да си представиш колко приятно ме изненада. Няма да кажа защо, за да не хейтвам и тролствам.


Но не се отваря пещерата на Али Баба и 40-те разбойници. Уф, нали съм стар, забравих те 40 ли бяха.



Е, хайде сега. И децата знаят, че нашите, българските разбойници са 240.
Дертлиев и ние с мъжа ми много го уважавахме. Някакво особено достойнство струеше от този човек. После се чу, че и той е направил доста грешки (политически). Дали от годините, дали от наивност, не знам.
Но то пък, кой ли не греши? А и няма начин човек да влезе в политиката и да не излезе окалян.
Лошото е, че на някои им харесва да се валят в калта... Няма лошо и всеки с вкуса си, както е казало кучето. Ама... Много скъпо ни излиза тази тяхната кал, бееее...
09 Октомври 2012 20:01
1. Първо представят личния си интерес за партиен.

2. После партийния за национален.

Как точно и ясно казано!
А за това - сърдечно благодаря!
1. България да влезе в ЕС, но да не влезе в НАТО.

2. България да остане "запечатана" по южната и западната си граница. Да не руши граничните съоръжения, разните кльонове-мльонове, наелектризирани бодливи телове и не знам какво, дето не даваха пиле да прехвръкне и добитък да премине, нито пришълци било от Африка и Ориента, било от Балканите.
09 Октомври 2012 20:03
1. България да влезе в ЕС, но да не влезе в НАТО.

2. България да остане "запечатана" по южната и западната си граница. Да не руши граничните съоръжения, разните кльонове-мльонове, наелектризирани бодливи телове и не знам какво, дето не даваха пиле да прехвръкне и добитък да премине, нито пришълци било от Африка и Ориента, било от Балканите.
09 Октомври 2012 20:11
В арамейския език, на който говорел Христос, "Aбракадабра" значело "Аз създадох чрез слово." С "Aбракадабра" гностиците призовавали здравето и късмета; кутсузлукът и болестта да ги няма. Още през III век в Рим имало амулети с думата "Aбракадабра".
09 Октомври 2012 20:16
виж ти, виж ти... политическа позиция от Д.И. , и то за цоциалистите и БКП... т.е. "срещу".
Та това си е направо революция в сряда
09 Октомври 2012 20:21
За бате Джимо За Аблепсия-СЛОВОТО
09 Октомври 2012 20:27
Д-р Дертлиев,светла му памет,беше най-достойния политик на последните 23 години обществено-политически преход.
09 Октомври 2012 20:31
Това есе е като наниз от скъпоценни камичета: за всекиго ще се намери поне едно, което да му хареса. Браво!
09 Октомври 2012 20:42
Тъй, тъй, ДИ, тъй ...
09 Октомври 2012 20:52
... Борисов залепи на себе си етикет "десен". Абракадабра и хоп - десен. Е как тъй се излюпи десен?

Айде ся, подробности.
09 Октомври 2012 20:59
Бай Любене, ти бил ли си член на БКП?
09 Октомври 2012 21:01
Г-н Иванов,може би е време да смените името на колонката.Например-Натисни тук
09 Октомври 2012 21:05
Предварително моля за извинение, че цитатът е на руски, а и не е много кратък. Но мисля, че няма да съжалявате

Абракадабра, возможно, древнейшее заклинание в мире.

Самое раннее упоминание этого слова мы находим у Квинта Серена Саммоника - римского врача, который сопровождал императора Севера во время экспедиции в Британию в 208 году н. э. Серен Саммоник написал поэму, пользовавшуюся широкой известностью в Средние века. В этой поэме говорится, что магическое слово "Абракадабра" исцеляет от трехдневной лихорадки. Следует написать его на листе бумаги и подвесить на шею больному на девять дней, а затем выбросить через плечо в реку, текущую на восток. Обычно это слово писали следующим образом:

ABRACADABRA ABRACADABR ABRACADAB ABRACADA АВRАСАD АВRАСА АВRАС АВRA АВR АВ А

Когда это слово подвешивали на шею больному, болезнь его постепенно сходила на нет - подобно тому, как буква за буквой уменьшалось и исчезало слово. Если это средство не срабатывало, Серен Саммоник рекомендовал подвесить на шею львиный жир или желтый коралл с зелеными изумрудами, завернутые в кошачью шкуру. Эти "лекарства", по-видимому, связаны с Солнцем. Лев и желтый цвет- символы Солнца (а река, текущая к востоку, указывает направление на точку неба, в которой солнце поднимается из-за горизонта). Солнце - источник жары, а главный симптом" лихорадки - жар.

Английский исследователь Ветхого Завета Джон Аллегро считает, что оно происходит от месопотамского выражения АБ-БА-ТАБ-БА-РИ. Это присловье произносилось во время религиозных обрядов у древних шумеров. Аллегро считает, что это сочетание созвучно арамейскому слову, равнозначному имени Бога и встречающемуся в Новом Завете в молитве «Отче наш».

По мнению Г. Хиггинса, слово Абракадабра происходит из кельтского языка и образовано от слов "Абра" или "Абар" - "бог" и "кад" - "святой".

Е. Блаватская считает слово Абракадабра позднейшим искажением священного гностического термина "Абраксас", как василидиане именовали высшее божество.

Х. Э. Керлот указывает, что Абракадабра происходит от еврейской фразы "abreg ad habra", которая обозначает "мечи свою молнию даже в смерть".

С. А. Макки в своей книге "Мифологическая астрономия древних" приводит теорию, согласно которой Абракадабра есть одно из имен божества, связанного с Быком или Тельцом. В Древнем Египте в период, когда точка весеннего равноденствия находилась в знаке Тельца, Бык, Апис посвящался богу Солнца. Разложив формулу "Абракадабра" на составляющие её корни, С. Макки получает предложение: "Ab'r - achad - ab'ra". Ab'r означает "Бык"; achad - "единственный"; кроме того, Achad - одно из имён Солнца, а божественный Телец был связан с солнечным культом. Таким образом, исследователь приходит к выводу, что формула "Абракадабра" (Abracadabra), состоящая из одиннадцати букв, символизирует знак Тельца и, вместе с тем, заключает в себе и остальные 11 знаков Зодиака.

Английский исследователь Гарольд Бейли (Bayley H. The Lost Language of Symbolism. - London, 1912) указывает, что фактически Абракадабра - это одно из имён бога-Солнца Митры. Некоторые видят в Абракадабре еврейское заклинание "авракадавра", что значит "сокройся, отец зла".

Слово Абракадабра и в новейшее время встречается в амулетах.
Произношение этого слова также считалось заговором. У русских колдунов, по уверению которых каждый звук при произношении этого слова вызывает из ада по одному духу, оно пишется преимущественно в виде 4-угольника, образованного из двух вышеописанных треугольников, сложенных своими основаниями, причем в одном из треугольников последняя строка (основание) выбрасывается. Ведьмы поют Абракажабру, когда сходятся на Лысой Горе.

Согласно Ричарду Кавендишу : "И сказал Бог: да будет свет. И стал свет". В идеале, по выражению Элифаса Леви, "для мага сказать означает сделать". Некоторые имена силы при употреблении последовательно сокращаются или увеличиваются. Самое известное слово такого рода - "Абракадабра".

Его упоминает, в частности, Даниэль Дефо в "Дневнике чумного города". Он говорит, что многие люди вели себя так, будто чуму вызвал некий злой дух, и верили, что могут защититься от болезни, осеняя себя крестными знамениями или с помощью завязанных узелками клочков бумаги, знаков Зодиака и различных символов, в особенности же - с помощью слова "Абракадабра", записанного в форме треугольника.

Это слово было настолько популярно в магии, что вошло в повседневную речь как обозначение магической тарабарщины вообще; но и современные маги все еще высоко ценят его. Элифас Леви затевает большую игру с "магическим треугольником" Абракадабры. В этом слове 11 букв, а число 11 - это сочетание единицы (начала) с десяткой ("всеми вещами мира". Первая буква, А, - это Единый; буквосочетание АВ символизирует оплодотворение Двоицы Единым, благодаря которому были" сотворены все вещи. Следующая буква, R, олицетворяет. "истечение, произошедшее в результате союза этих двух принципов". Дело в том, что в системе Леви буква R соответствует аркану Таро Луна. Капли крови, сочащиеся из луны на рисунке этой карты, - и есть "истечение", следующее за проникновением Единого в девственную Двоицу .
09 Октомври 2012 21:11
Джимо
При нас са не 40, а 240, като разликата е дошла от закръгляване.
09 Октомври 2012 21:11
Сиров -

Четох, четох, па като стигнах до Станишев се замислих. Ясно, и Д.И. се позиционира в предизборната абракадабра, само не мога да разбера от коя позиция - от истинското ляво ли, от дясното, дето не било бойковото ли...

А на всички почитатели - един музикален поздрав Натисни тук
09 Октомври 2012 21:12
.
09 Октомври 2012 21:12
Внимателният, какви са тез лекции бе, тука да не сме неделно училище?
Има си "Теми на форумци", драскай си там на воля.
09 Октомври 2012 21:14
Излъчваните от злобеещия импулси ноосферата ти отразява фокусирани към душманина и неговата лошотия самия него поразява.
Ще ми се да го проумея, ама за да прозвучи логично трябва злобеещия да е еквивалентно на душманина. Ако е така, бих забелезАл, че избягването на повторения внася едновременно изисканост и неяснота.
09 Октомври 2012 21:14
Като дочетох по-внимателно материала - май все пак ще е от позиция на истинското ляво
09 Октомври 2012 21:14
Абракадабра в българския идва от "абре къде бре". А в испанския идва от "abra cada bra" - отвори всеки сутиен!
09 Октомври 2012 21:15
Изправи се гора от ръчички
Видно е, че ви трябва водач. Трябва ви и някой след който да вървите.
Мисля си - каква щеше да е реакцията от тоя материал в Дневник...или пази Боже - в Дума?
P.S.И като не отричам майсторлъкът на Авторът - да избира любима за публиката песен, и да дава тон за нея - все пак ми се ще да отбележа, че въпреки апелът "Не се мразете", деликатно е пропуснал да продължи мисълта си: Оммм, оммм, омм, "омят" будистите и стават духовни. У нас десен, десен, десен и ставаш десен...с следващата част на заклинанието. А тя е:
Оммм, оммм, омм, "омят" будистите и стават духовни. У нас ляв, ляв, ляв и ставаш ляв.
09 Октомври 2012 21:15
Внимателния, , печелиш - имаш колонка, колонк, колон, коло, кол, ко, к, 0.
09 Октомври 2012 21:17
Натисни тук
Една друга позната "Абракадабра" посолена с малко "чалгаджийски" елемент.
09 Октомври 2012 21:25
ДИ, както винаги, дОбър!
09 Октомври 2012 21:26
В арамейския език, на който говорел Христос, "Aбракадабра" значело "Аз създадох чрез слово."
В сериала Хари Потър има Абракадабра с хаотично разбъркани букви - Арбадакарба!

The incantation "Avada Kedavra" is known as the Killing Curse in the "Harry Potter" novel series. During an audience interview at the Edinburgh Book Festival on 15 April 2004, series author J. K. Rowling had this to say about the fictional Killing Curse's etymology: "Does anyone know where avada kedavra came from? It is an ancient spell in Aramaic, and it is the original of abracadabra, which means 'let the thing be destroyed.' Originally, it was used to cure illness and the 'thing' was the illness, but I decided to make it the 'thing' as in the person standing in front of me. I take a lot of liberties with things like that. I twist them round and make them mine."

Пак ще рекат, че ни Тествал.
За сведение на хейтърите: Не съм бил в комунистическата партия, в никоя партия не съм бил. Нито чавдарче, септемврийче, комсомолче съм бил, нямаше такива организации в йезуитския колеж.

С това ли се изчерпват организациите по комунистическо? Други, със съкращения и с номера на управленията не е ли имало?
09 Октомври 2012 21:38
На мен ДИ ми хареса

С това ли се изчерпват организациите по комунистическо? Други, със съкращения и с номера на управленията не е ли имало?


Магарето и на хаджилък да го пратиш, или до Виена, си остава дебело, оплешивяло магаре

По Димитър Чорбаджийски - Чудомир
09 Октомври 2012 21:46
Манерката пак изтръска нещо в кацата.
Ама тоз път не с лъжицата, а с черпака...
09 Октомври 2012 21:49
Има обща тема в есето на г- н Димитри Иванов и дисекцията на г- н Илия Вълков "Болезнената липса на авторитети създава псевдогерои". Как става така, че народът ни все не може да излъчи водачи, които хем да имат авторитет, хем да работят на ползу роду? Под "дисекцията" маркирах двата основни механизма за докопването до властта у нас - автократичния и партократичния.
Защо нямаме трети и четвърти начин, например лидерът да се излъчва с консенсус от Народното събрание или пък да се посочва от предшественика му? Всеки друг начин, каквато и "абракадабра" да ни изглежда в момента, е по- малко "овчи" от автократичния и партократичния.
Уважаемият ДИ е напълно прав да счита феновете на Борисов за овци. Но такива бяха и овцете, които дадоха властта на дедо цар, и овците, дето вдигат палчета за БСП, а за горките избиратели на ДПС просто няма смисъл да говорим. Овци сме всички, щом продължаваме да скачаме от авторитарния трън в партократичния глог. И обратно, и отново
09 Октомври 2012 21:53
Внимателният, какви са тез лекции бе, тука да не сме неделно училище?
Има си "Теми на форумци", драскай си там на воля.

Пак ще кажа кротичко : изобщо не се чувствай длъжен да ме четеш. Дори да ме поглеждаш
09 Октомври 2012 21:54
Пак ще рекат, че ни Тествал.


Теноре, човекът е подсказал, че е не е бил в Единбърг. Какво искате, и да чете ли? Човекът ви каза нееднократно, че слуша БиБиСи (щото говорят с неговия акцент). Ай стига толкова хейтърство. Народът иска абракадабри.

09 Октомври 2012 21:55
"Английский исследователь Ветхого Завета Джон Аллегро считает, что оно происходит от месопотамского выражения АБ-БА-ТАБ-БА-РИ. Это присловье произносилось во время религиозных обрядов у древних шумеров. Аллегро считает, что это сочетание созвучно арамейскому слову, равнозначному имени Бога и встречающемуся в Новом Завете в молитве «Отче наш»." - сред цитираните варианти за разтълкуване на уважаемия Внимателният този е най-интересен не защото е най-точен - това не знам - а защото споменава скандалния Джон Алегро. Известен е с това, че извежда корените на религиозните култове в Шумер, семитските култури и Средиземноморието от религиозни практики при приемането на халюцигенни растения. Версията му става все по-правдоподобна с времето и с доразчитането на древни текстове. Което е още по-любопитно. Книгата му - "Свещената гъба и кръстът" - е едно от най-интересните четива в антропологията, на които съм попадал.
09 Октомври 2012 21:55
Овци сме всички, щом продължаваме да скачаме от авторитарния трън в партократичния глог.

А, това е просто начин онези, които твърдят, че никога не са гласували за никого, да креснат тържествуващо - Аз казах ли ви?
09 Октомври 2012 22:05
Пак ще кажа кротичко..

Внимателният, поне да беше прочел какво казва Д.И. в началото:
... Хейтърите и троловете да не четат това писмо и да не пишат под него, щото те затлачват разговора. Къш от тук!
Инак всеки е добре дошъл да участва в нашия лаф моабет.

No comment!
09 Октомври 2012 22:10
Олди, ДИ е споменал тролове и хейтъри, забравил е лянчите
09 Октомври 2012 22:27
Страхотно!
09 Октомври 2012 22:28
Резюме: три цитата:
Не ме мразете, душмани мои!

Не злобейте, да се не пукнете.

После аз му казвам на теб майната ти.
09 Октомври 2012 22:29
"Ти си турчин с фес", каза Велко Вълканов на Желю Желев в тв дебата.

велко каза: "жельо, ти да не си турчин с фес, бе?" Доста театрално беше.

*******************
Не харесвах Дертлиев (Лека му пръст!). Беше демагог и многословен като Савов. Случайни хора. Каманяките им дадоха път, щото бяха конформисти. Всичко бе по план. Сега всички пък експерти по туй, по онуй. А народът гладен.
09 Октомври 2012 22:30
сред цитираните варианти за разтълкуване на уважаемия Внимателният този е най-интересен не защото е най-точен - това не знам - а защото споменава скандалния Джон Алегро. Известен е с това, че извежда корените на религиозните култове в Шумер, семитските култури и Средиземноморието от религиозни практики при приемането на халюцигенни растения. Версията му става все по-правдоподобна с времето и с доразчитането на древни текстове. Което е още по-любопитно. Книгата му - "Свещената гъба и кръстът" - е едно от най-интересните четива в антропологията, на които съм попадал.

dolubekape,
със съжаление трябва да призная, че не съм вещ / много меко казано / в тази материя.
Чувствам го като голяма липса в ерата на Водолея
09 Октомври 2012 22:31
"Aбракадабра" и хоп--писмо в Сряда
Голема магия ей......
Димитрий мое ТВ да не гледа, ама Уикито си го ползва, и даже го не цитира
http://en.wikipedia.org/wiki/Abracadabra
09 Октомври 2012 22:38
http://johnallegro.org/john-allegros-the-sacred-mushroom-and-the-cross/2011/01/
ето единственото запазено видео интервю на Джон Алегро - след 13 минута е и конкретното споменаване на Абарадабакиа - Отче наш на небесата на арамейски - за на когото му е интересно де
09 Октомври 2012 22:56
За Петър Дертлиев да. Шапка доземи. Инак, Желев барабар със Семерджиев си бяха в кюпа. Желев, даже си направи фондация със собственото име. Като Горби и Съпругата но Костов да речеме. Пък за "безпартийните комунисти", като Велко тях вълците ги изядоха.
09 Октомври 2012 23:28
Пошъл Тошев - 09 Окт 2012 22:28

Резюме: три цитата:
Не ме мразете, душмани мои!

Не злобейте, да се не пукнете.

После аз му казвам на теб майната ти.


Много добре ! Хаха.
09 Октомври 2012 23:30
Интересно, спомням си много добре дебатът между Вълканов и Желев. Но модератора не си спомням. А щом не си го спомням, зачи се е справил отлично. Междуврочем, коментирах с мъжа си прилуняването на Армстронг и той дори ми разказа обстоятелствата при който е гледал директното предаване по нашата телевизия. Също много добре си спомням, че Вълканов каза, "Е, ли сте Вие турчин с фес" - израз в разговорния български език. Но защо го извъртат и до ден днешен, след като са отминали толкова много години, незнам. Все пак истината си е важно обстоятелство. Точно толкова и с танковия израз. Предишния ден бях гледала, както всеки ден, много внимателно предизборното студио. Там от началото до края монотонно звучеше гласът на Николай Бинев. Имам много набит слух за гласове. Никъде нямаше вмъкнат запис на какъвто и да било друг глас. Просто течаха различни кадри и глас отзад четеше бавно предварително написан текст. После цялата патардия, така ме отврати, че първоначалната ми еофория от промените се изпари завинаги. Не бях очаквала, че може да се измисли толкова нагла лъжа и така самоотвержено да се защитава. Като, че ли някой махна от очите ми някаква завеса и целия новосъздаден "демократичен" елит придоби гротестен вид. Точно словото ги предаде. Когато демокрация, като нашата, се ражда в лъжа, няма как да не се стигне до днешното състояние. Та защо ли се чудим, че бат Бойко лъже така самоуверено. То така си тръгна от самото начало.
09 Октомври 2012 23:45
към отче наш се обръща исус с E-LEE E-MALEE L MAA-NAA SAA-BAACH-TAA-NEE, My God, why have you forsaken me, ЛЕЛЕ, МАЛЕ, МААНА СА БАЩА НИ", ще рече: БОЖЕ, ОСТАВИ НИ БАЩА НИ
10 Октомври 2012 00:01
. Уф! /за да ме разберат и челите само "Винету"/. Г-н Иванов благодаря за удоволствието - по добро от 24г. отлежало /по старо не съм опитвал/, но свежо като 18г. /с по-младо не бива/ и опива като "Тежко, тежко! Вино...".
10 Октомври 2012 00:09
Д.И. с най-добри чувства:

1. Обращенията към хейтърите станаха твърде много.
2. Това, че някой спори с хейтъри, тролове, национал-нихилисти и новоизлюпени спин доктори по слободия и демокрация не го слага в категорията им.
3. И най-заклет християнин да бях пак не бих мълчал на горната категория.
4. Бойко Борисов е десен - да. Не по-малко от баш социалиста Сергей Станишев и баш икономиста на синята идея Костов. Просто всички са десни, точно както и всички бяха леви преди. За учудване е че при такова тотално преструване преди беше по-добре от сега. Явно когато "всички" са леви е много по-добре от когато "всички" са десни.
5. Не вярвате, нали. Почакайте докато Ромни стане президент!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД