:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,248,602
Активни 224
Страници 31,829
За един ден 1,302,066
НДСВ ще гледа 4 изменения на правилата за раздържавяване

Проектозакон реже от приватизацията изгонени чужденци

ОДС предлага дружества да не се купуват от лица, участвали в контрабанда и наркотрафик
Да не се допускат до участие в приватизацията чужденци, на които се отказва издаване на виза и влизане в страната ни, защото с действията си са застрашили националната сигурност, защото има данни, че са членове на престъпна организация, че извършват терористична дейност, контрабанда на оръжие или незаконен трафик на наркотици и хора.

Това предвиждат промените в Закона за приватизация, които 8 депутати от ОДС са внесли в парламента.

Според вносителите забраната трябва да важи и за чуждите граждани, които са били експулсирани от страната ни преди не по-малко от 10 г., но не са платили разходите на държавата за това. Включени са и лица, които са извършили умишлено престъпление у нас, нарушили са трудовото или данъчното законодателство, валутния или митническия режим, направили са опит да влязат в страната ни с фалшиви или подправени документи. Мярката трябва да се прилага и за лицата, които са включени в информационните масиви на МВР и МВнР на нежеланите за страната чужденци.

Сините предлагат в приватизацията да не се допускат и фирмите, в които тези лица участват като членове на управителни или контролни органи, като собственици, съсобственици или акционери.

Според експерти промяната е обвързана с изгонването от страната на Майкъл Чорни и Денис Ершов и интересите, които те имат в родната приватизация.

Това предложение е правилно, защото действително не бива да се допускат участници в приватизацията с капитал, който може да е резултат от престъпни действия, коментира Димитър Ламбовски от НДСВ. Според него то не е персонифицирано, важен бил предложеният принцип и той щял да го подкрепи.

Действително трябва да се преследват престъпниците в икономиката и в приватизацията. Но в предложението само дето не са изброени имената на хората, които няма да бъдат до приватизация, коментира Петър Димитров от Коалиция за България. "Аз започвам да подозирам, че тези хора са опасни, защото ако се появят в България, биха могли да дадат показания срещу някои рекетирали ги бивши активни политици. Не е достойно да унижаваме парламента със закони, които ще обслужват личния страх на някои бивши политически величия, допълни депутатът и заяви, че не подкрепя промяната.

НАМЕРЕНИЯ

"На заседанието си идния вторник парламентарната група на НДСВ ще гледа 4-те проекта за промени в Закона за приватизация и средприватизационен контрол", каза за "Сега" шефът на икономическата комисия Валери Димитров. Тогава щяло да се реши дали мнозинството ще подкрепи предложението на СДС експулсирани чужди граждани да участват в приватизацията.

На последното си заседание депутатите от икономическата комисия оспориха и много текстове от останалите 3 проекта за промени в закона, който народните представители приеха само преди 6 месеца. "Защо връщате приватизационния метод "договор за управление" с клауза последващо изкупуване, след като това е ниша за корупция, а точно вие бяхте против преговорите с потенциални купувачи", попита Йордан Нихризов от СДС. "Лично аз съм против този текст, предложен от Министерски съвет", каза Валери Димитров. Но понеже искането било на енергийното министерство, което само с този метод може да спаси от фалит топлофикациите и мините, текстът вероятно ще се ревизира.

ИНТЕРВЮ

Иван Иванов: Трябва да спрат скандалите

Проектът не визира конкретни имена, твърди един от вносителите- Г-н Иванов, защо предлагате тази промяна?

- Ние смятаме, че в действащия сега закон за приватизация изискванията към купувачите, към потенциалните инвеститори не са достатъчни. Един от основните принципи, заложен в нашата конституция, е запазване на националната сигурност. Няма логика чуждестранни граждани, които имат престъпления, които са особено опасни за националната сигурност, да участват в приватизацията и да могат да закупуват български търговски дружества и недвижима собственост в България.

- Защо сега внасяте това предложение?

- Всеки един народен представител трябва да запазва държавността. Виждате какво става през последната година с приватизацията на някои предприятия. За да може да има все пак някаква превенция, за да не стават скандали, за да не се влияе върху приватизационния процес, върху цената и основните условия на сделката, смятаме, че това е добър текст, който ще се приеме от Народното събрание.

- Какво става с приватизацията през последната година?

- Нито едно сериозно предприятие не е продадено. Почти всяка приватизационна сделка се проваля със скандали. Предприятията се предлагат на безценица, на съмнителни инвеститори. Не е ясно какво ще стане с тях след 3 или 4 години, ще работят или не, кой ще бъде техен собственик.

- Тази промяна свързана ли е с факта, че в приватизацията на "Булгартабак" участваха дружества, свързани с Майкъл Чорни?

- Не е свързана с г-н Чорни. Законът ще има бъдещо действие. Така че няма нищо общо с "Булгартабак", поне с това, което е било досега.

- Но ще попречи на евентуално негово участие в приватизацията в бъдеще.

- Аз не визирам персонално когото и да било. Всеки, който попада под ударите на чл. 10 от Закона за чужденците в България, няма да може да участва.

- Вие бяхте зам.-министър на икономиката в предишния кабинет. Защо тогава не предложихте такава мярка?

- Никой закон не е универсален, с течение на времето той остарява, може да се усъвършенства. Не виждам никакво притеснение, че този текст се предлага точно сега. По-важното е, че се предлага.
400
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД