:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Седемте години самота на Борис Велчев

Той имаше невероятния шанс да е главен прокурор след Никола Филчев, но не пипна "наследството му"
Снимка: Велислав Николов
По време на сдаването на поста от страна на Филчев участва и първият избран по новата конституция главен прокурор Иван Татарчев
За малко повече от час Висшият съдебен съвет (ВСС) успя да изслуша и да избере с невероятните 23 гласа от 25 възможни Борис Велчев за главен прокурор. Един гласува "против" (гласуването е тайно), пуснат бе и един празен плик. Така на 19 януари 2006 г. в публичното пространство влетя доцентът по наказателно право, синът на дипломат и член на ЦК на БКП, внукът на член на Политбюро на ЦК на БКП, шефът на Правния съвет на президента Георги Първанов, преводачът на Греъм Грийн на български, любителят на нумизматиката, противникът на имунитетите. Той стана най-младият главен прокурор в историята на България - на 43 години. Неговият 7-годишен мандат тръгна през февруари 2006 г. и изтече предсрочно, защото бе назначен за конституционен съдия от квотата на президента Росен Плевнелиев.

Когато Велчев получи поста главен прокурор, в публичното пространство излезе информация, че е бил



предварително одобрен от тримата лидери



на управляващата коалиция - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, съвместно с президента Първанов. Кандидатурата му бе внесена само ден преди гласуването от 17 души от ВСС - минималния брой необходими гласове. Иначе казано, изборът му бе не само предизвестен, но и сигурен.

Веднага след гласуването Велчев заяви, че ако е получавал изобщо подкрепа от политическа сила, то тя е била "косвена" и се е изразявала само в положителните думи. "Тази подкрепа не е нещо, от което трябва да се срамувам, както не трябва да се обиждам от политическите сили, които възразиха срещу кандидатурата ми", каза той и обясни, че ако във ВСС има симпатизанти на управляващите, то има и такива, които не са, следователно политическата окраска не може да обясни 23-те гласа в негова полза.

Тези думи изобщо не бяха лишени от смисъл, защото сред най-ревностните му поддръжници се оказа например тогавашният председател на Върховния касационен съд Иван Григоров. Той минаваше дълго време за "синьото острие" в съдебната система и КС, в чиито върхове изкара от 1992 г., та чак до 2007 г. Той подкрепи горещо кандидатурата на Велчев, като изтъкна, че не бил от обкръжението на Никола Филчев, не бил активен политик, не бил против законодателните промени за членството в ЕС, не бил зависим от бившата Държавна сигурност, не бил психически неуравновесен и се отнасял към подчинените си достойно. Това трябваше да изгради образ на



Велчев като контрапункт на Филчев



Григоров отхвърли обвиненията на дясната опозиция за политическата предопределеност на кандидатурата: "Категорично уверявам всички, че членовете на ВКС във ВСС не могат да бъдат манипулирани". Неговият заместник Румен Ненков, който сега е член на КС, заяви: "Считам, че консенсусът относно една кандидатура не е срамен". Шефът на националното следствие по онова време Ангел Александров пък определи кандидатурата като "шанс за цялата съдебна система". Интересно е, че в състава на ВСС, който избра Велчев, бяха Никола Филчев, сегашният омбудсман Константин Пенчев, съдиите от последващия скандал "Приморско" Андрей Икономов и Панайот Генков, Венета Петрова-Марковска, прокурорите Христо Манчев, Митьо Марков и Цеко Йорданов (последните трима близки на Филчев).

Така или иначе Велчев имаше невероятния шанс да е главен прокурор непосредствено след "ерата Филчев". Въпреки че двамата са били асистенти в Юридическия факултет на Софийския университет по наказателно право, те са много, много различни във всички отношения. Именно това беше шансът на Велчев, още повече че САЩ и ЕС изобщо не харесваха Филчев и възложиха много надежди на новия главен прокурор. Това се разбра от разсекретените през "Уикилийкс" грами на американския посланик Джон Байърли, който беше цитиран как Велчев му разказвал, че заварил "дълбоко нефункционална" прокуратура и че имал готовност да промени порочната система. Посланикът приел думите му за чиста монета. Според него Велчев бил напълно откровен, като признал, че "ситуацията е дори по-лоша, отколкото очаквал". Прокуратурата на Филчев буквално била окачествена от Велчев като



"вид терористична организация",



използвана за разчистване на сметки, но напълно неспособна да се бори с организираната престъпност. Когато се появиха грамите, Велчев нито потвърди, нито отрече да е казвал такива неща. Единственото, което отрече, беше твърдение в грама на Байърли, че ще се договаря със съда за присъди. В тези грами се твърдеше и че Велчев очертал 3 групи на "опозиция" спрямо всякакви промени, които би предприел. На първо място били престъпниците, след това - заинтересуваните политици, и на трето място - самите прокурори. "Войната" на Велчев трябваше да доведе до ефективни присъди на криминални босове.

Две години след началото на мандата му друг американски посланик - Нанси Макълдауни, отбелязва: "Той изглежда честен човек, поставен в много трудни обстоятелства". В същото време обаче тя пише, че в много европейски посолства били вдигнали ръце от него и се оплаквали, че той говори правилно, но е



неспособен да превърне думите в дела



"Уикилийкс" обаче даде повод на главния прокурор удобно да се застрахова, че изтеклите грами на американските посланици за миналото на Бойко Борисов не го интересуват, както и че държавното обвинение няма да се занимава с тях, защото работело само с доказателства.

Ако има нещо, което не може да се отрече на Велчев, то е, че винаги намираше обяснения защо нещо не е свършено. Например, че прокуратурата няма да влиза в политически игри - обикновено по време на избори, когато сигналите за злоупотреби валяха, а последствия нямаше. Не може да му се отрече и това, че беше антипод на предшественика си Филчев. Както и че ако не помогна, то със сигурност не попречи за присъединяване на България към ЕС през 2007 г., каквато опасност съществуваше, когато Филчев беше главен прокурор. Велчев направи прокуратурата далеч по-прозрачна - кой преди това можеше да си представи, че прокуратурата ще има например говорители? Освен това имаше смелостта да даде отпор на политическите сили, които се опитваха да използват институцията за лични или партийни цели.



Той скочи на ГЕРБ, когато го бомбардираха с папки



срещу тройната коалиция с цел разчистване на сметки. До последно главният прокурор основателно твърдеше, че десетките контролни органи не си вършат работата и само си измиват ръцете с прокуратурата, като й прехвърлят всичко и че така могат да блокират работата на прокуратурата, която е затрупана не с хиляди, а със стотици хиляди преписки. Велчев няколко пъти скръцна със зъби на МВР, особено за полицейското насилие, само че го направи твърде общо. На практика по конкретните случаи прокуратурата замете сътвореното от полицията.

При избора си той обеща в края на мандата му да не се говори за излизане на държавното обвинение от съдебната власт и това е факт. Никой не може да му отрече и много добрата юридическа подготовка, както и обстоятелството, че никой не го е виждал публично да изпуска нервите си. В негов плюс е, че обеща да има жени в държавното обвинение и вече има жена зам. главен прокурор.

В същото време обаче останаха много неизпълнени неща. До последно Велчев бе някак дистанциран от длъжността си и побърза да избяга от нея 4 месеца по-рано, след като заедно с президента решиха да отиде в Конституционния съд. Без равносметка и анализ, без нито дума по въпроса какво се случи с "наследството на Филчев" например. Нищо не стана с изчезналото дело срещу брата иманяр, изобщо да не говорим за обкръжението на Филчев, което или остана в прокуратурата, или се пенсионира по живо, по здраво. Няма спор, че по времето на Велчев имаше немалко арестувани и съдени магистрати, включително и от средните съдийски и прокурорски етажи. Остана обаче въпросът защо такива удари нямаше и по високите етажи.

Нищо не се случи и на големите,



на истинските босове на организираната престъпност,



на тези от грамите на американските посланици. Не бяха пипнати и политиците, за които се изнасяха данни за правонарушения. Нещата се разминаха с бивши като Тома Томов или пък с кадри от средния ешелон на ДПС, чиито производства още не са приключили. Да не говорим, че немалка част от обвинените - като Николай Цонев например, пък ги оправдава съдът.

Остана усещането и за съучастие на прокуратурата в избирателните акции на сегашната власт. Държавното обвинение дори леко прикри големите скандали в МВР - около лекарите в Горна Оряховица, убийството на Мирослава в Перник, побоя на семейство в Кърджали ... Остана и горчивият привкус, че прокуратурата формално се възмущаваше от прекомерното следене и подслушване на МВР, а накрая се оказа, че при сегашната власт размерите му са станали критично големи.

Изобщо нещо се промени в прокуратурата, но не в очакваната посока. Затова Велчев си отива от нея с много силна въздишка на облекчение. Защото си беше самотник там. Остава да се види дали няма да се появи негов наследник, който да "громи" и "неговото наследство".
Снимка: Борислав Николов
През 2006 г. 43-годишният Борис Велчев влезе в покоите на главния прокурор в столичната Съдебна палата
14
6999
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
01 Ноември 2012 19:59
Добър материал проследяващ мандата на др. Велчев
01 Ноември 2012 21:00
По безличен главен прокурор България не е имала.
01 Ноември 2012 22:41
Омерта!
02 Ноември 2012 05:56
Червен шмекер.
02 Ноември 2012 09:58
До сега си имахме небръснат мън-мън-мън страхлив гл.прокурор.От сега ще си имаме небръснат мън-мън-мън конституционен съдия...След 7-годишен сън, сегашния колко ще е ?
02 Ноември 2012 10:02
Човекът на Гоце, впоследствие и на Боце, се оказа карикатура на главен прокурор. Безличен, безволев, безидеен, безпринципен, лесно манипулируем и удобен за всички управляващи - седем години загуба за България! Мижитурка, която позволи да бъде обкръжен от некадърници и кариеристи.
02 Ноември 2012 10:36
Удобен.
02 Ноември 2012 10:48
Безличен кариерист, еднакво удобен на всички...
02 Ноември 2012 11:13
Нещата в България стават много бавно. След ненормалниците, поне клинично здрав. След години може да има и истински.
02 Ноември 2012 11:42
След дългите години на седерастки разгром и на прокуратурата е доста наивно да се очаква, че следващия главен прокурор, в случая Борис Велчев, ще успее да промени коренно нещата. Същото очаква и следващия главен прокурор, който и да е той и колкото добри намерения да има. В този смисъл статията е доста слаба - пише за последиците, а не за причините.
02 Ноември 2012 11:43
След 7-годишен сън, сегашния колко ще е ?

Що бе? Тоя не беше ли от "будителите"?
02 Ноември 2012 13:00
След указа на президента от 6 години за пръв път видях Велчев оживен, усмихнат и приказлив. Той май се събуди за прехвърлянето в новата люлка на КС.
02 Ноември 2012 13:10
По безличен главен прокурор България не е имала
Това може - ама онези предишните като не бяха безлични бяха същински шутове. Филчев продължава да броди и да излъчва инфантилност... силно наподобяваща тази на Дянката. А и главния прокурор в България е една чисто административна длъжност - и няма никаква необходимост от политически консенсус или мандатност. Колкото до правосъдния министър - никой няма идея този човек какво точно прави. Или пък ако някой има идея - то със сигурност е погрешна.
02 Ноември 2012 13:13
татарЧЕВ, филЧЕВ, велЧЕВ - преднамерено кастрати
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД