:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 548
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Жители на десетки щати искат да се отделят от САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Поддръжници на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни са разочаровани от резултатите след вота за държавен глава в Бостън.
Над 100 000 американци от 20 щата са подписали петиции до Белия дом за отделяне на техните щати от САЩ, съобщи сайтът examiner.com. Петициите са от щатите Тексас, Ню Йорк, Ню Джърси, Северна и Южна Каролина, Алабама, Джорджия, Флорида, Индиана, Мичиган, Тенеси, Луизиана, Кентъки, Арканзас, Колорадо, Северна Дакота, Орегон, Мисисипи, Мисури и Монтана. Авторите се позовават на Декларацията за независимост, в която бащите основатели на САЩ провъзгласяват, че "ако каквато и да е форма на управление се превърне в разрушителна, хората имат право да я променят или премахнат или да съставят ново правителство". Повечето петиции имат по няколко реда. Текстът от щата Тенеси, под който са се подписали 8000 души, гласи: "Молим мирно да се даде на щата Тенеси правото да се отдели от САЩ и да създаде свое ново правителство".

Лидери по броя на подписи са щатите Тексас и Луизиана, които прекрачиха прага от 25 000 гласа, което задължава Белия дом да даде официален отговор на петицията. Тексасците по-специално се жалват от "крещящите нарушения" на човешките права, сред които и проверки на пътниците по летищата. Петициите са пратени след президентските избори. Повече от тях са изпратени от щати, гласували за републиканеца Мит Ромни, но има и от щати, подкрепили президента Барак Обама.



33
3842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
13 Ноември 2012 21:43
Мали-и-й-й-й!
13 Ноември 2012 21:56
Само 100 000?
Та това е равносилно, все едно шепата
гяволи, дето рипаха и не искаха да си
плащат синята зона в центъра на столицата,
на фона на двумилионна София.
Нема да им мине мерака.
13 Ноември 2012 22:29
кво право на отделяне? Линкълн е резнал това право.
13 Ноември 2012 23:00
Почнаха ли се?
14 Ноември 2012 05:18
Преди няколко дни споделих тук, че ситуацията прилича на тази по времето на Гражданската война, предизвикана от непреодолими различия между Юга и Севера. Тогава робството е причина за разрива, тъй като не може в една държава в едни краища да има рабство, а в други не. Това са две съвсем различни законодателства и две различни ценностни системи, несъвместими една с друга. В момента Америка го е докарала точно до това положение- да има непреодолими различия, които не могат да съществуват съвместно и по едно и също време в една и съща държава. Ето и призивите за отделяне на щати не закъсняват. И по времето на Гражданската война Южните щати са започнали да се отделят и са изяли боя. Същото ще стане и сега. Разбира се, сегашната ситуация е бутафорна. Ръш Лимба призова за отделяне и калитковците започнаха да правят подписки. И на Ръш Лимба му е ясно, че това е само "Плаши Пейо гаргите" и на инициаторите на подписките също, и на подписаните. Никой няма такива намерения, нито пък подобна инициатива има достатъчно подръжници. След първото избиране на Обама се създаде Чаеното парти, което бе пометено на сегашните избори- всичките им кандидати се провалиха. Съдбата на днешните инициативи за отделяне ще бъдат като миналогодишните инициативи на индианците. Някой да е прочел, че индианците са се отделили от САЩ? Повечето от посочените щати не могат да се отделят по простата причина, че са на издръжка на държавния бюджет. Почти нищо не създават и само получават. Дори и Техас е изключително зависим от държавния бюджет. Създават щатите, които са на демократите. Там е икономиката. Селските щати са на държавна ясла и на помощи и дотации.
14 Ноември 2012 05:58
Има неточности в данните. Общо подписалите петиции за своя щат са над 600 000. Само за Тексас са 90 709 в 21:54 местно време (Central Time) на 13.11.2012.
Ето я петицията за Тексас.
Натисни тук
На същата страница си намерете и останалите.
14 Ноември 2012 06:00
Издъних се с линка:

https://petitions.whitehouse.gov/petition/peacefully-grant-state-texas-withdraw-united-states-america-and-create-its-own-new-government/BmdWCP8B
14 Ноември 2012 06:02
В 22:00 вече са 90 883. За 6 минути почти 180 калпака.
14 Ноември 2012 07:27
На измишльотините на Гъзамбич, че Тексас е изключително зависим от федерания бюджет, въобще не се връзвайте.
Издирете си по мрежата:
Тексас е единственият щат, който не е бил с небалансиран бюджет от Великата депресия до днешен ден.
Тексас е един от 4-те щата, които през последните 30г. непрекъснато внасят във федералната хазна повече, отколкото получават от бюджета.
Тексас е един от 4-те щата, които нямат бюджетен дефицит (с най-голям дефицит е фалиралата де-факто Калифорния).
Тексас е 15-та икономика в света, като не само от САЩ, но и ЕС се вземат отделните страни (Германия, Англия,.......).
Тексас е приет допълнително към САЩ, като в протокола за приемане в съюза си имат клауза за специален статут и най-вече улеснена процедура за напускане.
В небезисвестната битка за Аламо е участвала ТЕКСАСКАТА национална армия, не щатската, но янките си го пишат като плюс в тяхната история.
И т.н.

Гъзамбич, недей да пишеш наизуст. Пий една бира. Няколко пъти. И си пусни Джей Лено. А наздраве!
14 Ноември 2012 09:20
GOZAMBO,
/:/ " И по времето на Гражданската война Южните щати са започнали да се отделят и са изяли боя..."
.............................................................................
И по времето на Гражданската война югорепубликите са започнали да се отделят и...Сърбия изяла боя.
Сиреч, "Това, което е позволено на Юпитер(САЩ), НЕ е позволено на вола(Сърбия)!"
Демокрация сега Е, БЕ!
14 Ноември 2012 09:24
Като най-голямата демокрация, използвайки прецеденти за отделяне (примерно Косово хъхъ), централното правителството би трябва да направи референдуми в щатите с достатъчно подписи за петиции, и да действа според резултатите от допитванията.
Но съм сигурен, че ще бъде даден някакъв уклончив коментар на петициите от рода "не се поддържа от голяма част от населението" и "ще се намалят приходите втв федералния бюджет" (май една от основните причини да се резне правото на отделяне, довело до гражданската им война).
14 Ноември 2012 09:40
Е шо така сакат да се делат? Нали страната на свободата и неограничените възможности...
Индианците-в отделна държава......? Получи ли се Лакота? Те са толкоз малко(500000) останали и така ги обработват....
Ама нека се отделят хората-като искат(не само индианците), те и Баварците май искаха да се отделят....
14 Ноември 2012 09:43
Пара, един добър съвет. Преди да коментираш мненията на Гъзамбича, е добре да проверяваш и фактите. Това което си го написал, принципно е безспорно вярно, но фактологически е безпочвено. През 1861 от САЩ се отделят 11 южни щата, но не като самостоятелни държави, а като Конфедерация на американските щати (накратко Конфедерацията). Това довежда до започване на Гражданската война (Севера срещу Юга). Не че по време на войната се отделят южните щати. Мани го ти Гъзамбича кви ги дрънка. Изобщо не е в час. Знаем си го. Все едно да каже, че Хитлер е нападнал СССР, защото през Втората световна руснаците са превзели Берлин.
Лек ден, пък аз ще полагам кокалите, че при мен вече стана късно.
14 Ноември 2012 09:50
Глас народен, глас Божи!
14 Ноември 2012 09:56
Тексас е един от 4-те щата, които през последните 30г. непрекъснато внасят във федералната хазна повече, отколкото получават от бюджета.





Истината е, че Тексас внася с три-четири процента повече в хазната, отколкото получава. Това е почти никаква разлика.
Идеята за отделяне на щати е безумна. Тя говори само за разцепление в Републиканската партия. И като несериозна идея, дори не се коментира.
За отделяне на щати хич не може да се мисли, а идеята за отцепване носи нови негативи за Републиканската партия за следващите избори. Повечето републикански сенатори и конгресмени вече правят завой и се дистанцират от крайните консервативни идеи. Но в същото време Ръш Лимба, който набира последователи чрез проповядване на омразата, призовава за подобни екстремни изяви. Лидерите и избранниците на Републиканската партия вече осъзнават, че консервативната медия руши партията и намалява още повече шансовете за републиканците на следващи избори.
14 Ноември 2012 10:03
14 Ноември 2012 10:07
През 1861 от САЩ се отделят 11 южни щата, но не като самостоятелни държави, а като Конфедерация на американските щати (накратко Конфедерацията).




И какво стана с Конфедерацията? Изяде ли боя и приобщиха ли я обратно към централицираната държава? Тая работа е свършена веднъж за винаги в Гражданската война и викакви права за отделяне няма да бъдат задействани повече. Тексас като има посочения от теб статут, защо просто не обяви самостоятелност, а отправя петиции до Вашингтон? Това, което обяснявам е, че всички тези инициативи за отделяне са несериозни и организаторите им дори и не си помислят, че подобни идеи могат да се сбъднат, нито пък те самите желаят това. Това е просто форма за остър протест срещу загубата на републиканците на изборите, предвид очерталата се перспектива никога повече да не спечелят избори, докато изповядват идеологията на консерваторите. Това е и натиск срещу идеята да се увеличат данъците на богатите. Това е и първична реакция на крайните консерватори срещу идеята Републиканската партия да се промени и да изостави крайните възгледи, които не са приемливи за малцинствата и жените.
Засега те ще бъдат оставени да се наиграят и да подкопаят почвата за следващите избори.
14 Ноември 2012 10:22
В безмозъчните израстъци над раменете на такива полухуманоиди като теб, чета като в отворена книга. Защо си мислиш, че писах че ще си лягам? За да цъфнеш във форума, понеже след моите мнения се покри като ощипана калугерка. Затова.
Та каква вика викаш била хавата? Тексас е МНОГО ЗАВИСИМ от федералния бюджет или го дотира, без значение с колко процента? Южните щати се отделят по време на Гражданската война, или войната е заради това, че са се отделили? Без значение от изхода от войната, него никой не ти го оспорва.
Престани да лъжеш наляво-надясно и си преосмисли мижитурското поведение.
Сополанко!
14 Ноември 2012 10:28
Нека първо да признаят "Republic of Lakotah ".
Свобода за Ленард Пелтие!
14 Ноември 2012 10:32
Нима прогресивните сили ще дочекат? Надай се бабо, на дедовия. Няма да се разпадне САЩ, драги другари - Русия и Китай няма да позволят
14 Ноември 2012 10:47
ОНЯ ДЕТО ГО ТРИЯТ,
/:/ "...Южните щати се отделят по време на Гражданската война, или войната е заради това, че са се отделили? Без значение от изхода от войната, него никой не ти го оспорва..."
............................................................................
Доколкото ми е известно, Гражданската война (между Севера и Юга) в САЩ започва ЗАРАДИ отделянето на 6-те южни щата от Федерацията САЩ- а отделянето им е било във връзка с отмяната на робовладеенето!
Доколкото ми е известно, войните в бивша Югославия са били заради отделянето на бивши югорепублики от Федерацията Югославия- което отделяне е било противоконституционно на Конституцията на Федерацията Югославия, понеже се е извършило БЕЗ съгласието на югорепубликата Сърбия(а по тази Конституция, отделяне се е допускало само при съгласие на ВСИЧКИ членове на Федерацията)!
Но по-важното в двата анологични случая на граждански войни е, че президентът Линкълн и до ден-днешен е национален герой на САЩ, включително и заради това, че е обявил и водил войната срещу отцепилите се южни щати, а президентът Милошевич беше изправен пред МНС в Хага за същото!
14 Ноември 2012 11:19
Мнение на един истински американски патриот който живее в Русия!
Натисни тук
14 Ноември 2012 12:16
Оня дето го трият,
какво толкова си се заял с Гозамбо - добре, може в случая да не се е изразил съвсем точно, но толкова ли е важно това?! Струва ми се, че поставяш фактите пред принципите.
14 Ноември 2012 14:35
Слагате Фил Димитров начело и всичко става възможно. В реални граници.
14 Ноември 2012 14:46
Да не се окаже , че леля Ванга пак ще познае. Тя предвиди, че Обама ще е последният американски президент, след което започва дезинтегриране на САЩ на 5-6 отделни държави. Някои аналитици предвидиха като първи отделни държави Калифорния, Тексас и Аляска.
С рязката промяна на етническата и демографска картина в САЩ, който процес ще се усилва, възхода на страните от БРИКС и все по-отчетливо ограничаване влиянието на САЩ в световните процеси - този развой е вероятен. Но не и полезен за света, защото разпад на ядрена държава на няколко държави вещае катаклизми .
Оня абдал - петнистия Горбачов, така и не можа да го разбере и за няколко сребърника въвлече народите си в братоубийствени войни, натресе им мизерия , от която едва сега започват да се измъкват. Тачър го предупреждаваше за това.
Дано Обама успее да овладе процесите .
Обама
14 Ноември 2012 16:44
Оня дето го трият,
извинявам се, ако си останал с впечатление, че водя някаква дискусия с теб, или бягам от дискусия с теб. Обикновено не ти чета постингите, ако не мерна в тях моя ник. Хората разбраха добре какво искам да кажа. Въпросът с отделянията и преодоляване на непреодолимите различия е решен веднъж за винаги в Гражданската война. В момента правата за отделяне са само на хартия. Петициите до Белия дом са само петиции, или нищо и половина. Никой не изглежда притеснен от подобна перспектива. Само в руската преса нещата изглеждат като реална заплаха. Нали знаете за какво лисицата е вървяла след коча?
14 Ноември 2012 16:50
По повод заяжданията на недоразтрития колега се сетих за оня виц
- Снощи видях жена ти да я чукат до червената сграда до гарата.
-Червена или оранжева? Нещо се бъркаш.
14 Ноември 2012 17:25
Гози, какво мажеш СЕГА? Ясно се видя че манипулираш, само не е ясно поради неграмотност или преднамерено. Внушенията които правиш също са повече от прозрачни. Какво повече искаш да покажеш? Неглижирането на проблемите и центробежните процеси не ги анхилира и да се твърди че нещо е станало веднъж завинаги (само щото много примерно ти иска да е така) е смешно...
Не че шъ са разпаднат УСА, споко! Но индикации за центробежни настроения има. Това е. Отричането с пяна на уста не е решение...
14 Ноември 2012 18:12
Не мога да си представя защо някой ще тръгне да се цепи от САЩ. Дали се надява, че като нова държава с многократно по-малки ресурси, ще преуспеят? Не мога да си представя разделянето на ВПК-то. Как ще се делят фабрики и бази? Ами флота, а базите в чужбина? Не мога да си представя, че в Америка има някаква сериозна маса от хора, които мислят, че самостоятелно ще се справят по-добре. Просто всичко ми изглежда като протест към конкретно правителство и борба за по-изгодни позиции в общата кочина. Освен това не виждам външни сили, които да подклаждат и управляват отцепнически групировки и интереси. Както е казал американецът в руския блог - няма кой да обяснява на американците, че в името на демокрацията и не знам си още какво трябва да предадат родината си. А особено след 11.9.2001 САЩ изживяха огромен подем в национализма и патриотизма на общонационално ниво.

Така че за момента разглеждам подобни подписки и инициативи като екзотика заради самата екзотика, без реални шансове за нещо повече. Засега.
14 Ноември 2012 18:29
15 Ноември 2012 06:40
За това патриотично движение в щатите ви говорих. Някои се присмиваха. То е отдавнашен факт. Тръгна от културата им - оная истинската им. Погледнете независимите филми за 11.09. , за финансовите далавери и др. . От тях научихме че Кенеди е гръмнат защото е започнал да печата долари от името на държавата. Тогава и сега доларите им се печатат от наддържавна частна структура Федерален Резерв, която е извън контрола на държавата. Оттам са големите им беди. И заради тях целия свят е намразил и редовите американци, свестни хора като всички останали.
Тези паразити освен повечето материални неща из САЩ изкупиха и политическия им елит.
С умиление наблюдавахме по ТВ щоуто американски предизборни разисквания между Обама и Ромни, как се пениха и го обсъждаха родните ни медии. Повечето умни земляни знаят, че който и да спечели -- все тая.
Дано американските патриоти си възвърнат великата страна от обсебилата я нечистоплътна банкерска мафия, мафия на която американците дължат 16 000 000 000 000 ( 16 000 милиарда, чете се още -- 16 трилиона)
15 Ноември 2012 15:28
Седем американски щата са набрали необходимия брой подписи за подаването на петиция за излизане от състава на САЩ
15 ноември 2012 Жителите на седем американски щата са събрали необходимия брой подписи за подаването на петиция с искане за излизане от състава на САЩ...
В момента набор на подписи се провежда в 40 щата, но само в седем са събрани над необходимите 25 000 подписа. Най-много, около 100 000 подписа са събрани в Тексас. Сред причините за подобна мярка в петицията на щата се посочва несъстоятелността на бюджетната политика на федералното правителство и нарушенията на правата на човека.
Освен Тексас бариерата от 25 000 подписа са преодолели Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси.
За последен път 11 щата са излизали от състава на САЩ през 1860 и 1861 година, след избирането на президента Ейбрахам Линкълн, което става причина за Гражданската война.
15 Ноември 2012 16:18
Пък скоро свободно присъединилата се държава Пуерто Рико поиска да става щат. Хора секакви.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД