:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 175
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И спорният закон за отпадъците отива в Конституционния съд

Новият закон за управление на отпадъците, който беше гласуван през лятото в парламента след повече от година разногласия и заплахи за санкции от Брюксел, ще стигне тази седмица до Конституционния съд. Депутати от БСП и ДПС събират подписи за искането пред съда, съобщиха от левицата. Само преди дни те сезираха съдиите за текстове от закона за конфискацията и се хвалят, че от началото на мандата на ГЕРБ КС е отменил над 133 текста по тяхна инициатива.

Според депутатите от опозицията в закона има поне 16 противоконституционни текста, за които те искат становището на съда. Румен Такоров от БСП обясни пред "Сега", че сред тези текстове са разпоредбите площадки за отпадъци да има само в населени места над 10 хил. жители, а в по-малките "при необходимост". Според него това създава неравнопоставеност между жителите на различните общини. От БСП и ДПС оспорват и текстовете, според които физическите лица могат да предават отпадъци от черни и цветни метали само безвъзмездно, докато фирмите ще получават пари за тях. Друга спорна разпоредба е задължението на общините да организират разделното събиране на отпадъците, което се изземва според депутатите като задължение от производителите.

Оспорва се и имуществената санкция за общините, които не изпълнят условието за изграждане на площадки за безвъзмездно предаване на отпадъците, но в същото време на местните власти не са осигурени средства за това. Депутатите смятат за противоречащо на основния закон и задължението всички сделки с черни и цветни метали да се плащат по банков път, дори и да са на стойност 5 лв., докато законът за ограничаване на плащанията в брой има възможност за кеш до 15 хил. лв.
2
945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Ноември 2012 09:43
... от началото на мандата на ГЕРБ КС е отменил над 133 текста ....

Това е само върха на айсберга от противооконституционни и несъобразени с други закони текстове!
да не говорим какви ги сътворяват общините!
14 Ноември 2012 12:44
Събиране на отпадъците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД