:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обама покани Борисов в САЩ, ама друг път

Вашингтон още се колебае дали да забрави с кого си има работа
Светослав Терзиев
Денят на благодарността в САЩ произведе миналата седмица две международни събития: президентът Барак Обама помилва две пуйки и уж отправи покана към българския премиер.

И двете събития получиха широка разгласа в България. Научихме, че щастливите американски пуйки се казват Коблър и Гоблър. Заедно с това разбрахме, че техните български "колеги" са Цветан Цветанов и Бойко Борисов, прибързано изпляскали от радост, че сърцето на Обама се е стоплило и за тях. Още в първия ден на официалното си гостуване в САЩ през изтеклата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов прати блага вест, че е получил устна покана от президента Обама до премиера Борисов да гостува в Белия дом още през декември. На другия ден се разбра, че такова гостуване не фигурира в програмата на Обама, но че можело да се случи, ако не през декември, със сигурност през януари или февруари. Официалните американски институции се престориха, че нищо не знаят по въпроса, но нашето външно министерство и Министерският съвет увериха журналистите, че работата е опечена и само трябва да запазят търпение.





Голяма мъка си има българският премиер



Всички го обичат, европейци и американци се надпреварват да го хвалят, а президентът на САЩ сякаш не го забелязва. Цял мандат не намери време да го покани в Белия дом, за да покаже, че не се влияе от поверителните доклади на своите посланици в София, които пишат какво ли не за неговото минало и настоящите му приятели. Особено ярък е докладът на посланик Джон Байърли от 9 май 2006 г., който след изброяване на разни факти за генезиса на организираната престъпност в България дава следната препоръка как Щатите да се отнасят към лидера на ГЕРБ: "Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не бива да забравяме с кого си имаме работа". В това изречение най-неприятна е думата "никога".

Борисов се надяваше, че когато изтече мандатът на предишния президент Джордж Буш и дойде друг стопанин на Белия дом, отношението към него ще се промени. Да си спомним, че Буш украси с етикета "Мистър Клийн" (Господин Чист) не кого да е, а Сергей Станишев, и то не къде да е, а насред София. Лично дойде да му го каже през юни 2007 г. А Борисов, който го смени две години по-късно, за да очисти България от останките от комунизма, така и не бе поканен в САЩ да отчете, че е поел тежка мисия за доброто на капитализма, т.е. на Америка и нейните съюзници. И завчера го напомни в Брюксел: сто години до него България е управлявана все от социалисти (плюс БКП) и затова е зле. Но той е сложил край. И въпреки това - никаква благодарност.

Неприятностите на Борисов не бива да се пишат за сметка на Станишев, както самият той обича да се оправдава. Колкото и наляво да клони демократът Обама, едва ли взема съвети от Станишев дори в позицията му на лидер на Партията на европейските социалисти. Несъмнено има друга



сериозна пречка, която лишава Борисов от покана за Белия дом



Как така Цветанов шества из Вашингтон и получава радушен прием от всякакви "служби", а неговият политически баща Борисов търпи унижението да бъде загърбван от онези, които го научиха да разбира английски чрез думата "конграчулейшънс"? Обяснението е просто: Байърли отдавна не е посланик в България, но неговата формула още работи. "Конграчулейшънс" е паролата, която означава "Да го бутаме в правилна посока", а мълчанието за поканата означава "Никога да не забравяме с кого си имаме работа".

Тъй като вече става дипломатически неудобно положението на една държава, която толкова предано изпълнява съюзническите си задължения към САЩ, възниква въпросът дали все пак не е добре да се направи някакъв компромис, за да не бъде обезкуражена. Не че някой би се запънал в София на следваща молба на Вашингтон да използва българската територия като опорен пункт за една или друга мисия в Близкия и Средния изток, но някак си се създава впечатление за известна неблагодарност. Щатите имат и други съюзници и не бива да ги карат да си мислят лоши работи.

Дългоочакваната покана към Борисов сякаш трябваше да разсее точно тези притеснения. Обърнете внимание: по думите на Цветанов президентът Обама поканил Борисов да бъде един от първите му гости в Белия дом след преизбирането му за втори мандат. Което означава, че първата му мисъл след изтощителната избирателна кампания била как да поправи грешката си от първия мандат и да започне начисто втория чрез приятелски жест към Борисов. Затова нямало да чака дори официалното си повторно встъпване в длъжност през януари, а горял от нетърпение да види Борисов у дома си още през декември.



Трябва да си откровен игнорант в дипломацията,



за да пробуташ на обществото подобно съобщение. Предполага се, че и стажант-аташетата в дипломацията знаят как се отправя покана за официално посещение на министър-председател. Няма проблеми да бъде предадена в писмен вид по гостуващ министър, но определено не бива да звучи като "Ела да пием по бира". Най-малкото посолствата на двете държави щяха да са в течение. Да не говорим, че чиновниците, които се грижат за календара на президента и неговите протоколни ангажименти, не би трябвало да се чувстват като в небрано лозе и да обясняват след Цветанов, че нищо не знаят за отправената покана. Разбира се, това не важи за чиновници като служителите в Министерския съвет на Република България, които отсякоха: "Щом министър Цветанов е съобщил, че ще има визита, значи ще има".

Министерството на външните работи се опита да замаже гафа, но с размазването му го направи още по-голям. Ведомството на Николай Младенов обясни на журналисти, че визитата можела да се направи от декември до началото на следващата година, което обхваща януари и февруари. За декември вече е ясно, че и дума не може да става, защото няма пролука в президентската програма. Но за януари е същото, защото тогава Обама ще се готви за церемонията по встъпването си във втори мандат. Освен това едва ли точно когато светът фокусира очите си отново върху него, ще поиска да бъде запомнен в компанията на Борисов (щом досега си е имал нещо на ум за него). Февруари пък е прекалено близо до церемониалния януари, който по правило ще насочи към първия истински работен месец много от отложените ангажименти на президента.





Ако Борисов има някакъв шанс,





ще е за пролетта. Но тогава ще възникне друг въпрос: защо да бъде канен премиер в края на мандата му, за когото не е сигурно дали ще бъде преизбран? Изборният юли в България ще е прекалено близо и едва ли Вашингтон ще даде знак, че неговият фаворит е Борисов. По-дипломатично ще бъде да изчака и да види кой ще бъде следващият премиер, защото с него ще трябва да се работи през идния мандат. Ако Борисов загуби, Обама няма да се постави в неудобното положение на заложил на куц кон в последния момент. Ако Борисов победи, Белият дом ще има достатъчно дълга отсрочка да реши дали и кога да го покани.

Всяка конфузна ситуация трябва да носи някаква поука. Изводът от сегашната е, че българската администрация е силно опаразитена от калинки, след като не се намериха умни хора да кажат на началниците си в Министерския съвет, в МВР и във Външно да бъдат по-предпазливи, когато правят изявления за официалните отношения на България с влиятелна държава като САЩ. Опаразитени са и медиите, защото безкритично тиражираха дипломатическите напъни на един министър, на когото повече отиват шорти и тениска, отколкото костюм и вратовръзка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
През април 2010 г. американският президент имаше възможност да се види и снима с българския премиер в американското посолство в Прага. Срещата им бе в рамките на официалната вечеря на Обама с лидери от Централна и Източна Европа.
125
11819
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
125
 Видими 
25 Ноември 2012 18:55
Тогава ББ изяде 2 десерта Запомнящо е !
25 Ноември 2012 19:00
Терзиев,
25 Ноември 2012 19:02
Обама покани Борисов в САЩ, ама друг път

Няма такова нещо. Щом Цвъке казал за поканата, значи има такава. Той лъгъл ли е някога?
25 Ноември 2012 19:10
Добре е колумнистите да правят прогнози. После може да гледаме прогнозите, дали са се сбъднали и дали да вярваме на новите прогнози. Всъщност д-р Терзиев е правил доста прогнози
25 Ноември 2012 19:13
Той лъгъл ли е някога?
- Никога!
25 Ноември 2012 19:21
Теноре, зад мотиката с помилваните птици прозрях ясно послание лично към ББ. Пояснявам: Коблър значи обущар-кърпач, а Гоблър - крякащ пуяк. Дешифрирам посланието на Обама: "Пуяк, не по-високо от патъците!"
25 Ноември 2012 19:32
Пояснявам: Коблър значи обущар-кърпач, а Гоблър - крякащ пуяк. Дешифрирам посланието на Обама: "Пуяк, не по-високо от патъците!"

Точно така, уважаема. А тъй като стана известно, че имената на пуйките са избрани от дечица от началните училища в САЩ, това ясно показва, че и децата в САЩ вече не понасят Боко, чакат и се надяват на скорошното му падане. Толкова ясно, че може и колонка да се напише за това, дори и от втора категория колумнист, т.е. който не е бил доносник на ДС.
.
P.S. В потвърждение на тази част от твърдението ми, в която може да се усъмните:
Elementary school students in Rockingham County, Virginia-the native area of the turkeys-chose the names.

Cobbler and Gobbler get their White House moment
25 Ноември 2012 19:44
25 Ноември 2012 19:44
Кой пък вярва на Цвъки?
За статията -
----------------------------------
Блогът на Генек

25 Ноември 2012 19:51
The students of Rockingham County, Va, definitely rule!
25 Ноември 2012 20:02
Надай се куме на пияна жена.
25 Ноември 2012 20:03
Авторът-
Боко по пътечката на Нориега...
25 Ноември 2012 20:08
По шорти и фланелка, но в САЩ, а Р. Пет. още пита защо има отказ за виза
25 Ноември 2012 20:10
Gobble-gobble-gobble...Boko the Gobshite.
25 Ноември 2012 20:16
Всъщност, овде е цецо? Няма никакъв хабер от него откакто пресцентърът на стопанисваното от него министерство разпросра новината за Рапонската покана на Обама.
25 Ноември 2012 20:20
Претака зелето
25 Ноември 2012 20:23
Претака зелето


Дали е изпратил бопаджиите хубаво да го наложат?
25 Ноември 2012 20:32
Първо - екстаз, а после - агония, обратно на словореда от книгата. И за какво е телешкият възторг и лисичето злорадство от гафа? Затуй, кой лакей - станишев, или борисов - бил по-наведен, за да заслужи личен инструктаж у пиндостан.
25 Ноември 2012 20:39
Вай-вай! Кой васал пръв ще превие колянце в Белия дом или Кремъл. Голяма чест. Нема що.
25 Ноември 2012 20:45
Трябва да си откровен игнорант в журналистиката за да пишеш само смешни статии с малоумни тези. И така години наред. Явно някои плаща а игнорантите не могат да си позволят да са гнусливи
25 Ноември 2012 20:51
Тц! Наште пуяци се казват Wobbler & Bobbler Куката и Ченгето, в най-фриволен превод
25 Ноември 2012 20:56
Да си спомним, че Буш украси с етикета "Мистър Клийн" (Господин Чист) не кого да е, а Сергей Станишев

Сега Обама ще удостои Моника и Вагинин с етикет мисис Клийн, а Хохенер - ънкъл Клийн
25 Ноември 2012 20:56
Така и не разбрах от статията на Терзиев,поканен ли е ББ или не.
Тайна великая есть...
25 Ноември 2012 21:09
Boko the Gobshite.


Yeh, man, I am part of BoKoism. That makes me a BoKlone!
25 Ноември 2012 21:29
Така и не разбрах от статията на Терзиев,поканен ли е ББ или не.


Пише си го човекът - Поканен е, ама друг път. А колелото ще бъде армаган.
25 Ноември 2012 22:05
Терзиев,толкова много написано, а толкова малко казано...
25 Ноември 2012 22:09

Напротив, напротив,
стига да има кой да чете...
25 Ноември 2012 22:14
А и Марси Рийс толкоз дълго подозрително мълчи. Притеснително, много притеснително!
25 Ноември 2012 22:19
Така разчитахме на д-р Терзиев да ни поясни дебатите около фикуса в Брюксел, но явно да се клъвне Борисов през Цветанов, през външно наше, външно техно, и сътрудник някойси е по-интересно.
Тревожно е това оголване на Брюкселския фронт.
25 Ноември 2012 22:47
Тревожно е това оголване на Брюкселския фронт.

Защо според Вас Терзиев трябва да пише за "Брюкселския фронт" при положение, че има по-забавни неща като например приказната покана на Обама към Рапона?
Или мислите, че пишейки за въображаемата покана, той отвлича вниманието от напредъка, постигнат от Боко на преговорите за бюджета на ЕС?
25 Ноември 2012 23:06
Комично е колко енергия се пръска за някаква си уж "новина" или дори миризлива "партенка" пусната в обръщение поради несъобразителност или нарочно!?

От там нататък започват луди коментари, задевки и оратории по темата. Смешни са напъните, особено когато е сигурно, че огромното мнозинство и хабер си няма как стоят нещата. А още повече - как са били започнати в самото начало, какви са кондициите и какви са задачите поставени за решаване...

Така, че общо взето е без значение кой какво си мислел, какво се говори и пише или заради какво е вълнението всред пилците накацали по прътите в Кокошарника.

Което като цяло, обаче, не променя таланта на Списователят тъдява или печатането на Зелената шума.
25 Ноември 2012 23:34
Необятна е духовната и нравствена мизерия на Борисов, Цветанов и техните възторжени подлоги........
25 Ноември 2012 23:54
Абе българи , що се плюете толкова бе , Мамма Миа . Толква не е плювната на всички народи заедно. Един да дойде да направи нещо и почвате още по-големи плювни . Какво значение кой какъв е , дали ще му викат пожарникар или мутра , делата са важни !!!!! Разбирам другарите и другарките дето ББ им спря кранчетата за милиарди , ама те си имат основание . Ама тези дето само хубави неща виждат те пък що плюят ?
Да се чудиш да се смееш ли , да плачеш ли за този балкански манталитет. Някой искал оставктата на Бойко щото спортистите не взели достатъчно медали на омпиадата . ЛЕЕЕ ЛЕЕ , МАЛЕ , ЦЯЛ СВЯТ НИ СЕ СМЕЕ
25 Ноември 2012 23:58
Но тогава ще възникне друг въпрос: защо да бъде канен премиер в края на мандата му, за когото не е сигурно дали ще бъде преизбран?


Сигурно е, Авторе,сигурно е!
Ако ти не вярваш, продължавай да се чудиш, но поне пощади нас от глупавите си занимания!
26 Ноември 2012 01:27
GOGO_SL
25 Ное 2012 23:54
Мнения: 1
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ама тези дето само хубави неща виждат те пък що плюят ?

?
26 Ноември 2012 01:47
Бойко Борисов - сто години тъпота.
26 Ноември 2012 02:12
ББ през януари ще бъде в САЩ.Сега идват празници и никои не иска да се ангажира с работа.Повечето от сега са почнали пиенето и яденето на деликатеси.Щом се носи слух ,че ще гостува значи е верно.А дори го виждам отново преизбран през следващата година.
26 Ноември 2012 02:17
браво Терзиев. Към някои форумци- наистина ли вЕрвате, че имената са избрани от децата в гимназиите! Не подценявайте една петоъгълна сграда в задокеанската империя. там има едни доста умни хора. не е лесно да накараш почти цял свят да вярва, че е имало човек на луната.. напр.
26 Ноември 2012 02:34
Няма никакво значение дали Боко ще бъде на посещение в САЩ през декември, януари или февруари.. Единственото значение за България е дали следващата година той ще бъде отново преизбран или ще надделее разума и ще бъде свален от власт.

Обама се среща с кого ли не. Той и принц Чарлз си потърква носа с новозендландския вожд въпреки слуховете за хранителните навици на последния, но това е част от етикета и дипломацията.
26 Ноември 2012 03:30
Бойко се ослушва за покана за визита в Белия Дом, като французин за джип в коиловска люцерна.
26 Ноември 2012 04:11
Аз не намирам никакъв смисъл в поканата посока Белия дом.Двете държави нямат нито политически,а още по-малко икономически връзки от съществено значение.Какво точно да си говорят,освен празни приказки и да се снимат за спомен на нашия любител на потупването по рамото и автографите в стил 12 годишна ученичка?!Дори да се срещнат Обама и Борисов за половин час,това няма да е новина за техните медии,защото никого не интересува.Ние така или иначе ще направим всичко преди да са го поискали,нямаме за какво да се договаряме,най-много да досадим на най-заетата администрация и президент,които постоянно забъркват световните каши и се чудят как после да ги оправят.Бе за селянчето от Банкя има значение дали се е отъркало в президент на великата Америка,но това показва,че още не е станал държавник и не си е на мястото.Един премиер,макар и на малка държава, трябва да има повече достойнство и да се държи подобаващо.Но и за целта политиците в другите държави се учат и възпитават с години,а тук имаме човек,който дори не слуша компетентните икономически съветници и дипломати и постоянно прави гафове.
26 Ноември 2012 05:06
Дописката
Наш Боци не е куц кон, той направо си е текнефес кон.
26 Ноември 2012 07:18
И после Боко на ливадата пред морската пехота.
Нема нищо.
26 Ноември 2012 08:59
А бе народе що е тази злоба , та чак плюнки хвърчат! Авторе, как може да се кефиш на такова нещо?
26 Ноември 2012 09:06
А бе народе що е тази злоба , та чак плюнки хвърчат! Авторе, как може да се кефиш на такова нещо?


Дядо Илия, защо според Вас държавата в лицето на цецо лъже суверена(народа), че има такава покана?
Какво трябва да е отношението на суверена(работодателя, народа) към лъжливите му служители?
Как според Вас авторът трябва да представи случката?
26 Ноември 2012 09:37
Имайки предвид факта, че втора европейска държава след Франция /сега вече и Испания/ отправи критики към България за забавяне разследването за атентата в Бургас, се понесе следния виц:
Обама поканил ББ в овалния кабинет да докладва за атентата. Секретарката му съобщила, че г-н ББ вече чака пред кабинета. Но Обама незнайно защо се бавел.
Проблемът му бил как точно да го покани:
с "нека влезе"
или
с "въведете го..."
26 Ноември 2012 09:43
Всъщност повод за посещението има. По информация от "достоверен източник" в началото на следващата година се очаква пристигането на първия американски военен контингетн в новопостроената база в Мокрен.
26 Ноември 2012 09:53
Аааа излезе, че Воци е прав ама не чак до там. Гадателката на Берлоскони вчера беше при Бареков и предсказа много хубави неща за Боко. Втори мандат, ама в коалиция. С Кунева , ще управляват и чак на третата година от мандата ще стане още по-зле.И след това Той, ще премина на друга престижна работа. Бареков много се зарадва на това предсказание. Не мисля, че гадателката и водещия схванаха какви глупости наговориха, ама бяха много важни.
26 Ноември 2012 10:03
Манерка,щом американските червени прашки не Го канят,значи е на прав път))България просперира,усвояваме в пъти,пъти,милиони ,милиарди спестени,още 45 милярда ще се изсипят според Плевела....ех живот ))Ама тая държава е само по тИливизора,а тук в реалноста е ..мхм -мизерия излез малко от офиса и от ИТ-сектора..........или вашата фирма цоца с пълно гърло от държавната паничка )))
26 Ноември 2012 10:11
Авторе
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД