:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 458
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът ще наложи вето върху схемата "гражданство срещу пари"

Леви депутати настояват за връщане и на поправката "Ню имидж", която облагодетелства чужди продуцентски компании
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона за насърчаване на инвестициите, с които се изменят други два закона - за чужденците и за българското гражданство, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Плевнелиев оспорва текстовете, които дават възможност на чужди инвеститори да получават българско гражданство срещу вложение от 1 млн. лв. в българско дружество. Той настоява също да се намали финансовият праг за получаване на разрешение за постоянно пребиваване на чужденци у нас. Възможно е обхватът на ветото да се разшири отвъд тези две конкретни разпоредби, обясниха от пресцентъра на "Дондуков" 2. Това ще стане ясно следваща седмица, когато ще бъдат официално оповестени мотивите за връщането на закона след подробен анализ от правния съвет. На този етап извън обхвата му остават други два спорни текста в закона - възможността за постоянно пребиваване срещу покупка на имот за 600 000 лв. и т.нар. поправка "Ню имидж", която предвижда облекчения за инвеститори, вложили поне 400 хил. лв. в продукти, свързани с авторското право.

Президентът оспорва условието чуждестранните инвеститори да получават право на постоянно пребиваване, ако са внесли в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 млн. лв., инвестирали са същата сума, както и са разкрили най-малко 50 работни места за българи. Според държавния глава този текст създава допълнителна пречка пред инвеститорите. "Не считам, че това е правилно, и не мога да се съглася, тъй като това ще затрудни живота на инвеститорите, а няма да го облекчи", обяснява Плевнелиев. Според него тази бариера е "забранителна". Същите възражения изразиха и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Оттам настояха да се върне старото положение - чужди граждани да придобиват право на постоянно пребиваване у нас срещу покупка на имот за 400 хил. лв., а не 600 хил. лв., както е сега.

Плевнелиев се позова на европейската практика, която предоставяла несравнимо по-облекчени условия за получаване на право на пребиваване. В Ирландия и Гърция този праг бил 300 хил. евро, в Естония - 63 900 евро, в Германия - 250 хил. евро и създадени пет работни места. "Нещо повече, световната практика показва, че този инструмент се използва за стимулиране на инвестициите в по-бедни райони и такива с по-висока безработица. В България са трите най-бедни региона в ЕС", припомнят от пресцентъра на президента.

Държавният глава оспорва и промяната в Закона за гражданството, направена през Закона за насърчаване на инвестициите, която позволява на чужденци да получат българско гражданство по натурализация при облекчен режим. Предвидено е това да става след 1 г. постоянно пребиваване и вложени не по-малко от 1 млн. лв. в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите проект.

Според Плевнелиев този подход не отчита същността на гражданството като политическа и правна връзка на лицето с държавата. "Тази връзка има траен и устойчив характер и от нея произтичат редица права и задължения, а българското гражданство вече означава и гражданство на ЕС. Преценката за това дали да се даде гражданство или не не може да почива на финансови аргументи", подчертава президентът.

-------- НАТИСК

Президентът обяви намерението си тъкмо в деня, в който депутатите от левицата го призоваха да наложи вето върху текстовете от закона, свързани с българското гражданство. "Мнозинството от ГЕРБ практически дава възможност на чужди граждани да купуват българско гражданство. Така гражданството се превръща в стока от битпазар - имаш ли пари, ставаш български гражданин, нямаш ли, колкото и да обичаш България - не ставаш", коментира проф. Любен Корнезов. Според него този текст противоречи на конституцията. Колегите му Стефан Данаилов, Петър Курумбашев и Антон Кутев са пратили писмо до Росен Плевнелиев с молба да наложи вето върху предложената от Диан Червенкондев (ГЕРБ) поправка "Ню имидж", тъй като дискриминира българските предприемачи в областта на културата, като предвижда облекчения само за чуждите.

4
1803
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
07 Декември 2012 02:37
"Гражданство срещу пари" е Дискриминация(Привилегия) на имуществена основа- което е противоконституционно!!!
07 Декември 2012 07:37
Аз предлагам ние да им платим,за да станат български граждани!Щото то файда много няма!Пък и държавата се чуди как да поощри "инвеститорите"?!
07 Декември 2012 10:54
Добра е идеята на Президента, но не съм сигурен, че ще успее да се справи с алчните "комунисти" от всички политически формации!
07 Декември 2012 15:26
Плевнелиев май вече влиза в час ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД