:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,002,335
Активни 454
Страници 258
За един ден 1,302,066

Северна Корея заплаши да удари територията на САЩ

Мярката идва, след като Вашингтон и Сеул увеличиха обсега на южнокорейските ракети
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Севернокорейски войник наблюдава демаркационната линия, разделяща Северна от Южна Корея. Пхенян вчера обяви, че притежава стратегически ракети, които можели да стигнат чак до територията на САЩ.
Северна Корея разполага с ракети с далечен обсег, способни да поразят територията на САЩ, се твърди в съобщение на Централната телеграфна агенция на Корея (ЦТАК), цитирано от световните медии. Съобщението е в отговор на ново споразумение, сключено между Вашингтон и Сеул, за увеличаване на обсега на южнокорейските ракети.

В разпространеното съобщение на ЦТАК се казва, че "стратегическите ракетни сили на Корейската народно-демократична република (КНДР) са способни да поразяват американски цели, разположени не само на Корейския полуостров, но и в Япония, на остров Гуам, а също и на континенталната територия на САЩ". В изявлението се посочва, че Пхенян е готов да се изправи "срещу който и да е враг, с ядрен капацитет срещу ядрен капацитет и с ракета срещу ракета". Какви са техническите характеристики на въпросните ракети не се съобщава. Заявлението на ЦТАК бе разпространено само ден след като стана известно, че САЩ са се съгласили Южна Корея да увеличи обсега на настъпателните си бойни комплекси от 300 на 800 км. Това означава, че в обсега на южнокорейските ракети вече ще бъде цялата територия на КНДР, а също и част от територията на Китай и Япония.

През март т.г. Пхенян се съгласи в замяна на продоволствена помощ от Вашингтон да въведе мораториум върху изпитанията на ракети с далечен обсег, както и да не провежда изпитания на ядрено оръжие, като допусне до ядрените си обекти инспекторите на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ). Само месец по-късно обаче КНДР обяви едностранно излизане от съглашението с обвиненията, че американците не изпълняват своите задължения по него.

САЩ имат 28 500 военни на южнокорейска територия, на която гарантират "ядрен чадър" в случай на нападение. В замяна Сеул прие да ограничи обсега на ракетите си през 2001 г., за да намали напрежението на полуострова. Но предвид ядрените и ракетните амбиции на Пхенян властите в Южна Корея започнаха да настояват за разширяване на обсега и преговорите в тази насока се ускориха след неуспешния опит за изстрелване на севернокорейска ракета през април. Тогава Пхенян твърдеше, че ракетата с обсег 6700 км трябва да изведе спътник в орбита за граждански цели. Сеул, Вашингтон и техните съюзници съзряха в това нов етап към разработването на ядрена бойна глава. Пхенян извърши два ядрени опита през 2006 г. и 2009 г., които му костваха международни санкции. Северна Корея притежава 800 ракети за подвижни установки, от които 600 ракети "Скъд", които са непосредствена опасност за Южна Корея. Мнозина експерти обаче смятат, че Пхенян все още няма необходимата технология, за да вложи ядрен боен заряд в някоя от ракетите си.
14
1484
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
09 Октомври 2012 19:50
Прогресивните народно-демократични сили на другаря )Ким, Кин или който и да е сега) не само ще ударят, но и ще размажат смешната и обосяла американска армийка. За повече подробности очакваме ЗИП-а.
09 Октомври 2012 20:08
После КОЙ ще дава ОРИЗ И БРАШНО?
09 Октомври 2012 20:13
Ега ти дадат блага пшеница!
09 Октомври 2012 21:05
О, сменили са главния ластик на рекетната установка с по-дебел, значи...
09 Октомври 2012 21:40
Не е смешно. Като си помисли човек, арабухите 2001 и установка нямаха...
09 Октомври 2012 23:20
До колко може да се вярва на С. Корея е един интересен въпрос.
Друго ми е интересно "че САЩ са се съгласили Южна Корея да увеличи обсега на настъпателните си бойни комплекси от 300 на 800 км."
т.е. САЩ позволяват на свой съюзник да има ракети във важен район, каквито САЩ нямат право да имат, т.е. заобикалят един договор.
09 Октомври 2012 23:28
Тези вече не издържат на глада и мислят за ... самоубийство
10 Октомври 2012 01:22
А може би въпроса е: E ли, тигърът книжен
10 Октомври 2012 05:44
Крайно време е севернокорейците да имат и успешен опит при изстрелване на ракета.
Западна Германия наля стотици милиарди в Източна Германия и още не може да се заличи разликата. Какво трябва да се налее в Северна Корея никой не може да изчисли.
10 Октомври 2012 13:51
Какво трябва да се налее в Северна Корея никой не може да изчисли.

Като начало малко акъл. Дръгото ще си дойде само ... след дълго време.
10 Октомври 2012 13:59
Нещо се налива в нещо. Когато второто нещо(т.е. съда) е деформирано(сиреч плоско) или въобще го няма, всякакви опити за наливане там на първото нещо са обречени.
10 Октомври 2012 15:34
Като начало малко акъл.



Старшината казваше- "Да е у.й да му го набуташ, а то акъл!"
10 Октомври 2012 15:42
Северокорейците чули, че някъде строят магистрали. И за да не останат по-долу, вместо магистрали модернизираха и повишиха обхвата на ракетите си - зер с ракети придвижването е по-бързо. И сега кво?.......ами чакат да потекат инвестициите
10 Октомври 2012 20:03
Севернокорейските ракети почнали да достигат територията на САЩ.
Добро начало.
Сега да ги доизкусурят още малце та да могат да загребват малко мамбо и да долитат обратно до С. Корея.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД