:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 588
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България на дъното на световна класация за правосъдие

Страната се справя доста по-добре при гражданските дела според американски индекс, отчитащ върховенството на закона
Страната ни е в дъното на глобалната класация по качество на наказателното правосъдие - на 81-во място от общо 97 държави. Това сочат данните от ежегодното изследване за върховенството на закона на "Световния проект за справедливост", който се изготвя от едноименната американска неправителствена организация. Общата констатация е, че съдебната система у нас изостава в сравнение с ред други държави от Европа и Централна Азия.

По показателя качество на наказателното правосъдие България е на 81 от общо 97 места. Една позиция по-напред е Пакистан, а преди него са Кения, Камбоджа, Русия и Украйна. Страната ни е плътно следвана от Панама. По-зле от България се представят страни като Гватемала, Кот д'Ивоар, Сиера Леоне, Камерун, а Венецуела е последна в класацията. На първо място по качество на наказателното правораздаване е Дания. Гърция е на 46-о място, а Македония - на 41-во, Албания е на 74-то място, Турция - на 71-во.

Миналата година България беше в дъното на класацията, но в нея бяха изследвани 66 държави. Тогава пак най-драстично беше изоставането по фактора наказателно правосъдие - 64-то място в глобален план и последно в регионален.

Освен по видовете правораздаване индексът прави и три класации по географски и икономически критерии - глобална, регионална и в група на страни със сходни доходи.

В групата на страни със сродни доходи качеството на българското правосъдие е сравнено с 30 държави, сред които Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Турция, Русия, Беларус, Колумбия, Аржентина, Ботсвана, Република Южна Африка, Тайланд, Иран и др. Данните са базирани на интервюта, проведени с 97 хил. души и 2500 експерти. В България анкетите са правени от "Алфа рисърч". Резултатите от това изследване се подкрепят от почти всички щатски неправителствени организации, работещи в сферата на правосъдието, както и от американски медии като "Икономист", "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост". Почетен съпредседател на организацията е президентът Петър Стоянов, който отхвърли миналата седмица предложението да бъде издигнат за конституционен съдия. Основен спонсор на ежегодното проучване е фондацията на Бил Гейтс. "Световният проект за справедливост" е създаден през 2006 г.

Резултатите от проучването, които потвърждават трагичното състояние на българската съдебна система, са важни и в контекста на предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов на 3 декември във Вашингтон, като един от акцентите, по информация на Белия дом, ще е върховенството на закона и реформата в съдебната система.

Страната ни се класира по-добре по показателя гражданско правораздаване - 40-о място. Позиция по-напред са Румъния, Сенегал и Малайзия. Гражданският процес у нас е с по-високо качество от този в Италия, Бразилия, Турция и Унгария. На първо място тук е Норвегия.

Проучването нарежда България 15 позиции по-назад по отношение спазването на законите - 55-о място. Не по-розова е картинката и по друг важен показател - за отсъствие на корупция. Тук страната ни е на 53-то място, пред нас са Иран, Аржентина, Босна и Херцеговина и Еквадор. Като най-корумпирана в света е посочена Камерун, а с най-ниско ниво на подкупност - Швеция. В сферата на опазването на фундаменталните човешки права - свобода на изразяване, вероизповеданията и събиранията, се класираме по-добре - на 34-то място.

По-зле изглеждат нещата на регионално ниво. В тази част на изследването попадат 21 страни. Тук България се съпоставя с Грузия, Казахстан, Унгария, Словения, Македония и Румъния. Страната ни е на 19-о място по показател наказателно правосъдие и на 17-о по опазването на обществения ред и сигурността (47-о място глобално). По първия показател Албания се класира на 15-о място, а Турция - на 13-о. Гърция пък е на 16-о, Македония - на 10-о. По опазване на обществения ред югозападната ни съседка пък е 10 позиции по-напред. Гърция пък е само позиция пред България.

По икономически признак България попада в групата на страните със "средни доходи в горния сегмент", състояща се от 30 държави. Тук българското наказателно правосъдие отново се представя много зле, заставайки на 27-а позиция. Ямайка е две позиции по-надолу, Босна и Херцеговина - на второ място. Начело на класацията е Ботсвана.

"България е изправена пред сериозни предизвикателства по отношение на корупцията и спазване на законодателството. Резултатите от криминалното правораздаване са слаби, а дискриминацията по отношение на малцинствата е сериозен проблем", се отбелязва в изследването.



ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ

Швеция, Дания, Норвегия, Холандия, Финландия и Германия са абсолютните шампиони по повечето показатели, като само сменят реда си в топ 3. Сингапур също излиза начело в графата "Обществен ред и сигурност" и на трето място по наказателно правосъдие. На опашката са Узбекистан, Камерун, Пакистан, Иран, Зимбабве, Либерия, Бангладеш и Венецуела.
41
6315
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
27 Ноември 2012 19:42
Беззаконието, програмирано от БКП и култивирано четвърт век, още дълго ще дава отровния си плод
27 Ноември 2012 19:48
Беззаконието, програмирано от БКП и култивирано четвърт век, още дълго ще дава отровния си плод

Ми що го ядете този плод, бе Снежанке гербава, я се вижте как сте герберясал от него?
27 Ноември 2012 19:50
Така е то, след 100- 110 г. управление на БСП ( според премиерчето) нема начин да е друго.
27 Ноември 2012 19:52
Няма нищо чудно и нещата сигурно ще се влошават още повече - тепърва ще набират точки мутренско-силовите назначения из съдилищата. Семейни приятелки, удобни прокурорки в Шумен за суперважно дело, маршируващи като слон в стъкларски магазин кадри на Магнаурската школа във ВАС, ВСС, КС, брутална разправа със съдийки, позволили си да критикуват властта. И всичко това на фона на милиционери-следователи с ПУЦ-овска подготовка, изправяни срещу акули като Марковски, Ралчев, Лулчева.
27 Ноември 2012 20:05
България на дъното ...

Сега почват да копаят надолу..
27 Ноември 2012 20:14
Винаги съм твърдял че вина за състоянието на държавата е правосъдната система. защото ако тя работеше справедливо поне с 35% от капацитетаси нямаше да сме на това дередже..
защото нямаше да има етнически партии нямаше да има разграбване нямаше такива дебили да ни управляват..
27 Ноември 2012 20:28
България на дъното на световна класация за правосъдие

Вече няма да е тъй.
Коалицията Янев-Марешки ще участва в политическия живот под името "За ред, законност и справедливост с Марешки", съобщи самият Марешки пред Дарик радио
Името е трепач, но трябва да се входира смисъл
"Утре започва от днес."
27 Ноември 2012 21:36
Всичко ще се оправи от раз, ако назначат/изберат д-р Борисов за Гл. прокурор, Върховен съдия и Шеф на адвокатската колегия, освен дето е Премиер и Президент.
27 Ноември 2012 21:40
Тука искам коментари от защитниците на Мирослава Тодорова.
27 Ноември 2012 22:50
основната вина за съдебната система е онова решение на КС където казаха, че промени в системата могат да се правят само от ВНС. затова и там само се имитират реформи а батака се разраства.
27 Ноември 2012 22:51
основната вина за съдебната система е онова решение на КС където казаха, че промени в системата могат да се правят само от ВНС. затова и там само се имитират реформи а батака се разраства.
27 Ноември 2012 23:18
Мачкай, Цецо!
Мачкай, Бойко!
27 Ноември 2012 23:35
Нефелната конституция бетонира комунистическите кадри в съдебната система.
Немаше лустрация , немаше реформи. Всичко си е както едно време.
Вие сега кво друго очаквате от класациите ?
28 Ноември 2012 00:18
kaily, точно за такива като тебе е предназначено изкривеното тълкуване на тия проучвания, защото част от причината за тая класация не са забавените дела, а бруталното погазване на принципите на правото от "стабилни съдии". Просто под съдебна система хората имат пред вид по-широко понятие вклюващо и обвинението и работата му със следствието, но ти, ти ще си затвориш ушите и очите за това и ще кажеш, че приказвам глупости. Ще го кажеш, защото най-вероятно разбираш под правосъдие "мачкай Цецоу", а ако това се превърне наистина в българската форма на правосъдие, за нас ще трябва да измислят място след последното, но ти това няма да пожелаеш да го разбереш. Ние сме народ от грешници, ако тръгнем да се съдим честно почти никой няма да остане на свобода, тъй сме си сплели кошницата, че живеем по специални неписани закони, а писаните само ги показваме на света и ти може би се имаш за честен, но то е така само, защото не си си направил труда да поставиш ежедневието си в контекста на някоя друга страна, където дори само от глоби за паркиране, които тук никой не ти е поискал вече щеше да си в затвора за дългове. Разбира се, това няма значение за тия, които виждат правосъдието само във формата му на "съдие", но без "право". Колкото и да ти е странно, Тодорова е една от сравнително свестните съдии (поне според нашите стандарти) и освен това достатъчно смела, за да настъпи Цецо по мазола - не не говоря за съденето за клевета, виж какви дела са й се паднали и сам ще си отговориш, ако аз ти ги кажа няма да погледнеш и ще кажеш, че лъжа.
28 Ноември 2012 01:54
Maйкъл
28 Ноември 2012 02:52
България на дъното на световна класация за правосъдие


What's new.......
28 Ноември 2012 03:24
Има ли изненадани?
28 Ноември 2012 05:27
аре само да припомним тая среща Натисни тук и тогава да говорим за изследвания на независими американски организации бърху българското правосъдие
28 Ноември 2012 07:18
основната вина за съдебната система е онова решение на КС където казаха, че промени в системата могат да се правят само от ВНС

Жестока фатмашка мисла!
28 Ноември 2012 08:13
Основата на държавността е правосъдието!
20 и кусур години, нови и по-нови "демократи" рушаха систематично Българската държавност!
Липсата на държавност може да доведе до разпад, дори до загуба на територия!!!
ГЕРБ е опасна за България!
28 Ноември 2012 08:26
В България действа само
Закон на Мърфи: „Ако нещата вървят на зле, бъдете сигурни, че те ще станат по-зле!“
28 Ноември 2012 08:29
Реалност е един паралел : България е с 41 места по-напред при гражданските дела. При тях , както е известно , няма досъдебно производство , няма , МВР , разследващи полицай , дознатели , следователи , прокурори. Съдии и адвокати има - без тях не може.Безспорно е , че би било некоректно , да се твърди , че разликата се дължи само и единствено на досъдебното производство. Както е некоректно и да се твърди , че оправдателните присъди единствено са плод на корупция сред съдийте, понякога "мотивирани " от адвокати.
За себе си се питам дали да се радвам , когато някой по наказателно дело е осъден , или когато е оправдан. При 81-во място от 90 , размисълът ми може и да има смисъл.Дали сме сред последните зариди виновни - неосъдени , или за невинни и ли не съвсем невинни , но осъдени и после - Европейския съд. Само размисли.
28 Ноември 2012 08:47
Безспорно има проблеми в правосъдната система. Това е ясно и видно. От статията , обаче, не става ясно как точно е проведено изследването и какви групи хора обхваща анкетата. Защото, ако става въпрос за споделени впечатления(субективни представи) на няколко десетки псевдослучайни анкетирани - каквато е масовата практика при подобен род изследвания - то доколко може изобщо да се вярва на изнесените резултати?
28 Ноември 2012 09:15
внимателният 27 Ноември 2012 19:42
Беззаконието, програмирано от БКП и култивирано четвърт век, още дълго ще дава отровния си плод

Което си е истина - истина си е!
28 Ноември 2012 09:17
dimoangelow
28 Ное 2012 08:29


28 Ноември 2012 09:27
Споко, объркали са се, нашите юристи са ненадминати...
28 Ноември 2012 10:19
Мачкай, Цецо!
Мачкай, Бойко!

Тук се намесват окултни, извънземни и езотерични сили, карайки бъдещето да влияе на миналото и времето се усуква, изкривява, занулява и оплита, спирайки линейния си ход.
28 Ноември 2012 11:19
кого съдят за криминални прояви мутритеее ам те са свързани с комунягитеееееее, марио и не знам си кви други селски тарикати спонсори на гоцееееееее - Е КВО ДА НИ Е ПРАВОСЪДИЕТО ...
28 Ноември 2012 12:05
Ми що го ядете този плод, бе Снежанке гербава, я се вижте как сте герберясал от него?

Разваленото кутевче пак се изцепи
28 Ноември 2012 12:08
Беззаконието, програмирано от БКП и култивирано четвърт век, още дълго ще дава отровния си плод

Ми що го ядете този плод, бе Снежанке гербава, я се вижте как сте герберясал от него?

Ех...
Като се пише, трябва и да се мисли.
От горното излиза, че беззаконието, програмирано от БКП и култивирано четвърт век е създало ГЕРБ.
Ами така си е...
28 Ноември 2012 12:24
Аз пък си мисля, че партията на мошениците е винаги "таз, която е на власт". Щото това е естествено най-примамливото за тях. И не партиите трябва да се изхвърлят, а паразитите, които се наместват в тях.
28 Ноември 2012 12:30
Сократе
28 Ноември 2012 13:19
Малееееее, какво правосъдие, какви класации???
В Бг правосъдие няма и не може да има. То държава няма. Престъпната политическа класа се възпроизвежда, като покровителства престъпниците от които се облагодетелства. В същото време на почтените хора им се показва, че ако не участват в този цирк ще бъдат икономически занулени, или принудени да си напуснат родината, или ще бъдат обявени за луди, или ще бъдат обявени за престъпници, или..... каквото ви дойде на ума за да не пречат на държавата/управляващите/ да обира безнаказано народа.
Има невинни хора в затворите след поръчкови дела, както има и държавни бандитчета чиито престъпления се потулват. Е това е правосъдието в БГ.
28 Ноември 2012 14:04
България на дъното на световна класация за правосъдие


Споко,съдебната система е под контрол.....
28 Ноември 2012 14:22
България на дъното на световна класация за правосъдие

Но българските съдии, на първо място в света по имотно състояние.
28 Ноември 2012 14:38
Ние сме народ от грешници, ако тръгнем да се съдим честно почти никой няма да остане на свобода, тъй сме си сплели кошницата, че живеем по специални неписани закони, а писаните само ги показваме на света и ти може би се имаш за честен, но то е така само, защото не си си направил труда да поставиш ежедневието си в контекста на някоя друга страна


Айдееее, пак безполезни обобщения. Ти рецептата дай.
28 Ноември 2012 16:20
Преди 25г. същите хора живеехме в Б-я и не бяхме народ от грешници. Управлението е това , което те кара да завиеш в една или друга посока.
28 Ноември 2012 17:03
Ето мястото ни по показателя "съдебна независимост" в класацията на СИФ:
2008 - 110
2009 - 108
2010 - 101
2011 - 104
2012 - 102
Тенденцията напоследък е обратна на разделяне на властите - към срастване на властите, и овладяване на съдебната власт от изпълнителната, затова не сме напреднали много в сравнение с времената на Триглавата, а след последните скандали догодина сигурно ще паднем доста рязко в класацията.
28 Ноември 2012 17:08
Чрез назначаването на зависими и послушни хора Цецо се опитва да постави милиция, прокуратура и съд под единен контрол, което дефакто ще възкреси модела на ЧК, и подозрението отново ще бъде равностойно на вина и присъда.

"Щом го подозриам значи не му е чиста работата", ще си каже милиционера и ще те арестува.

"Щом е арестуван значи е виновен", ще си каже прокурора и ще те обвини.

"Щом е арестуван и обвинен значи е виновен" ще си каже съдията и ще те осъди.

Това е милиционерската мечта на Цецо - където съда не контролира работата на прокуратурата, и прокуратурата не контролира работата на милицията, а трите инстанции дружно работят за смазване на неудобните и закрила на "своите".
28 Ноември 2012 17:16
Стана нещо обичайно моралната поквара, корупцията и професионалната некадърност в съдебната система да се прикриват с оправдания, че нямали достатъчна независимост. Приказки за наивници...
28 Ноември 2012 22:16
Беззаконието, програмирано от БКП и култивирано четвърт век, още дълго ще дава отровния си плод


Що не се върнеш и към римско време - потърси проблемите в кодекса на Юстиниан...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД