:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,688,592
Активни 316
Страници 7,210
За един ден 1,302,066

ДПС прикрива достлука с властта чрез вот на недоверие

Социалистите готови да подкрепят бившите си коалиционни партньори
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Лютви Местан обясни, че исканият от партията му вот на недоверие ще е тест и за останалите партии, които говорят срещу правителството на ГЕРБ, но го подкрепят.
Въпреки че през последните месеци ДПС на няколко пъти гласува заедно с ГЕРБ по ключови назначения в съдебната власт, вчера депутатите на Ахмед Доган обявиха, че ще инициират нов вот на недоверие срещу правителството за цялостната му политика. В последните месеци ГЕРБ и ДПС демонстрираха учудващо единодействие при избирането на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, а подкрепата на двете партии бе в основата на това Венета Марковска да бъде избрана за конституционен съдия с най-много гласове.

Вчера зам.-шефът на движението Лютви Местан обясни, че целта на вота е всички опозиционни политически сили да се опитат да преодолеят "двузначното си поведение", визирайки най-вече "Синята коалиция" и "Атака", като подкрепят инициативата на ДПС. Според него да се обявиш срещу правителството, но да не дадеш рамо на искане на недоверие е "политическа шизофрения". Местан обясни, че вотът ще изясни политическия статус на партиите в 41-вото НС. Другият зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров припомни, че ГЕРБ е взел властта в началото на мандата с подкрепата на три парламентарни групи - "Синята коалиция", РЗС и " Атака". Според него тези формации трябва да дадат ясен знак как оценяват това управление и своето поведение през целия мандат.

От движението предлагат вотът на недоверие да бъде разискван и гласуван през първата половина на декември, тъй като догодина това ще е невъзможно заради предстоящите избори. Сред темите на вота ще бъде провалът в икономическата и социалната политика на ГЕРБ. Партията на Доган е отворена към всички парламентарни групи, но няма да води консултации с "Атака". "С тази партия ни делят политически и цивилизационни различия", бе категоричен Местан.

От левицата са готови да подкрепят инициативата на бившите си коалиционни партньори, стана ясно от коментара на говорителя на партията Ангел Найденов. "Всеки ден има поводи да се иска вот на недоверие към правителството", заяви Найденов. Според него има логика и в това да се търси вот за провал на цялостната политика на управляващите и затова левицата ще се включи в консултациите. По думите му вотът на недоверие, който левицата ще поиска, е на 17 ноември на площада пред парламента, когато социалистите организират протест срещу правителството.

СДС категорично отказва да подкрепи вота и няма да води разговори с Доган за бъдещето на България. "Поисканата от ДСБ оставка на премиера Борисов по същество е вот на недоверие, а ден след това и поисканият официално от ДПС вот е категорично доказателство за топла и координирана връзка между двете партии", казва лидерът на сините Емил Кабаиванов.

Ако ДПС събере необходимите подписи и искането стигне до пленарната зала, това ще бъде петият вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Последният бе в края на юли по повод критичния доклад на ЕК. Тогава кабинетът получи подкрепата на 136 депутати от управляващото мнозинство и независими. Срещу правителството гласуваха 72-ма от парламентарните групи на БСП и ДПС. "Синята коалиция" и "Атака" изобщо не участваха в гласуването.

8
1773
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
13 Ноември 2012 21:18
Това , което наричате "достлук" е още несъстоял се , но възможен , Политически заговор срещу Българския Национален Интерес . Националното ни Общество е длъжно , Решително да го предотврати ...
14 Ноември 2012 04:01
А не е ли това таен ход на ДПС с Герб, за да предизвикат предсрочни избори? Герб все още имат някакви шансове да продължат втори мандат в комбинация с ДПС, ако изборите са СЕГА!
14 Ноември 2012 09:30
Спокойно другаре, Доган и четата му ще бъдат одрани на живо и с тъп нож.
14 Ноември 2012 10:01
Сметката е по-проста, струва ми се. След неуспешен вот на недоверие по цялостната политика, няма право да се иска вот на недоверие през следващите шест месеца. С други думи, осигурява се спокойствие на ГЕРБ почти до края на май, когато вече ще е късно за нов вот, защото всички ще мислят за предизборната кампания. Още една услуга от ДПС към ГЕРБ, да не говорим че така ДПС могат да се пъчат колко са опозиционни.
14 Ноември 2012 10:58
От ДПС първо да поискат вот на недоверие към цялостната политика на своя лидер, пък после да се обърнат и към други. Щото, за да построиш нова къща, освен, че трябва да събориш старата, трябва и СТАРАТЕЛНО да почистиш и да изхвърлиш всички боклуци. Ако си къташ своя боклук и го вградиш в новия строеж - построеното няма да е читаво, ще падне... Колкото и умен да се смята, Доган направи много грешки, а последната - с Кърджали - преля дори собствената му чаша. Такъв гаф не се забравя как да е - затова е този напън за искано недоверие... Не съм фен на ГЕРБ, но ако трябва да избирам между Бойко борисов и Доган, Доган ще потъне....
14 Ноември 2012 14:13
Ангеле,
Браво! Тук имало и мислещи хора!
14 Ноември 2012 14:28
За друго трябва да се иска Вот на Недоверия на Правителството на ГЕРБ- за това, че ГЕРБ предизборно обещаваше едни неща, а следизборно или НЕ изпълняваше и НЕ изпълни обещаните предизборно неща, или направи точно обратното на обещаваното предизборно!!!
14 Ноември 2012 21:34
И аз не съм фен на ББ, Ангеле. А ако се стигне да избирам между него и Доган...България по-добре да я няма. То всъщност вече на практика ще я няма, щом се е стигнало до там.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД