:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 32
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Емил, или за възпитанието

***
Прибирам са вчера вкъщи и ги чувам Пеева и Колева си говорят на стълбището:

- Пеева, Пеева, големи ядове си имаме около Емилчо! Огромни! Снощи пак пиян се прибра от училище! Ей така, нахлу в апартамента, хвърли тетрадката, дето му е по всичко, и се втурна в клозета да повръща. А след това, гледам го седи пред телевизора, Азис съм му пуснала, да го разведря искам, ама ясно ми е - гледа екрана, но нищо не вижда! Терзае се детето, измъчва се, въпроси си задава, а отговор не намира!

- Какво? Да не би и на него, като на наш Иванчо, да му се е родило детенце? Ох, не слушат, Колева, не слушат! Говори му баща му, като седнат вечер на по бира, възпитава го: "Голям си вече, вика му, тринайсетгодишен! Аз на твоите години на 24 май знамето на училището носех, а ти? Ми ползвай презервативи бе, мама му стара!" А детето мълчи, усещам, та чак жал ми става - разбира, че е виновно и само цигара от цигара пали! Не слушат, Колева, не слушат!

А Колева направо хлипа:

- Де да беше това, Пеева, де това да беше? - почти през сълзи описва семейната драма тя. - Миналата седмица Емилчо да вземе и да се обади на 112, че в училището им е заложена бомба! Обажда се детето и, то се знае, там веднага прекъсват занятията, пускат всички ученици да си отидат по домовете, пристигат полицаи, пожарникари, телевизии... И представяш си нали - бронежилетки, разните там кучета и уреди за търсене на бомби... Страхотен скандал! Щото, разбира се, бомба няма. Ама следствие има! И като разкриват органите кой какво и що, идват при нас и ни съобщават: така и така, Емил е виновен за цялата аларма! Питаме го вечерта с баща му: "Що така бе, Емо?"

- И той кво?

- Кво? "Нали знаете, вика, всяка сряда до два съм в "Друс, друс, Ганке ле"...

- Кво е па това "Друс, друс, Ганке, ле" - чуди се Пеева.

- Дискотеката "Лас Вегас". Така сега я наричат децата помежду си. Щото са патриоти, към родните си корени се връщат - чалга и ракия, никакви Лас Вегаси и Холивуди! Та вика ни Емилчо: "До два в "Друс, друс, Ганке, ле" и кво пих, кво пуших - сутринта такъв хедейк ме цепеше, че ясно - каквото и "Преди употреба прочети листовката" да взема, няма да ми светне! Как сега да стана и на училище да ида?". Ма, викам му, може ли, мама, такива глупости да правиш? Леля ти Денка, снаха ми, медициска сестра работи, а ти посредством бомбени заплахи отсъствията си ще оправяш! Ми само кажи и веднага ти се урежда медицинско - кеф ти бъбречна криза, кеф ти грип, кеф ти трамвай те блъснал! А Методи още по строг. Бърчи вежди, гледа го от строго по-строго и като мъж на мъж му говори: "Мързелив си, сине, мързелив! Аз на твоите години, когато дядо ти напролет нивите ореше, отпред воловете водех! Щото други бяхме ние, на работа бяхме научени! А ти от мързел направо ще се скапеш! Мързело те е, вика, долу, до спирката на автобуса да изтичаш. Оттам на 112 да звъннеш! Да вземе той и от домашния телефон за бомба в училището да се обади? Не ти ли е ясно, че за нула време ще те спипат? Толкова работа сега ми отваряш, има да обикалям по хелзинкски комитети и граждански сдружения, боркини за човешки права да търся, да обясняват те пред телевизии, полицаи и даскали колко чувствителен си и колко ранима юношеска психика имаш!". Така му вика моят Методи и прав е, ама по едно време, кво му стана, като замахна и му отвъртя един шамар!

- Айде, бе!? - изпищя Пеева. - И после кво?

- Кво! Прибраха го в районното за двайсет и четири часа! За насилие над малолетен! Ох, Пеева, Пеева, само ядове с тия деца! Само ядове!

Права е! Наистина само ядове с тия деца!

И с родителите им!

1
2031
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД