:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общината във Варна окончателно осинови държавния кръвен център

Здравният министър Десислава Атанасова се срещна с протестиращите медици, обеща им вече обявеното увеличение на заплатите
Снимка: БГНЕС
Атанасова отиде лично да преговаря с работещите в кръвния център във Варна, но общината беше тази, която успя да усмири медиците.
Протестът на медиците във варненския кръвен център най-вероятно ще бъде прекратен. Исканията за по-високи заплати обаче ще бъдат задоволени основно със средства от общината, въпреки че центърът е държавен. Това стана ясно вчера след едночасова среща между здравния министър Десислава Атанасова, кмета Кирил Йорданов, представители на общинския съвет и персонала. 38 души от 56-членния екип на Центъра за трансфузионна хематология подадоха преди десетина дни заявления за напускане заради ниските възнаграждения.

Атанасова заяви, че заплатите на работещите в кръвните центрове се вдигат два пъти - от 1 ноември с 16.63% и с между 17 и 20% от 1 януари. Средствата идват от икономии и структурни промени в министерството. Двукратното увеличение бе анонсирано публично преди няколко дни, но варненските медици не прекратиха протеста. Кметът Йорданов обаче заяви след срещата, че общината ще добави своя лепта към издръжката на центъра през 2013 г. Парите ще отидат за заплати. Хора от персонала споделиха неофициално, че Атанасова не им е казала нищо ново и обещанията й не са повод да оттеглят молбите, но се надяват общинската помощ да реши проблема.

С каква сума общината ще финансира кръвния център през 2013 г., ще стане ясно до края на седмицата. Това е и срокът, в който медиците ще кажат дали оттеглят предизвестията. "Разговорът беше ползотворен, отворен, усетихме разбиране", заяви председателят на структурата на КТ "Подкрепа" в кръвния център Маргарита Точкова.

Кметът и съветници от ГЕРБ обявиха преди няколко дни, че ще подпомогнат също и последните две заплати за 2012 г. Парите са от общинската хазна и трябва да бъдат гласувани от местния парламент. С решение на общинския съвет ще бъдат отпуснати и бъдещите средства.



ПЕЧЕЛИВШИ

След вчерашните преговори на практика протестът на работещите в кръвния център във Варна се оказа най-ефективен, тъй като там ще получат повече добавки към заплатите със средства от общината. В останалите центрове ще трябва да се задоволят само с пари от министерството, което е собственик на центровете по трансфузионна хематология. Те започнаха протестите си основно заради отнетите им по идея на финансовия министър Симеон Дянков бонуси към възнагражденията, които се начисляваха от заработените собствени приходи от кръвни изследвания.

7
1407
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
19 Ноември 2012 19:49
Десито с ново костюмче
20 Ноември 2012 08:31
Магистралката поддържа имидж-се пак тачи миналото си.
20 Ноември 2012 09:10
Атанасова заяви, че заплатите на работещите в кръвните центрове се вдигат два пъти - от 1 ноември с 16.63% и с между 17 и 20% от 1 януари. Средствата идват от икономии и структурни промени в министерството. Двукратното увеличение бе анонсирано публично преди няколко дни, но варненските медици не прекратиха протеста. Кметът Йорданов обаче заяви след срещата, че общината ще добави своя лепта към издръжката на центъра през 2013 г. Парите ще отидат за заплати. Хора от персонала споделиха неофициално, че Атанасова не им е казала нищо ново и обещанията й не са повод да оттеглят молбите, но се надяват общинската помощ да реши проблема

Човек като прочете това и му става ясно,че няма по-алчни,бездушни и егоистични същества от българските лекари,щом не са им достатъчно две увеличения на заплатите и трябва и общината да се намесва и да дава пари при положение,че в тази тежка криза повечето хора едвам свързват двата края,това е върха на наглостта на белите престилки.
20 Ноември 2012 10:45
Я бързо всеки да си приготви буркани с кръв в мазето. Всеки знае, че държавата е лош стопанин.
20 Ноември 2012 13:06
Тежката артилерия от фотото не я ли е срам. Кръводаряването е въпрос на национална сигурност, дори в мирно време и не е работа на общините да го организират и ръководят, а само да подпомагат ако им е възможно.Държавата е отговорна и длъжна да реши поставените въпроси .
20 Ноември 2012 13:42
Мозъкът трябва да се използва,не за да се плюят лекарите,които ви подгъзуват денонощно,а тъпите управляващи, докарали здравеопазсването до пълна разруха.Като се наложи да ви се прелива кръв нали до тях ще допрете-до алчните и безскрупулни доктори.
20 Ноември 2012 16:53
без да имам нещо против лекарите, но като отиде човек на лекар и обикновено подходът на медицинското лице е със стандартни практики от търговския процес.
И ако се възрази или се поиска алтернатива, медицинското лице реагира остро и обидно, защото вече усеща, че изпуска сделка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД