:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 554
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Жените са два пъти по-заплашени от депресия от мъжете

В това състояние дамите понякога са склонни към самоубийство или злоупотреба с наркотици и алкохол
Потиснато настроение, нарушена концентрация, влошена памет, раздразнителност, нарушен апетит и сън, мисли за смъртта. Ако откривате това у себе си - помислете за депресия и се обърнете към специалист. Лекарите предупреждават, че нелекуваната депресия може да увеличи риска от самоубийство, а хората в това състояние са по-склонни към злоупотреба с цигари, алкохол и наркотици.

Известно е, че при жените депресията се среща два пъти по-често, отколкото при мъжете. Освен това, веднъж появила се, депресията може да стане хронична или да се повтори няколко пъти през живота. Затова и част жените биха могли сами да предвидят и усетят периодите, когато опасността от депресивно състояние се увеличава и да потърсят лекарска помощ. Това ще ги предпази от по-тежки психични увреждания и състояния.

Има няколко фактора, които предсказват предразположеността на жените към депресия. С увеличен риск към това психично състояние са жени, които и друг път са изпадали в депресия, бременните, както и преживели загуба, силен стрес или сериозно травмиращи събития. Опасни са и периодът след раждането и времето преди и след менопаузата. Депресията е най-честа при жените в детеродна възраст. Трябва да се имат предвид и психични разстройства в семейството.



Бременност



Сама по себе си бременността не води до увеличен риск от психични проблеми, но и няма специална защита за жената в този преходен период. Жени, прекарали вече веднъж депресивно състояние, са застрашени от рецидив по време на бременността. От друга страна обаче е известно, че бременните жени не бива да пият лекарства. Затова при поява на депресия малко преди или по време на бременността специалистите трябва много внимателно да преценят какви са рисковете за жената и плода й от лекуване или нелекуване на депресията с медикаменти.

Синдромите на депресията могат да направят бременността изключително трудна за жената, близките й, а също така да навредят на бебето. Съществува риск от преждевременно раждане и от раждане на недоносено бебе. Освен това депресията може да се задълбочи и влоши и след раждането.



Следродов период



Лекарите разделят състоянията на настроението на жената след раждането на три - влошаване на настроението, следродова депресия и следродова психоза.

Влошаването на настроението се среща при 85% от жените, родили за първи път. То обикновено трае не повече от 2 седмици след раждането и се характеризира с променливо настроение, раздразнителност и тревожност. За да се възстанови, на жената са нужни подкрепа и съчувствие.

При жените, които страдат от следродова депресия лекарите наблюдават изразена тревожност и склонност към размисъл за тяхното здраве и здравето на бебето. Те често не могат да спят. Фактори за поява на следродова депресия са наличието на разстройства и преди бременността, депресия по време на бременността, самотно майчинство и непланирана бременност. Освен антидепресанти, тези жени трябва да получават и подкрепа от близките си, които да им вдъхват сигурност.

Следродовата психоза е най-опасното и тежко състояние, но се наблюдава едва при 0.1% от ражданията. При нея настроението на жената е силно променливо, тя е раздразнителна, тревожна, объркана, появява се параноя, халюцинации. Рядко, но може да се стигне до самоубийство и убийство на детето. Тази психоза се лекува в болница.



Менопауза



За предразположените към депресия жени периодът преди настъпването на менопаузата е рисков. Увеличен риск има при жени, прекарали депресия, които имат фамилна обремененост, вдовици, наскоро разведени или преживели силен стрес.

Жените на средна възраст, които се оплакват от депресия, трябва да се прегледат и за физически болести, провокирани от психичното разстройство, както и за промени в менстурацията. Възможно е да се появят т. нар. горещи и студени вълни, промени в съня, промени в сексуалното желание и реакции. Важен и прегледът на щитовидната жлеза.
1545
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД