:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,688,486
Активни 321
Страници 7,104
За един ден 1,302,066

Пазарлъкът за главен инспектор към ВСС ще е до последно

Георги Шопов
Номинациите за нов главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъдат направени в последния момент днес - крайният срок изтича в 18 ч. По традиция до края му партиите ще се договарят, тъй като титулярът на поста се избира от поне 2/3 от депутатите, тоест с минимум 160 гласа. Това означава, че ГЕРБ не може да избере кандидат само с гласовете на независимите. В края на деня вчера нямаше нито едно внесено предложение за инспектор.

По информация на "Медиапул" ГЕРБ и ДПС са се спазарили за кандидатурата на бившия член на ВСС Георги Шопов. Той ще бъде предложен от мнозинството, а зам.-шефът на Върховния касационен съд Гроздан Илиев ще бъде издигнат като негов конкурент. Шопов беше шеф на комисията по атестирането в стария ВСС и още не се е върнал на старото си работно място в Пазарджишкия окръжен съд.

"Чух, че се обсъжда моето име, но към момента няма конкретно предложение към мен", коментира Шопов пред "Сега". Пред "Правен свят" той добави, че би приел, ако има оферта.

От депутатите също не дойде повече конкретика очевидно заради липсата на окончателна сделка. "Независимите депутати не са обсъждали кандидатури за главен инспектор на ВСС", каза Валентин Николов. Зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров научил от медиите, че Шопов ще бъде кандидат за поста. "РЗС няма да има кандидат", обясни лидерът на партията Яне Янев. Той също не беше чул, че се спряга името на бившия кадровик. Според социалисти няма шанс да бъде издигнат Шопов, Гроздан Илиев имал по-големи шансове, но най-вероятно щял да е някой трети. БСП обаче нямало да издига кандидат.

Шопов беше начело на комисията по атестиране в стария ВСС и като такъв правеше предложенията за назначения и израстване в кариерата на магистратите. С негова подкрепа бяха избрани семейната приятелка на вътрешния министър и председател на Софийския градски съд Владимира Янева, както и ръководителят на Върховния административен съд Георги Колев. Шопов стана известен с командировките си в чужбина. Сегашният главен инспектор Ана Караиванова пък го обвиняваше, че е превърнал атестирането във формалност.

Според правилата за избор кандидатите за главен съдебен инспектор ще бъдат изслушани от правната комисия в парламента на 28 ноември, а гласуването ще е на 5 декември.
 Гроздан Илиев
1559
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД