:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 213
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България е заплашена от стотици дела в Страсбург заради подслушване

Бивш полицай осъди страната, защото не му е дадена възможност да се защити в съда
Бивш полицейски шеф от Смолян успя да осъди ефективно България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради подслушване. По този начин се създава възможност всички потенциални жертви на специални разузнавателни средства (СРС) да спечелят дело срещу държавата.

Някогашният директор на РДВР-Смолян Александър Савов ще получи обезщетение от 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски. Той осъди България с аргумента, че е нарушен личният му живот и че е лишен от ефикасно вътрешноправно средство за защита. Според съда, независимо че в случая на Савов става дума за законно разрешено използване на СРС - той е бил подслушван с разрешение, издадено от съда при спазване на закона, предприетите срещу него действия са се оказали незаконни, защото той е нямал възможността да се защити от тях.

Това беше повече от очаквано, след като вече 5 години държавата не си помръдва пръста, за да промени закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС). През лятото на 2007 г. съдът в Страсбург осъди България, като я задължи да измени ЗСРС, защото нарушава основното човешко право на личен живот. Държавата беше осъдена и заради това, че прави гражданите потенциални жертви, като не им осигурява правна защита срещу възможно подслушване и следене. Оттогава българските политици и законодатели обаче не направиха нищо, за да променят закона, и затова очаквано всеки, който се обърне по тази тема към Страсбург, може да разчита на успех.

С решението на Страсбург през 2007 г. беше казано, че българският закон за СРС има вродени дефекти, защото дава право на вътрешния министър да разрешава и да контролира използването на СРС. Освен това той не дава никаква възможност на невинните граждани да научат, че са били следени. За разлика от тях изправените пред съд имат възможност да разберат, че са били обект на СРС. Тук е достатъчно да се отбележи, че едва 10 на сто от подслушването влиза като доказателство в съда. Останалите 90 на сто подслушани може никога да не разберат, че са били обект на СРС.

Факт е, че министърът трябва да иска разрешение от съдия за използване на СРС, но след това не е длъжен да му се отчита, нито да му дава гаранции, че събраните данни са унищожени, ако не са послужили за повдигане на обвинение, отбелязва съдът. Отделно от това вътрешният министър, а от три години и шефът на ДАНС могат при непосредствена опасност от извършване на тежко престъпление или терористичен акт да пускат разрешения за подслушване и следене за 24 часа без санкция на съдия.

Още преди да дойде на власт, ГЕРБ обяви, че ще промени закона за СРС, за да са защитени човешките права. Нищо подобно не последва. Едно от първите неща, които направиха сегашните управляващи, бе да закрият специално създаденото от предишната власт Бюро за контрол върху използването на СРС. То бе направено именно с аргумента за изпълнение на решението на Страсбург от 2007 г. и да е място, в което хората да се оплакват от незаконно подслушване и следене.

След това дойдоха скандалите около изтеклите записи от законно подслушване на разговор между шефа на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, с които последният нарежда да се спре проверка срещу Михаил Михов, собственик на бирена фабрика. Тогава от ГЕРБ обещаха още по-кардинални промени на закона за СРС, които не са се състояли до момента.



ПО ОРУЕЛ

През 2008 г. са подслушвани и следени около 3000 души, а през 2011 г. бройката е скочила до близо 7900 души. Тези данни представиха Константин Павлов и Асен Генов, основатели на Фондация "14 януари", цитирани от БГНЕС. Неограниченото ползване на СРС унищожава баланса между националната сигурност и гражданските права. В момента България надминава дори Русия по брой използвани СРС спрямо гражданите, твърдят те. В Австрия има 188 искания за достъп до трафични данни, докато в България те са около 30 000, продължи Павлов. Генов допълни, че за 2011 г. в САЩ има издадени разрешения за достъп до лична информация на един на всеки 71 хил. граждани, в Русия тази пропорция е 1 на всеки 305 граждани, а в България - 1 на всеки 84-ма граждани.
22
6215
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
29 Ноември 2012 19:32
Няма. Как ще разберем, че са ни подслушвали? Дървото се крое в гората...
---------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

29 Ноември 2012 19:43
Ами нашите СРС-та излязоха повече на брой от тези в Путиновата Русия. Цвъковците вече печелят наградата на Гинес. А ако някой твърди, че се върти търговия с лични данни и сведения за разни субекти, да знаете, че е нагла лъжа, измислена от отвратителната опозиция, която плаче за изпуснатия кокал...
29 Ноември 2012 20:06
Факт е, че министърът трябва да иска разрешение от съдия за използване на СРС, но след това не е длъжен да му се отчита, нито да му дава гаранции, че събраните данни са унищожени, ако не са послужили за повдигане на обвинение, отбелязва съдът.
Съдиите от този съд сигурно и крушките си не могат да сменят самостоятелно (Иван Григоров заяви по телевизията, че никога през живота си не е сменял крушка). Що да дивотия е министърът да "даде гаранция", че събраните данни са унищожени? Министърът как може да гарантира? С думи? С документи?
29 Ноември 2012 20:19
Де е чекиста от Вършецката школа???
29 Ноември 2012 20:24
При изпукани 100 млн. за подслушване, се падат над 12 000 за едно лице. Грубо казано, 10 куки да слухтят непрекъснато за 120 кинта надник 10 дни. Или една кука с 1000 лв./мес цяла година да се занимава само с един заподозрян. Или Цветанов да си закупи още един гараж на приятелски цени.
29 Ноември 2012 20:35
(Иван Григоров заяви по телевизията, че никога през живота си не е сменял крушка).


Ама на що народ е объркал съдбите до другото дърво и обратно, е-хеееей!
29 Ноември 2012 20:37
Де е чекиста от Вършецката школа???

Не бих искал да коментирам къде това, което е като негова локация на територията на Съединените американски щати може съответно да бъде локализирано от самия цецо на това, което имаме като глобус и карта на Северна Америка, която се пада отгоре на Южна Америка, но трябва да Ви кажа, че днес берем плодовете на това, което имаме като използвани сересета в един минал период от време, и трябва да Ви кажа, че това е едно политическо говорене, което е резултат на една нереформирана съдебна система, която ако става на въпрос обслужва организираната престъпност и популистите, които ни вкараха в тази конституционална криза.
29 Ноември 2012 20:59
29 Ноември 2012 21:01
Де е чекиста от Вършецката школа???


Кой е този чекист?
29 Ноември 2012 22:05
След някоя година:
"Бойко Борисов осъди България в Страсбург заради подслушване,защото не му е дадена възможност да се защити в съда.Тогавашния главен прокурор не е завел дело срещу Б.Б. след скандално покровителстване на разследван бизнесмен и така му е отнел правото да се защити в съда и да се очисти името му."
29 Ноември 2012 22:06
"...а в България - 1 на всеки 84-ма граждани."

В моя има 100тина номера. Ако всеки има по толкова ще рече, че се всеки BG гражданин.
29 Ноември 2012 23:17
Обаче как е подпукал Боко Станишев и 100 годишната партия виновна за всичко. И какви спортни зали и магистрали има
29 Ноември 2012 23:19
Торонегро
29 Ноември 2012 23:23
И какви спортни зали и магистрали има


Също интерконекции и аули. Особено аулите, за интерконекциите ще почакаме до 3-тия мандат на ГЕРБ. Който няма да е в Централния.
30 Ноември 2012 08:07
Бах мааама му, а в моя телефон са над 200! То излиза, че и аз математически погледнато с голяма вероятност съм бил сред подслушваните (покрай сухото и мокрото заминава)!
30 Ноември 2012 08:46
http://www.sofiapost.net/alf-bank-vzima-capital/
30 Ноември 2012 10:10
Нямам търпение да запозная форума с новота стихотворение:

Гербер цъфна на балкона
Светлина и цвят струи,
„Ало Ваньо...”, в телефона
„Мишо бирата пази.”

„Ало Ваньо...” Се Ре Се-то,
Властно, някак си звучи.
Ес Ем ЕС със Е- Ге- Не-то
„Вучката ми запази...”

Цяла нощ със Емо Фаса,
Бридж-белот каре плющи,
Сутрин, да изпълни баса,
Авион,мачле, мечти...

Се Ре Се-та от амвона
Бързо страстно се четат,
Закачени на пирона
Докторски съдби висят.

Днес в Монтана утре в Плевен,
Правна школа се роди.
Власт съдебна и удобна,
Прокурор да назначи.

Конституция, закони,
Битка, само за „ВЕРТУ”,
Ред, във къси панталони,
И в ръка със „Винету”.

Спортни зали,магистрали,
Трикольор навред се рей,
И калинките запяли:
„Хей живот здравей, здравей...”

А Станишев е виновен,
Туй е ясно, то се знай,
Дълг народен и синовен,
Герберът гради до май.
30 Ноември 2012 10:38
Паси, Торонегро
30 Ноември 2012 10:51
Гербер цъфна на балкона...

30 Ноември 2012 13:50
Е защо да е заплашена? Цветанов и Борисов казват, че всичко е в рамките на закона и няма никакво превишаване на права. Престъпността е овладяна и практически няма организирана престъпност. МВР си върши перфектно работата и затова бюджета и щата му непрекъснато се раздуват... От къде идва притеснението, че ще има стотици дела за подслушване? Тъкмо и съдът в Страсбург ще потвърди с решенията си думите на премиера и вицепримиера... каква по- добра атестация от това за работата им? Чакам с нетърпение да завалят делата в Страсбург.
30 Ноември 2012 13:56
Аз да си питам отново /щото питах като новината бе `гореща`/ :
- къде, към кого и какво /жалба, искане, питане/ трябва да изпратя за да разбера дали ми е воайорстван телефона ? Едни 4..5 000 евра са си нелоша сума паднала от небето.
Абсолютно сериозно питам, макар че от карък вероятно никой не е проявил интерес към мен, но пък покрай някой `оперативно интересен` познат току-виж съм дръпнал напред
30 Ноември 2012 18:28
може би когато заплахата стане действителност, нещата е възможно и да бъдат преосмислени?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД