:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,299,751
Активни 67
Страници 22,204
За един ден 1,302,066

ГЕРБ в Ямбол отмени арменския геноцид

Решението бе взето под натиска на местни бизнес организации, чиито съвместни проекти с Турция пострадали от декларацията
Общинският съвет в Ямбол сътвори световен прецедент. Вчера той реши, че вече не признава арменския геноцид, и отмени декларацията на предишния общински съвет от 2010 г. Това се случи по инициатива на ГЕРБ, след натиск от страна на местни бизнесмени, чиито съвместни проекти с турските им партньори се провалили.

Според вносителите признаването на арменския геноцид рефлектира негативно "върху партньорските отношения на община Ямбол и най-вече на организациите на бизнеса със сродни организации от южната ни съседка Турция". Турската реакция се изразява в прекъсване на отношенията на съответните побратимени турски градове с българските и заплахи за прекратяване на съвместни проекти. В случая с Ямбол става дума за Одрин. На пресконференция в деня преди заседанието съветниците от ГЕРБ не можаха да посочат кои са блокираните проекти. По мнение на местни журналисти няма такива. Според съветника от ГЕРБ Юлиян Папашимов миналият общински съвет приел декларацията, защото искал да попречи на работата на общинската администрация. Той се позова на протестни писма, изпратени от шефа на местния клон на Българската търговско-промишлена палата, както и от председателката на настоятелството на училище "Петко Славейков" Красимира Сивкова.

Ямболските общинари зачеркнаха геноцида с 20 гласа "за", 8 "против" и двама "въздържали се". Срещу решението са гласували съветниците от БСП. В местния парламент ГЕРБ има 17 от общо 37 места. До редакционното приключване на броя така и не стана ясно представителите на кои други партии са подкрепили управляващите.

България не е признала на парламентарно ниво арменския геноцид. На общинско ниво у нас декларации за признаване на геноцида през годините са приети в Шумен, Добрич, Пловдив, Бургас. Но отказът на общинарите в Ямбол е световен прецедент, тъй като нито една от 30-те държави или от останалите градове, признали геноцида, не са се отказали от позицията си.

Според арменския посланик у нас Арсен Схоян отмяната на вече приета декларация, с която се признава геноцидът, може да доведе до голям външнополитически скандал. На среща с представители на "Атака" вчера дипломатът подчертал, че масовото изтребление на арменци в Турция в началото на миналия век се признава и от Европейския парламент, Комисията по външни отношения към Камарата на представителите на САЩ, както и от 42 от 50-те щата на Америка. Преди години и ВМРО, и "Атака" на няколко пъти внасяха декларация за признаването на геноцида и в българския парламент, но не бяха подкрепени от останалите партии.

Арменската общност в града реагира остро с открито писмо, в което се казва, че отмяната на решението е поругаване паметта на милион и половина избити арменци. "Никой народ не трябва да си позволява да забрави историята. Никой народ не трябва да губи достойнството си. Обида е да се посочва, че "т.нар. арменски геноцид пречи за осъществяването на нечии икономически интереси", написа Соня Аршавир, председател на арменската общност в Ямбол.

Шефът на парламентарната комисия по външна политика Доброслав Димитров от ГЕРБ отказа всякакъв коментар по темата под претекст, че изобщо не познава случая и не е от Ямбол.186
12792
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
186
 Видими 
26 Октомври 2012 19:23
Не знам какви икономически интереси засяга решението за арменски геноцид в Ямбол, но че е пълна подигравка и гавра с всякакви принципи - е повече от ясно. Тези не трябва да се наричат българи, защото такъв позор никога не може да бъде заличен.
Няма да се учудя ако са се продали за пари, дрисльовците!
Боклуци!
26 Октомври 2012 19:35
Не знам какви икономически интереси засяга решението за арменски геноцид в Ямбол


Никакви. Може би засягат личното облагодетелстване на онзи от търговско-промишлената палата, който си сменя партията според това кой е на власт и на директорката на цитираното училище ако е имала проект с Одрин. Но няма провален проект. Факт е, че кметът на Одрин се нацупи, но ямболии, които работят по проекти заместиха Одрин с други турски градове. От там никой не се цупи. Пък и в Одрин вече никой не се цупи. Търговията си върви, ямболци ходят и пазаруват, турците идват по-рядко, защото им е по-трудно с визите. Това е. Само да добавя, че общинският съветник Папашимов и шефката на общинския съвет Петкова са лекари. Те би трябвало да треперят ЗА човешкия живот. Ама какво са милион мъртви арменци за тях? При това избити отдавна.
26 Октомври 2012 19:39
НИЕ ГИ ИЗБРАХМЕ ТИЯ , НИЕ ЩЕ ГИ ЗАТРИЕМ !!! Догодина идват избори и тези самозабравили се "народни избраници" не трябва в никакъв случай да прескачат дори и четири процентната бариера ! ТОВА ЗАВИСИ ОТ НАС - НАРОДА !!!
26 Октомври 2012 19:45
Преклонена главица бизнес ще прави
26 Октомври 2012 19:46
Абе, ямболските арменци що не протестират? У целата България "геноцид", само ямболии - йок!
Глей, на малкио краси му образуваха нерви!
26 Октомври 2012 19:46
Продават се за пари пред очите на цяла България! Гадна пасмина!
26 Октомври 2012 19:47

Най-подир и родния град на принципала на четивото се довреди с челна статия на първа, ама не по хубав повод.

26 Октомври 2012 19:48
Идиоти
26 Октомври 2012 19:50
"Кръвта им да се счита без стойност!"
26 Октомври 2012 20:05
Чалга и "върти г-з" герберска политика!
26 Октомври 2012 20:10
Потурнакът Алан Б'стардоглу от Либераст сигурно е ойшел да си тера 30-те акчета от селджуците, затова го нема овде.
Заслужил си ги е...
26 Октомври 2012 20:15
Потурнакът Алан Б'стардоглу от Либераст сигурно е ойшел да си тера 30-те акчета от селджуците, затова го нема овде.
Заслужил си ги е...


Взе ми думите от устата, пардон от пръстите
26 Октомври 2012 20:17
Според съветника от ГЕРБ Юлиян Папашимов...


На тоз човечец, както и на останалата пасмина, ДАНС трябвада му проследява, трансферите в банковите сметки.
26 Октомври 2012 20:22
Б'стардоглу от ЛиберастБ'стардоглу едва ли е гледал The New Statesman, обаче. Иначе чудесно попадение
26 Октомври 2012 20:22
Мурано
26 Октомври 2012 19:46
Абе, ямболските арменци що не протестират?


"Никой народ не трябва да си позволява да забрави историята. Никой народ не трябва да губи достойнството си. Обида е да се посочва, че "т.нар. арменски геноцид пречи за осъществяването на нечии икономически интереси", написа Соня Аршавир, председател на арменската общност в Ямбол.


Без коментар.
26 Октомври 2012 20:45
Каквото и да се напише - срама не може да се изтрие... Дори и утре тези ямболски герберчета да приемат със 100% че арменски геноцид е имало, стореното - сторено...
26 Октомври 2012 20:46
Мърша герберастка. Купиха ги с една турска паница с помия.
26 Октомври 2012 20:48
Мето, дори за много да са ги купили – КУПЕНИ СА!
26 Октомври 2012 20:48
Фидел Беев
26 Окт 2012 20:10

26 Октомври 2012 20:51
Няма какво да добавя към написаното по-горе.
26 Октомври 2012 20:51
Вижте какво пише един форумец за тази отврат:

"Разумна стъпка,това е истински патриотизъм,а не другото.Да бъде пример за други общини."
----------------------------------------------------
26 Октомври 2012 20:53
Геноцидът никога не трябва да се забравя - възкликна Киркор - защото е пример за това как османския султанат се възползва от ситуацията в своя полза, без да има преки причини за това. Хората са унищожени единствено заради интересите на властта - османлиите се възползват от действителните жестокости на радикални арменци в Азербайджан за да премахнат една от малкото прослойки в Османския султанат които не изповядват исляма. Въобще действията на Високата порта са пример на перфидна азатска жестокост - подчертавам - излишна жестокост защото арменските маси щяха да се интегрират така или иначе при възхода на Ататюрк.
26 Октомври 2012 20:55
Решението бе взето под натиска на местни бизнес организации
Абе не са ги натискали много!
По времето на турското робство, такива доброволно са приемали исляма и са ставали турци, а наследниците им сега го раздават по форумите, по турци и от селджуците .
26 Октомври 2012 20:58
"По времето на турското робство, такива доброволно са приемали исляма и са ставали турци, а наследниците им сега го раздават по форумите, по турци и от селджуците ."
--------------------------------------------------------------------------
26 Октомври 2012 21:04
Съгласно Ангорският (Анкарският) договор, създаден и подписан от нашия велик дипломат Симеон Радев, който си действа и до ден днешен, не се чете и не се спазва, както от българските, така и от турските политици. Та в него са описани точният брой на българските бежаци с тяхното имущество и щети, които турската страна е признала, че трябва да бъдат обезщетени. Поради разни конюктурни съображения, особено на избрания с турски гласове Първанов, който се кълнеше, че ще защитава правата на Одринските българи това не се случи. Така или иначе лихвите по договора продължават да се трупат. Но, ако имахме политици и дипломати на място турците отдавна щяха да си изплатят всичко. Включително и на ямболии. Както и да е. Все някога ще дойде Видов ден.
26 Октомври 2012 21:06
Даваш ли, даваш Балканджи Йово...

Море войводо,
и Яна давам, и геноцид отменям,
за една торба евраци.
26 Октомври 2012 21:07
"Арменската общност в града реагира остро с открито писмо, в което се казва, че отмяната на решението е поругаване паметта на милион и половина избити арменци. "Никой народ не трябва да си позволява да забрави историята. Никой народ не трябва да губи достойнството си. Обида е да се посочва, че "т.нар. арменски геноцид пречи за осъществяването на нечии икономически интереси", написа Соня Аршавир, председател на арменската общност в Ямбол."

Към позицията на арменската общност в Ямбол трудно може да се добави още нещо. Жалко, че българите в Ямбол нямат наистина реална сила, за да изметат тези, които са опозорили паметта на арменците, загинали в началото на 20 век.

26 Октомври 2012 21:07
НИЕ ГИ ИЗБРАХМЕ ТИЯ , НИЕ ЩЕ ГИ ЗАТРИЕМ !!! Д

Ааааа, не !

ВИЕ ги избрахте. НИЕ бяхме против.
Отговорността е ваша.
26 Октомври 2012 21:11
26 Октомври 2012 21:12
Работата си е типично българска, т.е. курвенска, днеска сме "за" "геноцида", утре "против". Изобщо не ни трябваше да вземаме отношение по събития от преди 100г. Да не говорим че тогава /па и сега, ама по-нежно/ силните са си геноцидвали /по точната дума може да се спори/ слабите отвсякъде. Особенно са се отличили сегашните баш еталонни демокрации. Ако се приемат така лесно декларации за геноцид в историята, света трябва само с това да се занимава.
26 Октомври 2012 21:12
Жалко, че българите в Ямбол нямат наистина реална сила, за да изметат тези, които са опозорили паметта на арменците, загинали в началото на 20 век.

Жалко, наистина, че българите в Ямбол
а) са били достатъчно наивни да повярват на "аз гарантирам"
б) достатъчно глупави, за да решат, че най-достойното поведение е в деня на изборите да отидат з а гъби.
26 Октомври 2012 21:13
Чарли, само ти ли знаеш!?...
26 Октомври 2012 21:23
Българите в Ямбол! Или който и друг град, трябва да си следват националните интереси. Без значение от коя партия са. А не някакви местни. Затова е толкова важна националната доктрина. Която примерно арменци,турци, гърци, сърби, румънци и т.н. имат.
26 Октомври 2012 21:28
Е това вече е дъното на падението ни.После се чудим ,защо всички съседи ни мразят.Това са нашите евро-атлантдупци.Гадост от всякъде погледнато.
26 Октомври 2012 21:40
Българите в Ямбол! Или който и друг град, трябва да си следват националните интереси.

Ами ако ще говорим за национални интереси, те в момента са в мирното сътрудничество със съседите и особено в икономическото сътрудничество. Без да се забравя историята, без да забравяме проблемите и трагедиите, без да се поддаваме на депесарите да не обявим за почетен гражданин на Кърджали ген. Делов. Но и без да се поддаваме на пропагандата на wannabe евреи, които искат да им се признае "геноцид", та белки намажат нещо, да не се минат.
26 Октомври 2012 21:41
Ямболските близнесмени.
А на бас че са до един бивши партийци , милюцонери и шестаци?
26 Октомври 2012 21:54
Арменската общност в града реагира остро с открито писмо, в което се казва, че отмяната на решението е поругаване паметта на милион и половина избити арменци.

.
26 Октомври 2012 22:05
Не ни ясно съвсем ли никакво чувство за срам нямат тия хора.
Ето това не ни е ясно.
26 Октомври 2012 22:08
Виждам, че темата бе изчерпана в "Горещите" и дори Pisi Misi не е повторила тук същественото, което каза там - излезли са данните за доносниците на ДС и се е оказало, че групата на Герб в ОбС има най-много доносници на ДС, включително председателката.
-
Това обяснява и защо сега се създава скандал - за да заглуши скандала с агентите на ДС в ямболският ОбС.
---
Само дето компенсирането на неспособността за политика със сурогати и пиар скандали трупа вреди, след вреди.
-
Първо не е работа на един общински съвет, вместо да оправя тротоари и кърпи асфалта да се прави исторически факултет и да приема декларации, нямащи нищо общо нито с компетентността, нито с функциите му.
Второ, веднъж сгрешил, да увеличава грешката и вредите, като ги отменя.
---
Историята трябва да бъде оставена на историците, а политиците вместо да произвеждат сурогати и скандали, да търсят и разпалват най-ниските страсти на омраза, да започнат да произвеждат и прилагат политики, да търсят сътрудничеството и просперитета. За да са реално полезни на гражданите.
26 Октомври 2012 22:13
Ами ако ще говорим за национални интереси, те в момента са в мирното сътрудничество със съседите и особено в икономическото сътрудничество...

Точно това трябва да е записано и в националната ни доктрина. Заедно с много други неща. Арменците са създали първата християнска държава. Влиятелни са в целия свят. Няма как ямболлии, които не виждат по-далече от носа си да са наясно, какво правят с една декларация, отричаща предходната. Това трябва да е централна политика и стратегия, която липсва.
26 Октомври 2012 22:14
Не ни ясно съвсем ли никакво чувство за срам нямат тия хора.
Ето това не ни е ясно.

Тях питайте
26 Октомври 2012 22:15
Б'стардоглу от Либераст


Обади се и то обширно, акчетата явно ги дават на дума
26 Октомври 2012 22:18
Точно това трябва да е записано и в националната ни доктрина. Заедно с много други неща. Арменците са създали първата християнска държава. Влиятелни са в целия свят. Няма как ямболлии, които не виждат по-далече от носа си да са наясно, какво правят с една декларация, отричаща предходната. Това трябва да е централна политика и стратегия, която липсва.

Пиши я
26 Октомври 2012 22:22
Ямболии не са най-големите грешници и предатели. Погледнете в центъра на София кои си правят съглашенията с Турция: Конституционене съд, лидерите на БСП, НДСВ, СДС, ДСБ, ГЕРБ и т.н. Тези всички съглашатели с ДПС, също си гледат своити бизнес интереси, но в много по-голям мащаб.
26 Октомври 2012 22:24
Внимателен, аз съм прост човек. Не мога да пиша национална доктрина. Има си учени за тази работа. И когато се напише от тях, политиците трябва да я спазват.
26 Октомври 2012 22:25
Може би и икономически интереси са причината толкова слабо да е застъпена темата за 100-годишнината от Балканската война в Ямбол? А иначе усилено се готви музей на бойната слава в града. Че ний като не споменем за битките с Турция, за каква бойна слава ще говорим. Сигурно кмета си повтаря:--Икономиката, глупако!
26 Октомври 2012 22:33
Влиятелни са в целия свят.

щурчо,
разбирам конспиративната ти нагласа на мислене, но турците са наши съседи, с които, както и с всички останали имаме повече от интерес от добросъседство и ползотворно сътрудничество. Масонската сила на арменците е твое въображение, докато съседите са реалност.
-
Нужно е да защитаваме националните си интереси, пред всеки, със всеки и за всичко, дори, ако е нужно и да се конфронтираме, но емоционални и дискусионни въпроси въпроси без практическа стойност за нас (за арменците може и да имат с оглед на мерак за източване на пари от Турция), но нанасящи ни реални вреди, не могат и не бива да бъдат повод за конфронтиране.
-
Дали е имало или е нямало арменски геноцид, нито може, нито бива да бъде решено от един общински съвет или който и да е друг административен орган, нито е в съответствие с научен подход и свободата в науката.
-
Това напомня фанатизма в някой щати в САЩ, където с административни актове теорията за еволюцията на Дарвин е обявена за невярна и абранена за изучаване в училищата. Нали си наясно, че това никак не влияе на еволюцията на видовете ?
26 Октомври 2012 22:33
Грешката бе, българска община да взема отношение по, внимавайте!
етнически
исторически
международен
въпрос.
Грешката следва да се поправи. Какво точно не ви е ясно?


Да бе! Днес си говорихме с един приятел, че се намира народ да отрича бомбардировките на София от американци през Втората Световна, Холокоста, дето още има куп живи свидетели, та какво остана за нечии кости, оглозгани преди цял век. Внимателно, че тези, които все са наясно с "грешките", май те почват да пишат учебниците по история. Напълно ми е ясно, че срамът си остава, ама той е само за тези, дето имат срам. Ямболските дупедавци не са в групата на имащите срам.
26 Октомври 2012 22:34
Познавам Ямбол и областта, мисля
26 Октомври 2012 22:38
Ланчия е скапано италианско возило. Хау!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД