:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 617
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ден преди крайния срок парламентът няма кандидати за КС

Депутатите са на път да превърнат в традиция номинирането на кандидати за различни органи на съдебната система да става в последния момент. Ден преди крайния срок, който изтича днес, на сайта на НС няма нито едно име за член на Конституционния съд, а парламентът трябва да излъчи двама свои представители. Същият беше случаят с претендентите за ВСС, чиито имена постъпваха в деловодството в последните възможни часове. Депутати признаха, че причината за забавянето е пазарлъкът, който върви между политически сили. За това говори и фактът, че опозицията до последно не бе на ясно дали ще извади свои номинации.

Засега в публичното пространство се споменават имената на съдиите Анелия Мингова - бивш депутат от НДСВ и член на ВСС, на Венета Марковска - зам.-шеф на Върховния административен съд (ВАС), както и на настоящия главен прокурор Борис Велчев, за когото се очаква да бъде посочен от президента.

От десницата обмислят да предложат дългогодишния депутат Екатерина Михайлова, но решение се очакваше след редакционното приключване на броя. "Засега нямаме кандидати", коментираха юристи от БСП.

През ноември изтича мандатът на трима съдии в КС - на проф. Георги Петканов, на съдия Емилия Друмева и на председателя на съда Евгений Танчев. Първите двама са от парламентарната квота, а Танчев е излъчен от президента. Преди седмица Росен Плевнелиев обяви, че има поне три имена за КС, но "в президентството нищо не се случва от днес за утре".

Кандидатите ще бъдат изслушани в правната комисия, а гласуването им в пленарната зала ще е на 31 октомври.





979
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД