:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,002,173
Активни 432
Страници 96
За един ден 1,302,066

МВР вече ще подхожда към бедствията стратегически

Витоша пак е в пламъци, огънят стигна жива гора
СНИМКА: БГНЕС
Силен дим се вие над Витоша, след като торф, сухи треви и гора пламнаха в района на Меча поляна.
В годината на природните бедствия - наводнения, земетресения и всекидневни пожари през летните месеци, вътрешният министър Цветан Цветанов ще пише стратегия за намаляване на риска от бедствия. Вчера беше първото заседание на консултативния съвет, чийто председател е вицепремиерът. Структурата беше създадена с решение на Министерския съвет през май. Тогава Цветанов обяви, че ще пише и стратегия за развитие на доброволчеството при бедствия.

Няма информация колко ще струва издръжката на новия орган, но в края на август правителството прие план на Националната програма за бедствия и аварии за следващата година. Общата предвидена сума е малко над 250 млн. лв. Не е ясно кой ще осъществява контрол върху изразходването на средствата. Досега правителството не е отчитало разходите си за защита от бедствия и аварии.

Вчера членовете на съвета приеха да се утвърдят насоки за обучение за защитата при бедствия. "Не можем да предвидим климата или техногенно бедствие, но можем да създадем координация с местната власт, бизнеса, научните среди и други заинтересувани общности, така че да вземем необходимите изпреварващи мерки и да приложим практични модели за действие", коментира Цветанов.

Часове по-късно на Витоша пламна нов пожар. Планината гори за трети път в рамките на няколко месеца. Първият и засега най-голям пожар беше в началото на юли, когато дни наред горяха над 150 дка в резервата Бистришко бранище. Само преди дни пък се запалиха около 30 дка сухи треви, храсти и клек в района на пистата "Витошко лале".

Последният пожар е в местността Меча поляна и е с площ около 40 дка. От МВР съобщиха, че огънят е локализиран от две страни - в посока Бистрица и Черни връх. Лошата новина обаче е, че пламъците обхванаха жива гора, което ще затрудни огнеборците. Часове след началото на пожара вчера от МВР съобщиха, че са поискали хеликоптер от военното министерство, който да гаси от въздуха и така да подпомага наземните групи, чиито действия бяха силно затруднени от силния вятър и задимяването. В късния следобед вчера на място имаше 70 огнеборци и горски служители, а в социалните мрежи се появиха призиви за набиране на доброволци.

Военен вертолет Ми-17 вчера гаси и пожар в Рила на височина над 2600 метра в района на връх Равни чал и хижа "Белмекен".



КАРТИ НА РИСКА

Анализ и оценка на риска от бедствия ще се прави на всеки шест години, е записано в проектонаредба на МВР. В случай на нужда анализ ще може да се прави и по-често. Според наредбата ще се създадат карти на риска от бедствия, на които трябва да има данни за приблизителния брой жители, които могат да бъдат засегнати, евентуалните материални загуби, техническата инфраструктура, стопанска дейност и инсталации, които могат да предизвикат допълнително замърсяване.
6
1678
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
09 Октомври 2012 21:26
...вътрешният министър Цветан Цветанов ще пише стратегия за намаляване на риска от бедствия...

Lord of the Winds!...
Да ама Повелителят на Цялата Вселена знае ли за таз работа?Натисни тук
09 Октомври 2012 22:47
Ще ме извинявате ама на шест години...сякаш живота по-бързо се върти.Пък и кои са тези да дават отценка, ако искам ще пуша,пък моем и да не пуша.Капиш
10 Октомври 2012 09:52
а досега подхождаха .... хаотически!
10 Октомври 2012 10:54
Ислямистите засега само предупреждават за делото в Пазарджик
10 Октомври 2012 11:25
вътрешният министър Цветан Цветанов ще пише стратегия

Мигар той може да пише?! Акой ще тълкува написаното подире му? Щото, ако се съди по устните му изказвания...
10 Октомври 2012 17:33
Сугринта пътувах с влак. Срещу мене седеше една женица, живееща в Младост. Тя се кълнеше, че пожарът на Витоша е умишлен. Вечерта наблюдавали как пламнало почти едновременно на три места. Рано сутринта видели, че пламва на още едно, четвърто място.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД