:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,001,942
Активни 380
Страници 38,951
За един ден 1,302,066

Едва 200 са глобените за неразрешено пушене

Новите забрани се спазват, смятат и от неправителствения сектор
В първите месеци от налагането й пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места се спазва, сочат данните на здравното министерство и на неправителствения сектор. Новият ред е в сила от 1 юни, оттогава са направени 74 669 проверки на 71 546 обекта. Съставени са обаче едва 204 акта на физически и юридически лица, нарушили забраната, сочат данните на здравното министерство. Отделно са издадени и 1470 предписания, при които е разяснено на собственици, клиенти или граждани как се спазват новите правила. Сред най-проверяваните са здравните заведения - общо над 14 000, и заведенията и ресторантите - 10 226.

Междувременно от гражданската инициатива "България без дим", която е сред най-активните лобисти за забрана на пушенето на публични места, също отчетоха, че в общи линии забраната за тютюнопушене се спазва. В организацията за четири месеца са получени само 151 сигнала за нарушаване на забраната. Най-много оплаквания има за заведения, но често се получават и сигнали за работодатели, таксита и маршрутки.

От здравното министерство не обясниха вчера ниския брой наложени санкции, но по принцип от там твърдят, че на първо време предпочитат да съветват фирмите и гражданите как да спазват забраните, а не да ги глобяват. Министър Десислава Атанасова пък за пореден път обяви, че твърдо не подкрепя внесените от независими депутати предложения за промени в Закона за здравето, които целят да се върне старият режим - със зали за пушачи и непушачи в заведенията.



ПОДРАСТВАЩИ

37% от младежите между 15 и 24 г. у нас са пушачи, обявиха още от МЗ. Според европейски проект за изследване на училището за алкохол и наркотици през 2011 г. 38.9% от 16-годишните младежи в България са пушили цигара през последните 30 дни, което поставя българските ученици на 4-то място сред 36 европейски страни. Проучването показва, че българските момчета, които палят поне по 1 цигара в месеца, са 32.7%, докато момичетата са 45%, което ги нарежда на 2-ро място сред връстничките им в Европа.



2
1030
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Октомври 2012 19:47
Спазват се горе долу в заведенията в големите градове.
Я да минат из селските кръчми да видят не се ли пуши.
10 Октомври 2012 13:23
Избираме гръцкия модел - забраната абсолютна и неспазването й също.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД