:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ските чакат дузина квоти за Сочи '14

Казахстански бегач ще бъде привлечен в българския национален отбор този сезон
СНИМКА: БФС
Президентът на федерацията Цеко Минев (вляво) и спортният министър Свилен Нейков обявиха вчера, че с помощта на МФВС за четвърта поредна година ще бъде реализиран проектът "Научи се да караш ски". Заниманията ще се провеждат в ски зоните на Витоша, Банско, Боровец и Осогово, като се очаква в инициативата да се включат около 4000 деца от I до IV клас.
Българската федерация по ски (БФС) очаква състезателите от всички ръководени от централата направления - ски алпийски дисциплини, сноуборд, ски скокове и ски бягане, да спечелят общо една дузина квоти за зимните олимпийски игри в Сочи '14. Настоящият сезон е първият от двата, в които състезателите по цял свят могат да покриват нормативи в различните дисциплини.

"За нас предстоящата година е много важна, защото е предолимпийска - заяви зам.-председателят на БФС Георги Бобев. - Смятам, че спечелването на 10-12 квоти за Сочи е напълно във възможностите ни. Владимир Зографски в ски скока и Александра Жекова в сноуборда едва ли ще имат проблеми. Очакваме 4-5 квоти в ски бягането, където предстои натурализирането на силен млад състезател от Казахстан, който е трети на световно първенство, 3-4 квоти в алпийските ски и поне още 1-2 квоти в сноуборда."

Споменатият бегач, който очаква български паспорт, е 24-годишният Андрей Гридин, печелил бронзов медал на световното за юноши във Вал Веноста '08. Процедурата по натурализирането му тече в момента, като според Бобев до средата на сезона формалностите ще бъдат уредени и Гридин ще се включи в надпреварата за Световната купа от името на България. Освен на него БФС разчита на Веселин Цинзов, Теодора Малчева и Антония Григорова-Бургова за олимпийски визи в бягането.

В алпийските дисциплини пък очаквания има към всичките шестима национали при мъжете и жените - Георги Георгиев, Никола Чонгаров, Стефан Присадов, Светослав Георгиев, Мария Киркова и Александра Попова. Въпреки че никой от тях все още не е участвал в състезание за Световната купа този сезон, от БФС обявиха, че се надяват в най-скоро време страната ни отново да бъде включена в календара на най-престижната верига.

"По принцип сме включени в календара за Световната купа при жените за сезон 2015/16. Водим разговори с FIS и за старт при мъжете. Надяваме се чрез Европейските купи да поддържаме ниво и интерес към България за провеждане на събития от най-висок ранг - коментира президентът на федерацията ни Цеко Минев. - Има възможност в календара за сезон 2013/14 Банско да организира един старт след олимпиадата в Сочи. Надяваме се да получим това домакинство."

През настоящия сезон БФС за първи път ще организира стартове за Европейската купа в три различни спорта - ски алпийски дисицплини, ски свободен стил и сноуборд. Пампорово ще бъде домакин на две състезания по алпийски гигантски слалом за жени (23-24 януари), а в Осогово ще има стартове в свободния стил (20-21 февруари) и сноуборда (23-24 февруари).
686
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД