:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 545
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общината е безсилна да контролира "Софийска вода"

Концесионерът постоянно нарушава договора, а най-голямата глоба е 150 лв. на ден за забавен отчет
Столична община няма механизми, за да контролира концесията на "Софийска вода", признаха вчера общинските съветници от ГЕРБ. Проверка на кметството е показала, че монополистът редовно нарушава договора, но общината не може да го санкционира. Едно от най-сериозните нарушения е загубата на вода, като последните четири години количеството на течовете е около 60%, въпреки че според бизнесплана на фирмата през 2011 г. загубите трябва да са под 50%. Това, естествено, се отразява на цената на водата, която от лятото е 1.76 лв. за кубик. Фирмата не изпълнява инвестиционната си програма и нарушава Закона за обществените поръчки, са част от изводите на проверката.

Въпреки тези сериозни нарушения най-голямата санкция, която общината може да наложи, е 150 лв. на ден за неподаден отчет на време, който акционерът трябва да дава на всеки четири месеца, обясни Николай Стойнев (ГЕРБ). По другите параметри на договора контролът е в ръцете на ДКЕВР. Миналата пролет комисията постанови глоба от 20 хил. лв. за неизпълнение на бизнесплана с мотива, че не е спазен показателят за качеството на водата. Глобата обаче падна в съда, тъй като отклоненията се оказали допустими по договор.

Фирмата не само че не търпи никакви наказания, но и общината ще трябва да плати огромни суми, ако концесията се прекрати. "Престъпният начин, по който е сключен договорът между Столична община и акционерното дружество "Софийска вода", задължава дори при неизпълнения от страна на концесионера общината винаги да плаща", коментира Николай Стойнев. По неговите изчисления прекратяването на договора ще струва най-малко 200 млн. лв. на общината, а може да стигне и до 1 млрд. лв. Работната група, която разглежда договора, ще предложи да се сключи споразумение с концесионера, с което да се наложи по-строг контрол върху начина на харчене на парите за вода.

СКАНДАЛ

На редовното си заседание вчера общинският съвет имаше две точки, свързани с концесията на водата - за удължаване работата на работната група, която разглежда договора, и искането на БСП за местен референдум за прекратяване на концесията. ГЕРБ предизвика левите да напуснат залата, след като ги набеди, че навремето са подкрепили договора. След това мнозинството само отхвърли референдума и удължи срока на работната група до март.
12
1538
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
06 Декември 2012 21:30
а нещо като разваляне на концесията като национализация? или не им стиска че са взели едни рушвети..
06 Декември 2012 21:37
Безсилна или импотентна?
07 Декември 2012 00:03
Кога изтича срока на концесионния договор? Не е ли 15 годишен с хипотетично право на продължение? Ами то май наближиха 15 години и ЧАО АМОРЕ! И никаква концесия повече за софиянци! Най-хубавата, мека, гравитачна вода по 1.76 кубика????????????????????????????? Колко бяха обещали да е цената в офертата? Помните ли?
07 Декември 2012 09:25
Май е 50 години срокът на концесията. И договорът е облепен с такива клаузи, че при разваляне неустойките могат да стигнат до 1 млрд.
То си го пише вътре, ама кой да чете, по-лесно е да се плюва Бойко, който изобщо няма пръст в тая работа...
07 Декември 2012 10:15
„Софийска вода” АД е създадена през октомври 2000 г. по силата на 25-годишен Договор за концесия. Чрез него Столична община предотстъпва на дружеството експлоатацията и поддръжката на ВиК системата в София.

Акционерният ни капитал е разпределен между Столична община (22.9%) и френската компания „Веолия вода”С.А.(общо 77.1% от акциите).

И тука съвсем не става въпрос за някой си Бойко.
Просто случващото се е поредното доказателство как и колко се краде в общината, колко са некадърни общинарите.
07 Декември 2012 10:43
Софиянски, нали бе оневинен по всички обвинения. И това е доказателство колко е корумпирана съдебната ни система.
07 Декември 2012 10:54
Не проумявам неистовото желание на измамения българин винаги да има някой спасител както и някой виновен, ама по възможност от бившите спасители.
Нима оправдания Софиянски го избираха жителите на Тирана? Или следващия кмет беше избран от силистренци. А за сегашната креатура гласуваха от ломско?
И всеки един от тези спасители прикрива безобразията на предходния. И всеки един от тях прави всичко възможно да захлеби своичките.
07 Декември 2012 11:07
ай сега, кой го е избрал, от една торба с тикви диня можеш ли да извадиш? Ние ли напълнихме торбата, преди да бъркаме в нея?
В България суверенът никога никого не е избирал, освен в главите на заблудените. Всичко е пиеска за зомбирани.
07 Декември 2012 13:35
Софиянци пият най-скъпата вода в историята на града.
Но пък Усмихнатия крадец бе поканен на следобеден чай при Кралицата.
07 Декември 2012 15:52
Общината е безсилна да контролира "Софийска вода"
А желание има ли?
07 Декември 2012 16:38
Някой простосмъртен да е виждал договора?
И най-простият адвокат знае, че няма договор, който да не може да бъде прекратен, още повече ако се касае за обществено значим въпрос.
Не са малко примерите, при които договор се приема за нищожен, ако се докаже,че е сключен нарочно в полза на едната страна.
Ама ала-бала видите ли така пишело в договора и не можело...
Може, ама не им стиска да покажат кой се е нагушил с парите, защото май явно цялата палитра е в кюпа и всичко е само сценка за пред публиката!!!
07 Декември 2012 16:41
Спомняте ли си, че преди години имаше един комитет за разваляне на концесията със "Софийска вода". И в него влизаха - познайте кой - бившият кмет Янчулев, бившият главен прокурор Татарчев и дпуги известни личности. Та те изнесоха такива факти за дейноста и печалбите на Софийска вода, от които да ти настръхне косата. Според тях Софиянски е дал концесията на английската фирма при безпрецедентния натиск от скрана на Тони Блеър. Извадиха едно писмо или грама или не знам какво от БЛеър до Софиански, при което само можеш да се чудиш как е възможно един държавен глава да държи такъв тон на политик от друга държава. После какво стана с този комитет не знам. Замлъкна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД